Šta je novo?

Necujno kuciste

Levčanin je rekao za izduvni ventilator na poledjini kucista, ne bi trebalo da ima vise prasine ako smaknes resetku kod njega.

Sto se tice AC kulera, eo da razrešim dilemu u vezi njih. Letos sam kupio 3 AC F12 kulera i 2 F8. Kuleri nisu bešumni, prave huk zbog protoka vazduha. Jedini bešumni kuler koji sam koristio jeste noctua dvanestica, spuštena da radi na 600 ili 800 obrtaja, ne secam se baš, nije neki protok, ali ne čuje se ni malo. Apsolutno bešuman kuler, al nisam ga stavio u kućište jer ga još nisam ofarbao. Doduše zimi gasim sve kulere osim na cpu i grafi...

Bolje da kazemo skoro nikakv protok. Ako stavis neke filtere za prasinu ispred ventilatora, sanse nema da ubaci vazduh u kuciste, e sad neznam kakve su NF-P12, ja sam uzeo one obicne od 12cm, jeste da je razlika 1eur ali nisu imali na lageru...

Za pare koje kosta, AC F12 je fantastican ventilator. I naravno da se cuje na 1350RPM, jer ima dobar protok.
Vent je kvalitetan, FDB motor, 9 peraja, po meni dosta dobar odnos buka/performanse.
Pomenuta Noctua S12 (7 peraja i to onako "tankih") na 600/800 RPM jedva i da gura vazduh, tisa jeste al dzabe kad je protok nikakav. AC na 650 RPM je vrlo tih, i ima upotrebljiv protok vazduha. ;)

Krenuo sam sa realizacijom :D Narucio sam Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus hladnjak za GPU.

STM Studios, ti si kupio novo kuciste, verovatno i mene ceka ista sudbina. :lupko: ali dobro, to je investicija za buducnost, ne kupuje se svaki dan

Asus Vento v8, koji imam, je sirok samo 18cm, tako da mnogi kuleri ne stanu.

Levcanin, nije mi bio ukljucen hladnjak sto izduvava vazduh na poledjini, tako da to verovatno ne bi resilo problem. Ukljucio sam ga i stvara dodatnu buku :D

Poslednja izmena:
Levcanin, nije mi bio ukljucen hladnjak sto izduvava vazduh na poledjini, tako da to verovatno ne bi resilo problem. Ukljucio sam ga i stvara dodatnu buku :D

Taj ventilator na zadnjoj strani ti je najvažniji i on treba da izduvava. Lepo kupi neki kvalitetan i tih ventilator i stavi ga tu. mislim da će ti jedino on biti potreban i trebalo bi da bude miimum promera 12 cm. Ja sam imao Codegen kućište sa 8 cm izduvom ali nije moglo da napravi cirkulaciju dobro i zato sam ga zamenio za ovaj TT koji je spustio temperature i povećao cirkulaciju. To je sve što ti treba za početak.
Posle vidi dal ćeš da menjaš grafičku ili Cpu kuler ili ceo SPU, to je već nešto drugo. SVAKA konfiguracija počinje od dobrog kućišta i napajanja ( i tihog). To je OSNOVA

Krenuo sam sa realizacijom :D Narucio sam Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus hladnjak za GPU.

budi upozoren da jednom kad stavish Arctic reshenje sa onim termalnim lepkom na memoriju to je trajna akcija i nema uklanjanja... a da li se isplati stavljati 50e cooler na 50e grafichku stvarno nznm, meni je rachunica bila glupa chak i za gtx 580 jer Arctic posle ne mozhe da se skine...

budi upozoren da jednom kad stavish Arctic reshenje sa onim termalnim lepkom na memoriju to je trajna akcija i nema uklanjanja... a da li se isplati stavljati 50e cooler na 50e grafichku stvarno nznm, meni je rachunica bila glupa chak i za gtx 580 jer Arctic posle ne mozhe da se skine...

ja mislim da je moguce skinuti samo onda moras da nabavis taj termalni lepak...

