Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

Boze, koji kre*eni... :D Fino sam se ismejao. :)

Pitam se samo koliko je ljudi koji komentarišu WP zapravo probala isti (čitaj - koristila ga duže od jednog dana) ?

Alpha copy u decembru nudi celu liniju od 800, preko 820 do 920. Prvi mesec samo uz MTS ugovore...

bice 200-300 evra skuplji od SGS3

Pitao sam u Nokia radnji u Uscu za 920, rekose da ocekuju da ce biti oko 650e.

Majko Bozija. Kako nemaju osecaja za trziste...

Ali zato imaju osecaj za propadanje :d

bas me zanima koliko je microsoft odredio da moraju da padnu da bi ih kupio, za milion i po? :D

Ja mislim da ce po oglasima moci da se nadje sa mreze za jedno 400 eur, sto je po meni neka realna cena i ako ga bude za te pare, ja cu ga kupiti verovatno.

A sta, sve se vrti oko galaxya i iphone, nije nego, sio mu ga Djura.. Cena od nekih 540e se pominje ovde: http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_920-4967.php

Cak i da bude skuplji od galaxya (S3 ofc), a nece, bice takodje oko 600e . . procitajte malo o kakvom se samo kucistu radi, ejj pa ljudi su stavili KERAMICKE tastere za zvuk i kameru.. aloo.. Softver tek treba proveriti i tu sumnje svakako postoje, mada ja iskreno ne sumnjam, a nisam neki fan MS... ali hardware, dajte da se ne za*ebavamo zna se ko je Nokia kad je to u pitanju.. I jos nesto, lepo je decko pitao, koliko od vas je u vlasnistvu imalo WP telefon ???

Spominjah vec HTC HD7 radi brze i fluidnije od S2, imao sam oba duze vreme i sasvim sam kompetentan da pricam o tome.. Jeste S2 extra tel i sve, ali jednostavno se desilo da mi zabode dok kucam poruku, izuzetno retko ali se desilo.. dok kod WP to jednostavno ne postoji, a telefon ima smesan hw u odnosu na s2... Sacekajte vi da pocne prodaja i da se ustali tel na trzistu, tj. da se malo prica o njemu, pa oko Nove godine se javite i kazite mi sta je bilo.. Jaka stvar za nokiu sto napaljeni srednjoskolci koji se loze na quad core i te fazone nece kupiti njihov proizvod.. mislimmmm... ,)

gsmarena_001.jpg

VUala.. :)

Poslednja izmena:
Smesan hw znaci da u koriscenju telefona za razgovor, sms, mail nema razlike u odnosu na najnoviji hw, ali ako pokrenes neku igricu, smesan hw nece to gurati kako treba.
Cena te nokije treba da bude u rangu cena proslogodisnjih telefona koji se jos uvek prodaju danas.

Smesan hw znaci da u koriscenju telefona za razgovor, sms, mail nema razlike u odnosu na najnoviji hw, ali ako pokrenes neku igricu, smesan hw nece to gurati kako treba.
Cena te nokije treba da bude u rangu cena proslogodisnjih telefona koji se jos uvek prodaju danas.

Kako je S4 "Krate" dual core smesan hardver? Jel ti ovo postujes iz buducnosti, ili sta?

Ne,nego je cuo da su quad-ovi sad popularni i da su dual procesori ancient history :smoke:

Ako se ne varam, mislim da WP i ne podržava više od dva jezgra. Tako da i jeste bolji izbor S4 od nekog Quad-a.

Ali da jeste prošlogodišnji hardver - jeste. A znajući Nokiu, cene će biti prenaduvane i u paketima i van. Pogotovu kod nas.

Poslednja izmena:
Kako je S4 "Krate" dual core smesan hardver? Jel ti ovo postujes iz buducnosti, ili sta?

Ja bi rekao da je on mislio na HD7 i smešan hardver u odnosu na S2, treba pažljivo čitati.

Spominjah vec HTC HD7 radi brze i fluidnije od S2, imao sam oba duze vreme i sasvim sam kompetentan da pricam o tome.. Jeste S2 extra tel i sve, ali jednostavno se desilo da mi zabode dok kucam poruku, izuzetno retko ali se desilo.. dok kod WP to jednostavno ne postoji, a telefon ima smesan hw u odnosu na s2...

Poslednja izmena:
Mozda HD7, ali ne verujem da postoji igra za WP8 koja ce biti problem za Lumiu ili bilo koji drugi wp.. Podji i od toga da li bi zrtvovao igrice koje ja npr. koristim 5% vremena, zarad poziva, poruka, mail i ono bitno SURFOVANJE, koje koristim 80% . . Surf nisi naveo kad si nabrajao, a msm da je jako bitno, kod HD7, nemas onog seckanja kad listas stranicu kao kod eto da uporedim njega Galaxy S-a . . imaju skoro isti hw..

Cinjenica je da to sto je MS rekao ako hocete nas os na tel, ima da ispunite ono sto mi mislimo da nas os zahteva i nikakvi touchwizz, touchhome, sense, i ostala cuda ne dolaze u obzir.. Naravno Android je otvorena platforma i Google to ne moze da uradi, zbog toga i imamo i to ludilo da telefon sa nabudzenim hw (S3) radi isto ili mozda za nijansu gore ili bolje od telefona koji ima dual core (Lumia 920).. A o kucistu (koje cini mi se bese od nekih karbonata i cuda, nzm sta je tacno), preko keramickih dugmica za vol+/- i camera taster..

Poslednja izmena:
Ja koristim Lumia 800 i poprilično sam zadovoljan :)
Svi su se iz moje okoline čudili zašto sam baš uzeo to, a ne neki Android ili Iphone ali jednostavno hteo sam da probam nešto novo....nešto divlje :D a i svideo mi se veoma sam izgled Lumia telefona
Telefon je u hardverskom smislu odličan iako je već zastareo - kvalitetno kućište, gorilla glass, AMOLED ekran koji je sjajan, a kvalitet touchscreen-a je zaista odličan i pravo je zadovoljstvo kucati bilo šta na njemu (po meni, bolje nego na Androidu - počev od virtuelne tastature pa do responzivnosti ekrana)
Najveći minus po meni je što je MS previše zatvorio platformu i na taj način iskopirao Apple "zatvor" i što je telefon preterano vezan za Zune (ne postoji nažalost USB storage mode)
U najveće bisere spada npr da sadržaj koji nije multimedija može da se sinhronizuje samo preko Skydrive, dakle recimo doc ili pdf attach nije moguće prebaciti sa telefona direktno na komp, već mora preko Skydrive (neko nije bio pametan pa se nije setio da i Zune iskoristi za ovo kada se već isti koristi za sve) i još neki apsurdi tipa da je hardversko search dugme vezano za Bing (na svu sreću, postoji zvanična Google aplikacija lol) i ne može se koristiti u aplikacijama (potpuno neshvatljiv potez pogotovu stoga što je to bilo moguće pre Mango update-a, mislim WTF?!), takođe nije moguće instalirati alternativni browser već se mora koristiti IE (koji, ruku na srce, uopšte nije loš) - opet po meni loš potez MS-a, stiče se utisak da teraju ljude da koriste njihove proizvode i uskraćuju im mogućnost izbora
Ostale mane (nedostatak bluetooth file transfera, file managera, ograničen multitasking i dr) nisu toliko strašne
Sa druge strane MetroUI je pravo uživanje koristiti - jednostavno, brzo, glatko meni lično se baš dopada što celokupni user experience potencira swype kroz navigaciju menijima, jes' da nema widgeta ali big deal - svaka aplikacija može da se pinuje na početni ekran i do nje se lako dolazi kroz dva poteza prsta
Ima naravno i korisnički interfejs svojih propusta (recimo kada dolazi poziv, morate da otključate telefon pokretom prsta umesto da je odmah dostupno answer dugme) ali deo tih mana će biti ispravljen kroz WP 7.8 update koji je namenjen prvoj generaciji WP uređaja i koji bi u softverskom smislu trebao da donese sve ono što ima i WP 8
Aplikacija na marketu ima sasvim dovoljno - ne toliko kao Android ili iOS ali više nego solidno
Ja telefon uglavnom koristim za pozive, poruke, mail, surf i Facebook (WP aplikacija je odlična), našao sam 5-6 aplikacija koje mi završavaju posao a i ako ćemo realno - 90% ljudi koristi svoj smartphone na ovaj način
BTW ako odradite jailbreak deo ovih fabričkih mana se može ispraviti raznoraznim tweakovima (nažalost jailbreak nije trenutno moguć za Lumia 800 zbog Nokia dload bootloadera koji još nije "razbijen" već samo za starije verzije softvera koji imaju Qualcomm bootloader :()

