Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Problem je u tome što sve veće firme od Galeba do mob. operatera nude samo te skuplje android kase sa gomilom opcija koje velikom broju nas koji izdajemo samo par računa dnevno uopšte ne treba...a najprostije kase ne bih da uzimam od neke male, neproverene firme. Tako da nisam pametan šta da radim, čekam zadnji voz u aprilu kao i svi ostali.

Manji serviseri su uglavnom fleksibilniji i efikasniji od većih kuća. Idealno je naći nekoga ko ima nekoliko zaposlenih, jer one man show varijante mogu da budu problem.

Ja sam godinama koristio Geneko i koristio servis Tehnika Oliveti I na kraju kada mi je pukao film u saradnji sa njima, taman je i kaša otkazala, pa sam kupio HCP fiskalni štampač.

Kada kažem pukao film, posle svakog godišnjeg servisa sam nosio kasu još jednom na servis, jer nešto nije bilo uredu, a baterije koje su minprodavali su trajale po nekoliko meseci.

20220301_102752.jpg

Pre desetak dana kupio SunLux RP8030. Radila bez greške (slika levo) prvih par dana. Planirao da od 1. marta počnem da radim po novom sistemu. Kad sam probao da odštampam prvi račun, štampa je bila "fuzzy", naziru se konture teksta ali je tekst nečitak, kao da su pikseli nasumično relocirani. Menjao sam više vrsta papira, radio fabrički reset, ništa nije pomoglo. Nije do drajvera jer čak ni selftest koji ide iz memorije štampača nije odštampan kako treba.

Pretpostavljam da ne mogu ništa više da uradim i da ovo mora u servis?

Proveri glavu za stampanje, neka nezna krpica i prebrisi je, to je sve sto mozes da uradis, ako ne valja, trazi odmah zamenu, nema tu sta da servisiras na novom stampacu.

Ko prodaje stampace NCR 7199 ? Video sam ih kod nas u radu ali Gugl mi ne daje ikakve rezultate sem engleske zvanicne stranice.

NCR ih je direktno prodavao uz svoj softver na stranim tržištima, kod nas sam ih viđao samo po bankama, najbolje ih kontaktiraj direktno, imaju onoliku zgradu i hiljade zaposlenih, uputiće te gde treba, mada nisam siguran da se to može nabaviti na komad kod nas.

Da ne verujes cvecara u NS-u je u pitanju, ovaj primerak je delovao vrlo ocuvan pa mislim da su ga skoro kupili.
Hvala za info.

Mislim da sam NCR viđao u Sunbar katalogu dok smo nabavljali POS opremu iz njihovog programa pa ih kontaktiraj ako ti ne stalo baš do njega.

Za obveznike koji izdaju samo par racuna dnevno, moze se koristiti sistem ESF na eporezima.

Uputstvo: https://tap.sandbox.suf.purs.gov.rs/Help/view/491181043/Издавање-рачуна/sr-Cyrl-RS

Potreban je racunar, citac kartica za bezbednosni element. Svaki racun se pravi u formi i moze se slati kupcu el. postom. Potpuno besplatno.
Firma u kojoj radim ima potrebu da izda 10-15 računa godišnje. Sam račun može da bude u bilo kom formatu. Najbolje PDF koji se može štampati na A4 papiru.
Ovo je znači rešenje?
Jedino je potrebno preuzeti bezbednosni element. Veliko hvala na postu i potvrdi 👍👍👍

ESF, da li to moze da se koristi bez stampanja racuna ako radim sa fizickim licima? Onda se placa samo LPFR mesecno, koliko?

Da li postoji neko rešenje bez obaveze plaćanja mesečne pretplate? Nama su prometi veliki i imamo ih maks par puta mesečno a češće jednom mesečno ili čak jednom u par meseci, tako da mi deluje idiotski plaćati mesečnu pretplatu gde se uredjaj i ne koristi.
Ujedno od savremenih uredjaja (Android baziranih), imate li preporuka?

