Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

"Samo dual kore"? Mislim da sada već godinama pitam za šta tačno služi multi-core procesor u telefonu i niko da mi da jasan i razuman odgovor. Kažu da su bili potrebni takvi CPU zbog toga što Android nije koristio GPU za sistemske poslove tamo gde je mogao. U redu, pošteno rečeno. Medjutim, sa izlaskom ICS i sada Jelly Bean koji su promenili to, koja je svrha Android modela sa 4 jezgra i prednost u odnosu na "samo 2"?

Ista zamerka da je "samo dual-core" može da se uputi i na račun iP 5, pa niko ne pada na pamet da kaže da mu je "sve ostalo ispod proseka", a jeste ili jednako ili ispod po specifikacijama u odnosu na Lumia 920. Ako neko ima problem sa softverom koji je na telefonu, onda ne treba da to nezadovoljstvo neopravdano prebacuje na hardver.

Iz izjave "nema nikako bolju kameru od 4s ili 5" izbija takva lična pristranost zato što se svaki test poredjenja kamera završio sa L920 kao pobednikom. Svaki.

Po pitanju kampanje koja se zasniva na kameri, sve ostalo od hadvera je već marketinški iscedjeno od strane svih. I ekran sa više boja od duge i tačaka od cigala u Kineskom zidu, i jezgara procesora, i krda opcija za povezivanje, i dijagonala, i... Kamera nije u fokusu kod praktično nikoga, jer nije ni vredna pažnje za ono što nudi, već godinama.

Kad malo promisliš, nakon promene telefona, jedino što ti ostaje su slike koje si njime napravio. Imam neke stare slike sa mobilnih u 640x480 sa mnooogo krša, šuma i mulja po sebi. Želeo bih da su bolje, ali nisu i nikad neće ni biti. Ne želim da to isto kažem i za slike pravljene danas.

Slazem se da verovatno nema potrebe za quad corom... Ali realno gledano, bez strasti, da li bi za iste pare uzeo quad core ili rekao, ne, to je realno nepotrebno, dajte mi dual ? Kao ovi ljudi sto voze neke skupe automobile, nije isto ici 100 na sat ili prevesti se sa tacke A na tacku B , u audiju a4 ili skodi oktaviji...

Sto se tice slika, ja koristim foto aparat, slikam ponekad i telefonom, ok mi je da ima dobru kameru ali realno, svi mobilni su bezveze u poredjenju sa bilo kojim pristojnijim aparatom, a i moji drugari slikaju svasta pa imamo slika koliko hoces, a ako ti je najvrednije sto imas u telefonu fotka, ***, meni su drage fotke, ali imam i poruke .. I jos nesto da je N8 sa xenon blicem, to je vec nesto drugo, diode nekako kvare boje ..

Da je iphone 4s najbolji za fotkanje, licno tvrdim, nisam ljubitelj istog, ali dao mi drugar u Madridu, kao da ga slikam, ja pritisnem dugme za otkljucavanje, prevuces prstom na gore i odmah ides na kameru i to instant brzinom, kadriram, pritisnem volume up, metalno dugme i on odmah slika... Bez laga, bez sporog fokusiranja, odmah ! I pravi odlicne fotke !! Kud ces vise ?! Ko god tvrdi suprotno, pojma nema ! Posle sam koristio galaxy s3 koji je kupio drugi drugar pre par meseci, sjajno je to, ali opet, sa ajfonom okinem jako brzo fotku, i bolja je kada se gleda na kompu !

U svakom slucaju, svako nadje opravdanje za svoje ideje..

P.s. gledam po netu, dobre fotke pravi nema sta ;)

I sad videh ovu izjavu, kad ti vec mene citiras da i ja tebe nadjem... "Ako neko ima problem sa softverom koji je na telefonu, onda ne treba da to nezadovoljstvo neopravdano prebacuje na hardver" ... Sto u praksi znaci, ako nesto baguje dok pokazujes nekom drugom telefon i on ne deluje zadovoljno, ti mu lepo objasnis, da androidi koji imaju quad core procesore, zapravo nisu brzi i da je to softversko ;)

Poslednja izmena:
Slazem se da verovatno nema potrebe za quad corom... Ali realno gledano, bez strasti, da li bi za iste pare uzeo quad core ili rekao, ne, to je realno nepotrebno, dajte mi dual ? Kao ovi ljudi sto voze neke skupe automobile, nije isto ici 100 na sat ili prevesti se sa tacke A na tacku B , u audiju a4 ili skodi oktaviji...
Razmišljaš "desktopski".

