Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

Ma opusteno, salim se... Razocarao sam se... Pa moj GS2 bi bolju sliku napravio, a tu nesto pricaju ultra mega giga kamera...Pfff

Meni po izgledu i izradi ove nove Nokije stvarno lepo izgledaju, ali su preteske za moj ukus, pored naravno drugih mana, tipa nepromenjiva baterija, windows i sl...

Ali svejedno, i da ljudima to ne smeta, sa ovolikim cenama nema sta da traze na trzistu
http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_920_and_lumia_820_pricing_unveiled_up_for_preorder-news-4867.php

pa sad se Galaxy S2 moze nabaviti za 300e, a telefon ima sve...

i nije mi jasno kako na ovakav nacin misle da se vrate, ili su ludi ili ne umeju...

evo sta kinezi naprave za 225e, telefon jede za dorucak ove Nokije
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mitwo_benchmarked_shows_great_performance_early_on_-news-4871.php

dok recimo BlackBerry sprema finu specifikaciju za novi telefon, al opet tu je njihov sistem i sumnjam da ce dati dobru cenu, tako da ce i oni proci kao Nokija, samo za uzak krug ljudi
http://www.gsmarena.com/blackberry_10_aristo_specifications_leak_get_us_excited-news-4890.php

dok recimo BlackBerry sprema finu specifikaciju za novi telefon, al opet tu je njihov sistem i sumnjam da ce dati dobru cenu, tako da ce i oni proci kao Nokija, samo za uzak krug ljudi
http://www.gsmarena.com/blackberry_10_aristo_specifications_leak_get_us_excited-news-4890.php

Razvoj novog BB 10 pratim malo duze - za sada su utisci ljudi koji su imali prilike da se igraju sa ovim dev primercima telefona pozitivni. Na zalost izgleda da RIM ipak nije mogao to da izgura pre nove godine, ali stekao sam utisak da ce ovo biti izuzetno kvalitatan OS i bez sumnje da ce mozi da stane na crtu WP telefonima - malo teze Android-u i iOS-u...
Kazem dosta ljudi hvale novi BB10 OS, oni koji su se igrali sa ovim takodje napominju da def BlackBerry ima najbolje uradjen multitasking... Da ne bih isao mnogo u off - gledacu kada naidjem na malo slobodnog vremena otvorim novu temu za dolazece BB novitete i tamo iskucam i okacim svoja zapazanja ;) Sve u svemu RIM se jos uvek ne predaje, a da li ce uraditi nesto - videcemo :)

BB10 izgleda jako teško za korišćenje, previše gestures-a i swipe-ovanja za moj ukus, mogu tek da zamislim obične korisnike kako će da se snađu.

pa za sada ono sto postoji na net-u ustvari samo pokazuje neke stvari koje ce BB10 moci. Cisto sumnjam da ce BB dozvoliti previse swipe-ovanja, narocito kada se zna koji korisnici su orijentisani ka BB-u (mislim bice moguce stvari jednostavnije zavrsiti bez swipe-ovanja i gestures-a, a oni ce biti tu za ljude koji vole to da koriste)

Na Androidu imam SMS i email widgete. Tu odmah vidim sve poruke i mailove koji su stigli i otvaram ih direktno sa widgeta. Ne pamtim kada sam regularnim putem pokrenuo app i onda pregledao poruke ili mailove. Imam i contacts widget koji mi zauzima celu jednu stranu i na kome se nalaze osobe sa kojima najcesce komuniciram i veoma retko ulazim u kontakte.
Metro ce morati da pretrpi silne izmene da bi bio blizu onoga sto Android danas nudi. iOS je ionako u zaostatku jer ne nudi nista novo. Znam vec dva korisnika koji imaju starije Lumie i nisu zadovoljni. Oba korisnika su inicijalno bili odusevljeni telefonom, a posle toga su razocarani jer su im neke stvari nelogicne ili nezgodne za koriscenje.

Widgeti kažeš, Android. Ovo je radilo još na WM6.5 i nastavljeno i na WP7.5, mislim da si ti samo prošao pored nekog WP ili si samo površno to pogledao. I bez dezinformacija.

Hm, wm i wp7 sada 8 nemaju ama baš nikakve veze što se tiče UI-a. Uostalom wm sam po sebi nije imao widgete to je uveo htc sa svojim senseom jer stock wm je izgledao kao kalkulator (bar onaj početni ekran).

Jel ima bar jedna wp reklama gde ne napadaju konkurenciju? Mislim da im se kampanja od nastanka wp svodi na napad konkurencije, sto je lose.

Poslednja izmena:
Jel ima bar jedna wp reklama gde ne napadaju konkurenciju? Mislim da im se kampanja od nastanka wp svodi na napad konkurencije, sto je lose.

