Šta je novo?

Nokia Lumia 720

Iskreno gmail koristim samo kao sekundarni mail na kompu, i nisam probao da ga podesim na tel, ako ti je to mnogo bitno ajde sutra cu da odradim na tel pa da ti javim kako je proslo i kako radi. Imao sam muku sa instalacijom Nokia Pro Cam , ali uspelo je nekako.

Gmail radi super mada ga prezirem zbog silnih spamova i reklama, zato manuelno proveravam postu na Gmailu, sa druge strane koristim naravno Hotmail, koji super funkcionise.
Meni je update skidao na poslu nekih 2h, neka siromasna konekcija 2mbps...
Sve je proslo super.
Juce sam promenio region na US i Find My Phone radi extra, steta sto sa nasim Regionom ne radi ta opcija...

Kakve reklame i spam, jel si ti siguran da koristis gmail?

Evo i ja samo da potvrdim, Gmail radi odlicno.
A sto se tice spama, ja imam vise junk poruka na hotmailu, to je sve zato sto hotmail mnogo vise koristim i registrujem se svuda sa njim, a gmail ne.

Nesto mi se cini da je ova tema malo usporila :) . I ne prica se vise toliko konkretno o Nokia Lumia 720 evo ja da sumiram posle mesec dana koriscenja ovog telefona, REZULTATI :) .

Prednosti:
1. Jako povoljan telefon za ono sto nudi.
2. Kamera... Ovako, posle amber updatea i sa pro cam app, ova kamera je prosto neverovatna. U mraku u kom ja ne vidim oblik i boju objekta koji slikam, camera ga vidi i to odlicno.
3. Dizajn i kvalitet, prosto prelep telefon, lagan a ipak deluje tako mocno i kvalitetno, gorilla glass 2, uni body, sta jos moze covek da pozeli :)
4. Znam da mnogi ne vole WP i da je to najvise zbog "nedostatka apps" ali ja ga prosto obozavam , i ne nedostaje mi ni jedna jedina app.

Mane:
1. Za mene jedina mana koja postoji na ovom tel, je to sto ova tri tastera dole svetle u nekim situacijama (nocu) prejako, i svetlost se vidi na ekranu, sto pomalo nervira, jer utice na kvalitet slike na ekranu. I mogao je da bude malo kraci tj da nema toliko praznog prostora ispod tih tastera.

Evo i ja da dam ocenu, posle 2 meseca korišćenja... Složio bih se sa svim prednostima gore navedenim i dodao jednu, meni jako bitnu stavku a to je posebno dugme za kameru, toliko mala stvar a bar meni mnogo znači na telefonu.
Kao najveću manu bih naveo za sad što je zadnja maska prilično osetljiva na ogrebotine, svako ispadanje iz ruke će sigurno ostaviti trag. Ne znam kako je sa drugim bojama, kod mene je beli, i već ima par "ožiljaka"... Srećom, nije skupa ni komplikovana zamena :)

Izrada je vrhunska, to je stara skola, Nokijin recept (N9 fabula dizajn) tako da ne moze biti fail, moj je crn i namerno sam hteo crn posto nije bio cyan u ponudi ;)
To po pitanju izbora aplikacija, stvarno u odnosu na Wp7 napravljen je stvarno pomak i mogu reci a mislim da se i drugi slazu, da na Store-u ima vecina popularnih aplikacija koja postoje na IOS-u i Androidu mnogo pre...
Kao i na ostalim sistemima tako i na WP ima brdo beskorisnih aplikacija, znaci totalni promasaj - mogu reci da je takvih 50% po mojoj proceni, na sta sam ja naletao.

Amber update je primetno brzi, vidi se da su radili na optimizaciji sistema i drago mi je zbog toga.
Sve u svemu ko je nov na ovoj platformi treba da shvati da je sistem napravljen da bude Minimalistican, znaci jednostavno funkcionalan.

Micro slazem se sa tobom sem ovoga poslednjeg, stvari su savrsene onakve kakve su :)

Jel izasao update za korisnike koji su uzeli ovaj fon preko telenora?