Gledao sam ovaj, i deluje mi dobro - https://e-fiskal.rs/index.php/cs-50-fiskalna-kasa/ - ali mi ta pretplata deluje neracionalno
Firma u kojoj radim ima potrebu da izda 10-15 računa godišnje. Sam račun može da bude u bilo kom formatu. Najbolje PDF koji se može štampati na A4 papiru.
Ovo je znači rešenje?
Jedino je potrebno preuzeti bezbednosni element. Veliko hvala na postu i potvrdi 👍👍👍
Ista stvar i kod nas. Mi godišnje izdajemo manje od 10 računa

Ako imate obavezu da koristite fiskalnu kasu, morate je imati.
Ne morate ali će te u nekom trenutku imati problem sa poreskom.

Nema besplatnog rešenja, za sve se plaća pretplata. Jednostavno je država, poreska, tako koncipirala sistem.
A i nije uredu da čuvate tolike pare, izešće ih miševi. :D

Stvarno ne razumem pojedine.
Do sada ste plaćali GPRS 410 dinara mesečno i obavezan tehnički pregled kase godišnje 2600-3000 dinara, što mu dođe oko 220-250 dinara na mesečnom nivou. Kada to saberemo, do sada ste imali trošak cca 650 dinara mesečno. Naravno, kvar ili neka intervencija na kasi se dodatno naplaćivala.
Sada imate minimalne ponude već za oko 800 dinara mesečno gde su uključene i sve eventualne intervencije na kasi i zamenski uređaj, koristite svoje internet, država vam je dala subvenciju 24000-28000 dinara za kasu i vama je to skupo ?!?
I to sa brojem računa na mesečnom nivou uopšte nije neki argument ili reper. Navešću samo jedan banalan primer. Investitor koji gradi i prodaje stanove, sagradi dve manje "zgradice" sa po 20-ak stanova za godinu dana. On će znači za godinu dana otkucati 40 računa. I po vašoj logici, ne treba da plaća ništa za kasu jer kuca samo 3 računa mesečno.
Razumeo bih vaše nezadovoljstvo da ste do sada imali troškove za kasu 0 dinara, a sada imate 5000 dinara mesečno. Sada pričamo o prosečnom povećanju cene usluge od 150 dinara ali se za tu cenu dobija mnogo više nego ranije.
Nekom, ko je imao bar i jedan kvar ili neku vrstu intervencije na kasi, sada će biti i jeftinije.

Imao sam 0 dinara troskova a sad mi dali 28k za kasu sto je ok ali ce me zato mesecno jahati X narednih godina po 800 dinara mesecno. Ako je tebi to dobro ok, nekima od nas bas i nije.

Polako, videcemo. Ja sumnjam da ce pretplata da pokriva ista vise od "remote" podrske.
Svaki izlazak na teren ce se placati.
Ali sto je rekao Sojic: Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije.

Mene vise brine privatnost poslovnih podataka i sigurnost softvera - jer smo svi on-line 24h.

Pitanje za one koji su prešli na novi sistem, sa kojom aplikacijom skenirate Qr kod?
Samsung interna aplikacija neće da očita, a uredno čita neke druge kodove

Google Lens kod mene lepo čita sa LG telefonu, iPhone sa svojom kamera aplikacijom takođe lepo čita.

Neće ni ona 😔
Izgleda da štampač slabo štampa, jer kad skeniram kod na kompjuteru on izbaci link ka računu. Štampač je Samtec M811

Sa ovom aplikacijom uspem da skeniram i izbaci mi link, ali sama aplikacija mi ne dozvoljava da stisnem na link i odem na poresku upravu.

ja sam sekenirao račun sa barcode scannerom (ZXing team) i prvi put me je odveo na gugl tek iz drugog pokusaja me je odveo na sajt poreske.

