Šta je novo?

NBA 2K11

Ja ne znam šta vam je, stvarno vas ne razumem, sve što treba za ovu igru je mnogo vežbe i živci. Kada god mi AI uradi nešto nemoguće to je gotovo uvek počelo mojom greškom (loš pas, žurba, loš šut sa igračem kog ne poznajem, skočim da lupim bananu i ako AI nije šutno...).
Ako igrate staloženo i polako, isto tako i odbranu (za šta je potrebno mnogo vežbe, ja sam sigurno 10% igre proveo u Development-u u Asocijaciji trudeći se da svaki trening prođem, ponavljao sam treninge tako što sam vraćao sejvove)...
Evo igram na HoF, skoro uvek sa istim timom koji mogu da napravim u Asocijaciji jer su to igrači sa kojima pogađam i ako nemaju neke ocene, npr. Gary Forbes iz DEN, Trevor Ariza iz CHA... Bitno je to da sam se naučio ili mi leže ti igrači (pustim šut u pravo vreme), sam podešavam odbranu svaki put pred početak utakmice... i sa nekim prosečnim timom koji je Overall 14-i ja tučem MIA, BOS, LAL sve sa normalnim razlikama i to na malo "zategnutijim" slajderima (smanjeno zakucavanje, šut iz bliza, polaganje, šut iz reketa za 5pts).
Hteo sam da snimim makar 1 četvrtinu ali nisam uspeo, čisto da vam pustim "plej" da vidite kako igram (nije da se sad hvalim ali... :)) onda bi verovatno razumeli gde grešite i kako da poboljšate igru...

Ako znate kako da snimim neku igru a da ne zauzme puno Gb za 15-ak minuta, dajte uputstvo pošto Fraps jede Gigabajte

Ja ne znam šta vam je, stvarno vas ne razumem, sve što treba za ovu igru je mnogo vežbe i živci. Kada god mi AI uradi nešto nemoguće to je gotovo uvek počelo mojom greškom (loš pas, žurba, loš šut sa igračem kog ne poznajem, skočim da lupim bananu i ako AI nije šutno...).
Ako igrate staloženo i polako, isto tako i odbranu (za šta je potrebno mnogo vežbe, ja sam sigurno 10% igre proveo u Development-u u Asocijaciji trudeći se da svaki trening prođem, ponavljao sam treninge tako što sam vraćao sejvove)...

Kako da uvežbam AI saigrača da uhvati loptu koja ga pogađa u glavu?? Kako da uvežbam centra da uhvati loptu na 20 cm od nosa, da ne čeka da dođe protivnički igrač sa tri metra razdaljine da je uzme?? Kako da svog AI saigrača, svaki put kad presečem loptu koja dođe na 10 cm od njega, nateram ga da pruži ruke i uhvati je, umesto da nepomično gleda kako je protivnik grabi?? Kako da nateram AI saigrače da, kad protivnički igrač skoči za šut, oni treba to isto da urade, da bi ga izblokirali, a ne samo metiljavo dignu ruku u visini ramena kad je lopta skoro ušla u koš.
Naravno, ne dešava se ovo uvek, ali u nekim utakmicama se sve ovo što sam nabrajao samo smenjuje. Imao sam situacije kad je Varejao imao više ofanzivnih skokova na poluvremenu nego čitav moj tim ukupno. A igrao sam sa Orlandom i Dvajtom Hauardom. Hauard je na svaku loptu išao glavom, nisam imao ni jedan jedini skok sa njim, jer ne diže ruke iznad ramena. I kako onda da ne popeezdish? Tu nikakav trening ne pomaže...

Nasty probaj da kontrolises sve igrace, a ne samo jednog. Meni se desava ponekada da zakasnim da skocim na blokadu, na skok, iako kontrolisem svakog igraca u odbrani. Tako se i CPU desi da nekada zakasni. Slazem se da izgleda smesno i tupavo, ali desava se.

