Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

Šteta što su na ove Lumie nalepili PureView nalepnicu, što bi rekao Apple - ovo je brand dilution :)

Znaci ovo ipak nisu Pure View WP8 telefoni, samo WP8 sa dobrom kamerom :) Garantujem da nece jos godinu dana izbaciti WP8 PV model da ne bi ugrozili prodaju one 808 nebuloze :d

Ko bi onda kupovao grbavi sapun ako bi Lumia telefoni imali PV i os koji ima 100k+ aplikacija i kakvu-takvu buducnost? (namerno navodim aplikacije jer nema veze sto meni nista ne znaci, to je ono sto prodaje telefone danas, market)

Garantujem da nece jos godinu dana izbaciti WP8 PV model da ne bi ugrozili prodaju one 808 nebuloze :d

:D da WP moze da prihvati onoliki senzor i sve oko njega vec bi ga elop napravio pa da je 3 puta grbaviji :) mislim da ***** jedva ceka da se prekine proizvodnja 808 kako bi bolje prodavali ovo smece, a moguce je da ce je uskoro i prekinuti pod ko zna kojim izgovorom

inace 808 za razliku od ovoga ima MicroSD, FM transmiter i NFC, a i HDMI..sto mnogima znaci vise od 100 milijardi aplikacija za koje nemaju vremena niti ih interesuju

^e vidis, to nisam znao, da nema micro sd, fm, nfc i hdmi.. pa majku mu mislio sam da se to podrazumeva? Aj micro sd nije neki minus ako ima 32Gb internu memoriju ali ovo ostalo..

nema...nema cak ni Rich Recording tako da je audio obicno smece, i ne vidim sta su zapeli za opticku stabilizaciju pa i glupi ajfon ima to(moguce da je ovo bolje odradjeno posto je hardverski ali ipak nije ne znam kakav feature)

nema ni pentaband, ni AV izlaz, teza je cak i od 808 da ne pominjem ostale moderne smartfonove sa malim senzorima od kojih je teza 50%, nema xenon ni ND filter a ne vidim ko je lud da slika nocu bez blica ako vec ima isti pa da onda dodje do izrazaja to sto su slike dobre kad je skroz mracno

totalna glupost

pa sta sam rekao, previse bi bilo dobro da bi bilo istinito :) ne znam samo kako su mislili ovo da sakriju kad ce bilo koji iskusniji fotograf lako da skapira priblizni tip objektiva kojim je slikano?

btw

HO66B.jpg

:D

Poslednja izmena:
^ Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahah koma! Odakle ti ovo???

Telefon definitivno radi to sto radi... e sad pitanje je kako. Nisam samo ja pao na marketing.
Ali DSLR na slici... kakav FAIL!

ma znam da nisi samo ti al simpatično mi je bilo kad sam pročitao tvoj post opet nakon svega :D ne trči pred rudu, marketing je čudo :) proizvodima koji su dobri (808) ne treba nikakav marketing :)

moras mnogo da volis Windowse da bi dao 600 evra za ovo :D a ako je dizajn u pitanju N9 je mnogo jeftiniji i bice sigurno brzi

pa uzece sminke kojima se svidja ovaj dizajn i 4.5" ekran, isti oni koji su kupovali carbon arte i slicno..opet kazem nije to bas malo trziste :)

Naravno da necu, pa svaki telefon kada se pojavi ima naduvanu cenu, pogotovo Nokia... Kao da je to nesto novo i opet kada god se pojavi neki novi telefon padaju isti komentari. Kada bude imala neku normalniju cenu razmislicu o njoj. Sto se dizajna tice vec imam lumiu, meni definitivno lezi... U svakom slucaju ne vidim zasto bi ovo bio los telefon.

pa u sustini nije toliko los, samo je preskup za ono sto nudi a sto vec postoji na trzistu (Android ima mnogo veci "ekosistem", ima Androida sa vecim ekranom itd.) jedino sto mu touch radi ako imas rukavice, do sad mu je to najveca (i jedina) prednost...bezicno punjenje je glupost kad moras da nosis bazu sa zicom kud god ides

za nekih 350-400 mislim da bi ovo islo ali 600 lol

Pa nije svima android ili iOS sveto pismo, dobro je da postoji alternativa... Sto se mene tice mogli su i manji ekran da stave, ne bih shvatio kao manu nego kao prednost. Kamera ce po svim najavama biti odlicna, cak i bolja nego na GS3, ali ipak treba sacekati zvanicne testove. Telefon se najnormalnije puni preko micro USBa tako da ni to nije mana. Taj touch je po meni veliki plus, svi znamo kakvo je cimanje zimi ako se nose rukavice. A sto se tice aplikacije isto tako ne treba svakome more beskorisnih aplikacija i igara sa marketa. Ako ima 15-tak koje me zanimaju meni je dovoljno :)

