Rečenica se u potpunosti slaže sa avatarom :dDakle sve je bolje i bolje, ne razumem sto ste nesrecni :d
Rečenica se u potpunosti slaže sa avatarom :dDakle sve je bolje i bolje, ne razumem sto ste nesrecni :d
kapitalizam. U danasnjem vremenu nas ne tuku, a daju nam da imamo kola, stanove, internet i ostale pogodnosti.
80 dana godišnje? Malko si se preračunao. Evo kako otprilike izgleda matematika.
Recimo da poslodavac za tebe mesečno izdvaja 1000 EUR. Znači, realno toliko te je platio za posao koji radiš. Od tih 1000, 300 odmah ide državi na ime poreza i doprinosa koje plaća poslodavac. Ti primiš 700 kao bruto platu ali odmah državi daš oko 175 za poreze i doprinose koje plaća zaposleni. Daklem, primio si na ruke 525 EUR što je tvoja neto plata. Znači država ti je već uzela skoro pola onoga što si zaradio. Dalje, šta god da kupiš, plaćaš PDV, znači odbij još 18% i dolaziš na 430 EUR. Eto to je tvoj deo pod uslovom da nemaš auto ili ne daj bože stan pa moraš da plaćaš i poreze i takse na pokretnu i neporketnu imovinu. Ako si taj (ne)srećnik, odbij oko 20 EUR mesečno na taj danak državi i dolaziš na nekih 410 EUR čisto tvojih para. Znači realno ti raspolažeš sa oko 40% onoga što si zaradio, pa ako radiš petodnevnu radnu nedelju, tj. oko 260 dana godišnje znači da si za državu (dažbine) radio oko 155 dana godišnje.
Pri tom, zdravstveno kao da nemaš jer ćeš za sve osim za, ne baj bože, hitnu, morati da platiš, kupiš sam lekove ili odeš kod privatnog lekara. A od penzije nećeš baš nešto da se ovajdiš... Tako da... VRATITE NAM FEUDALIZAM!!! :d
Eh da, još ako si u klasi "bogatih" koji primaju neto preko "bezobraznih" 1000 EUR mesečno, država će ti naplatiti još 10% od razlike između tvoje zarade i onoga što oni smatraju da je dovoljno. Znači ti si ekstraprofiter koga treba dodatno oglobiti. Onda je matematika još malko gora.
Što se tiče varijante sedneš u kola i zapališ za BGD, pored porodničnih i poslovnih obaveza odjednom ta varijanta i ne deluje tako primamljivo. :S:
NScentar - BGcentar - 30-40min.
80 dana godišnje? Malko si se preračunao.
Evo kako otprilike izgleda matematika.
Recimo da poslodavac za tebe mesečno izdvaja 1000 EUR. Znači, realno toliko te je platio za posao koji radiš. Od tih 1000, 300 odmah ide državi na ime poreza i doprinosa koje plaća poslodavac. Ti primiš 700 kao bruto platu ali odmah državi daš oko 175 za poreze i doprinose koje plaća zaposleni. Daklem, primio si na ruke 525 EUR što je tvoja neto plata. Znači država ti je već uzela skoro pola onoga što si zaradio. Dalje, šta god da kupiš, plaćaš PDV, znači odbij još 18% i dolaziš na 430 EUR. Eto to je tvoj deo pod uslovom da nemaš auto ili ne daj bože stan pa moraš da plaćaš i poreze i takse na pokretnu i neporketnu imovinu. Ako si taj (ne)srećnik, odbij oko 20 EUR mesečno na taj danak državi i dolaziš na nekih 410 EUR čisto tvojih para. Znači realno ti raspolažeš sa oko 40% onoga što si zaradio, pa ako radiš petodnevnu radnu nedelju, tj. oko 260 dana godišnje znači da si za državu (dažbine) radio oko 155 dana godišnje.
Pri tom, zdravstveno kao da nemaš jer ćeš za sve osim za, ne baj bože, hitnu, morati da platiš, kupiš sam lekove ili odeš kod privatnog lekara. A od penzije nećeš baš nešto da se ovajdiš... Tako da... VRATITE NAM FEUDALIZAM!!! :d
Eh da, još ako si u klasi "bogatih" koji primaju neto preko "bezobraznih" 1000 EUR mesečno, država će ti naplatiti još 10% od razlike između tvoje zarade i onoga što oni smatraju da je dovoljno. Znači ti si ekstraprofiter koga treba dodatno oglobiti. Onda je matematika još malko gora.
U USA bi npr. boravak u bolnici i neku nedajbože intervenciju žestoko platili,
jer vam država ne odbija od plate na zdravstvo... ali tu bar znate cenu i platite.