Evo da i ja malo prokomentarisem igru
Moram da kazem da kao stari fan NBA igara i te kosarke uopste,ovaj naslov je zaista vrhunski odradjen u skoro svim segmentima.
Prvi put sam 2k11 igrao kada je izasla i odmah sam primetio da je komplikovanija i da ce mi trebati vremena da je savladam,a tada ga nisam imao,pa sam batalio i skoro sam poceo ponovo,ali sto se kaze lagano i ispocetka. Trazio sam u nekim ranijim postovima da mi neko preporuci podesavanja,ali su me svi iskulirali,pa sam morao sam da trazim neka optimalna setovanja za moj ukus (sto se pokazalo dobro jer sam sve sam isprobao i mogu i iz tog ugla da kazem koju)
Kao i svi ovde prosao sam kroz faze nerviranja,udaranja o sto,gashenja igre itd,ali sam ostao uporan jer je zaista odlicna i vrlo zarazna.
Da se ne bih bas previse nervirao igram na pro i def podesavanjima (mada sam probao sve kombinacije,ovo mi se nekako ucinilo najrealnije,verujem da cu kasnije preci na nesto jace)
Posto sam vec rekao da sam stari fan NBA,moj omiljeni tim (jos iz 1996 i nba live-a sa sege :)) je Orlando (omiljeni igrac Penny Hardaway,koji na zalost nikada nije iskazao sav potencijal koji je posedovao zbog mnogo povreda) Tako da sam ja uvek uzimao taj tim i gotovo da nikada nisam uzeo neki drugi (po nekad Charlotte Hornets i Seatle dok su se tako zvali i postojali) a iskreno sam mrzeo Utah Jazz i Chicago Bulls (uglavnom zato sto su mi burazeri bili njihovi fanovi,podelili smo se)
Nego da se vratim u sadasnjost i 2K11,dakle uzeo sam Orlando i poceo sezonu (kratku od 29 tekmi,cisto da probam 4x5 min) odmah sam izgubio 3 za redom,ali sam shvatio da je skoro sve u strpljenju i lepom i koliko-toliko realnom gradjenju napada (znaci nema zaletanja i suteva preko 3 igraca i sl),tako da sto se tog segmenta tice zadovoljan sam,ali zato ima GOMILA GLUPOSTI tipa SVE uradis kako treba i promasis 3 zicera za redom,a komp pogadja sve iz svih pozicija,zatim komp se mnogo brze vraca u odbranu nego ja,preseca sve (znaci samo malo ako ti padne kocentracija gotovo),uvek daje kosh kada mu treba,a mozda me i najvise nervira ono stizanje rezultata (to je zaista ******ski odradjeno,znaci ako sam dobar i dobro igram,pusti me da ga punim i obrnuto,a ne ono,samo u jednom momentu stanem,nista ne pogadjam,a komp sve)
Sve u svemu,sam zadovoljan,ali morao sam da pomenem te gluposti (ima ih jos,ali ne mogu trenutno da se setim) tako da ona prica od nekih ljudi u ranijim postovima da "moras da naucis" i slicno,je samo relativno ispravna jer ima zaista dosta situacija na koje niko ne utice,nego je jednostavno tako napravljeno.
Toliko od mene za sad,i mogao bi neko da mi okaci neki link za roster u kome su igraci u svojim klubovima,ali nisu povredjeni,bolesni i sl (ako ima takav roster)

Malopre protiv Hjustona... Izasao 2min pre kraja pri nekih 8 razlike za Hjuston. Kada sam isao na zakucavanja ili polaganja njihov igrac mi BUKVALNO ODVALI RUKU, znaci onako krvnicki je pukne da mi odleti i igrac i lopta - NISTA!!! ZNaci ni faul nista... to mi se desilo 2 ili 3 puta. To bi bilo MINIMUM 4 poena vise za mene, a mozda cak i 9, al ajde... Ulazimo u poslednja 2 minuta, ja gledam kome da dodam (vodim Douglasa) i odjednom svira faul Curryu (mom igracu). Posle toga se desilo jos par gluposti pa sam izasao..