Poslednja izmena:
Oko 450-500e je realno.

ne mogu da vidim zasto bi neko kome treba veliki ekran dobar ekosistem i podrska uzeo 920 a ne SGS3, koji je hardverski i softverski mnogo mocniji i kad se 920 pojavi krajem godine SGS3 ce kostati manje od 400 evra...kazem jedino teske sminke kojima se svidjaju zuta i crvena boja telefona i sami oblik, i koji ce da dovedu ribu u stan da joj pokazu kako se telefon puni bezicno lol

^ A 808 vredi preko 500e?? Boja nema nikakve veze, ja volim zutu, ti crvenu, hsv crnu... lupam. Nebitno je.

Poslednja izmena:
ma znam da nema veze al eto SGS3 nema u tim bojama (a mislim ni HOXa), fora sa 808 je sto ima nesto sto svi ostali telefoni nemaju, dok sa 920 to nije slucaj...(osim rukavica sto je meni recimo nebitno a i mnogima, + mislim da to imaju neki Sonyjevi tako da kome je tako nesto trebalo taj je to vec uzeo)

Mislim da je trebalo da krenu sa mnogo agresivnijom cenovnom politikom u cilju popularizacije platforme. Tipa 400 eur za 920 i 250 eur za 820. Siguran sam da bi i sa tim cenama ostvarivali kakav takav profit, a u ovom trenutku mnogo im je vaznije da ostvare penetraciju na trzistu.

Tt2b5

Ako nisu izvrsili proboj na trziste sa Lumiom 900 koja je kostala 99$ na ugovor (posle bila za 1$), ne vidim kako bi uspeli sa tim cenama.

Poslednja izmena:
Sto se same Nokie tice, ona odavno vise ne postoji kao kompanija kakvu je znamo. Mozda je MS nije zvanicno kupio, ali kao da jeste. Ona je postala samo brend za razvoj Windows Phone platforme i dok MS ima interesa da razvija ovaj OS ona nece propasti. Oni skoro nista vise ne razvijaju osim sto dizajniraju telefone i par aplikacija za WP...

Sto se same Nokie tice, ona odavno vise ne postoji kao kompanija kakvu je znamo. Mozda je MS nije zvanicno kupio, ali kao da jeste. Ona je postala samo brend za razvoj Windows Phone platforme i dok MS ima interesa da razvija ovaj OS ona nece propasti. Oni skoro nista vise ne razvijaju osim sto dizajniraju telefone i par aplikacija za WP...

u potpunosti se slazem ...kao i sa tim da je trebalo ici agresivnije sa cenama pa i uz minimalnu dobit ne bas kako je lakosta naveo, ali 600e je preeeeeeeeeeeevise pa i za premijeru....

Oni skoro nista vise ne razvijaju osim sto dizajniraju telefone i par aplikacija za WP...
Odeljenje "istraživanje i razvoj" je najveći potrošač u kompanijama. Nokia je razvijala ili razvija istovremeno:

- Symbian,
- S40/Meltemi i
- Maemo/MeeGo/Tizen

To su tri zasebna softvera iliti operativna sistema, bez obzira da li dele medjusobno neke ideje, osnove su poprilično različite, samim tim i ljudi čiji je posao da ih održavaju i unapredjuju. Samo Symbian odeljenje je imalo oko 5.000 zaposlenih, ne može da se ta cifra otpusti preko noći, potrebno je vreme.

Koliko drugih proizvodjača mobilnih telefona je u jednom trenutku ikada sopstvenim snagama stvaralo više od 1 ili 2 OS, ako se uračuna softver za "obične" telefone? Možda samo Samsung sa BadaOS (šta je sa time?) i tzv. fabričkim operativnim sistemom za obične telefone + razvija još samo TouchWiz UI za već gotovi Android. Ostali: HTC ima Sense UI za Android, WM i BREW i kraj; Apple samo iOS; Motorola, LG, SE, Huawei,... ništa ne razvijaju sem eventualnih UI nadogradnji na gotov OS i fabričkih OS. I to su proizvodjači kojima već dug period ide bolje od Nokije na finansijskom planu.

------------

Ali cena od 600 evra kad treba da se probijaju na (pre)zasićeno tržište, ***e... nije da je odluka apsolutno bez logike, ali ne u trenutku kada ti šiklja keš iz aorte. Za poredjenje je da se pogleda Apple koji je obnarodovao iPhone kada je bio i više nego finansijski siguran i stabilan, a iPod 1. generacije kada je tržište mp3 plejera bilo nerazvijeno, u začetku.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno