Šta je novo?

Necujno kuciste

Prijatelj ima isto napajanje i kuler za procesor ali je kod njega značajno tiši komp, treba se dobro primaći da se čuje da radi dok kod mene se ipak po malo čuje. Kod njega neko obično kućište i izgleda da je u tome stvar, bolje se pokazalo nego ovo moje. Kod sebe sam ugradio pasivni kuler za grafičku, birao posebno tih kuler i napojnu, postavio izolaciju u kućište i ispod kućišta radi vibracija ali nije to to.

Dakle, ja bih najviše posvetio pažnje dobrom tihom kućištu sa ležištima za hdd koje ne vibrira, na grafu obavezno ugradio pasivni kuler accelero S1 (usput, kod rođaka na Ati 4650 temperatura smanjena upola, sa 80°C na 40°C sa accelerom bez ventilatora), na procesor pasivni kuler ili neki sa 12-14 cm ventilatorom na 800 o/min i po potrebi možda uključio jedan ventilator na kućištu, ali samo ako bih provjerio temp i utvrdio da je neophodno.

Ja bi zeleo komp da je tih, da je hladan, da svetli a da ipak mnogo ne svetli, da je lep, da ima dobre performanse, da je jeftin, da se dobro klokuje, da ne vibrira, da ventilatori hlade a da iz njih ne izlazi vazduh tj da ne struji jel je to bucno, ali da ih ima mnogo, da nikada ne dosadi i to sve postici ne treba ti 10.000e. treba ti caroban stapic jel ni sa jednom cenom neverujem da bi postigao to sto bi covek hteo.
Iskreno ludilo je krenulo moje tek kada sam provalio da postoje softveri koji mere temp. Od tada vise pratim to nego sto se zezam sa kompom ovako. U proslom kompu iako je bio tada medju skupljima kada sam kupovao nikada ni jedan test, ni jedan softwere za merenje temp nisam ubacio maltene i sve je uvek radilo, igrale se igre za to vreme najace, tiho. Ajde kada je bio hladan skoro sam mu izmerio 62 C kada se usija ko zna koliko. Ali prvi put kada bi mu promenio pastu i cackao ga sigurno bi riknuo. Star je vec.

Poslednja izmena:
Iskreno ludilo je krenulo moje tek kada sam provalio da postoje softveri koji mere temp. Od tada vise pratim to nego sto se zezam sa kompom ovako.

Hahaha, pa za par godina ces se vratiti na normalu, valjda :p

Ja bi zeleo komp da je tih, da je hladan, da svetli a da ipak mnogo ne svetli, da je lep, da ima dobre performanse, da je jeftin, da se dobro klokuje, da ne vibrira, da ventilatori hlade a da iz njih ne izlazi vazduh tj da ne struji jel je to bucno, ali da ih ima mnogo, da nikada ne dosadi i to sve postici ne treba ti 10.000e. treba ti caroban stapic jel ni sa jednom cenom neverujem da bi postigao to sto bi covek hteo.
Iskreno ludilo je krenulo moje tek kada sam provalio da postoje softveri koji mere temp. Od tada vise pratim to nego sto se zezam sa kompom ovako. U proslom kompu iako je bio tada medju skupljima kada sam kupovao nikada ni jedan test, ni jedan softwere za merenje temp nisam ubacio maltene i sve je uvek radilo, igrale se igre za to vreme najace, tiho. Ajde kada je bio hladan skoro sam mu izmerio 62 C kada se usija ko zna koliko. Ali prvi put kada bi mu promenio pastu i cackao ga sigurno bi riknuo. Star je vec.