U EU vam država uzima veliki deo plate za zdravstvo, ali je to zdravstvo najmodernije na svetu i funkcioniše uglavnom savršeno.
Kod nas država vam uzme pare na ime zdravstva. Onda te pare odu u džep političara i njihovih rođaka kroz razne malverzacije. Pa onda na red dolaze partijski vojnici koji sede u upravi raznih bolnica i dispanzera, pa onda se i lekari malo ogrebu.
Pa ono malo što ostane ulaže se u potrošni materijal, dok razna oprema propada vremenom.
E, onda na red dođe pacijent kome je zdravstvo već maznulo 100-200 evra plate,
ali sad mu i doktori traže mito od 50-1000 evra.
... dok npr. ovde u Nišu ja iskreno ne znam ni za koga ko je otišao u ovdašnju bolnicu
sa nekim ozbiljnijim problemom, a da se vratio živ.
Sto kaze moj cale, ostaje ti samo da ustedis za kanap i obesis se.
Ne zelim da tema dobije politicki ugao tipa zemlja nam je ****** i tako to. Nego realno kakva su vasha iskustva ima ovde starijih clanova koji imaju porodice ... a s druge strane shta mladi kod nas misle i dali u opste misle na buducnost. Ili svi jednostavno cekaju da se neshto desi ili da zapale odavde. Ili postoji neka treca\cetvrta stvar koju ja ne vidim.
Druže, pogledaj dokumentarac Majkla Mura "Sicko" videćeš da je naše socijalno i zdravstveno osiguranje kud i kamo bolje od Američkog:wave:
Za plate neracunajte vise od 1300 eur,sve preko se dobija uz privatan biznis!
Svi bi se obesili,skakali sa mosta a zasto? Pa niko nije spomenuo bavljejne kriminalom sto je jako prfitabilno!
Zato što nismo šljam.
NScentar - BGcentar - 30-40min.
Petlovo Brdo - BGcentar - 25-35min. (nekad i duže)
U čemu je razlika:wave:
Da ne pominjem Pančevo:d
Ne preteruj... Ja na auto putu ne skidam ispod 160-170, ali ako dodaš probijanje iz centra/do centra, nema šanse da iz NS stigneš u BG za manje od sat vremena (osim možda od 22-06 h).
Pa salio sam se :dNismo, ali mislim da se Lukisa malo salio.
A ni Robin Hood nije radio sam :trust:
EDIT:
Lukisa, da ne pokusavas da oformis Benchmark klan?
Sign me in![]()
Cayenne... a pošto je off-road, mogao je i preko njiva...
Dakle, rešili smo problem nezaposlenosti u Srbiji. Svi se naselite u selima, vozite Porsche Cayenne i
dolazite na posao u 4 izjutra, jureći preko pustih puteva i njiva, kako bi stigli na posao u Beogradu.
Dok vozite, radite arhitektonske projekte, dok na zadnjem sedištu vaša supruga radi ženama abortuse, a vaša maloletna deca operiraju plugom zakačenim za Cayenne i uče ispite za el. fakultet istovremeno.
Splavovi,devojke 17-23 god,stan,lokal,kafic,putovanja,BMW 745,spavanje na evricima.
*** dok si mlad tako razmisljas,posle kad se uozbiljis vidis realnost. Na kraju nabrajanja samo dodajte metak u celo.
Zamisli koliko bi ti para imao u banci da ste ti i tvoja porodica uplaćivali od svake plate,
svako po 100 evra mesečno.
Znači, za nekih desetak godina tvoja porodica bi imala najmanje dvadesetak hiljada evra
A ti misliš da je to nešto puno...:walla li znaš koliko košta jedna operacija srca, a cela porodica izdvaja, ne daj bože dve operacije...odakle...
Sistem zdravstvenog osiguranja u Evropi je kud i kamo bolji nego u SAD-u.
Koliko god da Majkl preteruje, dopustiti da dete od 4 godine umre (samo od visoke temp.) zato što njeno osiguranje neće da plati toj bolnici, nego nekoj drugoj je skotizam, kao što je u ostalom i cela Amerika (tačnije SAD da neko ne pomisli da mislim na ceo kontinent)
Ma da bre, hiljadu operacija.
Ako stvarno misliš da je naš zdravstveni sistem bolji od američkog,
trebaće ti par transplantacija.
Jeste, jeste njihov zdravstveni sistem je bolji, zato svi nasi koji rade u SAD prvo sto urade kad dodju u Srbiju je da zakazu kod nasih privatnih lekara i na VMA razne kontrole, opravke zuba i slicno. Da znas koliko stomatolog u SAD uzme za opravku kvarnog zuba ne bi tako pricao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari