Šta je novo?

Necujno kuciste

Strudla

Cenjen
Učlanjen(a)
30.01.2011
Poena
170
Sta ste radili da utisate racunar i kakva su vasa iskustva?

Cuo sam razne stvari. Menjanje kulera, ugradjivanje gumica, ugradjivanje audio izolacionih materijala u kuciste, kupovina drugog kucista..

Sta bi meni preporucili da uradim s obzirom na moju konfiguraciju?

Da li ce kuciste praviti neke vibracije zavisi od samog kucista. A sto se ostalih stvari tice u principu samo fanovi ..
Ja sam kod mene sve fanove od 120mm i 140mm stavio na 900-1100RPM (u zavisnosti od samog fana i gde se nalazi tj. da li ce moci o nesto da pravi "huk"). Posto mi je karta u idle prakticno necujna, ostaje mi samo fan na napajanju koji mi jedini pravi mali huk vazduha - a to je zapravo ono sto se cuje samo nocu ili po najvecoj tisini.

Diskovi mi uopste ne vibriraju u kucistu, ima HAF dobre "amortizere" za njih :)

Sve u svemu da bi bilo tiho moraju fanovi da budu tihi, a kakav god da je fan on moze da bude tih samo ako je na nizem broju obrtaja - tako da bi ja od toga tj. fanova i krenuo.

stavis na procesor i graficku dobre pasivne kulere, na kuciste napred i nazad ultra tihe 12-tice da parave promaju, hdd moze na mnogo nacina da se utisa..kuler na napajanj uzmaenih isto nekim dobrim tihim..i nema sta da se cuje..:)

Tihe 12tice ne mogu da prave nikakvu promaju :) ..

A licno mislim da su sve pasivne opcije cista gluposti. Stavite bre na hladnjak neki fan od 800RPM i necete ga uopste ni cuti, a svakako da ce ta kombinaciji biti mnogo efikasnija od bilo koje pasivne.

Ako treba necujno ali zaista necujno, onda ne moze da ima fanove. Inace se moze fino utisati da bude skoro necujno.

Dobro hladjenje i veoma niska buka (mada je to subjektivno) ne idu bas zajedno, mada se kompromis moze napraviti.

Mislim da cu imati obraza da kazem da su budale ti koji traze apsolutno necujno. Kao da zive sami samcijati u laboratoriji gde im smeta i sopstveno disanje pa kao cuju sve i svasta ...

Ja sam sebi svakako dokazao da sa fanovima i kucistem bez ikakve zvucne izolacije moze da se napravi skoro necujan setup. Ako ja spavam na manje od 2m od kucista i ne cujem ga uopste tokom noci onda mislim da svakako mogu da kazem da je skoro necujan. A postigao sam i ovaj drugi deo - dobro hladjenje i veoma nisku buku tj. buke svakako nema :)

P.S a tek ne kapiram one "silent freak-ove" koji npr. nemaju fanless napajanje a stavljaju pasivne hladnjake na CPU i/ili GPU ...ako ne cuju taj fan na napajanju onda nece cuti ni neki 120mm na CPU hladnjaku koji se vrti na 800RPM ili manje. A opet ce im i sam HDD praviti buku - OK to se sada moze resiti SSD-om.

Fan na napajanju se ne cuje.
Evo ocitavanja senzora:

Uploaded with ImageShack.us

Fan na CPU cu menjati, za GPU cu se jos raspitati kako se to radi, posto imam gainward hd 4850

Poslednja izmena:
Necujno ima smisla ako se pravi muzicki server recimo, mada tu fanovi smetaju ne toliko zbog buke vec sto "prljaju" struju. Tu recimo ide neka ploca sa Atomom na sebi, sve pasivno hladjeno, plus fanless napajanje.

A gejmerske masine da budu besumne, to da, nema smisla. A i tesko se postize.

Recimo, meni je racunar na metar i po od glave i cesto mi treba da ga ostavim ukljucenog tokom noci zbog downloada i zbog ICS.