Kod nas se bolji VGA kuler ne može kupiti za manje od 35 € a ide i do dvostruko većeg iznosa , pa iz te perspektive Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus predstavlja neko cenovno prihvatljivo rešenje.
VGA memory heatsink nisu toliki problem, po potrebi za neku drugu karticu se mogu i naknadno dokupiti ( npr. pakovanje Scythe SCVCH-1000).
I sam sam se nosio mišlju da dokupim aftermarket kuler za 4850, ali se upravo zbog dileme o (ne)isplativosti nisam prelomio da to i učinim.Moji favoriti bi doduše verovatno bili nešto jeftiniji Scythe Musashi ili Thermalright HR-03 GT koji uz neki dobar ventilator košta za nijansu više.
Tržišna vrednost 4850 je u padu i zaista se čini isplativije prodati je i novac potreban za kuler dodati za kupovinu neke druge relativno tihe i hladne kartice novije generacije.

korak ka necujnom kucistu su definitivno tihi ventilatori ili vodeno hladjenje,njihov broj i fan controler.
posto sam ja zanemario prvu stavku,uzeo sam one koje sam imao (20db prosek buke) ,njihov broj sam tek preterao,6 komada (cpu,ram,gpu,power supply,intake,out take,ako se ukaze prilika dolazi jos koji i na chipest) ,okrenuo sam se pravljenju fan kontrolora.

seme sam pronasao i na vasem forumu,tj. nasem :D http://forum.benchmark.rs/showthrea...ja-brzine-obrtaja-ventilatora-u-kucistu/page3

meni je ostalo da jos samo polemim komponente,al je vec isprobano i radi,cena oko 250din po kontroloru,ja pravim za 6

Meni se isplati posto naredne dve godine necu menjati graficku sigurno, a imam kvalitetan kuler za buducnost.

Crusaider, ne razumem zbog cega mislis da ne moze da se skida?

Fox_87, interesantno, pogledacu temu :D

Crusaider, ne razumem zbog cega mislis da ne moze da se skida?

druzhe, sam hladnjak sa ventovima mozhe da se skine.

ali...

ako kupish one memory hladnjake i zalepish ih sa lepkom koji ide uz njih onda NEMOGU DA SE SKINU TI HLADNJACI i samim tim nemozhe da se vrati stock hladjenje nego posle karticu morash da prodash sa Arcticom jer ko che da ti kupi karticu samo sa memorijskim hladnjacima na koju ne mozhe da vrati stock? shta oche onda taj neko da ode da kupi atctic za katrticu od 30E? pa nisu svi loodi ko ti...

EDIT: evo zashto ja "mislim" da ne mozhe da se skine http://www.tomshardware.com/reviews/accelero-xtreme-plus-v6000-vf3000,2784-2.html

Poslednja izmena:
U pravu si što se termalnog lepka tiče.
Ali u istom reviewu u Conclusion se pominje i sledeća mogućnost:
"Thermal tape is also an option if the user isn’t happy with glue".
Ukoliko koristi termalnu traku umesto lepka mogao bi kasnije da skine hladnjake.
Možda manje efikasno ali svakako svrsishodno rešenje.

ja sam komentarisao taj Arctic proizvod "as is", ne shta sve mozhe da se uradi modovanjem... Arctic default reshenje (lepak) je loshe... trake su isto toliko loshe, ne efikasne, mnogi koji su kupili Arctica i zalepili ga (lepkom) kazhu da su performanse hladnjenja na memoriji katastrofalne (loshije od stocka), mogu onda misliti kakve su sa trakama (koje che da se odlepe, pre ili kasnije)... a taj conclusion je mogao da glasi i ovako:

"Thermal tape is also an option if the user isn’t happy with glue, but you wont be happy with tapes either."

na istom linku gore imash i Zalman VF3000F opisan, e to je vech odlichan proizvod (kojeg nazhalost kod nas nema)...

Crusaider, trebao si ranije da me savetujes. Kasno Marko na Kosovo stize :D
Ali dobro, bitno da je tih kuler.

Nista gore nego kad gledas film i slusas kuciste :D a tako je vec dugo, onda me kapiras...

Ovih dana montiram hladnjak, pa javljam kakav je, i kupujem kuciste. Koje kuciste mi savetujes?