CM690 II je bucan?! :trust:

schnappy, zbog tisine, ali je i estetski pun pogodak :D

Nemoj da donosis uopstene zakljucke na osnovu svog Anteca.:D
Supljikavo kuciste bez ijednog venta i bez HDD (samo SSD) bi verovatno bilo veoma tiho. Mozda cak i necujno.;)
Mislis da je taj CM bolji? :D
Pa bez ijednog ventilatora (cak i na CPU) i bez HDDa svako kuciste bi bilo necujno. :p

CM 690 II bas i nije bucan, ne tandrce nimalo. Cuje se struijanje vazduhha(normalno za takvo kuciste) ali nije od obih koji zveche i kada nema ventilatora. Vibrira to da malo onako se oseti kada se stavi ruka.
Ali kada se iskljuce ventilatori ne cuje se. Mnogo je tise nego neka skroz zatvorena kucista iako ima sa svih strana rupice i otvore i mrezast je.
Za 70e je dobar stvarno i lep. Zgodan je skroz, nista preterano. Ali radi za srednju neku klasu cak i za malo bolje je super. Sa nekim kucistima ne moze da se pored to da ali je skroz OK.
To su stvari koje su proslavile CM, ono SilentPro, DeathAdder kada je Razer u pitanju itd. Ono sto je unakazilo je GX serija, Razer Lycosa, itd. To je odnos ispravno poluispravbno 50-50%
Skoro svaka firma ima stvari koje su joj donele slavu i one koje bi najradije da nije ni pravila.

Necemo sada da ga bas grdimo ali vi znate dobro da cemo sve sto je CM promeniti a za to je zahvalno napajanje GX.
Sve plavo ce biti Asus a CM ce se raspodeliti sta ko ima. Nesto Corsair a nesto Seasonic.
Ali ne moze bas odmah jel je bacanje para onda ne vidi se promena toliko a to je najbolji deo kada osetis ali polako. Na greskama se uchi.
Najvaznije je da me vezu kada krenem po graficku kartu sledecu i da jave prodavcu da ATI nema. Jel kakav sam znam sebe ponovio b i gresku samo promenio proizvodjaca to stoji sigurno.

Poslednja izmena:
Nemoj da donosis uopstene zakljucke na osnovu svog Anteca.:D
Supljikavo kuciste bez ijednog venta i bez HDD (samo SSD) bi verovatno bilo veoma tiho. Mozda cak i necujno.;)

ne mozhda, zasigurno nechujno. kao shto vech rekoh "tishina" kucishta se ne ocenjuje po kucishtu. svako kucishte bez ventova i mehanichkih hdd je dead silent i svako kucishte sa dosta otvora mora biti buchnije nego da nema te otvore isto kao shto che se svako kucishte vishe chuti kad ga otvorite i tu nema izuzetaka.

isto tako shta ljudi ne kapiraju je to da kad proizvodjach ventilator klasifikuje kao silent on klasifikuje sam ventilator (lagere, motor, etc) a ne i buku koju pravi turbulencija i protok vazduha... nijedan vent nikada neche biti dead silent ako pomera vazduh, chak i 100rpm vent che imati zvuk koji se dodushe neche chuti iz zatvorenog kucishta na 50cm ali da je zvuk tu... tu je, i tome leka nema sem izolacije (zatvoreno kucishte je tip izolacije, bilo kakve rupe narushavaju tu izolaciju) i razdaljine sa koje se komp slusha. znam ljude koji su sve svoje probleme sa bukom reshili tako shto su napravili panel na zidu i komp stavili u susednu sobu i ne razmishljaju o silent varijantama sve hlade sa 200din ventovima na max obrtaja i apsolutno ne trpe nikakvu dodatnu buku. naravno i ovo reshenje ima svoje ochigledne negativne strane ali efikasnije od toga nema. ako pravite pasivno hladjenu mashinu udarichete u zid sa jachinom komponenti, ja nisam video silent psu preko 500w a to je u najboljem sluchaju mid range mashina plus leti svaka pasivno hladjena stvar che debelo zavisiti od ambijentalne temp. vodena hladjenja se od vrhunskih vazdushnih vrlo malo razlikuju po kolichini buke i uvek che vam trebati neki ventovi da vam hlade radijator i psu (ima i vodeno hladjenih psu ali preko grane... a svi znamo kako to funkcionishe) tako da dok je buka tema vodeno ne pomazhe znachajno...