Neki su pravili fan kontrolere. Dok rade za racunarom fanovi su na 12v, a dok je u idle prebace na 5v, ako se dobro secam :)

ps ne bi bacio 30, 50, 100 e za ovo da mi ne treba :D

Poslednja izmena:
Jednačina sa 2 promenljive- hlađenje i buka, iako ni sama po sebi nije jednostavna, dodatno se komplikuje uvođenjem parametara performansi i eventualno potrebnih ulaganja.
Za postizanje optimalnog kompromisa korisnik mora sam odrediti nivo prihvatljivosti za svaki od ovih parametara.
U svakom slučaju neophodno je tačno utvrditi šta u najvećoj meri buku prouzrokuje pa onda pokušati da se taj faktor svede na najmanju meru ili eliminiše, prateći kako se preduzeta mera reflektuje na buku ostalih komponenti, kao i njihove temperature.I tako redom,komponentu po komponentu, sve dok se ne postigne željeni rezultat.
Gledajući tvoju mašinu sve mi se čini da se nažalost u granicama isplativog neki veći pomak na eliminisanju buke teško može očekivati.

Meni se isplati posto za novu masinu nemam, a utisati ga moram :d
Makar kupovao savakog meseca po jednu komponentu za vodeno hladjenje :D
Samo sto gledam da izbegnem vodeno, citam ovde da wb za quad core kosta vise od 100e :D

Pa onda kreni od kvalitetnih ventova za kuciste, recimo odlicni a ne skupi Scythe Slipstream. Fan kontroler takodje moze da bude veoma koristan, ako vec ne treba da budu na 5V non stop.
CPU kuler takodje treba neki bolji i tisi od BOXa.
Disk takodje utisati, cesto prenose vibracije na kuciste.
Vent na grafickoj isto zna da bude bucan, to treba srediti takodje.

Mislim da cu imati obraza da kazem da su budale ti koji traze apsolutno necujno. Kao da zive sami samcijati u laboratoriji gde im smeta i sopstveno disanje pa kao cuju sve i svasta ...
Samo sto ne cuju svi jednako i nemaju svi isti nivo okolne buke.

Kod mene u sobi je potpuna tisina nocu. Naravno, danju mi ne smeta uopste "buka".

Uskoro pocinjem da radim i javljacu vam sta smo uradili :D

Menjacu hladnjak na CPU.
Sto se tice GPU mozda je najbolje da prodam sadasnju gainward hd 4850 512mb gs za neku ekvivalent ili nijansu jacu ali tihu graficku. To cu i uraditi ako budem mogao da dobijem bar 60e.

Poslednja izmena:
Samo sto ne cuju svi jednako i nemaju svi isti nivo okolne buke.

Ne, neki su rodjeni sa macijim usima :trust:

Slazem se da nemaju svi isti nivo okolne buke, ali ja nisam ni mislio da neko zivi na Slaviji i drzi otvoren prozor.

Vidim da si ti manje-vise jedan od silent freak-ova :). I jel cujes diskove kada vrte ? Ako ti to ne smeta onda sam siguran da ti apsolutno ne bi smetao ni jedan fan na niskim obrtajima na tom TRUE. A ako cujes diskove i smetaju ti, onda tek taj fan ne bi ni osetio ..

Sto se tice GPU mozda je najbolje da prodam sadasnju gainward hd 4850 512mb gs za neku ekvivalent ili nijansu jacu ali tihu graficku. To cu i uraditi ako budem mogao da dobijem bar 60e.

To bi ti bilo najbolje resenje, samo pazi ako uzimas nesto drugo da prvo proveris da li je to zaista tiho ili ne. A sto se tice fan kontrolera mislim da je to najbolja stvar posto sa njime ne bi morao toliko da brines i biras fanove - uzmes maltene kakav god i namestis odnos koji ti najvise odgovara.

