Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

@shamanNS neka te ovlasti preko PEP obrasca ako nema sertifikat iz lične karte pa ti preko svoje podnesi prijavu na ePorezi.

Zabole me baš :D Nek ga košta lenjost i neozbiljnost.
Ja sam mu preneo informacije da ima novi rok i do kad mora imati novo rešenje, od mene dosta.

p.s. Nemam ni ja cert u LK :D

Ne znam vise sta je pametno, da li cekati HCP da objavi da je moguce prepraviti fiskalni stampac P2-DS ili kupiti novu android kasu, bio sam u servisu i oni predlazu iskljucivo kasu koja je sa dugmicima DP 150 MX, kazu da je za tu kasu mesecni trosak samo 550 dinara, dok za android kasu je 1800 dinara mesecni trosak, i da je vrlo moguce da android kasa posle isteka garatnog roka moze da se pokvari i da joj popravke nema.

Popravke sigurno nema, kasa može samo da se baci. Valjaju rebrendirane kineze sa zastarelim hardverom, daj Bože da sastave 2 godine rada.

Ne znam vise sta je pametno, da li cekati HCP da objavi da je moguce prepraviti fiskalni stampac P2-DS ili kupiti novu android kasu, bio sam u servisu i oni predlazu iskljucivo kasu koja je sa dugmicima DP 150 MX, kazu da je za tu kasu mesecni trosak samo 550 dinara, dok za android kasu je 1800 dinara mesecni trosak, i da je vrlo moguce da android kasa posle isteka garatnog roka moze da se pokvari i da joj popravke nema.
HCP će vršiti prepravku nekoliko modela fiskalnih kasa. Nakon prepravke bi imali ulogu štampača koji povezan na računar radi po novom režimu fiskalizacije.

I uslovljen si korišćenjem njihovog softvera koji izgleda kao klasična fiskalna kasa, po meni budalaština, za iste pare kupiš nov štampač, 99e+pdv, plus ugovor na 2 godine i druga godina 60e za njihov softver, ne znam ko je lud da to uzima.

Imamo mogućnost reprogramiranja uređaja, gde bi oni u novom sistemu e-fiskalizacije radili kao printeri. Uz ovu uslugu, vi dobijate printer, LPFR servis, HCP printer driver za 99 eur za prvu godinu. Ukoliko ste zadovoljni našim servisom, obaveza u drugoj godini bi bila 60 eur i to su svi troškovi. Uslov je da je uređaj f-onalan, jer ne dajemo garanciju na reprogramiranje.
U ovom slučaju, dodatno Vam je potreban neki PC (Windows 7 ili 10), čitač kartice i Bezbedonosni element koji ste nabavili od Poreske uprave.
Koji SW koristite? Da li je on sertifikovan kao ESIR?
Sto ti kazes budalastina bez ikakve garancije, tako da ovaj HCP ce da zavrsi u kanti za smece najverovatnije...

Offtopic
Ne razumem se u POS terminale a ubacio bih jedan u ugostiteljski objekat koji bi se koristio samo za placanje i koji bi pokrivao sve kartice...sta je najpovoljnije uzeti pokusao bih da izbegnem mesecno placanje ako je moguce vise bih voleo da ga kupim i da zavrsim sa tim...inace banka mi je PŠ a kasu kupujem int rasterovu..hvala unapred za odgovor

Pozdrav,
Imam par pitanja, koja mislim da zanimaju vecinu ljudi ovde.

- Vrsimo online prodaju, ali sa nasom dostavom, i placanjem gotovinski prilikom dostave. Znaci nije klasican Maloprodajni objekat, vec se roba poruci na daljinu, telefonom, mejlom itd. ( ono sto sam ja pronasao odnosi se na MP objekte, da oni moraju imati pravu fiskalnu kasu, dok se ESF moze koristi kod online prodaje ). Online prodaja bi trebala takodje imati registrovanu sifru delatnosti prodaje - dostave putem kur. sluzbe. U nasem slucaju mi vrsimo internu dostavu, kao i naplatu na licu mesta.

Da li postoji potreba za kupovinom Fiskalne kase, ili je dovoljno resenje za racune putem ESF sistema poreske uprave?

- U slucaju da se ne kupi Fiskalna kasa, vec se koristi ESF ili neki slican sistem na PC-u, da li se vracaju sredstva koja su dobijena od drzave?