Toliko od mene za sad,i mogao bi neko da mi okaci neki link za roster u kome su igraci u svojim klubovima,ali nisu povredjeni,bolesni i sl (ako ima takav roster)

Imaš OVDE Kovine rostere koji su, po meni, možda najbolji (jedino nervira što je Majami previše jak). A ima sa povredama i bez njih. Jedino na njegovim rosterima dodaci opreme (oni rukavi, steznici za kolena, itd...) menjaju boju u zavisnosti da li igraš kod kuće ili na strani. Npr, Hauard na utakmicama "kod kuće" ima bele, a na strani crne navlake za ruke. Ne znam kako je to izveo, ali izgleda bolje nego kad su non-stop iste boje.
Drugo, ono što ne mogu da objasnim je da se ja na forumu ne žalim na celu igru, već, pošto igram samo Asocijaciju, igra neke utakmice ne dozvoljava da pobedim nikako, a u 90% slučajeva to radi na tako frustrirajući način da me to izluđuje. Postavim screenove (par postova iznad) u kojima igrač kojeg ja vodim lupa bananu Hauardu, lopta dolazi do mog AI saigrača koji je nosem vraća nazad ovom i posle mi kažu da ne znam da igram odbranu? Mislim, u pravu su ljudi, niko ne igra savršenu odbranu, ali šta ja treba da uradim u takvoj situaciji?? AI saigrač sasvim sam, lopta ide ka njemu, okolo nema nikoga da smeta, a on samo natrči i odbije je nazad ovome u ruke. I da je jednom, pa i da kažeš "u redu, igra je to", ali kad se to desi nekoliko puta u utakmici...
A i ovo što El_Barto kaže, ne samo da se dešava da me odvaljuju prilikom zakucavanja, nego mi se često dešava da, kad krenem na ulaz, vidim da neki centar skače negde daleko od mog igrača. I u tom trenutku kad je koš prazan, kad nikoga nema da ometa, moj igrač napravi nepotreban "double clutch" šut sa okretanjem i loptom, naravno, pogodi pravo u ruku centra koji je "skakao tamo negde". E, moj gamepadu, kako bih te razbio...
U principu, igrajući Asocijaciju, od pet utakmica u tri uživam, u jednoj sam napet, jer rezultat varira nelogično, pojavi se par nebuloznih stvari, ali je to u redu, a jedna me, zbog gomile nelogičnosti, nerealnosti i suludih stvari toliko iznervira da u trenutku zaboravim na svaki užitak igranja.
Ali neko vreme ću da pauziram sa igrom jer sam se dovoljno iznervirao za narednih bar mesec dana...

Poslednja izmena:
A i ovo što El_Barto kaže, ne samo da se dešava da me odvaljuju prilikom zakucavanja, nego mi se često dešava da, kad krenem na ulaz, vidim da neki centar skače negde daleko od mog igrača. I u tom trenutku kad je koš prazan, kad nikoga nema da ometa, moj igrač napravi nepotreban "double clutch" šut sa okretanjem i loptom, naravno, pogodi pravo u ruku centra koji je "skakao tamo negde".
Ovo hocu da spomenem vec mesec dana, samo uvek zaboravim. Meni se takodje desava umesto da uzme loptu i zakuca je za pola sekunde, on izgubi 3-4s i ovaj mi lupi bananu...

Ne znam da li se vama desilo ali kada protivnički igrač se namjerio da zakuca, nema šanse da ga se zaustavi jer jednostavno prolazi kroz igrače koji su oko koša skoči i oni komentatori podivljaju(Wuuhuu) :D

Hahha, komentatori su isto magarcine. :d Zato ja slusam ziku dok igram...

(za zakucavanja si vecinom u pravu, ali to se desava i meni tj. mom igracu)

Kako da uvežbam AI saigrača da uhvati loptu koja ga pogađa u glavu??

Ovo najviše zavisi od igrača koji prima loptu tj. njegovog "Offensive Avareness".

Kako da uvežbam centra da uhvati loptu na 20 cm od nosa, da ne čeka da dođe protivnički igrač sa tri metra razdaljine da je uzme??