Poslednja izmena:
Naravno da nisu rodjeni sa macijim usima :p nego mislim da ne cuju svi niti iste frekvencije niti istu jacinu zvuka, plus nekima vremenom slabi sluh iz nebitno kojih razloga pa naravno da ce slabije da cuje.

Nemam potrebu da stavljam ventilator na TRUE pa ga zato nisam ni stavio :)

Meni je prethodni procesor bio Prescott, ako se secas kako se to cudo grejalo onda mozes da predpostavis koliko mi je bio bucan ventilator i zasto sam poceo sa silent komponentama :D a jos imao i raptora koji je preko jadnog chieftec kucista prenosio vibracije cak na sto ispod njega.

Necujno ima smisla ako se pravi muzicki server recimo, mada tu fanovi smetaju ne toliko zbog buke vec sto "prljaju" struju. Tu recimo ide neka ploca sa Atomom na sebi, sve pasivno hladjeno, plus fanless napajanje.

A gejmerske masine da budu besumne, to da, nema smisla. A i tesko se postize.

A zasto ima smisla samo ako se pravi muzicki server?! Moze i gejmerska da radi skoro necujno, zasto nema smisla? Kod mene je kon oko 30cm od mene, i mene zaista smeta buka - moze i gejmerska da radi necujno, ali koliko para toliko muzike.
Mene vec duze vreme zanima ovo:

http://www.akasa.com.tw/update.php?...ssis&type_sub=Case Accessories&model=AK-PAX-2

pa da vas pitam dali neko ima iskustvo sa ovom?

U vezi fan kontrolera, ukoliko se odlučiš i za takvu varijantu, najpre proveri iskustva korisnika, pre svega obrati pažnju na princip rada kontrolera.
PWM kontroleri, poput Revoltecovog, umeju da u toku rada proizvode prilično iritantan zvuk, potrebno je uložiti dodatan trud za odabir ventilatora kod kojih ovaj konstrukcioni problem neće doći do izražaja.

4850 je furuna od graficke, prvi predlog zameni za 5750 i vec si utisao masinu drasticno... ulaganje je konkretno, ali je dobitak siguran
drugi predlog, batali igranje, izbaci je iz masine i tog intela, uzmi x3 445 i finu integrisanu plocu i vec sa boxom si tisi jedno 3x...

Zato lepo nek kupi AC kulere, nenormalno su dobri i necujni su, + zalman MCF ili MCF plus - ovaj drugi kontrolise 6 ventilatora, ja sam imao i nisam imao ama bas nikakve probleme...

ac kuleri nisu necujni .

evo bas imam na masini sa koje kucam AC 12' pwm . nisu necujni .

ac kuleri nisu necujni .

evo bas imam na masini sa koje kucam AC 12' pwm . nisu necujni .

Dali koristis na max obrtaju ili..?ja sam imao AC i na procesoru i to na matorom p4, X1 na 6800Gt, i ni posle 2-3godine nisam ih cuo, naravno, na max se cuje samo protok vazduha ali ventilatori nikako...

A zasto ima smisla samo ako se pravi muzicki server?! Moze i gejmerska da radi skoro necujno, zasto nema smisla? Kod mene je kon oko 30cm od mene, i mene zaista smeta buka - moze i gejmerska da radi necujno, ali koliko para toliko muzike.
Skoro necujno i necujno nije isto. ;)

Dali koristis na max obrtaju ili..?ja sam imao AC i na procesoru i to na matorom p4, X1 na 6800Gt, i ni posle 2-3godine nisam ih cuo, naravno, na max se cuje samo protok vazduha ali ventilatori nikako...

Uzeo drugar pre koji dan 5kom. onih F12 (1350RPM). Cuju se itekako tj. prave solidan huk vazduha i kada ih samo drzis u ruci. Tihi - prakticno necujni sa vec manje od pola metra postaju na nekih ~1000RPM. Manje-vise kao i svaki drugi prosecan fan - na oko i do 1000RPM je poprilicno tih/skoro necujan.