rekavshi sve ovo sada moram da pomenem i granice prihvatljivosti buke... za mene je to 30dBA (+-2) na 75cm udaljenosti i ja to postizhem prilichno jednostavno, koristechi Noctue na 600-900rpm i elastichan kavez za hdd. isto dosta zavisi i od hdd, recimo barracude na 7200 chak i u elastichnom kavezu su pravile dosta buke (motor na hdd je izuzetno buchan, nisu vibracije bile problem) dok wd green ne pravi skoro nikakav zvuk... barracude nisam mogao da trpim preko dve (i tad su dizale buku na 34 dBA) dok wd-a sad imam 3 u mashini i buka je 28 dBA i nema razlike kad su svi aktivni ili u sleep modu, mereno fonometrom.

msm da su ljudi postali malo bezobrazni..procesori nerealno jaki, ljudi ih jos klokuju iz hira, i pritom zele da sve bude tiho za male pare..
isto i sa grafikama..
sa solidnim kucistem od 50 e, i stok podesavanjima moze opusteno masina da bude tiha..
al ocete i jare i pare..:/

Gde si ti video da neko pravi HTPC sa klokovanom masinom?

na benchu :p

Evo da vi vidite sta je buka i vibracija :p

jaoo ima negde klip, lik "modovao" masinu, i stavio neki dotaktni 50 ccm motor u kuciste oO
i kao kad igra igre, on zvekne motor i to mu poboljsava osecaj u igri..msm da je bilo i ovde na benchu..djizz

Da, sto? Svako izbuseno kuciste nije preterano tiho.

Mozda nisam dobro izrazio, kada mislim na buku ja mislim na vibraciju a ne za protok vazduha. Imao sam srecu tj video sam jedno modifikovano chieftec kuciste, gde je lik stavio hardove u kavez ili u neki stabilizator scythe, stvarno radi fenomenalno a usput preporucujem svima :D Stavio sam saku na stabilizator i znaci trese ko traktor /salim se malo/ ali samo sam cuo kako radi glavica u disku...
Druga kolega ima CM Centurion ili Centurio /?/ e taj kuciste je bas bucan. Dere se iako radi samo jedan WD 640GB..

Kazem vam prvo cvrsto kuciste pa sve ostalo,i elasticna veza hdd-a i kucista kao i fanova,a postavite nesto ispod kucista neku gumu i tu da bude sto manje prenosa zvuka i vibracije na pod

Kazem vam prvo cvrsto kuciste pa sve ostalo,i elasticna veza hdd-a i kucista kao i fanova,a postavite nesto ispod kucista neku gumu i tu da bude sto manje prenosa zvuka i vibracije na pod

pa bash da che hdd da trese toliko kucishte da mu treba gumena izolacija na podu... ne. hdd mozhe da trese kucishte pa da sitniji (lakshi, sa manje mase) delovi tandrchu a bash da ga trese da tandrche o pod to josh nisam video... pa nije tomos chetvorka nego hdd.

pa bash da che hdd da trese toliko kucishte da mu treba gumena izolacija na podu... ne. hdd mozhe da trese kucishte pa da sitniji (lakshi, sa manje mase) delovi tandrchu a bash da ga trese da tandrche o pod to josh nisam video... pa nije tomos chetvorka nego hdd.

veruj mi da moze. Dzabe je tezak, ja mislim da je ovo kontra efekat video sam ja kungu kuciste bio je potpune necujan a chieftec se dereo kao tomos...to kazem iz iskustvo, mozda ovi moji drzaci za hdd "ostarili" ili njeznam sta je..ali defeinitivno me nervira buka :(

ja neznam ljudi imam CM AdvancedII,otkako sam promenio grafu(gainward gtx275 za Toxic 5850)totalno sam zadovoljan,nekažem da je totalno tiho ali komotno se može opustiti u prostoriji ili spavati gde je komp...

Skoro sam pazario nov racunar i bitnija karakteristika je tlebala da bude necujnost. Izbor graficke je bio jednostavan, ne igram igre tako da je Asus eah5450 sa pasivnim hladjenjem idealan. Procesor je i5 760, umesto fabrickog sam stavio Noctuin NH-U9B SE2. Radi na u.l.n.a.(ultra low noise adaptor) modu. Kuciste CM 690II sam malo izmenio, skinuo prednji i zadnji ventilator i umesto njih stavio dve Noctue od 140 i 120mm. I one su na u.l.n.a. Ceo ventilacioni sistem itekako zadovoljava nivo ,,buke''.
E sada dolazimo do napajanja. LC 6550 v2.2, supersilent. Nigde nisam mogao da nadjem koji nivo buke proizvodi ovo napajanje, jeste tiho ali se u mojoj skalameriji ono jedino cuje. Nasao sam par fanless napajanja, ali su slaba.
Dakle, zaista tih racunar je moguce sklopiti, a ako neko zivi pored autoputa ili glavne dzade i ne smeta mu buka ne treba ni da deli savete na ovoj temi...