Ja sam to naučio tek u "My Player" modu i to me je izluđivalo, sada mi je "mačiji kašalj":
Staneš ispred protivničkog centra pre ili u toku đuta, držiš dribling da bi ga ogradio ("Box Out") i kada krene lopta ka tebi pustiš dribling i stisneš skok i tvoja je. Ili ako ne krene ka tebi ti si 1 (obično najboljeg) skakača već zaustavio jer ga držiš iza leđa, veće su šanse da neko od tvojih AI igrača uzme loptu ili jednostavno prebaciš kontrole na nekog kome ide lopta i odeš po nju.
Po meni ovo je jako realno sada kada (napokon) znam kako da se gradim, primer iz stvarnosti ti je Reggie Evans iz TOR. ;) Gledaj neke tekme kada on igra (igrao pošto je opet povređen) i obrati pažnju šta i kada radi. ;)

Kako da svog AI saigrača, svaki put kad presečem loptu koja dođe na 10 cm od njega, nateram ga da pruži ruke i uhvati je, umesto da nepomično gleda kako je protivnik grabi??

Samo "ručno", nema ništa "automatski" ali postoji rizik da ostaviš slobodnog igrača kome je išla lopta. Takođe i ovo zavisi od "Defensive Avareness", "Steal" i ništa manje "Hands" atribita igrača koji treba da pokupi loptu. Ja u utakmici imam dosta preseka ali "krađa" realan broj, možda malo više od realnog kada sam odmoran i koncentrisan na to.
Znači čekaš pas (najbolje se krade kada ti je igrač miran, najteže u pokretu makar bio i mali), postaviš igrača kojim upravljaš između AI-a koji ima loptu i onog na koga se pas očekuje, u trenutku kada dodaje tada stiskaš samo "Steal" bez pravaca! Sa "pravcima" ćeš napraviti samo "presek" bez hvatanja.
Ovo može jako dobro da se uvežba u "Development"-u u Asocijaciji.

Kako da nateram AI saigrače da, kad protivnički igrač skoči za šut, oni treba to isto da urade, da bi ga izblokirali, a ne samo metiljavo dignu ruku u visini ramena kad je lopta skoro ušla u koš.

Postavi defanzivnu taktiku pre početka utakmice opet "ručno", ništa da nije automatski. Ima podešavanja kako svaki igrač da se čuva sa i bez lopte. To ti je ujedno jako korisno jer možeš loše šutere da pustiš da šutiraju dok na dobrima igraš "flaster" odbranu.

Naravno, ne dešava se ovo uvek, ali u nekim utakmicama se sve ovo što sam nabrajao samo smenjuje.

Budi svestan da i kada sve podesiš neće biti idealno jer opet mnogo zavisi od samih igrača i njihovih osobina (ocena) za zadatke koje treba da izvršavaju. Takođe potrebna ti je maksimalna koncentracja, ja recimo pravim pauze po 10-15min na poluvremenu da me nebi AI "oprao" u drugom poluvremenu.

ali sam shvatio da je skoro sve u strpljenju i lepom i koliko-toliko realnom gradjenju napada (znaci nema zaletanja i suteva preko 3 igraca i sl)

Tako je! Ali i nije! :) Koristite maksimalno "individualne" osobine igrača koji to poseduju:
Wade-a forsirajte na prodor i zakiucavanje, fauliraće ga gotovo uvek. I LBJ je dosta brz da ne može neko da mu uleti ispred njega dok trči sprint pa i sa njim možeta kao sa Wade-om. LBJ "skida" skoro sve sa sredine čim pređe liniju za 3pt. Znači odmah iznad reketa. Koristite dribling pre šuta. ;)
...

ali zato ima GOMILA GLUPOSTI tipa SVE uradis kako treba i promasis 3 zicera za redom

Koncentracija + kada ste ispod koša uvek radite naksok pa 1 ili 2 finte šuta i nema da mašite i sa najgorim PF ili C igračem. SG i PG će skoro uvek promašiti jer imaju loše ocene za "Low Post Shoot" i "Standing Dunk".

a komp pogadja sve iz svih pozicija

Ne kada ga dobro čuvaš čak i na HoF nivou. ;)

zatim komp se mnogo brze vraca u odbranu nego ja

Ovaj deo igre možeš da unaprediš iskustvom u "My Player" modu.