I dalje mi niko ne napisa koja je upotreba 4 jezgra u telefonu i stvarna, svakodnevna prednost u odnosu na "samo dva". Jedino mi pada na pamet puštanje nestandardnog video zapisa, tj. kodeka za koji GPU čip nema dekoder, pa CPU mora da radi sav posao. Ali tu je dual skroz dovoljan, i još preko. Druga primena je da bi mogao da razglasiš da ima 4 jezgra u odnosu na "samo dva".

Sto se tice slika, ja koristim foto aparat, slikam ponekad i telefonom, ok mi je da ima dobru kameru ali realno, svi mobilni su bezveze u poredjenju sa bilo kojim pristojnijim aparatom, a i moji drugari slikaju svasta pa imamo slika koliko hoces, a ako ti je najvrednije sto imas u telefonu fotka, ***, meni su drage fotke, ali imam i poruke .. I jos nesto da je N8 sa xenon blicem, to je vec nesto drugo, diode nekako kvare boje ..
N8 jeste sa ksenonskim blicem.

I ja bi slikao fotoaparatom, ali mi je on pri ruci jednom u 20 puta, optimistički rečeno kada hou da slikam. Telefon mi nije pri ruci jednom u 20 puta. Mobilni telefon je opstao fizički spoj dva uredjaja, mobilnog telefona i fotoaparata, s tim da je ovaj drugi stalno nedonošče.

Da je iphone 4s najbolji za fotkanje, licno tvrdim, nisam ljubitelj istog, ali dao mi drugar u Madridu, kao da ga slikam, ja pritisnem dugme za otkljucavanje, prevuces prstom na gore i odmah ides na kameru i to instant brzinom, kadriram, pritisnem volume up, metalno dugme i on odmah slika... Bez laga, bez sporog fokusiranja, odmah ! I pravi odlicne fotke !! Kud ces vise ?! Ko god tvrdi suprotno, pojma nema ! Posle sam koristio galaxy s3 koji je kupio drugi drugar pre par meseci, sjajno je to, ali opet, sa ajfonom okinem jako brzo fotku, i bolja je kada se gleda na kompu !
Da je kamera bolja na 920, tvrde samo ovi:
http://www.pocket-lint.com/news/47361/nokia-lumia-920-vs-iphone-4s-cameras
http://www.redmondpie.com/lumia-920-vs-iphone-4s-camera-image-stabilization-compared-video/
http://gizmodo.com/5940697/definite-proof-that-the-lumia-920s-pureview-camera-is-awesome
http://www.theverge.com/2012/9/6/3295949/lumia-920-crushes-iphone-4s-and-galaxy-s3-in-camera-test
...

Mislim da je dovoljno linkova. Da li je brže okinuti na ajfonu, ne znači da je kamera bolja.

A kad smo već kod brzine slikanja, najbrže se okida na telefonu koji ima dugme za kameru, jer je dostupna praktično od bilo gde u telefonu. Koliko sam upućen, nijedan ajfon nema to dugme.

I sad videh ovu izjavu, kad ti vec mene citiras da i ja tebe nadjem... "Ako neko ima problem sa softverom koji je na telefonu, onda ne treba da to nezadovoljstvo neopravdano prebacuje na hardver" ... Sto u praksi znaci, ako nesto baguje dok pokazujes nekom drugom telefon i on ne deluje zadovoljno, ti mu lepo objasnis, da androidi koji imaju quad core procesore, zapravo nisu brzi i da je to softversko ;)
Ta izjava je bila usmerena na Yooyovu izjavu o kameri i svemu ostalom ispod proseka. Trebalo je njega da citiram, ali me je mrzelo, a i tvoj post je već bio u sličnom tonu.

Poslednja izmena:
Ne mogu sa tobom da se prepucavam, kako zovu ovaj fenomen, valjda fanboj ?

Prvo, koristio sam izraz "samo" jer u odnosu na quad, dual je "samo" ...

Realno me zabole za upotrebnu vrednost, ako dajem ogromne pare zasto da nema quad kad vec dosta telefona iz slicnog cenovnog ranga ima ? Osecao bih se kao magarac, jer telefon ne nudi nista vise, tj nudi manje za iste pare, i jos ima win koji kako kazu ljudi, baguje...

