Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

MS je izuzetno bezobrazan u poslednje vreme prema Google-u i prema Android-u. Nema ni razloga zasto bi "morao" da napravi svoje aplikacije za WP.

Kao što su posetioci na Engadget.com lepo primetili povodom teksta o google aplikacijama na wp7/8, svi servisi rade iz iole savremenog internet pregledača. Izuzetak može da bude samo YT obzirom da se previše oslanja na flash, ali za taj servis postoje nezavisne aplikacije (MetroTube npr.).

WP, za razliku od iOS, poredjenja radi, nudi MS servise ekvivalentne Guglovim na Androidu: Outlook/Hotmail, Bing search, Bing/Nokia Mape, Skydrive, Office365.

Zna li neko, da li na wp postoji način da se instaliraju "narodne" aplikacije? Na Androidu je to piece of cake, na iOs može ako se odradi JB pa se preko Cydie instalira instalous, a kakva je situacija na wp 7 i 8?

Kao što su posetioci na Engadget.com lepo primetili povodom teksta o google aplikacijama na wp7/8, svi servisi rade iz iole savremenog internet pregledača. Izuzetak može da bude samo YT obzirom da se previše oslanja na flash, ali za taj servis postoje nezavisne aplikacije (MetroTube npr.).

WP, za razliku od iOS, poredjenja radi, nudi MS servise ekvivalentne Guglovim na Androidu: Outlook/Hotmail, Bing search, Bing/Nokia Mape, Skydrive, Office365.

A to je bas isto, iz pretrazivaca i aplikacije...
Kao sto su i pomenute aplikacije konkurentne googlovim. Da to jeste tako ne bi google bio ono sto jeste.

Nije mnogo ni različito. Ako si baš zapeo da mora da bude aplikacija, Gmail normalno radi sa ugradjenim email klijentom u WP.

Izuzev pretrage, koja jeste ispod nivoa, ali ne previše, šta tačno fali pomenutim MS aplikacijama? Osim što ih nije Google napravio?

Ne kapiram kako je greška do MS, ako Google neće da napravi aplikacije? Ionako postoje samo na iOS i Androidu i par generičkih, pravljenih u J2ME.

http://www.engadget.com/2012/12/14/editorial-windows-phone-future-without-google/
Pročitajte šta pišu korisnici ispod.

Zna li neko, da li na wp postoji način da se instaliraju "narodne" aplikacije? Na Androidu je to piece of cake, na iOs može ako se odradi JB pa se preko Cydie instalira instalous, a kakva je situacija na wp 7 i 8?

Moraš da uradiš unlock telefona - drugim rečima da instaliraš CustomROM i onda može da instaliraš i narodske aplikacije van marketa, kao i raznorazne "hackove" koji donekle ispravljaju mane fabričkog pakovanja
U globalu može za većinu aktuelnih WP 7 modela - znam sigurno da može na HTC HD7, Omnia-u 8700, LG E900, Lumia 710 i 610 izuzev Lumia 800 i 900 serija koji su za sada ostali kratkih rukava - niko nije uspeo da razbije još uvek Nokia dload bootloader, a kako je za novu Lumia seriju ne znam - kao što rekoh, znajući Nokia-u neće verovatno ni tu neće biti ništa bolje ;)
Pogledaj uostalom na XDA forumu, tamo imaš sve što ti treba

Poslednja izmena:
Ne bi da zvučim kao party-pooper :d ali prelazak sa Iphone na Windows Phone je prelazak iz jednog zatvora u drugi - imaju vrlo sličnu (zatvorenu) filozofiju i ekosisteme, a i poslovnu strategiju jer kao što si rekao uobičajene stvari i sitnice reklamiraju kao nešto neviđeno ili ih daju na kašičicu - npr. bluetooth file transfer ili usb storage
da, tu sam totalno pogresio bio sam ubedjen da windows "voli" kad mu ucseri cackaju po sistemu, zatvor mi nije bio ni na kraj pameti. ali zasad sam jako zadovoljan kako sve radi