uvek daje kosh kada mu treba,a mozda me i najvise nervira ono stizanje rezultata (to je zaista ******ski odradjeno,znaci ako sam dobar i dobro igram,pusti me da ga punim i obrnuto,a ne ono,samo u jednom momentu stanem,nista ne pogadjam,a komp sve)

Sa taktikom ti možeš da ga pobeđuješ sve i da ga pustiš da šutira. Poenta je da puštaš prave igrače da šutiraju. Dok ima lošu postavu nikako ne praviš faul ili tajmaut... Sve je u taktici. ;)

ako da ona prica od nekih ljudi u ranijim postovima da "moras da naucis" i slicno,je samo relativno ispravna jer ima zaista dosta situacija na koje niko ne utice,nego je jednostavno tako napravljeno.

Nisi u pravu, to je samo osećaj koji imaš ali kada budeš u stanju da tučeš AI na HoF videćeš da je ta priča ipak ispravna. :)

:wave:

EDIT:

a u 90% slučajeva to radi na tako frustrirajući način da me to izluđuje. Postavim screenove (par postova iznad) u kojima igrač kojeg ja vodim lupa bananu Hauardu, lopta dolazi do mog AI saigrača koji je nosem vraća nazad ovom i posle mi kažu da ne znam da igram odbranu?

Ne valja ti roster fajl. Igrači su precenjeni i u kombinaciji sa slajderima koje koristiš dovodi do takvih situacija.

Poslednja izmena:
A i ovo što El_Barto kaže, ne samo da se dešava da me odvaljuju prilikom zakucavanja, nego mi se često dešava da, kad krenem na ulaz, vidim da neki centar skače negde daleko od mog igrača. I u tom trenutku kad je koš prazan, kad nikoga nema da ometa, moj igrač napravi nepotreban "double clutch" šut sa okretanjem i loptom, naravno, pogodi pravo u ruku centra koji je "skakao tamo negde". E, moj gamepadu, kako bih te razbio...

Ponovo sam zaigrao jednu staru asocijaciju i trebalo mi je dva minuta (tačnije 2:04, igram 5 minuta četvrtinu) prve utakmice otkako sam došao sa posla da mi se desi ovo što sam pisao. Prolaz Elisa iza leđa centara Dalasa, put do koša slobodan, Čendler skače ko zna gde i, naravno, sasvim nepotreban double-clutch šut i lopta pravo na ruku Čendlera za rampu. Čovek skočio sekundu pre nego što sam i šutnuo, znajući gde će lopta da ide. E, ovakve stvari me izluđuju...

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    304.1 KB · Pregleda: 45
  • 02.jpg
    02.jpg
    279.3 KB · Pregleda: 42
  • 03.jpg
    03.jpg
    291.1 KB · Pregleda: 40
nba1.jpg

nba2.jpg

Posle ovoga sam izasao...

ja sam uspeo da odigram cetvrtinu 3 minuta 0:0 sa Jutom...Boze pomozi,niko ne moze da ubaci loptu kao da je vruca...

@El Barto

nista cudno,Hornetsi su imali samo jedan omasaj posle 12 minuta igre,dok ja nisam mogao preko 60%...

Kako naterati krilnog centra da posle pick n rolla ide u reket? Igram pick n roll sa Brooksom i Garnettom, i posle bloka Garnett samo ostane gde je bio, a recimo kad igram sa Knicksima, Amare odmah ide pod kos...

Izaberi taktiku napada u kojoj mu je to zadatak da radi...

Kako naterati krilnog centra da posle pick n rolla ide u reket? Igram pick n roll sa Brooksom i Garnettom, i posle bloka Garnett samo ostane gde je bio, a recimo kad igram sa Knicksima, Amare odmah ide pod kos...

Zato što Amare ima visok OFFENSIVE AWARENESS pa to i radi, kod drugih ide malo teže. Ja kad to igram sa Džošom Smitom on se zakuca tamo gde je bio i možda svaki deseti put krene ka košu. Ali je zato zver u odbrani, jer mu je DEFENSIVE AWARENESS mnogo veća.

Izaberi taktiku napada u kojoj mu je to zadatak da radi...