Posto se kucaju poruke, pa ne mogu da gestikulacijom i naglasivanjem reci izrazim osecanje.. N8 naravno da ima xenon to sam i napisao i ima senzor velicine 1/1.83 npr, sto je vrlo solidno ! Ovaj to nema, niti senzor niti xenon, vec diodu, koja kao sto sam napisao, po meni, kvari boje i ne moze da se poredi sa xenonom !

A sto se tice linkova, to je toliko mali senzor, pravi ok fotke ali za mobilni, a razlika izmedju ajfona moze da bude minimalna, nije kao da je u jednom 1/2.3" senzor a u drugom aps-c ! Nego su razlike na nekom normalnom formatu razvijanja fotke mizerne, ili ako hoces da ih gledas na tv-u i pokazujes prijateljima, koja je rezolucija ekrana najveca 1920x1080 ?! Ili ces svaku fotku, cekaj, daj da vam pokazem zum na 100% :D
I daj neki link gde pokazuju sample fotografije koje mogu da skinem na komp i pogledam, a ne da mi neko pise kako je testirao i to je bolje ! Mada ne sumljam da su bolje, cim toliko forsiraju kameru, jer samo to i ima :p

U svakom slucaju, dok ne izadje ovaj telefon i ne probam ga, mada ironija je sto se meni dopao dok ti nisi krenuo da prosipas ostrascene teorije, Nokia je daleko iza svih Android platformi, mogu samo nekolicinu da ubede u neke prednosti, koje kada se sumira sve nisu dovoljne za kupovinu njihovog uredjaja !

P.S.

Ovo sitno sam prevideo ! "A kad smo već kod brzine slikanja, najbrže se okida na telefonu koji ima dugme za kameru, jer je dostupna praktično od bilo gde u telefonu. Koliko sam upućen, nijedan ajfon nema to dugme."

Ajfon, koristi vol up ili down za okidanje fotki, otkljucas, gestikulacija na gore, usao si u kameru i fotkas, sa gore pomenutim up down dugmicima. Nokija nema ni to !

I inace nisi mi odgovorio na pitanje ? Da li bi za iste pare izabrao quad ili rekao, neka dajte mi dual core ?

Poslednja izmena:
Ja sam mislio da su Nokia fanboy-i izumrli :)

Ogroman problem 920ke je cena. Preterali su, jako su preterali. Nemaju oni vise ime da bi mogli da budu skuplji od konkurencije. Ako zele da se vrate u trku i da ih ljudi pocnu razmatrati moraju na pocetku da daju neke jako interesantne ponude. Da za istu klasu budu jeftiniji od Samsunga i HTC-a. Ne znam tacno kakve ce biti cene kada bude bas u prodaji ali u pretprodaji je tacno 50% skuplja od novog HTC-a 8X a telefoni su jako jako slicni.

Sve u svemu simpatican ali zestoko precenjen telefon.

Fanboj je neko ko brani i uzdiže marku ili proizvod bez osnova. Ja sam izneo činjenice, dok je druga strana pokazano i dokazano iznela lične predrasude i stavove bez imalo podrške u realnosti (N8 ima LED blic, ip4 i 5 imaju bolju kameru, itd. itd).

Quad core je "bacanje para", ne kroz cenu, nego kroz upotrebu, 95% vremena taj quad-core je neupotrebljen, 5% je upotrebljen zato što je quad. Da je octo-core, isto bi bio 5% vremena upotrebljen ceo.

Usput, voleo bih da neko uleti i iP 5 temu i kaže: "Pih, ima samo dual-core." Mislim da bi ga gledali kao b.udalu.

Ponavljam, ovo nije desktop računar gde 4 jezgra ima primenu u obradi videa, dizajnu, krdu proračuna i sl.

Šta god da si hteo da iskažeš ovom kontrukcijom: "I jos nesto da je N8 sa xenon blicem, to je vec nesto drugo, diode nekako kvare boje ..", iz nje je ispalo da N8 nema ksenonski blic, već LED.

A sto se tice linkova, to je toliko mali senzor, pravi ok fotke ali za mobilni, a razlika izmedju ajfona moze da bude minimalna, nije kao da je u jednom 1/2.3" senzor a u drugom aps-c ! Nego su razlike na nekom normalnom formatu razvijanja fotke mizerne, ili ako hoces da ih gledas na tv-u i pokazujes prijateljima, koja je rezolucija ekrana najveca 1920x1080 ?! Ili ces svaku fotku, cekaj, daj da vam pokazem zum na 100% :D
Onda ne izjavljuj da ne može da ima bolju kameru od ip4 ili 5, kad je pokazano da ima bolju kameru, koliko god malo bolju. Piosle sam ja fanboj zato što ukazujem da postoje testovi koji zaključuju da jeste bolja kamera, a neko ko tvrdi samo na osnovu ličnih osećanja nije fanboj... right on...
I inace nisi mi odgovorio na pitanje ? Da li bi za iste pare izabrao quad ili rekao, neka dajte mi dual core ?
Nisi ni ti meni na "Koja je upotreba baš 4 jezgra u telefonu?", a i prvi sam pitao, red je da prvi odgovoriš (osim što te zabole i što bi se osećao kao magarac da nemaš quad-core u telefonu kad već postoji, kako si sam napisao).

Odgovor na tvoje pitanje sam već dao, ali ga ili nisi pročitao ili shvatio.

U svakom slucaju, dok ne izadje ovaj telefon i ne probam ga, mada ironija je sto se meni dopao dok ti nisi krenuo da prosipas ostrascene teorije, Nokia je daleko iza svih Android platformi, mogu samo nekolicinu da ubede u neke prednosti, koje kada se sumira sve nisu dovoljne za kupovinu njihovog uredjaja !
Ahaha, ja prosipam ostrašćene teorije na osnovu dokaza, a ti što pišeš nebuloze bazirane na osnovu ličnih osećanja nisi ostrašćen. Vidi se da si poslednji put uzeo nokiju u ruke 2004. Svi pristupe sa stavom "to je sranye, neću ni da gledam", a ne daj bože da je neko uzeo u ruke i isprobao uredjaj i rekao: "Pa ovo nije toliko loše koliko sam mislio". Taj je odmah ostrašćeni fanboj kojeg prozovu oni koji koji imaju 0 iskustva i informisanosti o tome o čemu pričaju.

Poslednja izmena:
Eno krait procesori dual core "kidaju" quad... Tako da quad neki su lošiji neki su bolji, sve je do arhitekture i koliko je iscedjena A9, a tek A15 kad dodje...

Deus je rekao za ovaj telefon da ima kao N8 xenon da bi bilo nešto, ovako sa 2 diode it's not a big deal...

I da i ja zelim quad ako već može za te pare da se uzme, pogotovo što želim, a biće to još malo da nakacim komp na monitor i imam desktopPC, onda će mi trebati snaga...

Može da ima i 22 diode, nikada to neće biti ni blizu xenona, drugačije slike izgledaju slikane sa jednim i sa drugim.

Brate ne prolazi ni kod njih :) Znaci ni najveci nokia fanovi sa bencha od N8 i stare Lumie nisu kupili nijedan Nokia model, a da ne pricam o dslr-u u mobilnom telefonu aka 808 :d :)

Zato što više ni nema nokia fanova, ja sam bio jedan od njih, sada su svi ili na androidu ili na iOS-u. Ali ja sam i tada kupovao njihove telefon zbog symbiana, kamera i slično mi nije nikada bilo presudno.

Poslednja izmena:
Sve bi to bilo u redu da ona kosta 250-300e ali oni je cene na preko dva puta vise, suludo, prodace celih 5 komada.

kupovace je ljudi zbog dizajna i marketinga, uostalom i glupi ajfon se najvise prodaje zbog toga a ne zato sto je dobar

Kakav god da je IP4/s je svetlosnu godinu ispred 808 npr :)

Mi koji koristimo Androide smo u velikoj vecini investirali u platformu. Prelazak na wp znaci da trebamo da kupimo sve app ponovo. Dalje, zatvoreni wp ekosistem ja losija verzija Appleovog ekosistema. Zasto bi, neko ko ne zeli zatvoreni ekosistem prelazio sa Androida na wp?
Probao sam Lumiu 800. Meni se metro uopste ne svidja. Jednostavno mi deluje potpuno promaseno.
Hw je prosecan, dizajn ocajan (ne podnosim sarene telefone).
Ostala je jedino kamera. Mozda je dobra ali nije presudno u mom slucaju.

Poslednja izmena:
Pa postoji crni i beli, a hardver je prosecan? koji telefon ima odlican?