Racunari su mi hobi, nisam profi jos uvek, tako da su greske moguce. I profesionalci grese. Ko radi taj i gresi.
Tako da mozes da me posavetujes pre nego sto napravim gresku :)

Poslednja izmena:
Nista gore nego kad gledas film i slusas kuciste :D a tako je vec dugo, onda me kapiras...

say no more, isti cilj sam sebi zacrtao...

evo ja ti preporuchujem NZXT Phantoma, i ja ga imam i uz par modova (apsolutno nishta komplikovano) moj komp radi na citavih 27 dbA a pride su temperature malo jache od ambijentalne... 2500K na 27C kad je u sobi 25C... shta vishe rechi... ustvari nema shta da ti pricham, javi se na PM pa ako hocesh da svratish da vidish i chujesh kako to sve izgleda pozvan si :)

Poslednja izmena:
Ostalo mi je nesto damping materijala od kola pa rekoh da probam sa kucistem, jedino sto nemam mnogo. Pretpostavljam da je bolje od bitumena ali i da se isto tako tesko skida ako ne i teze. Ovih dana videcu da uhvatim vreme i da slikam. Da li je neko probao?

Crusaider, nisam planirao da dam 16-17k za kuciste.

Premisljam se i razmisljam, u igri su:
Thermaltake Element S
Sniper SGC-6000-KKN1-GP
NZXT Tempest EVO
NZXT Hades

svaki dan uleti neko i premisljam se :D moram da vidim koje je najtise

Poslednja izmena:
necesh da dash 135e na kucishte koje che te sluzhiti narednih 5 godina (ako ne i vishe) a dao si 50e za cooler da ga stavish na karticu od isto toliko (koja je vech polako neupotrebljiva)

ja sam sa savetima zavrshio, good day to you sir.

Ostalo mi je nesto damping materijala od kola pa rekoh da probam sa kucistem, jedino sto nemam mnogo. Pretpostavljam da je bolje od bitumena ali i da se isto tako tesko skida ako ne i teze. Ovih dana videcu da uhvatim vreme i da slikam. Da li je neko probao?

svashta ljudima pada na pamet, mozesh malo majoneza da namazesh na sve to... mozhda bude super... a shalu na stranu damping materijal je ok samo kada je preduzeto sve ostalo shto mozhe da ublazhi vibracije... nikakav, ALI NIKAKAV damping i izolacija ti neche doneti koliko che ti doneti veshanje hdd na neshto elastichno i stavljanja nekih zaista silent ventova (moj favorit je Noctua)...

i koliko puta vama treba da se kazhe, kucishta NISU buchna jer nemaju mehanichke delove i nema shta da bude buchno, ono shto natrpate u njih to pravi buku i nikakve izolacije vam neche znachajno pomochi (ako uopshte)... samo ako imate neku bash krshinu od kucishta dampiranje stranice mozhe da pomogne kod tandrkanja i zvechanja al taj problem ionako imaju uglavnom kucishta od 20-30e...

Crusaider, dacu ako je stvarno tiho naravno :)

Kakve si modifikacije radio?

Poslednja izmena:
@crus UPRAVO mi treba zbog vibracija. Kako se radi o HTPCu i o malom kucistu, imam samo osmice u kuciste na 5v jer NEMA nekog izbora za tu velicinu. Najvecu buku proizvodi hard i njega hocu nekako da izolujem ali necu da se *****avam sa pertlama. Ne moras da mi otvaras oci za nesto sto vec znam.

smraju ova velika slova jel da?

Tema necujno kuciste pa da pitam vlasnike Obsidian serije kakvo je sto se tice buke. 700 i 800 su mi mnogo veliki ali pitam zbog ovog novog MidTower 650D.
Jel vibrira, tandrce, cvrsto, kako se skidaju stranice tj skidaju se na onu bravicu ali ne ispadaju ne klimaju se valjda, prasina i ostalo??? Verovatno ce biti isto uradjeno kao ova dva velika samo manje.