Hvala unapred.

Offtopic
Ne razumem se u POS terminale a ubacio bih jedan u ugostiteljski objekat koji bi se koristio samo za placanje i koji bi pokrivao sve kartice...sta je najpovoljnije uzeti pokusao bih da izbegnem mesecno placanje ako je moguce vise bih voleo da ga kupim i da zavrsim sa tim...inace banka mi je PŠ a kasu kupujem int rasterovu..hvala unapred za odgovor
Pos terminal ti izdaje na korišćenje banka, u tvom slučaju PŠ, i plaćaš proviziju na svaku transakciju. U zavisnosti od vrste kartice, kod PŠ, ide od 0.9 do 1.5%., ako ne ostvariš preko 100k prometa mesečno, plaćaš nadoknadu od 1200din. Mislim da je PŠ najpovoljnija po tom pitanju.

I šta je sada najjeftinija opcija. Otac mi ima malu radnju, kasu Galeb MP55 čini mi se. Izdaje veoma mali broj računa dnevno. Šta je najpovoljnije za njega?

Pozdrav,

Mi smo sportski objekat i do sada smo koristili galeb GP 100 kasu, prodajemo i robu tako da je to sa uslugama nekih 50-60 artikala. Uzeli smo N910 pro od Galeba, nemam pojma da li smo se zeznuli, ali šta je tu je sad.

Iščitao sam temu i gledao malo tutorijale pre nego što od aprila krenemo sa novom kasom i jedna stvar mi nije jasna. Pošto imamo saradnju i sa firmama, do sada smo koristili servis MojeFakture za izdavanje predračuna, avansa i krajnjih računa pravnim licima. Da li smo sada uslovljeni da i to ide preko nove kase ili je kasa isključivo za fizička lica, a sa fakturama za pravna lica možemo da nastavimo kao i do sada?

Hvala vam

Pozdrav,

Mi smo sportski objekat i do sada smo koristili galeb GP 100 kasu, prodajemo i robu tako da je to sa uslugama nekih 50-60 artikala. Uzeli smo N910 pro od Galeba, nemam pojma da li smo se zeznuli, ali šta je tu je sad.

Iščitao sam temu i gledao malo tutorijale pre nego što od aprila krenemo sa novom kasom i jedna stvar mi nije jasna. Pošto imamo saradnju i sa firmama, do sada smo koristili servis MojeFakture za izdavanje predračuna, avansa i krajnjih računa pravnim licima. Da li smo sada uslovljeni da i to ide preko nove kase ili je kasa isključivo za fizička lica, a sa fakturama za pravna lica možemo da nastavimo kao i do sada?

Hvala vam
Fakture koristite kao i do sada, ne ide preko kase. Kasu koristite samo za fizicka lica.

I šta je sada najjeftinija opcija. Otac mi ima malu radnju, kasu Galeb MP55 čini mi se. Izdaje veoma mali broj računa dnevno. Šta je najpovoljnije za njega?
Citaj post link
Neka se raspita jos malo i nek vidi sa knigovodjom sta njihovi klijenti koriste.
Ja od mog knjigovodje imam info da je prelazak jako spor, malo njih se prebacilo i velika vecina nas ceka zadnji momenat.
Al ce biti veselo.

Za sve koji prodaju preko interneta, postoji potpuno besplatno rešenje - ESIR android aplikacija poreske uprave koja koristi besplatni VPFR koji nudi PU. Čak i oni koji imaju maloprodajni objekat,mogu da koriste ovu aplikaciju, jer je onda potrebno samo da plaćaju mesečno održavanje LPFR - lokalnog procesora fiskalnih računa. Mogu da ovu aplikaciju instaliraju na više telefona/tableta, pa da ih sve konfigurišu da gadjaju LPFR umesto VPFR koji je podešen po defaultu kada se aplikacija instalira. Ima tutorijal na Youtube

Eto jeftinog rešenja za mali broj računa.

Da li sam ga dobro razumeo da kad god ti se ubije aplikacija, moraš opet da je povežeš sa sertifikatom, da kucaš 8 digit šifru i 6 digit PAC?

@PJ daj tajming, gde to kaze? Nisam sa vremenom da sad gledam citav video.

Link do aplikacije.

Link do zvanicnog uputstva.

Eto jeftinog rešenja za mali broj računa.

