Šta je novo?

Nokia Lumia 720

Ako je za sestru onda definitivno L720. Njoj jači hardware definitivno neće značiti ništa. Imat će puno više struje, bolju kameru, puno ljepše izgleda i osjetno je lakši.

Hvala puno na odgovorima, 620 mi je nekako previše debeljuškast i ekran je najmanji. S druge strane, obzirom da sada ima 5800, svaki će biti napredak. U međuvremenu sam naleteo na još jednu prepreku, telefon je trebao da bude u crvenoj boji a izgleda da naši nisu uvozili 720 u toj boji, dok 820 jesu. Dođavola nisam mislio da će biti tako komplikovano. Sve u svemu ponajviše naginjem ka 720 (makar morao da ga uzimam u beloj/žutoj boji) i mislim da ste u pravu što se tiče hardvera, neće joj značiti puno (dok boja hoće :d).

Možda i 625 treba da uzmeš u obzir, tu je negde sa cenom

Na kraju sam naručio beli pošto je poslednji crveni u zemlji prodat svega par dana ranije. Da li imate neku preporuku koji screen protektor da uzmem? Nisam ni znao koliko je teško nabaviti normalnu masku za ovaj model, svi imaju u ponudi jedan te isti kineski silikon očajnog kvaliteta. A zvanični prodavci nokia proizvoda (barem im u imenu tako piše) imaju samo dve boje za 720, nažalost ni jedna od njih mi ne odgovara. Izgleda da je L720 model poprilično nepopularan u srba :)

Ne treba ti screen protector, niti ne znam sto bi kvario taj sjajni dizajn maskom..

Da, slazem se sa obe konstatacije. Screen protektor ti definitivno ne treba, ja nosim ovaj tel vec evo skoro 3 meseca nema ni jedne ni najsitnije ogrebotine. Ispao mi je jednom na tvrdu zemlju sa oko 1,5m, i jednom na plocice, sa oko 1m, i nema ni jednu tackicu ni na plastici. Tel je stvarno jako izdrzljiv, i prelep, ja nikad ne bi stavio masku, pa i po cenu da ga razbijem. Kupicu samo jednu onu vodootporunu futrolu za zimu .

Ovde su se neki, čini mi se žalili da se ekran brzo grebe a takva iskustva sam čitao i na drugim mestima. Koliko je to istina, ne znam. Maska mora zbog toga što nisam našao telefon u boji u kojoj sam hteo pošto živimo u zemlji trećeg sveta. Ove originalne maske bi trebalo da budu savršene ali avaj ni njih nije moguće naći kod nas u odgovarajućoj boji. Da kupujem telefon za sebe boja me apsolutno ne bi zanimala ali telefon je za sestru.

Mada, mozda se beli i vise grebe jer je glosy. Ekran je teko ogrebati, cak i sa vecinom metala. Jedino sto ga relativno lako grebe je pesak. Dakle treba paziti sa cime se stavalja u dzep. Ali sigurno ga nije lako ogrebati. Pogledaj na yt testove za GG2 .

Ekran jeste manje više neuništiv ali meni se upravo bela zadnja maska relativno brzo izgrebala na uglovima, zato sam ga spakovao u providnu silikonsku masku. Ja nisam imao problem da nađem masku, u tri manje radnje u samo jednoj ulici u kraju sam našao bar 10 različitih modela i boja...

Onda je nestašica samo u Novom Sadu, pošto sam juče obišao ceo grad i našao samo jedan model u tri boje. Polovina radnji nije imala nikakve maske za L720. Šteta je što naš distributer nokia opreme ima očajnu ponudu.

Heh i ja sam u dilemi, 720 ili 820 ali za zenu

Samo sto ja nisam bio na win telefonu nikada samo na androidu pa ne znam da li je 512 rama danas/sutra dovoljno za surf, fb i yt :) na androidu sigurno nije pa sam sumnjicav

512 rama skroz dovoljno. 720 ima mnogo bolju bateriju..