Dostupan je preko NCS, ne znam da li je OTA krenuo, to mora neko sa 720 da potvrdi...

Danijele, bas iz tog razloga ja nisam uzeo beli, znao sam da ce ta glossy platika lako da se grebe, meni je crni dva puta ispao, nema ni jednu tackicu, dodouse jednom na travu jednom na parket.

Da, amber je stvarno exstra, najvie zbog pro cam app, kojom sam odusevljen.

Dovahpig, nije izasao OTA amber za ovaj tel ni kod nas ni u jednoj zemlji u evropi, ne znam zasto ali samo 720 ceka na odobrenje a za sve ostale je izasao. Ja sam uzeo u telernoru, ali sam uradio update preko NSU, ne gubis garanciju, sve backupujes i sve ti se vrati kako je bilo osim rasporeta live tiles, ali to pre nego sto pocnes da radis slikas, i posle za cas vratis sve kako je bilo.

Izašao je OTA u par evropskih zemalja (V.Britanija, Italija, Grčka, Španija i još par nekih), a kod nas je još uvek na Waiting for approval.

Hm, mislim da ću upravo krenuti da odradim i ja to. Ne verujem da će se popraviti situacija do kraja meseca, a postajem previše nestrpljiv. :)

Što se tiče utisaka o telefonu, već sam ih ispisao dosta u ovoj temi, pa ne bih previše da se ponavljam. Mada moram malo. :)

Meni je baš ta pozadina telefona jedna od najkvalitetnijih stvari. Posle pada na betonoliku podlogu sa metar i po, meni je ostala samo jedna jedva primetna tačkica. Crne je boje, pa je možda i to uzrok, mada i bela ne bi trebalo da bude problematična, jer plastika (polikarbonat) nije farbana, nego je cela u toj boji, pa ne bi trebalo da se mnogo primećuje.
Sa druge strane, kod mene je Gorilla glass 2 pokazao slabosti, pa već imam nekoliko ogrebotina, pa stoga preporuka da nikako ne vrtite telefon sa ekranom okrenutim na dole po kafanskim stolovima. :D Mislim da rambo nožem ne bi mogli da se naprave rezovi, ali kafanski sto čini čuda. :D

Drugari, meni je telefon izgleda vec pokupio update. U info-u stoji 1030.6409.1311.10151, jel to novi upd? Razlika je samo u poslednjih cetiri cifre, na Nokia sajtu pise da je Amber 1030.6409.1311.0001.

Ja bih isto da pohvalim telefon, najvise mi se dopalo sto je sam sistem vrlo zivahan, kamera, kvalitet izrade, sve u svemu, vrlo sam zadovoljan. Inace koristim iPhone poslednjih god. dana kao main, Nokia mi sluzi kao secondary, za sada nisam naisao na bilo kakav problem u radu.

Poslednja izmena:
Ne, amber ti je 3046.0000.1334.10271 .

Vertigo, javi kako je prosao update :)

Iskreno, mogao je i malo bolje. :D

Prvo sam probao sa Nokia Sofware Updater softverom, pa se puno bunio zbog 64bit Windows 8-ice. Kad sam ga nekako poterao da radi, nije mi prepoznao telefon koliko god se trudio. :(
Onda sam probao sa Nokia Suitom (ili tako nešto), koji takođe nije prepoznao telefon. Navodno je problem do mog konkretnog računara i skoro sam odustao.

I onda kad sam već praktično odlučio da odustanem, proguglam još malo, i vidim da neko kaže da treba probati Nokia Software Updater for Retail. On prepozna telefon, odradi skidanje 1.24GB (čini mi se), i nabaci jako brzo na telefon. :)

E sad, vidim da se moja verzija razlikuje od tvoje, jer sam dobio 3046.0000.1334.0002. Ne znam ima li neke razlike.