Pa kada je Microsoft lansirao kampanju protiv Googlea (dont get scroogled) i pokrenuo neke antimonopolske tuzbe, sto bi ih Google podrzavao u tome. Google servisi su bili delimico zasluzni za uspeh Iphone-a, jer da u startu nije bilo Google mapa i YouTube-a na iphoneu, pitanje je koliki bi danas bio Apple marketshare.
Ajde sada da WP8 korisnici vide kako je ziveti bez Google servisa.
pa ima youtube na wp sta ce im google za to? mape slabo koristim nisam za komentarisanje, sto se mene tice daj koje bilo mape. evo zivi se bez google servisa gura se polako

nisam neki expert za soc mreze ali kako juce videh na wp8, mnogo su lepo nabudzili facebook kroz 4 aplikacije: people, photos, kalendar i "me" i svasta nesto vidis na live tiles

pa ima youtube na wp sta ce im google za to? mape slabo koristim nisam za komentarisanje, sto se mene tice daj koje bilo mape. evo zivi se bez google servisa gura se polako

Ovim si pokazao da ne kortistis ni g od google servisa pa ti zbog toga nisi relevantan. Tebi je dumbphone dovoljan. Nemoj da mislis da vredjam, samo vidim da nisi napredan korisnik. Da li mozes da YT sa wp8 telefoa uparis sa svojim SmartTV-om, biras klipove na telefonu a TV ih reprodukuje. Kako radi gmail? Da li imas starred, importand email, ...
Integracija FB-a u OS mi je nebuloza. Ne korisim ni fb ni twitter i ne zelim na telefonu nista sto ima veze sa tim servisima.

pa ima youtube na wp sta ce im google za to?
Koliko sam video na portalima prethodnih dana, Google je najavio da naće praviti nativne aplikacije za windows phone - Youtube, Gmail, itd.
Ne znam da li se ovo odnosi i na 3rd party aplikacije, da li će drugi imati Googlovu dozvolu da naprave npr. youtube aplikaciju? To bi rešilo problem WP korisnika...

Integracija FB-a u OS mi je nebuloza. Ne korisim ni fb ni twitter i ne zelim na telefonu nista sto ima veze sa tim servisima.
:) imam twitter nalog ali nikad nisam napisao nijedan "tweet", fejsbuk koristim, ali i jedan i drugi su svakako relevantni i više se koriste od google+
99% ljudi ih traži i to se ne može zanemariti

Taman sam se obradovao kada sam na GSM Arena pročitao da se na Zune pojavio WP 7.8 update i to najpre za Lumia 800 telefone, međutim od toga nema ništa sve do posle Nove Godine

http://www.gsmarena.com/nokia_official_windows_phone_78_is_not_out_yet_wait_for_2013-news-5229.php

Ako te mrzi da cekas instaliraj slobodno preko Nokia Care Suite-a. Proces je prilicno bezbolan, mozes da odaberes bukvalno bilo koju verziju ROMa, i da debrendiras telefon ako hoces. Ja sam moju TIM brendiranu Lumiu 800 jos davno prebacio na cistu verziju jos pre par meseci ovim metodom samo sa 7.5 verzijom. Program podrzava sve verzije Windowsa (ja sam sa najnovijom verzijom NCSa flashovao na Win8 64bit). Zune uopste nije potreban, AKo treba mogu otkucati i uputstvo korak po korak. Probao sam 3 verzije, svaka je radila odlicno a razlika je u sustini u podrzanim jezicima i preinstaliranim aplikacijama. Bluetooth Share, Ringtone Maker, Photobeamer rade odlicno i vec su dostupni na Store-u

Čisto da napomenem da je Facebook aplikacija za WP super - ja je koristim i imam potrebu za time, i meni lično se više dopada nego ona za Android
Takođe, People Hub je super zamišljen i sviđa mi se kako je sve to organizovano
Sa druge strane, moram da se složim sa ovim što je rekao yooyo - ko zavisi dosta od Google servisa, neće se baš usrećiti sa WP - ne mislim na osnovne stvari, one su ok, nego na neke od specifičnijih stvari koje je pomenuo yooyo (recimo mom bratu su veoma bitni za posao)
BTW YouTube aplikacija za WP je ništa drugo do shortcut za IE mobile koji te vodi na m.youtube.com :d

@svarog

Ne žurim nigde, čekaću lepo update preko Zune - mada sam Tango instalirao preko cab metode, videću koliko će me držati strpljenje :smoke:

Ima onaj metro tube, taj je valjda najbolji, ali citam da je gugl nesto prckao pa sada (kada je izasla nova verzija pre koji dan iz bete) ponovo ne radi.

Napisao sam u HTC 8X i 8S temi, za YT imate MetroTube, tu su Tube Pro, Youtube Browser, itd. itd. Gmail nalog radi normalno iz ugradjenog klijenta, a ko to neće, uvek može da otvori sajt u IE. Ostali G servisi imaju svoje MS ekvivalente na WP.