HTC desire 500, LG OPTIMUS L9,ALcatel one touch idol x,Nokia lumia 720 i Lumia 820 ? Ovo su telefoni koji su mi u poticaju zanima me vase misljenje koji je od njih najkompletniji i ko pre svega ima NAJBOLJU kameru ? hvala

Tek sam sad iscitao lepo celu temu i izgubio dobrih pola sata al ine zalim . :D 820 sam definitivno otpisao , skroz sam nov u sveri ovih pametnih telefona i nemam iskustva ni sa jednim , vidim da su svi uglavnom na Androidu da li on toliko bolji ili ? Meni se wf8 svidja zbog ove navigacije ,offica i jos nekih jako korisnih stvari koji ne sluze samo za ubijanje dosade .

I ja sam bio u sličnoj dilemi, stim da sam telefon birao za sestru. Kupio sam 720 i pogodio sam. Telefon je prelep, tanak i baterija traje dva ipo dana (ona nije zahtevan korisnik i ne igra igrice). Foliju ipak treba zalepiti pošto mi se čini da ekran nije tako otporan na grebanje kao što piše, pojavila se jedna mala ogrebotina ničim izazvana. Wp8 i dalje nije moj prvi izbor kada su mobilni operativni sistemi u pitanju ali ako nastave da se razvijaju i slušaju glas korisnika definitivno će stići vodeće OS. Ono što me je oduševilo još kod L720 je njena kamera. Za terlefon koji košta toliko nisam očekivao ništa specijalno, međutim ova nokia me je razuverila. Evo jedna fotografija slikana potpuno nehajno sa prozora, čisto da vidim kako se ponaša u noćnim uslovima. Napolju je bila magla i ja nisam nikakav fotograf i poboljšanja su svakako moguća. Podešavanja nisu auto već manualno.WP_20131122_00_59_32_Pro_zps802ac8df.jpg

Poslednja izmena:
Sta je to sto daje prednost Androidu ,a da nije kolicina aplkiacija ? Koliko sam skontao iz iskustava Wp8 je mnogo stabilniji OS , ima svrsishodne i dobre aplikacije poput one navigacije ili ofisa , nekako sam zakljucio da je Wp8 korisniji za neke funkcionalne stvari dok je Android bolji za razonodu ,ispravite me ako gresim. :)

Jedna jedina stvar koju WP8 nema a koja mi ozbiljno nedostaje u radu u odnosu na Android je File explorer/manager. Sve ostale aplikacije su dovedene na isti nivo, ako ne i bolje, a o stabilnosti sistema i kvalitetu kamere je suvišno i komentarisati, već je sve rečeno.

Pa solidno je rešeno, da ti ne fali osim ako nisi power user.

Nedostatak aplikacija je po meni manji problem, imaš sve što bi moglo da ti koristi i svakim danom je sve više aplikacija. Većina se plaća i nema narodnih verzija. Ono što meni smeta su sitnice, najviše oko podešavanje zvuka. Ne može zvono da bude različite jačine u odnosu na zvuk poruke, ne možeš da dodaješ različite tonove za različite stvari, vibracija radi tako što zavibrira jednom pa imaš pauzu od 3-4 sekunde pa onda ponovo (jako glupo rešenje). Zatim nedostatak file explorera, pa nepostojanje automatizma za uključivanje bluetooth-a nego sam moraš da uključuješ kada želiš da prebaciš sliku na drugi telefon, izveštaj za poslatu poruku stiže kao nova poruka. Kao što rekoh ne koristim ga svaki dan, ovo su samo neke stvari koje su mi zasmetale u par dana koliko sam se igrao sa telefonom. Sa najnovijim updatom na amber gddr3 su puno stvari poboljšali, sada može da se dodeljuje melodija po izboru za poruku i procesi se gase na X što nije bio slučaj ranije. Sve u svemu wp8 je i dalje nedovoljno razvijena platforma u odnosu na android (ios nisam koristio pa ne mogu da pravim poređenje) ali to ne znači da nije upotrebljiva. Da kojim slučajem imaju telefon sa dve kartice i baterijom od 4000mA/h ne bih razmišljao ni trena i uzeo bih wp8 telefon. Što se tiče vizualnog izgleda, nekome se sviđa, nekome ne. Voleo bih da tiles koje se kače na start ekran mogu da budu u različitim bojama (koje korisnik odabere), nekako mi je dosadno kada je sve u jednoj boji (možda ii može ali ja ne znam :D).