Probao i ovu, uspeo sam iz 10og pokušaja. Izgleda da treba neki ugao da se pogodi da bi uhvatio pravi kod

Meni, na jeftinom androidu do 100e , ume da pravi problem mastan papir ili folija koja reflektuje svetlo pa nanisanim tako da izbegnem odbljesak izvora svetlosti.

edit/
Za QRcode sam skapirao da mora objektiv da ufiksira one kvadrate u uglovima. Tek kadi njih spozna - to je to.

Neće ni ona 😔
Izgleda da štampač slabo štampa, jer kad skeniram kod na kompjuteru on izbaci link ka računu. Štampač je Samtec M811
Ako je štampa bleda u pidešavanjima drajvera bi trebao da imaš mogućnost podešavanja gustine štampe(density). Proveri i aplikaciju za izdavanje računa, moji su u softveru baš zbog takvih stvari ostavili mogućnost boldovanja i veće gustine štampe kroz samu aplikaciju ako drajver to ne podržava. Ima i obrnutih problema, int rasterove kase koje se koriste kao printeri štampaju previše tamno pa je kod takođe nečitljiv, ali to se da podesiti.

Probaću sutra da se poigram malo sa tim setovanjima.

Jel neko povezivao MP ili Dynamics NAV ERP sa novim kasama?

Offtopic
Opomena za sve koji su instalirali QR aplikaciju za čitanje računa, u jednoj je otkriven malware.
Čitaj dalje.

Konkretno se radi o aplikaciji: QR Code & Barcode Scanner
Potpisuje je developer: QR BarCode Scanner Bussiness LLC
Ime paketa:
com.scanner.buratoscanner

Aplikacija je uklonjena iz PlayStora ali se i dalje može naći na alternativnim mestima za preuzimanje aplikacija.
Ima dosta aplikacija sa sličnim imenom pa obratite pažnju i na detalje koje sam postavio gore a ako sam dobro identifikovao
dole je sličica aplikacije sa PlayStora.

Prilozi

• com.scanner.buratoscanner_1.png
    com.scanner.buratoscanner_1.png
    10.7 KB · Pregleda: 4
Ja posedujem Int Raster-ovu kasu DP25 i zvao sam malo pre Int Raster da proverim da li moze da se prepravi. Kazu da moze, ali tek u martu kad im stignu delovi. Cena bi trebala da bude nesto preko 15k + PDV za varijantu LAN + Wifi i placa se odrzavanje LPFR-a oko 350 din. + PDV. Ima i varijanta LAN + GPRS nisam dobro razumeo cenu za ovu varijantu, ali meni ta ne treba jer tu ide i pretplata operateru, a vec imam internet. Ovo mi za sada deluje kao najpovoljnije resenje. Jedino je problem koliko ce im trebati vremenski da izvrse prepravku kase i sto na prepravku ne daju garanciju.
Ja koristim istu kasu. Razmišljao sam da se prebacim na neku Android ali ne bih plaćao derikožama 1800din mesečno za net.
Znači kasa će moći da se prepravi i koristi, što je odlična vest. Ja bih onda mogao da je nakačim na LAN i rešio sam problem interneta. Ostaje faktički isti mesečni namet kao na starim kasama gde se plaćao GPRS.
Da li će ova kasa moći da štampa direktno gotovinski račun, kao npr na NIS pumpama?
Vidim da i elektronske fakture mogu besplatno da se koriste preko nekog državnog sajta, što je ok opcija pošto godišnje ne prelazim 70 računa, a ne bih i to da plaćam 1000 din mesečno. 😁

Ako ukljuce i firme otvorene posle 29.oktobra ima smisla, ovako cisto sumljam da je neko zaboravio da podnese na vreme.

Nije fiskalna kasa ali je POS terminal , ko nije koristio do sada mozda mu bude znacilo.

Besplatan POS za kartična plaćanja

Podrška za uvođenje elektronskog plaćanja. 4,000 terminala u ovoj rundi, biće sponzorisano tokom godinu dana.

Nazad
Vrh Dno