Skoro necujno i necujno nije isto. ;)

u pravu si, a znas sta zasluzuje ko je u pravu :D

Uzeo drugar pre koji dan 5kom. onih F12 (1350RPM). Cuju se itekako tj. prave solidan huk vazduha i kada ih samo drzis u ruci. Tihi - prakticno necujni sa vec manje od pola metra postaju na nekih ~1000RPM. Manje-vise kao i svaki drugi prosecan fan - na oko i do 1000RPM je poprilicno tih/skoro necujan.

Pa ovi nuctua kuleri takodje nisu necujni ali eto...ja bi rekao da se cuje huk vazduha...Kao sto sam rekao ranije sam imao AC kulere, video sam kako radi AC na 4870X2 i ajde da kazem ``skoro su necujni``...

Sto se tice AC kulera, eo da razrešim dilemu u vezi njih. Letos sam kupio 3 AC F12 kulera i 2 F8. Kuleri nisu bešumni, prave huk zbog protoka vazduha. Jedini bešumni kuler koji sam koristio jeste noctua dvanestica, spuštena da radi na 600 ili 800 obrtaja, ne secam se baš, nije neki protok, ali ne čuje se ni malo. Apsolutno bešuman kuler, al nisam ga stavio u kućište jer ga još nisam ofarbao. Doduše zimi gasim sve kulere osim na cpu i grafi...

Ja sam imao indenticno kuciste, ako mislim na pravi model (omanje kuciste) i u njemu je sve zujalo i tandrcalo, najvise BOX kuler na procesoru i fabricki kuler na poledjini kucista (duva ko lud, al zuji ko blesav :) ). Pre godinu dana sam ga zamenio za CM 690, uzeo OCZ 'ladnjak za procesor sa 12icom na njemu i sve se utisalo! Procesor radi na 35° u ovim zimskim danima, a leti pod punim opterecenjem ne prelazi 49° (dok je sa BOX coolerom isao i preko 60°). Nije to 100% necujno, ipak, svaki ventilator pravi buku, ali, komp radi, cujem tv kako pisti, cujem frizider u kuhinji => dovoljno je tiho! Moj savet, izbaci male ventilatore koji rade sa velikim brojem obrtaja, ubaci vece kulere sa vecim i sporijim ventilatorima i dosta ces utisati kuciste.

Strudla ja znam način a da te ne košta ništa :eyebrows:
Uzmeš lepo izrežeš cvicanglama zaštitu na zadnjoj strani kućišta gde je izduv ventilatora i utišao si taj ventilator duplo a i povećao si protok i smanjio temp u kućištu. One rupice prave otpor vazduhu i stvara se buka tj huk... Ja sam to uradio , provereno ( ako ti frka za otvoren ventilator zaštiti ga onom žicom , koja se montira na napajanje s donje strane, ima da se kupu posebno par stotina din, ali meni to ne treba, nisam stavljao, stoji otvoreno i samo duuuuva , pazim samo da ne guram prste pozadi)

Strudla ja znam način a da te ne košta ništa :eyebrows:
Uzmeš lepo izrežeš cvicanglama zaštitu na zadnjoj strani kućišta gde je izduv ventilatora i utišao si taj ventilator duplo a i povećao si protok i smanjio temp u kućištu. One rupice prave otpor vazduhu i stvara se buka tj huk... Ja sam to uradio , provereno ( ako ti frka za otvoren ventilator zaštiti ga onom žicom , koja se montira na napajanje s donje strane, ima da se kupu posebno par stotina din, ali meni to ne treba, nisam stavljao, stoji otvoreno i samo duuuuva , pazim samo da ne guram prste pozadi)

Sve je to lepo, a prašina? imam brizu koja je cela perforirana, i znam kolko se skuplja prašina. Ne smem ni da zamislim kako bi bilo sa skroz isečenim rupama za ventove... Čišćenje prašine svake 2 nedelje...

Vrh Dno