Skoro sam pazario nov racunar i bitnija karakteristika je tlebala da bude necujnost. Izbor graficke je bio jednostavan, ne igram igre tako da je Asus eah5450 sa pasivnim hladjenjem idealan. Procesor je i5 760, umesto fabrickog sam stavio Noctuin NH-U9B SE2. Radi na u.l.n.a.(ultra low noise adaptor) modu. Kuciste CM 690II sam malo izmenio, skinuo prednji i zadnji ventilator i umesto njih stavio dve Noctue od 140 i 120mm. I one su na u.l.n.a. Ceo ventilacioni sistem itekako zadovoljava nivo ,,buke''.
E sada dolazimo do napajanja. LC 6550 v2.2, supersilent. Nigde nisam mogao da nadjem koji nivo buke proizvodi ovo napajanje, jeste tiho ali se u mojoj skalameriji ono jedino cuje. Nasao sam par fanless napajanja, ali su slaba.
Dakle, zaista tih racunar je moguce sklopiti, a ako neko zivi pored autoputa ili glavne dzade i ne smeta mu buka ne treba ni da deli savete na ovoj temi...

Svaka cast!

I ja sam se igrao po tom pitanju, i postigao sam ono sto sam zeleo..
prvo je islo dobro kuciste sa debelim limom i sto manje rupa, na dno kuciste i oko napajanja sam stavio spec sundjer da apsrbuje zvuk, zamenio kuler na napajanju sa xmatekovom, i jednu istu takvu stavio na stranicu..isekao metalne grilove od kucista za bolji protok, i eo sad je kuciste skoro necujeno..
ono sto me jso ceka, je neki dobar cpu kuler i to je to..:)

Ako je tisina prioritet onda to kuciste i nije bas najbolji izbor.
Sto se napajanja tice, Seasonic X serija nije fanless ali im se ventilator pali tek na nesto vise od 20% opterecenja. Model na 400W iz te serije je potpuno besumno, nema ventilator, ostali modeli imaju.

@garson
Slazem se da kuciste nije odgovarajuce po zahtevu tisine. Iskreno, birao sam ga kao i vecina kupaca, lepo je, uzimam.
Najvise sam gledao bas Seasonic napajanja, i imao sam savet za CM da su tiha. Sta mislis, da li su jaca napajanja tisa? Neko kaze da, neko da to nema nikakve veze.
@ivan91
Procitao si koji je moj izbor kulera, to bi bila i preporuka.

Zaboravih da pomenem jos jednu bitnu stvar, a to je HDD. Srecom pa su danasnji hardovi znatno tisi, ali jos bolji je izbor SSD. Imam za sada obicne(WD Blue i Green), mislim da su SSD jos preskupi...
Imam problem i sa glasnim friziderom, kako da bude tisi? Haha, malo sale na racun nas silent fanatika:)

@bdojca
Jaca napajanja bi trebalo da su tisa, ali verujem da to ne vazi za svako.

@bdojca
Ali sa SSD-om dobijes bolje performanse, manju potrosnju i tisinu. Po meni se pre isplati uloziti pare u SSD nego u procesor ili graficku.

Poslednja izmena:
@bdojca
Ali sa SSD-om dobijes bolje performanse, manju potrosnju i tisinu. Po meni se pre isplati uloziti pare u SSD nego u procesor ili graficku.

A moja preporuka je cekajte ljudi jos malo sa ssd-om, jos se to razvija, pustite bogate amere da plate taj razvoj..do sl god u ovo vreme, msm da ce moci da se uzme 256 gb za nekih 70 e , i to ce biti ok ;)

Nazad
Vrh Dno