sta je file explorer aplikacija ? :) ja nisam zahtevan korisnik mnogo mi je vaznije da telefon bude stabilan ,da ne koci ,ne blokira mnogo ,od aplikacija mi je bitna navigacija , po neka ne toliko jaka igrica ,dobra kamera i glatko surfovanje na netu , a posto sam sav dezorganizovan i aljkav treba mi i solidna baterija koja moze malo duze da gura. Kako se placaju te Nokia aplikacije i koliko ih ima besplatnih ? Hvala izvinjavam se na nekim vama mozda smesnim odgovorima ,ali zaista nemam uopste iskustva sa telefonima nove generacije, imao sam nokiu c6 koja mi je zabadala zbog softvera pa sam poruku kucao 3 minuta ,zato sam na prosli paket uzeo c3 ,ali mi je sada potreban neki telefon kojim cu da ubijem vreme u putovanju do BG. :)

@Tetsuo
Upravo tako, solidno. Najvise mi File explorer nedostaje zbog e-mail konverzacije gde se razmenjuje dosta razlicitih attachment-a i cinjenica da ne mogu da odaberem jedan folder u koji cu da sacuvam nesto, (editujem) i posaljem drugom primaocu a da to nije Office dokument, bez da koristim Skydrive. Nije to velika stvar ali zna da zasmeta ta nepotrebna komplikacija, a mislim da bi bar i prosta verzija File manager-a bila jako dobro pruhvacena, čak i za non-power korisnike. Jedan prost primer: Kada dobijes mailom ili bluetooth-om mp3 file koji hoces da iskoristis kao ringtone, moras na kompu da je premestis u pravi folder...

@7up
Po kriterijumima koje si naveo, bices i vise nego zadovoljan ovim telefonom, to ti potpisujem ;)

Danijel011 jos da ne kosta u telenoru 29 500 na prenesi 500 . :d Citacu jos malo komentare ,ali cu gotovo sigurno nju uzeti bio sam danas u Telenoru telefon je dizajnerski prelep ,ali mu je cena da se zakoljes pogotovo za nekoga ko je student . Cekacu malo da mu padne cena na ovaj paket kada bi dosao do nekih 20 000 uzeo bih ga odmah .

Pa bice sad za novu gorinu sigurno neki popusti , ja sam je uzeo na popustu 10000din u avgustu.

Micro znas da ti zavidim . :) na koji paket ?

Prenesi i surfuj 1000 , bila 21000din popust 10000din i ja je uzmem za 10000din i to u 6 rata .
Ja otiso samo da pitam jel imaju crnu lumiu 720 on mi je covek odma zapakova kaze nosi :D . Ja reko nemam bre pare sad kod mene , ma kaze ne treba ti nista to ce platis kroz racune na 6 meseci :D . I ja uze telefon a nisam se ni nadao, i to mi ni ugovor nije jos isteko bio falilo jos 10ak dana.

To se zove prodavac, ne znaš šta te snašlo :) I ja sam uzeo na letnjoj promociji, doduše za 1 din, uz Prenesi Premium M...

Prenesi i surfuj 1000 , bila 21000din popust 10000din i ja je uzmem za 10000din i to u 6 rata .
Ja otiso samo da pitam jel imaju crnu lumiu 720 on mi je covek odma zapakova kaze nosi :D . Ja reko nemam bre pare sad kod mene , ma kaze ne treba ti nista to ce platis kroz racune na 6 meseci :D . I ja uze telefon a nisam se ni nadao, i to mi ni ugovor nije jos isteko bio falilo jos 10ak dana.
Pa extra si prosao ja se jos razmisljam dal da uzmem 1000 malo mi je to preskupo posto je i cale u obavezi sa njima. :/ Ne znas koliko su bile tada na prenesi i surfuj 500 ? Vidim da im je malo pala cena sada su na tvoj paket 18 000 . To je dobro sto moze kroz rate da se plati, kada bi na moj paket bila oko 20 000 dao bih 10 odmah i jos 10 kroz 5 rata po 2 000.
EDIT: Sad sam nasao na par mesta da ova Lumia kosta oko 25 000 kako je moguce da u prodavnici bude jeftinija nego u telenoru preko paketa ? !

Poslednja izmena od urednika:
Na manjim paketima je uvek tako :D . Ne znam zasto, valjda zato sto su oni ovlasceni, uvoze je legalno, i imas odlicnu garanciju 2 god, to u nijednom servisu neces da dobijes :D .

Nazad
Vrh Dno