Kako se to izvodi?? Ja izaberem "pick`n`roll" napad, ali u 95% slučajeva protivnički igrači me udvoje ili, čak, utroje, a moj PF ili je nepomičan u bloku i dalje, ili se izvlači na trojku ili ide u gužvu gde ne mogu da mu dodam loptu, iako pod košem ima mesta da sleti helikopter i da jedva blago podigne frizure svojim elisama...

toliko je zarazna,da ne mogu da se toliko iznerviram i da je vise ne upalim...

poceo asocijaciju sa denverom,iz u malo trejda Ming,Duncan,Carmelo,Afllalo,i ludi Monte Ellis...

nema sanse 5 zaredom da dobijem,jednostavno ne da...

mase zicere,ciste suteve,a ovi ubadaju odakle stignu...

Idi na Game modes ---> Practice ---> Freestyle, pa tamo vezbaj ako vec nisi.
Sto se icon passa tice, pomaze, samo treba vremena da se nauci, pa da to tecno ide, da ne razmisljam stalno sta da stisnem...

Sad sam krenuo asocijaciju sa Heatom i stavio sam cetvrtinu na 12, odigrao sam jednu utakmicu, osecam se kao da sam ja trcao po terenu :D Mogu reci da je mnogo zanimljivije ovako nego na 4x8, no videcemo kad krenem gubiti utakmice kako ce biti :d Taman odslusam ceo album za jednu utakmicu :)

Batalio sam da igram sa Knickisima od kad sam izgubio od bednih sixersa, i to nisam mogao zaustaviti onog nuba Igoudalu koji veze sa kosarkom nema IRL... Sem Stoudemirea od ostalih i nemam neke koristi, a jos svi imaju neku uvrnutu mehaniku suta x) Moram ja imati nekog dominantnog SF-a da bih igrao ovo na duze staze. ^^

Poslednja izmena:
Meni je NewYork odlican, svidjaju mi se igraci, a za tehniku suta - tacno... Pogotovo kod slobodna (Gallinari)... Malopre izgubio od GSa, 100 "CUDNIH" situacija, al aj nema veze... Sad sam vezao 2 poraza (Sakramento - GS), sad moram da se bavim protiv Klipersa, isto sa strane (4. uzastopna)...

5 pobeda zaredom sa Denverom upravo...Krenuo novu,trejdovao sve papane osim Afflala i Carmela i samo sa prvu protiv Jute imao problema,sve ostalo preko 7 razlike,s tim sto sam vodio i po 15...Hemija u timu mi je losa,ali ko je j...Nisam ukapirao sut sa Okur-om,iako sam vezbao,nema sanse tricu da pogodim...

update:

e onda sledi kradja za 6:0 protiv Dallasa...

faul u bloku,igrac prima loptu u autu i gubim sa 3...

Poslednja izmena:
Da, taj faul u bloku zna da svira iz cista mira kad se lomi utakmica :d

Izgleda da sam naucio da igram. :D
Sutirao sam trojke 11/13 proti Detroita, vezao 5 pobeda itd. Sad igram protiv NJNa kuci i u gostima protiv NOHa, pa ako te 2 pobedim verovatno cu da prebacim na Superstar (naravno ostaje sim)... Jel velika razlika izmedju Allstar i Superstar?

Hebote za sta sve se dobija minus u myplayer modu...Pogodim trojku, jedva da dobijem ista, drzim loptu u posedu duze od dve sekunde dobijem debelu minuscinu... A nista gore kod preuzimanja u kontri, totalno drugi igrac pogodi, meni pise Allowed Man To Score :S

Aha... To je umelo da nervira... Ja cu se posle mozda vratiti MP modu, smorilo me je posto sam ubedljivo najbolji, a OVR mi nije jos ni 50... Prosecno 30-40 poena, 20-30 skokova... Videcu posle..
Btw, jel neko zna zasto mi padaju rating kad igram sezonu? Evo vec sedma pobeda za redom, meni se samo srozava ono offense, defense i overall... OVR mi je sad 27. :S

Igram sve na allstar + sim... Uskoro cu verovatno prebaciti na super star (i sim), na kojoj ti tezini igras? Jel velika razlika izmedju allstar i superstar?

Ne moze

Vrh Dno