Vratile su mise sve aplikacije koje su podržavale region Srbija, a neke sam morao naknadno da skinem kad sam se prijavio za USA. :)

E sad, Nokia Pro Cam nisam uspeo da skinem koliko god da se trudio, ali sam danas provalio u čemu se radi, i sad je na mom telefonu. Okačiću uskoro na generalnoj WP8 temi, jer je više ljudi čita. ;)

A što se tiče Ambera, jako sam zadovoljan. Data sense je ono što sam najviše čekao i stvarno će biti od velike koristi na MTS mreži zbog ograničenog neta.
Glance fantasično izgleda, ali jede bateriju na IPS-u ekranu. Moraću još razmisliti šta mi je činiti. Do sada sam gubio oko 1% baterije tokom ~7 sati spavanja, a sad se potrošilo 16% po mojoj slobodnoj proceni. :( Baš mnogo. To je malo više od 2% po satu.
FM radio sam uključio i video da funkcioniše i verovatno ga neću paliti bar pola godine, ako i uopšte.
Gmail sam opet namestio i to neverovatno lako. Samo na početku uneo tu posebnu šifru i sve se samo instaliralo.

Neke promene u brzini nisam primetio, ni u kvalitetu fotki. Sad ću proveriti da li se nešto menja sa ProCam-om. :)

Sto si stavio da je stalno glance ukljucen, ako mislimo na isto, da ti non stop stoji sat na lockscreenu?

Da, stalno je uključen. Baš sam sinoć gledao u ekran i razmišljao kako funkcioniše. :D

Danju stvarno odlično izgleda, a noću se primeti kako ekran radi, tj. vidi se da crna nije stvarno crna. A da, noću sat prikazuje crvenom bojom, ako neko ne zna, kako mu ne bi bilo čudno.

E sad, kako je kod mene ekran (zbog glance-a) ekran bio stalno uključen, tih 2% po satu i ne deluju tako previše. To bi značilo da bi mogao da izdrži 50 sati uključenog (ma koliko malo osvetljenog) ekrana, što je stvarno fantastično.

Način na koji je to izvedeno je stvarno minimalno osvetljenje, ali kako sam primetio, i rezolucija.
Kad se dovoljno približi oku, vidi se da je u upotrebi mnooogo niža rezolucija od standardne (480x800), što znači da i taj trik može da se primeni.

Večeras ću probati da iskoristim "timed" opciju, pa ću videti koliko me procenata baterije čeka ujutru.
Inače, tek sad vidim jasno onaj senzor pokreta, jer je sa Glance-om stalno uključen i imam utisak da me to njegovo crveno urokljivo oko posmatra kao Hal 9000 iz Odiseje. :D

HAHHAHAH HAL 9000 :D odlicno poredjenje :D
Nego taj proximity sensor je neke nove generacije :) Ja se ne secam da su ti senzori tako svetleli uocljivo :)
Kao da je IC kamera :D

Što je najgore, to što sija jeste IC lampica, a ceo senzor sa njom predstavlja IC kameru. Verovatno služi da bi i noću detektovala pokrete, jer drugačije ne bi moglo u mraku.

A ja sam fejlovao sa sinoćnim testom, jer sam zaspao čitajući vesti, pa mi je B92 app ostao u pozadini i rezultati nisu merodavni zbog toga. Kako god, baterija je i sa tim pala za nekih 8-10% za 7 sati, što znači da Glance pri "timed" modu troši mnogo manje. Jasno se vidi kako se isključi kad stoji u jednom mestu 15-ak minuta, a ništa se ne dešava iznad njega. :) A HAL sve vreme sija i osmatra. :D

Update si trebao odmah preko NSU for retail , ja sam to zab da napomenem, za 64bit kako je i kod mene on radi bez problema.

Glance ne trosi previse bat, ali po meni je najbolji mod peek/zaviri. Jer tako radi samo na kratko, i kad god hoces da pogledas koliko je sati samo predjes rukom preko senzora. A nocu kada je na punjacu radi non stop i sluzi kao odlican sat, ako se probudis u sred noci ne moras da odkljucas tel, samo bacis oko koliko je h i nastavis dalje :D .

Razlika u broju softwara je verovatno zato sto se meni od tad poskidalo jos dosta updatea. Tako da ce i tebi taj broj verovatno da se povecava kako skidas razne update.

