Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

Nisu finci glupi.. bojim se samo da ce Elop da bezi iz zemlje. :)

Ne bi me zacudilo da Microsoft i Apple rascerupaju Nokiju i podele patente, a onda ugase proizvodnju u Nokiji.

Prvo, Microsoft ih je grdno zeznuo zbog odugovlacenja sa izlaskom na trziste. Predstavili su telefon pre mesec dana i jos uvek nije u prodaji. Sve vreme trose pare na odrzavanje hajpa, mada koliko god novca uloze nije dovoljno da se probije pored hajpa oko ip5.
Videcemo 26. oktobar.. veliki dan za Microsoft, mozda cak i prekretnica u poslovanju kompanije. Cenim da Win8 nece biti prihvacen kako su planirali, pogotovu ne medju korporativnim korisnicima (jer su jedva presli na Win7), a telefone ce kupiti entuzijasti, jer za sada ne postoji dovoljno povoljan ugovor za kupovinu Lumie 920.

Mali off.. izgleda da ko god promeni platformu vise ne kupuje aplikacije sa Play/AppStore-a, vec samo trazi free apps. Ko je jednom kupio Angry Birds preko App ili Play storea, nema nameru da ponovo da novac za istu igru u Windows radnji. Mozda se ljute pticice los primer (ima i free verzija) ali pojedine aplikacije i igre nisu free. Dodajte na to in-app kupovine, na sta su neki ljudi potrosili malo vise novca.. ne pada im na pamet da trose novac u drugoj radnji na isti proizvod. Hocu reci da je Windows store vec mrtav.

Upravo tako !

A da su izbacili Lumie sa Androidima, saranili bi Apple. ***. sta da se radi kada su tvrdoglavi.
ko zna šta bi bilo, sa izuzetkom Samsunga i Googla većini proizvođača android uređaja ne ide baš najbolje. Npr Google je jučer objavio da će otpustiti petinu radnika Motorole...
elem, Nokia se odlučila da na američkom tržištu sklopi deal sa AT&T-om, koji će jedini imati Lumiu 920 u ponudi.
Ovo sa jedne strane znači manji broj potencijalnih kupaca jer neće biti dostupni na drugim mrežama, a sa druge strane agresivniju reklamu AT&T-a i verovatno povoljniju cenu telefona uz ugovor.
Videćemo da li će im se to isplatiti...
Evo jednog hands on snimka sa Engadgeta sa predstavljanja Lumie na AT&T: http://www.viddler.com/v/bda340e7?secret=15095883

Opasno mi se svidja ovaj telefon, ali me malo plasi ta wm platforma. Tacnije svidja mi se veoma ovako kao nesto novo, sveze, ali ne znam previse o njoj. Jel zna nekako kakva je to platforma sto se tice broja aplikacija, mogucnosti ubacivanja krekovanih programa i ono sto me posebno intereseuje kakve su te nokia maps za Srbiju, u odnosu na mape koje koristi recimo iGO Primo, koje su odlicne? I jel nokia ogranicila mape samo na noka maps ili postoje i drugi programi iGO recimo? Nema nekih novih informacija oko cene?

Opasno mi se svidja ovaj telefon, ali me malo plasi ta wm platforma. Tacnije svidja mi se veoma ovako kao nesto novo, sveze, ali ne znam previse o njoj. Jel zna nekako kakva je to platforma sto se tice broja aplikacija, mogucnosti ubacivanja krekovanih programa i ono sto me posebno intereseuje kakve su te nokia maps za Srbiju, u odnosu na mape koje koristi recimo iGO Primo, koje su odlicne? I jel nokia ogranicila mape samo na noka maps ili postoje i drugi programi iGO recimo? Nema nekih novih informacija oko cene?