@crus UPRAVO mi treba zbog vibracija. Kako se radi o HTPCu i o malom kucistu, imam samo osmice u kuciste na 5v jer NEMA nekog izbora za tu velicinu. Najvecu buku proizvodi hard i njega hocu nekako da izolujem ali necu da se *****avam sa pertlama. Ne moras da mi otvaras oci za nesto sto vec znam.

smraju ova velika slova jel da?

mene ne :D

a slobodno, dampiraj kolko ocesh... ja znam da sam to probao i da nije imalo skoro nikakve razlike, mereno fonometrom... pa ti onda nemoj da se bakcesh sa efikasnim reshenjem (pertlama)...

Crusaider, dacu ako je stvarno tiho naravno :)

Kakve si modifikacije radio?

prochita li ti shta ja napisah... nije Phantom nishta posebno tih, jer se ne ocenjuje tishina po kucishtu nego po delovima koji remete tishinu (prave buku) a u tome kucishte najmanje uloge igra, bitno ti je za kucishte da je prostrano (u svakom sluchaju), da nije bushno sa svih strana (ako hocesh tihu varijantu) i da je izrada pristojna mada kako god ga okrenesh neke gumice cesh morati da dodash na vratanca ako ih ima, da napravish elastichan kavez za hdd, etc... a Phantom je sticajem prilika vrlo povoljan za tako neshto plus odma dobijesh kontroler za ventilatore integrisan... value mu je neosporan... vecha kucishta i cable managment opet pomazhu malo oko turbulencija unutar kucishta i samim tim zvuka strujanja vazduha, zanemarljivo ali opet ni u jednom sluchaju prostranije kucishte nije losha stvar...

Poslednja izmena:
Tema necujno kuciste pa da pitam vlasnike Obsidian serije kakvo je sto se tice buke. 700 i 800 su mi mnogo veliki ali pitam zbog ovog novog MidTower 650D.
Jel vibrira, tandrce, cvrsto, kako se skidaju stranice tj skidaju se na onu bravicu ali ne ispadaju ne klimaju se valjda, prasina i ostalo??? Verovatno ce biti isto uradjeno kao ova dva velika samo manje.

Jos se nije pojavilo..

" The Corsair Obsidian Series 650D is expected to be available in April, 2011, from Corsair's worldwide network of authorized distributors and resellers. It has a Manufacturer’s Suggested Retail Price of $199.99 and is supplied with a 2-year warranty."

ko zivi u mirnoj ulici i dobro cuje sta god da uradi cuce se hdd barem.tako da zvuk i vibracije se prenose i na pod.cvrsto kuciste je osnova za bilo koji dalji rad u utisavanju kompa.vecina ljudi puno para potrosi na komponente a kuciste kao nema veze eeeeee ima veze itekako,
zato na prvom mestu kuciste pa onda ostalo
i ne bacajte silne pare na kojekakve silent fanove kupite neki srednji kvalitet-cena pa malo poradite na spustanju obrtaja i elesticnijoj vezi fana sa kucistem i bicete zadovoljniji,a nekakvo strujanje vazduha ce se cuti uvek.
jedino preostaje da proba ko bas hoce da potopi komponente u neko ulje ili neprovodnu (za struju) teznost ako mu se isplati

@crusader Ok, ja samo pitam da li je neko probao a koliko vidim ni ti nisi napisao u prethodnom postu da si dampirao kuciste. Ako je tako onda nema potrebe da to radim.

Totalno sam izmenio odabir kucista. :D Definitivno cu neko od ovih:

CM HAF912 Plus
CM 690 II Advanced
NZXT Phantom

Koliko sam ja čuo Xilence kućišta su tiha tj ventilatori na njima. Ali samo sam tako negde pročitao ne zna jer nisam video ni jedno.
Preporučio bi neko kućište sa velikim ventilatoruma jer se oni vrte na manjem br obrtaja i time stvaraju manju buku.

Poslednja izmena:
Narucio sam NZXT Phantom i gumene srafove, pa cemo videti za koji dan.

Imam dotično kućište već oko 2 meseca i nije nečujno čak i na min obrtaja ventova. Kada sam na sistemu Win7 koji mi je na SSD-u onda je to milina jer čujemo samo ventove malo, al' kad mi treba nesto sa hdd-a pocinje krljanje:).

Nazad
Vrh Dno