Danas svi napadaju jedni druge...

images

Nemoj tako telep... druga kampanja im je "*** vidi kakvu kameru ima !!!1". :)
Ukoliko smatraju da je prednost nad konkurencijom kamera i zuta boja, nek im je sa srecom.

Danas svi napadaju jedni druge...

images

Meni sve jedno, ali valjda moras imati ledja ako vec prozivas nekoga. Samsung je poceo tek da proziva apple kada se vec videlo da ce biti number 1 po broju prodatih smartphone-ova.

Inace jel ste videli da se prica da MS ima vec u proizvodnji Surface telefon, i da Nokia prodaje HQ u Espoo-u.

Poslednja izmena:
Nema u proizvodnji, ali ga imaju u planu, mada ne uskoro.

Evidentno je Nokla tu da samo pogura WP, pa ako ne uspeju bice kolateralna steta.

Ne vidim zasto ne bi uspeli.. Naravno ukoliko MS napravi dobar posao sa OS.. Nokia je oduvek imala pouzdan hardware, tako da je besmisleno sumnjati u njih po tom pitanju, kvalitet izrade takodje, e ostaje jedino taj famozni os, za koji verujem da MS nece hteti da se tek tako igra, imajuci u vidu opasne igrace apple i google, morace da ga naprave pod konac.. E sad da li se nekom svidja metro UI ili ne, to je diskutabilno, ni meni se ne svidja mng stvari i na ios-u i na androidu, pa prihvatam to i teram dalje.. Ovo za kameru su vec neka preterivanja i sa ``nase`` i sa njihove strane, tako da me kamera ne interesuje, vec samo tel..

Inace ja na wp8 telefone gledam ovako.. Oni mi dodju kao zlatna sredina, apple sledbenici nabedjeni komplesasi, koji misle da je 500e datih za taj telefon sve u zivotu.. Android - quad core, cuda, m*da itd... Lepo uzmes ovu Nokiu, koja ce imate mng vise aplikacija od prethonih verzija wp i cao..

Jos da dodam, npr prodaja Lumie 900 ne treba da bude ogledalo za ove modele, jer kad je taj telefon krenuo sa prodajom u Evropi, znalo se da ne dobija nadogrdnju na wp8 i bio je u top5 modela tel koje NE TREBA kupiti.. Tako da se jednostavno nasao na pravom mestu, u pogresno vreme..

Ne znam što ne bi uspeli, ali brojke govore svoje

WINDOWS SMARTPHONE SALES JUNE 2012 VS SEPTEMBER 2012 BY KANTAR:
REGION . . . . . . . . JUNE SHARE . . . AUGUST SHARE . . . DECLINE IN CHANGE PERCENT
EU5 . . . . . . . . . . . . 4.6 . . . . . . . . . . . 5.0 . . . . . . . . . . . . . 8% increase
USA . . . . . . . . . . . 3.6 . . . . . . . . . . . 2.7 . . . . . . . . . . . . . 25% decline
Australia . . . . . . . . 5.8 . . . . . . . . . . . 3.8 . . . . . . . . . . . . . 34% decline
Weighted Average . . 4.2 . . . . . . . . . . . 3.8 . . . . . . . . . . . . . 9% decline

http://communities-dominate.blogs.com/

Ova rečenica je super:

And those who still think they believe - please wake up! Look at Lumia 920 and 820. No meaningful carrier deals, ridiculous pricing, they have far LESS availability, countries and carriers than Lumia 800 and 720 (cheaper phones too) had last year. Yes, Nokia has higher prices, and less carriers and less countries now for these two new Lumia smartphones, than at this time last year for the first two new Lumia smartphones. Why would LESS carriers, in LESS countries with HIGHER prices result in better market success for Nokia? Now after its brand has been severely smeared by a botched year of marketing blunders with the Lumia brand and destroyed Symbian and MeeGo brands? Why would it be 'better' now when EVERY major element for Nokia is worse now, than a year ago?

Poslednja izmena:

REGION . . . . . . . . JUNE SHARE . . . AUGUST SHARE . . . DECLINE IN CHANGE PERCENT
EU5 . . . . . . . . . . . . 4.6 . . . . . . . . . . . 5.0 . . . . . . . . . . . . . 8% increase
USA . . . . . . . . . . . 3.6 . . . . . . . . . . . 2.7 . . . . . . . . . . . . . 25% decline
Australia . . . . . . . . 5.8 . . . . . . . . . . . 3.8 . . . . . . . . . . . . . 34% decline
Weighted Average . . 4.2 . . . . . . . . . . . 3.8 . . . . . . . . . . . . . 9% decline

Ova rečenica je super:

And those who still think they believe - please wake up! Look at Lumia 920 and 820. No meaningful carrier deals, ridiculous pricing, they have far LESS availability, countries and carriers than Lumia 800 and 720 (cheaper phones too) had last year. Yes, Nokia has higher prices, and less carriers and less countries now for these two new Lumia smartphones, than at this time last year for the first two new Lumia smartphones. Why would LESS carriers, in LESS countries with HIGHER prices result in better market success for Nokia? Now after its brand has been severely smeared by a botched year of marketing blunders with the Lumia brand and destroyed Symbian and MeeGo brands? Why would it be 'better' now when EVERY major element for Nokia is worse now, than a year ago?

Ta recenica je *****na jer nove lumie jos uvek ni nisu u prodaji. Inace pisac tog bloga je bivsi najureni rukovodilac Nokia-e.

Ova rečenica je super:

Verujes li ovako svemu sto procitas na netu??

A da je izvestaj pozitivan za nokiu jel bi me pitao isto ;-)

Poslednja izmena:
Nebitno je... Ne verujem u bacanje pasulja.

Ta recenica je *****na jer nove lumie jos uvek ni nisu u prodaji. Inace pisac tog bloga je bivsi najureni rukovodilac Nokia-e.

Znam ja ko je Tomi Ahonen, nego reci mi sta nije tacno u njegovom zakljucku. Lumie ce u USA biti ATT exclusive (fail u najavi) plus ih HTC sije sa cenom. Ko hoce da veruje da ce Nokia da razvali neka veruje, ali to se nazalost nece desiti (***. jos niko ni WP8 u akciji nije video).

ne bih da idem u offtopic, ali pre 3 dana je objavljeno da im je kreditni rejting snižen i da bi trenutno najbolja opcija bila prodaja kompanije, bilo u celosti, ili vitalnih delova, patenata, itd.
pre 2 dana je objavljeno da razmatraju prodaju sedišta kompanije u Finskoj: http://www.wpcentral.com/nokia-rumored-be-selling-hq-espoo-finland
nadam se da će ova 2 modela ostvariti uspeh, jer se radi o pristojnim telefonima i bila bi šteta da jedna takva kompanija nestane, ali pitanje je da li koliko još mogu da opstanu ako se Lumie ne budu prodavale

Poslednja izmena:
A da su izbacili Lumie sa Androidima, saranili bi Apple. ***. sta da se radi kada su tvrdoglavi.
Po svim anketama koje sam vidjao svi korisnici su govorili da zele Androide na Lumijama.

Koliko ih je MS ispalio, trebalo bi da naprave telefone sa otključanim butlouderom. Tako neće da prekrše dogovor da prave išta drugo nego WP, a korisnik (možda i operater) može da tera šta god je podržano. I počnu da pišu svoj softver za ostale OS.

Zna i m$ ko ima vece sanse :d

Ballmer, station with HTC CEO Peter Chou, called a 8X "truly a Windows Phone favourite product"

pa ms sa elopom i radi na tome da degradira Nokiu sto vise da bi ih jeftinije kupili, cista ekonomska logika

Ko bi rekao da su Finci glup narod :p

Takvi smo ti mi Srbi.. Veeeliki strucnjaci i prognozeri, ae da sacekamo da vidimo da li ce promasti ili ne.. Realno kad su do sad uvaljivali symbian telefone ljudima, uvalice i ovo..
A to ovo je mng dobro ako neke cike pisu aplikacije za ono sto tera ovo biiiiceeeee maraka.. :)

Nisu finci glupi.. bojim se samo da ce Elop da bezi iz zemlje. :)

Ne bi me zacudilo da Microsoft i Apple rascerupaju Nokiju i podele patente, a onda ugase proizvodnju u Nokiji.

Prvo, Microsoft ih je grdno zeznuo zbog odugovlacenja sa izlaskom na trziste. Predstavili su telefon pre mesec dana i jos uvek nije u prodaji. Sve vreme trose pare na odrzavanje hajpa, mada koliko god novca uloze nije dovoljno da se probije pored hajpa oko ip5.
Videcemo 26. oktobar.. veliki dan za Microsoft, mozda cak i prekretnica u poslovanju kompanije. Cenim da Win8 nece biti prihvacen kako su planirali, pogotovu ne medju korporativnim korisnicima (jer su jedva presli na Win7), a telefone ce kupiti entuzijasti, jer za sada ne postoji dovoljno povoljan ugovor za kupovinu Lumie 920.

Mali off.. izgleda da ko god promeni platformu vise ne kupuje aplikacije sa Play/AppStore-a, vec samo trazi free apps. Ko je jednom kupio Angry Birds preko App ili Play storea, nema nameru da ponovo da novac za istu igru u Windows radnji. Mozda se ljute pticice los primer (ima i free verzija) ali pojedine aplikacije i igre nisu free. Dodajte na to in-app kupovine, na sta su neki ljudi potrosili malo vise novca.. ne pada im na pamet da trose novac u drugoj radnji na isti proizvod. Hocu reci da je Windows store vec mrtav.

Nazad
Vrh Dno