Konkretno za WP8 ti niko ne moze nista bas SIGURNO reci, ali npr ja sam na HD7 bez problema instalirao preko XAP installera programe i igrice koji se na marketu placaju.. Tako da ce verovatno biti i ovde.. Takodje sto se tice i aplikacija WP7 je bio siromasan, medjutim MS ``subvencionise`` (ne bas kao ovi nasi za stanove :) ) programere da rade na software-u za WIN8 i WP8, tako da verujem da ce biti puuuno vise aplikacija, skoro da sam siguran u to, a i sada ce Win8 biti dosta prisutan na tablet racunarima tako da ce svakako morati da ima dobru sofware-sku podrsku.
Nokia Maps nzm da li sad imaju ukljucenu i Srbiju, mada ti je uvek tu neko od standarnih igraca, Garmin sigurno, a vrv i iGo, Ndrive i ostali..
Za cenu nista novo a mislim i da nece, bice ono sto su rekli, npr cena od 600e ce biti u Nokia prodavnici u Bg, ali ce npr biti u oglasima za 400 od operatera, jer cim je MS stavio nasu divnu Srbijcu na listu na Marketplace-u, onda ce vrv i operateri izraziti interesovanje za WP8 telefone, a sta ces drugo lako Srbinu da prodas sem Nokie.. :D

E hvala, to me je interesovalo. :) Pa ako bude za 400 eur mogao da se kupi, to ce onda biti super. Ja sam cuo za nekui cenu 700-800 eur, sto ako se ispostavi kao tacno, mislim da je nokia zavrsila karijeru. Ovo za mape mi je dosta bitno. Kako je sa tim islo do sada? Jel postoji iGO za wm7? WM nema google mape, jel tako?

Brzo edit da te ne vide da pises WM.. :) vec WP.. :D
Nece biti 800e znaju i oni da je to ravno samoubistvu bice oko 600..
Nzm kazem ti da li u Nokia Maps-u postoji Srbija i kako je pokrivena, dzaba je ona tu ako ima samo auto put E-75.. :)
garmina je bilo i igo-a nisam siguran, ali msm da je bilo, ali ce biti sigurno, jer ce sigurno biti korisnika kojima Bing i Nokia mape nece biti dovoljne.. A za google mape nzm da li ce biti, mozda da, mozda ne, iskreno ja se nadam da ce biti jer su ipak oni najduze u tome i zaista su im mape najbolje, za razliku od apple mapa gde ima vise oblaka nego reljefa.. :D

edit:
heeh sve se svodi na ne znam, trebalo bi.. faking MS.. :)

Poslednja izmena:
Ok, hvala jos jednom. MIslio sam ako si ti ili neko vec, koristio neki wm, moze i 7 da mi kaze malo oko te softverske podrske. Mene ne impresionoraju ti brojevi, kao sto Apple ima ne znam koliko programa a od toga 10 000 fart aplikacija. Nego mislim onako generalno da li postoje svi bitni programi i pre svega da li si koristio ili znas da li postoji iGO za wm7 jer iGO koristim na iPhone-u i znam da imaju odlicne mape za Srbiju. Ako bi ovaj telefon mogao na iblo koji nacin da se kupi za jedno 400 eur, mislim da bi to mogao da bude moj sledeci telefon, post je Apple sa peticom presao granicu tolerancije kod mene, a android me nervira jer samo sto ga jos ne ugradjuju u ves masine i bojlere. :)

Nista.. Ja nisam koristio navigacioni software na WP7, ali jesam na WP 6.5, tu je bilo iGo-a sigurno, imao sam Xperia-u X1 i imao iGo na njoj koji je odlicno radio, za WP7 nzm stvarno.. Opet ti kazem, mozda nije bilo za WP7, ali to ni najmanje ne znaci da nece biti za WP8, jer ce mng vise ljudi pisati programe..
Npr danas je izasla B92 aplikacija za WP, takodje imas i FB, Skype.. Nzm koje te konkretno interesuju, imas one za prognozu Accuweather, uglavnom skoro sve sto je neka osnova postoji, a za nesto drugo ces tesko naci.. Mada ono sto je meni jako bitno sam WP dolazi sa instaliranim office paketom, tako da ja zbog toga gledam jako blagonaklono na WP, a i umoran sam iskreno vise od androida i povremenih bagova, koji znace restart, necu da govorim da je cesto, ali se desava bas kad mi najvise treba telefon (tablet), tako da sam i ja skoro siguran kupac ove Nokie kad se pojavi kod nas, mozda ne odmah, ali do jan ili februara cu je uzeti sigurno, jer ako Win8 i WP8 budu tako ``bliski`` kao sto se govori, onda ja ne vidim zasto bi koristio android, sem mozda na tabletu, zbog mnosta aplikacija, ono sto mi zafali na telefonu odradim na tabletu..

A iskreno se nadam da ce pljuvaci ovog telefona, pogotovu oni koji nisu nikad probali WP i videli koliko je taj OS fluidan i pregledan, naravno da WP7 imao puno mana, sto ce sa osmicom biti korigovano, morati da zapuse gubicu, bas kao sto sam i ja morao, jer nisam verovaro da ce Google predstaviti Nexus 7 sa takvim hardware-om za 250$..

Govori se o tome da Finci namerno idu u propast da bi mogli da postanu deo MS koji bi posle patentima Nokie ucenjivao Apple, to ima smisla da je Nokia bugarski brend, a ne finski... Tako da ja mislim da je ovo jako dobar telefon za nekog ko hoce stabilan uredjaj, originalan, lep (po meni) , a ne kao neki klinci koje gledam stalno i koji se raspravljaju da li je bolji dual core iphone ili quad core htc, te price me ne interesuju..

Pa da, tako nesto i ja razmisljam. Samo jos da izadje i da vidimo cenu, jer ja za ovaj telefon ne bih dao vise od 400 eur. Ako bude mogao da se nadje za te pare, skoro sigurno da kupujem.

Mozda nece moci u startu, ali januar ili februar skoro sigurno.. Taman ce do tad biti i sve nacisto sa podrskom i sa utiscima o telefonu, pa ce se znati bolje sta se uzima..

Pa da, ne zuri mi se nigde, nego cisto gledam sta bi mogao da mi bude sledeci telefon, a ovaj mi je iz vise razloga nekako favorit za sada.

Za wm je bio igo i garmin za wp nema. Ja mislim da ce na ugovor biti bar kao pw808 ako ne i skuplje.
Sto se tice instaliranja aplikacija mislim da na wp ne postoji univerzalno resenje za sve modele, za neke je moglo za neke ne.

Poslednja izmena:
Nece biti skuplji jer ima veci prodajni potencijal od pw808.. Ja npr vec par godina kupujem nove telefone iskljucivo preko oglasa, i to su upravo telefoni uzeti od operatera, ne pada mi na pamet da odem u prodavnicu i dam 500e, za nesto sto mogu da nadjem isto novo, sa garancijom kutijom i ostalom opremom za 250-300..
Za instaliranje aplikacija si upravu, ali treba da znas da ga nisu imali samo oni Windows telefoni koji su bili nepopularni, svaki telefon koji je i malo bio rasprostranjen medju korisnicima mogao je da se otkljuca i da mu se preko XAP installera instaliraju razne app... Tako da polazim od toga da ce WP8 biti popularna platforma i da ce samim tim biti i puno ``alata`` za nju..

Kasno Marko (WP) na Kosovo stize.

Jedini WP7 telefon koji nije otkljucan za XAPove je Lumia 800 (jesu starije verzije sa Qualcomm bootloaderom). NA se ostale uredjaje mogu custom romovi i narodni XAPovi

Kao i preorderi, N9, Lumie 800 i 900, PW808, itd.

Jos malo pa ce uz eReader da ih daju. :-D

ooo digli su rezoluciju na 12 MP :D

Ako je NOKIA natpis ujedno i prorez za zvučnik/slušalicu, da kažem "dobro je da se neko setio". Štedi na prostoru.

Nokia_FX800-08.jpg

I ko ce sada da kupi 920 kada zna da ce sledece godine imati fx800? Ah, da, u vreme kada fx800 izadje, bice to proslogodisnji hardware.

Ljudi ovo je fan made koncept sta vam je??

Nazad
Vrh Dno