Da li sam ga dobro razumeo da kad god ti se ubije aplikacija, moraš opet da je povežeš sa sertifikatom, da kucaš 8 digit šifru i 6 digit PAC?
Niste dobro razumeli.
Ovo je informacija na sajtu sa zvanicnim uputstvom u delu gde se objasnjava kreiranje racuna:
Наведите важећи ПАК (за В-ПФР) или ПИН (за Л-ПФР) да бисте довршили креирање рачуна.
Напомена:
Након што унесете важећи ПАК или ПИН, апликација неће тражити да их поново унесете при креирању нових рачуна у наредних 15 минута. Након тога, меморија се ресетује из безбедносних разлога, па ћете их морати поново унети. Такође, ако апликацију преместите у позадински процес на свом уређају, ПАК или ПИН ће се ресетовати.

Još gore. Čak i ako je telefon samo za tu namenu, aplikacija se ne ubije, nakon 15 min, ipak ide novo kucanje PAC Ili PIN.

@Astmario, pošto si iz struke, već sa dve strane čujem (a možda sam i treću ovde video) da postoji problem sa čitačima pametnih kartica. Da je to zapravo najveća muka na mestu instalacije.
Neki čitači rade svuda, neki čitači uz probleme, a neki nema šanse.

Da li su tvoji u firmi imali takvu situaciju?
Da li se zna koji su za preporuku, a koji za izbegavanje?

Meni ovaj, za sada radi.
Gemalto IDBridge CT30
20220317_105140.jpg

Ja imam više modela čitača i rekli su mi da CT40 ostavim za tu namenu, jer sigurni radi. Ali reko' može da bude korisna info ako znamo šta sigurno (ne)radi.

I ja sam dobio taj u paketu sa štampačem, ali sam prvo probao ovaj sto imam, pošto on radi, ne diram ništa 😂

Gemalto je zlatni standard, tu nema greške. Pored njega sam se susretao sa OmniKey modelima, nešto su sporije čitali ali rade, a naleteo sam kod jednog korisnika na Trust kineza, ne žali se za sada.

Još gore. Čak i ako je telefon samo za tu namenu, aplikacija se ne ubije, nakon 15 min, ipak ide novo kucanje PAC Ili PIN.
Slažem se da je ovo ograničavajuće i sigurno da nije pogodno za sve preduzetnike. Za one koji pružaju usluge preko interneta (npr. držanje časova jezika) ili prodaju preko interneta sasvim korektno obavlja posao. Za sve ostale, verovatno je da je neko drugo komercijalno rešenje bolja opcija.

Meni bi ovo bilo ok ako bih mogao da koristim za servis racunara, ne kucam racune bas svaki dan. Nije opisano kako se vrsi stampa racuna? Posto fizickom licu moram da dam stampani racun ili ne? Ako moram, da li moze stampanje na klasicnom A4 papiru ili mora da se kupi fiskalni stampac?
Ima li negde cena koliko je LPFR mesecno?
Ovde pise:
"Poreski obveznici sa malom frekvencijom izdavanja fiskalnih računa po danu, se mogu opredeliti za jednostavno rešenje koje podrazumeva tablet, u koji će biti ubačen softverski procesor fiskalnih računa u skladu sa tehničkim uputstvom, karticu koja predstavlja bezbednosni element, a pored toga i običan ili termalni štampač."

Poslednja izmena:
Da odgovorim sam sebi, stampa ide iz aplikacije:

Prilozi

• IMG_20220318_124536.jpg
    IMG_20220318_124536.jpg
    148 KB · Pregleda: 77
Zvali danas iz Poreske, kaže uzeli ste subvenciju za fiskalnu kasu a niste još kupili kasu, da podsete da je rok do 30-tog aprila. Nešto mi čudno da oni tako misle na nas? Zvali i suprugu upravo.
Inače se raspitao kod knjigovodje koji prodaje kase, može preko ESIR aplikacije ili preko računara preko portala, lakše mi je za štampanje jer mi povezan na taj računar štampač.
E sad šta je dilema, LPFR je 140e jednokratno se plaća i to je to, održavanje je 3e plus pdv mesečno. Poreska je najavila da će izbaciti i besplatan LPFR ali je dilema kada će to biti.
Možda da uzmem LPFR na mesečnom nivou kao pretplatu pa ako ovi izbace da pređem na free rešenje.

Nazad
Vrh Dno