Procesor, kolicina rama, gpu su sasvim ok, kao i kamera i audio cip, NSX je nabrojao sta im sve to hardverski fali ali sam zaboravio..

Ja sam stvarno razmisljao o telefonu, ovde sam skapirao da me nikako ne interesuje, iphone isto tako, i na kraju mislim da cu jos da furam moj galaxy s, kome zapravo nista ne fali, mogao bi da bude brzi, jer sam gledao kako radi htc one x, ali za sad sam ok ! Ima da ga castim novom baterijom ;)

Da li neko zna da li je moguce "overajdovati" nokia mape na wm nokijama, s obzirom da srbije na istim nema. Bing mape su jako detaljne i to bi bilo resenje. Pitanje je da li nokia primorava korisnike da koriste njene mape ili je moguce instalirati aplikaciju (ako ona postoji) za bing ili eventualno cak google maps?

Jedina navigacija koja lepo radi kod nas je Navigon, a stvarno steta za Nokia Drive. Potpuno mi je neshvatljivo da nema mape Srbije

Nokia 920 je po meni trenutno najbolji telefon,ima milion mogucnosti,najbolju kameru,i mislim da je pravi pogodak.Samo jos da se pojavi kod nas i da cena bude prihvatljiva i rado bih je uzeo.Ekran izuzetan,tac radi cak i preko rukavice,sto je za svaku pohvalu.

nema najbolju kameru, osim moozda u izuzetnim situacijama...

Nokia 920 je po meni trenutno najbolji telefon,ima milion mogucnosti,najbolju kameru,i mislim da je pravi pogodak.Samo jos da se pojavi kod nas i da cena bude prihvatljiva i rado bih je uzeo.Ekran izuzetan,tac radi cak i preko rukavice,sto je za svaku pohvalu.

Koja je po tebi cena ok za takav telefon (kod nas)? Vidim da je po inostranstvu 6xy EURa. To mu dodje vise od vecine telefona na trzistu.

Lumia je debelo precenjena. To je proslogodisnji hardware po ceni hardware-a za 2013.

Citam od pocetka ovu temu, najvise zbog linkova koji su se kacili non stop o testovima i slicno.. Ali nmg da verujem u sta se vasa diskusija o telefonu pretvara.. Hardware hardware i samo hardware... Da li je hardware upotrebljiv bez software-a? Naravno da nije i nemojmo da pricamo o kvalitetu telefona na osnovu hardvera.. Moja devojka ima hd7( koji nije bas najsvetliji primer), taj wp telefon je u rangu sa desire hd.. Medjutim on radi bolje od Sensation ili Evo- a 3D.. Druga je prica sto nema dovoljno aplikacija, mada se gomilaju, ali sta znaci sensationu dual core kad je ovaj hd7 brzi u svakom smislu od njega, cak i kada se sam telefon pali, brze podigne sistem.. Po meni jedini nedostatak ovog telefona je to sto ce se kao i do sad mng aplikacije koje su za dz na androidu placati.. I njegova visoka cena u startu, naravno..
P.s. I ja sam mislio da je wp7 totalno zatvoren, medjutim malo prosetas do xda malo ovamo, malo onamo i opa... Skinem bilo koju igricu u. Xap formatu, povezem telefon prebacim, boom, igra tu za dz.. Dakle resenja ima a popularizacijom wp8 platforme bice ih jos vise..
Auu al sam se rasp*deo... :)

Jedina navigacija koja lepo radi kod nas je Navigon, a stvarno steta za Nokia Drive. Potpuno mi je neshvatljivo da nema mape Srbije

Da li sam dobro razumeo, da WM nokia telefoni uopšte nemaju funkcionalne mape za Srbiju?? Ili nemaju samo navigaciju (koja me i ne interesuje iskreno)?

Nokia mape su neupotrebljive u Srbiji. Samim tim i navigacija sa tim mapama...

WM ne postoji, nokia nema mape Srbije, imala ih je ali ih trenutno nema u aplikaciji.

WM ne postoji, nokia nema mape Srbije, imala ih je ali ih trenutno nema u aplikaciji.

Pa zaista nemam komentar... Zaista mi se dopada 920, ali ne mogu da zamislim telefon bez mapa i navigacije. To je tako 5years ago... Stravicno.. Makar za nas ovde..

Nazad
Vrh Dno