Meni se cini da fotke jesu malo ostrije, ali kada se slika pro kam , kada otvoris fotku u galeriji, moras da sacekas malo da je izostri, to pomalo nervira, ali verovatno zbog vece kolicine detalja. Kad slikam sa obicnom kam app, to se ne desava.

Poslednja izmena:
Evo jedna fotka sa Nokia pro cam app koja me je odusevila.
WP_20130922_13_15_03_Pro.jpg
Slikano je sa oko 3cm razdaljine, naravno manuelni fokus, sve ostalo auto.

Meni se updejtovao glance 2 dana posle flešovanja Ambera i pojavila se opcija "peak" koju sad stalno koristim. Ne primećujem da mi išta menja situaciju sa baterijom pre Ambera, tj. ona je dodatno ne opterećuje.

Nego, zašto sam došao ovde. Već sam ispisao na standardnoj WP8 temi kako ovaj telefon doživljava sav svoj sjaj sa Nokia ProCam-om, gde mu ogromni otvor blende (za telefone) omogućava da pravi brutalne noćne slike (nažalost, uglavnom nepokretnih stvari).

Igrajte se malo sa podešavanjima ISO-a i one brzine okidanja.
Mali primer kako izgleda ProCam na auto podešavanjima, a kako na manuelnim. Standardna kamera je praktično ista kao ProCam na auto, a ne menja se previše ni na night modu.

Elem, auto i manuelno. Po prvoj ćete zaključiti da je u prostoriji neverovatan mrak. Većina telefona bi u ovoj situaciji dala potpuno crnu sliku.

Moze to i bolje. :) . Nemoj previse da povecavas iso 200 je sasvim dovoljno, samo nasloni tel uz nesto kad slikas i smanjuj brzinu zatvaraca . Preveliki iso daje ovaj sum na slici.

Poslednja izmena:
Bravo Micro upravo tako, procamera ima jednu manu, uopste ne pamti podesavanja sem vezano za flash...
Takodje kamera mauelno na 720 daje izbor ISo vrednosti od 100 - 800 a na auto modu ide i do 3200, sto je bukvalno nepotrebno i beskorisno, najbolje rezultate daje do ISO 400, sve preko toga je blaga katastrofa.
ISO 3200 je vise marketinski trik nego korisna osetljivost sensora, ja izbegavam taj izbor cak i na dslr-u ...

Pa da, ja idem do 200 max, bolje mi je da bude slika blago tamnija nego sa previse suma. Ja uglavnom jedino sto podesavam je bas ISO , i to da bi ga ogranicio na 200 i onda pratim brzinu okidaca posto mi prikazuje kako se menja i po tome znam koliko ce tamna slika da bude, I eventualno u nekim situacijama je koristan manuelni fokus.
Cak ima i jedna stvar koja me nervira kod pro cam, kada se slika otvori u galeriji ili tu u kameri , mora da se saceka par sekudni da je izostri, dok kada se slika obicnom camera app, otvara odmah lepo. Ali ipak i pored toga vredi pro cam da se stavi kao primarna, mnogo brzi pristup podesavanjima uvek vidis kako kamera podesava sama na auto, i + brzi pristup video modu. I zoom u video modu.

E, ovo je trajanje baterije, drugi dan od zadnjeg punjenja u 19h 40% baterije :) .
Non stop ukljuceni , wifi, gps, skype, whatsapp, email...

Pogledajte prilog 124743

@ Vertigo
Prvi sempl sa tom pro kamerom je iso 3200 i totalni mrak, drugi iso 1000 ali se bolji je vidi jer je ekspozicija produzena sa 1/8 na 4 sekunde. Rekao bih da treba ISO ograniciti na 400, mozda 500, uz tu ekspoziciju i eto upotrebljivih fotografija. I kao sto si i rekao, i najmanji pokret ce zamutiti sve.. ali tako je na prakticno svim kamerama na smartfonima.

A koja podešavanja preporučujete za dnevne fotografije? Imam 920

Hvala na savetima. Sad ću se igrati sa tim "lower ISO" opcijama. :)

Nazad
Vrh Dno