Ne žurim nigde, čekaću lepo update preko Zune - mada sam Tango instalirao preko cab metode, videću koliko će me držati strpljenje :smoke:

Ja nisam izdrzao ni minut :) Preko caba ce moci tek kad puste zvanicno update za Zune

Ovim si pokazao da ne kortistis ni g od google servisa pa ti zbog toga nisi relevantan. Tebi je dumbphone dovoljan. Nemoj da mislis da vredjam, samo vidim da nisi napredan korisnik. Da li mozes da YT sa wp8 telefoa uparis sa svojim SmartTV-om, biras klipove na telefonu a TV ih reprodukuje. Kako radi gmail? Da li imas starred, importand email, ...
ne vredjas nisam ja tvrdio da sam neki iskusan smartfon user. inace nemam nikakav TV niti planiram tako da ne uparujem nista. gmail je ok, prima i salje, isto mi vrsi posao kao na iOS-u. kao da na telefonu mozes nesto ozbiljno da mailujes? nisam primetio za starred i important, el to mnogo bitno?

jel ti primecujes da je fizika na andoridu pokvarena? meni je to neoprostivo i nikada nisam koristio android, osim na po par minuta u radnji na test primercima, prilicno bolna iskustva :) tako da ne mogu da uporedjujem. WP radi kao podmazan milina za koriscenje.

Poslednja izmena:
Pokvarena fizika!!?? Ajde definisi to? Prvi put u zivotu cujem da androidi imaju pokvarenu fiziku?

Pokvarena fizika!!?? Ajde definisi to? Prvi put u zivotu cujem da androidi imaju pokvarenu fiziku?

+1 I mene zanima objasnjenje. Da li je to do hardvera ili softvera? Proizvodjaca ili Google-a? Da naucim i ja nesto novo o Android-u.

Verovatno misli da skrol nije fluidan :)
To je možda istina na jeftinijim Androidima, viša srednja i top klasa koliko sam ja video nemaju tih problema - već rekoh da na svom Nexus One sa Gingerbreadom (dakle CM 7.2 a ne vanilla ROM) nisam primetio nikakvo seckanje i usporavanja
Koliko para toliko muzike - ljudi očekuju da im npr. ZTE Skate radi isto kao i Galaxy S2 i da je touch precizan kao na top modelima - pa ne može to baš tako, naročito kada se cene uporede ;)

Poslednja izmena:
NE, ne mislim da nije fluidan, to jeste bilo jako bolno, ali to su ispravili sa jelly beanom valjda, konacno!

elem, pokvarenost fizike se ne "cuje" - to se vidi, ko zeli da vidi, ali vecina to ignorise:

https://news.ycombinator.com/item?id=4321187

The smoothness is a huge improvement, but touch-latency and scrolling physics are still huge problem areas, even in Jelly Bean on Nexus 7 hardware.

i na kraju

These sorts of problems are why, after owning two Android phones I switched to an iPhone 4. I don't even care for apple that much (Linux user).
"Relief" is a good word for what I felt.

ima jos linkova na tu temu, ko zeli nek googla.

Poslednja izmena:
Da ne bi cesljao oglase ko lud. (Mrzi me, izvinjavam se :D )
Za kolko moze da se kupi Lumia 920 u oglasima, ako se uopste pojavila? I kolko uopste vredi? :)

Posto imam ugovor u telenoru, a oni samo imaju 8x (sto po meni nije nista losiji telefon). Pre bi ipak uzeo Lumiu 920 zbog bolje kamere i veceg ekrana i baterije. :)

E sad ide ono "ali". :D

Citao sam po raznim forumima, gledao yt review-ove i jos svasta nesto. Kazu da baterija na "Lumiji" traje isto, ako ne i krace od 8x zbog ne znam ni ja sam kakvih ****** i svi preporucuju 8x jer je bolje skockan. :)
Pa ako je neko imao prilike da koristi i 8x i lumiu da kaze svoje utiske. :)
Unapred zahvalan!

Ja sam je vidjao za 590 po oglasima, a mislim da je to ipak previse. 8X je mogao da se nadje za 300e, skora da dva mozes da uzmes za jednu Lumiu :)

Poslednja izmena:
Ko ima para, nek ne zali za 8X. Best buy za wp8 sistem. Nisu lumie lose, ali su jednostavno sve preskupe i to moze biti problem za njih s obzirom da nokia mora da pogura novu platformu, a cena tako visoka.

Izgleda ce dugo drzati cenu. Na zapadu je nestasica i sa ovom cenom, nemaju razloga da spustaju

Nazad
Vrh Dno