:wave:

Poslednja izmena:
Može, zove se Google Nexus. :)

Hteo sam da pomenem, ali kako google obicno dok proizvodi odredjeni model saradjuje samo sa jednim proizvodjacem, izostavio sam jer nije bas poredjenje na nivou, sto bi reko her Zika.. :)
Npr dok se proizvodio galaxy Nexus, na njemu je radio Samsung i on ga proizvodio, dok Nexus 7 radi samo Asus i tako.. Bila je neka prica da ce google u dogovoru sa proizvodjacima telefona raditi po principu da ce LG, Samsung, HTC praviti Nexus telefon ali ce svi imaju pure android.. E to bi bio pogodak.. :)

Zbog toga i ne vidim razlog za jos jedan zatvor. Ko hoce zatvor ima odlicno sredjen Appleov. Ko hoce slobodu ima Androide i mozda jos ponesto.
Mislim da im ovo nece proci na trzistu.
Metro ui sam probao u par navrata i toliko mi je odbojan i nepraktican da je za mene neupotrebljiv.

@yooyo

Pa upravo je to jedan od razloga što verovatno MS neće uraditi ništa - zatvorenost platforme
Apple je već druga stvar i tu stvari funkcionišu kao kod sekte - njihovi korisnici kupuju i gutaju sve što se izbaci na tržište, dok MS ipak nema taj luksuz
Ako ih WP 8, nova Lumia serija i Surface tablet (koji mi već deluje kao fail u najavi) ne izvuku MS definitivno puca u mobilnim vodama, a Nokia ima da postane MS divizija koja će da pravi Windows Phone brand telefone (slično kao Google Nexus serija) koji će ne tržištu da prođu kao muzički Zune player (najavljivan svojevremeno kao Ipod killer :d) i da se pretvori u drugorazrednog proizvođača S40 i Symbian telefona koji uvek imaju prođu u zemljama trećeg sveta :smoke:
Nadu u bolje sutra daje mi Blackberry jer njihov novi OS koji će se pojaviti posle Nove godine deluje veoma zanimljivo i obećavajuće :)

Poslednja izmena:
Zbog toga i ne vidim razlog za jos jedan zatvor. Ko hoce zatvor ima odlicno sredjen Appleov. Ko hoce slobodu ima Androide i mozda jos ponesto.
Mislim da im ovo nece proci na trzistu.
Metro ui sam probao u par navrata i toliko mi je odbojan i nepraktican da je za mene neupotrebljiv.

Hmm, za WP postoje romovi, a za iOS ne.. Tako da nije to bas sve crno i belo.. Stvarno nemam nameru da branim ni Nokiu, a tek ne MS.. Ali cinjenica je da se ovde prica o necemu sto niko nije probao, ok tebi ne odg metro, meni je cool, jer imam touch monitor i tako u krug.. Cini mi se da se svi bave hw telefona, a niko ne zna kako da sve to iskoristi, tj ne postoji softver koji bi stvarno mogao da iskoristi su snagu iz S3 ili iz One x.. Za sta se koriste ti telefoni najcesce, za ono sto je nabrojao covek u postu iznad, pozivi, poruke, mail, net, i poneka igrica.. Ko kupi S3 da igra igrice na njemu taj nije zdrav.. IP5 vec necu da ubrajam jer se on kupuje da bi bio simbol.. Barem u Srbiji..

Pa upravo je to jedan od razloga što verovatno MS neće uraditi ništa - zatvorenost platforme
Apple je već druga stvar i tu stvari funkcionišu kao kod sekte - njihovi korisnici kupuju i gutaju sve što se izbaci na tržište, dok MS ipak nema taj luksuz

Nema to veze sa sektama, Apple ima kvalitetnu platformu sa puno kvalitetni aplikacija i mnogo developera istih, a to Microsoft nema. Dzabe sistem lepo radi ako je na nivou dumbphone-a sa cenom smartphone-a.

Nazad
Vrh Dno