Šta je novo?

Navelo me na razmisljanje

Kolika vam je plata

• 0-500e

Glasovi: 158 57.9%
  • 500e-1000e

Glasovi: 70 25.6%
  • 1000e do 2000e

Glasovi: 28 10.3%
  • 2000e do 3000e

Glasovi: 3 1.1%
  • 3000e i vise

Glasovi: 14 5.1%

• Ukupno glasača
    273
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sirotinje ima svuda, zdravstvene usluge i zdrav zivot su svuda skupi, nema svaki amerikanac TV od 42" i nema svaki amer besan automobil, kadilaka mogu da voze jer naftne derivate otimaju od Iraka-Irana pod okriljem borbe protiv terorizma, ako si imao priliku da cujes kakav je njihov skolski sistem, onda ces se stvarno zapitati da li zelis da te ti doktori lece, kod nas se koliko toliko drzi zdravstvo, zna se ko je u obliznjoj bolnici najbolji hirurg sa najmanjom stopom smrtnosti. Lekarima jesu male plate, a to sto traze mito je kriv nas narod koji ih je tome naucio u sretna vremena kad je bilo para pa su sami gurali lekarima kintu u ruke, da ih caste sto su spasili zivot clanu familije, sad kad se situacija okrenula, narod nema para a bezobrazni lekari nauceni pa traze "podmaz". Da li ima neko da ne shvata izreku "zdravlje je najvece bogatstvo"?

Tome treba da ih uci zakon i policija, lepo za svakog kome se ustanovi da je primio mito 10 godina zatvora, pa da vidim da li bi i dalje bilo iste pojave. Ovako ih niko ne dira, oni uzimaju i traze (jos gore) novac ili nesto drugo. Ispada da smo zestoko korumpirano drustvo. Ne samo u zdravstvu, bukvalno svuda, na svakom koraku. Nije tome kriv narod, kriva je policija koja sedi u automobilima i gleda sta se desava na ulici (ne da bi sprovodili zakon vec iz dosade), a pored njih se odvija kriminal svuda, na svakom koraku.

Nije tome kriv narod, kriva je policija koja sedi u automobilima i gleda sta se desava na ulici (ne da bi sprovodili zakon vec iz dosade), a pored njih se odvija kriminal svuda, na svakom koraku.

Hmm...Zašto je policija kriva?
Mislim da je najveći krivac vlast koja je dozvolila ovo. Kojom logikom su oni odredili koju će platu imati policija? Pored toga što nam fali još ~30% policajaca oni im daju platu manju od 30000 din. Pa zar čovek koji zadužuje oružije i rizikuje život treba da radi za te pare? Da je plata malo veća ne bi bili u situaciji da je policija u deficitu. Tada se ne bi primali ljudi sa sumljivim moralom, neobrazovani... Svako bi se trudio da radi što bolje može, jer mu radno mesto visi o koncu. Ovako imamo gomilu budaletina, korumpiranih, nepismenih, neobrazovanih... Naravno da ima dobrih i poštenih, da nema takvih...uh...

Poslednja izmena:
Hmm...Zašto je policija kriva?
Mislim da je najveći krivac vlast koja je dozvolila ovo. Kojom logikom su oni odredili koju će platu imati policija? Pored toga što nam fali još ~30% policajaca oni im daju platu manju od 30000 din. Pa zar čovek koji zadužuje oružije i rizikuje život treba da radi za te pare? Da je plata malo veća ne bi bili u situaciji da je policija u deficitu. Tada se ne bi primali ljudi sa sumljivim moralom, neobrazovani... Svako bi se trudio da radi što bolje može, jer mu radno mesto visi o koncu. Ovako imamo gomilu budaletina, korumpiranih, nepismenih, neobrazovanih... Naravno da ima dobrih i poštenih, da nema takvih...uh...

Znas li koliko ja fakultetski obrazovanih ljudi znam da rade za manje od 30k. Nemaju pravo da se bune za platu. pa profesori u skolama imaju 39-40k, sta bi oni? Da ne bi mozda sa 3 razreda srednje skole da imaju isto kao neko ko predaje matematiku i ko je posle 4 godine srednje skole jos 5 godina zuljao klupe po anfiteatrima?

Tome treba da ih uci zakon i policija, lepo za svakog kome se ustanovi da je primio mito 10 godina zatvora, pa da vidim da li bi i dalje bilo iste pojave. Ovako ih niko ne dira, oni uzimaju i traze (jos gore) novac ili nesto drugo. Ispada da smo zestoko korumpirano drustvo.
...

Mi i jesmo žestoko korumpirano društvo, ali za to nisu krivi policajci. Da nemaju možda uzor u poštenim političarima? Za većinu se zna da su se debelo omastili i eno ih i dalje drmaju. Možda u nezavisnom sudstvu, ili lokalnoj upravi? Gde god se okreneš go lopovluk i šta? Nikom ništa... Riba uvek smrdi od glave, a kakva nam je politička scena teško da će nam ikad biti bolje...

Poslednja izmena:
Mi i jesmo žestoko korumpirano društvo, ali za to nisu krivi policajci. Da nemaju možda uzor u poštenim političarima? Za većinu se zna da su se debelo omastili i eno ih i dalje drmaju. Možda u nezavisnom sudstvu, ili lokalnoj upravi? Gde god se okreneš go lopovluk i šta? Nikom ništa... Riba uvek smrdi od glave, a kakva nam je politička scena teško da će nam ikad biti bolje...

Tu si u pravu, k'o Gorica Gajevic, pre neki dan bila na televiziji, a 5. oktobra u misijoj rupi. :wall:

Poslednja izmena:
Nekako mi je logično da čovek koji sprovodi zakon, nosi oružije ipak treba da ima mnogo veću platu. Apsolutno se slažem da profesori koji predaju trebaju da imaju mnogo veće plate, ali njihov posao ne može da se poredi sa policijom. Mislim da ima velike razlike u sedenju na toplom i biti na ulici leti i zimi, predavanju deci i hvatanja narkomana, huligana, ubica.

Nekako mi je logično da čovek koji sprovodi zakon, nosi oružije ipak treba da ima mnogo veću platu. Apsolutno se slažem da profesori koji predaju trebaju da imaju mnogo veće plate, ali njihov posao ne može da se poredi sa policijom. Mislim da ima velike razlike u sedenju na toplom i biti na ulici leti i zimi, predavanju deci i hvatanja narkomana, huligana, ubica.

Ima velike razlike! Pandur je završio akademiju za koju je poželjno da imaš dvocifren IQ, a profesor je nekoliko godina grejao stolicu, učio, potrudio se da sebi obezbedi posao koji će moći da radi u sedeći u toplom. A opšte je poznato kakve su veze između kriminala i policije, i da je to u ovoj državi skoro jedno te isto.

Opet kazem razlika je u obrazovanju. Sa "trecim" stepenom u Srbiji mozes zaraditi 15-16k, a panduri imaju minimum 30k (ovi obicni na ulici), benificiran radni staz (to pokriva ono sa nosenjem oruzja i opasnosti posla), tako da sa 50 godina idu u penziju, a ti i ja bato ima da "gulimo" do 65 pa ti sad vidi. Mislim da je u njima problem. Zatim je problem u isuvise blagim kaznama za kriminal, ap se isti ljudi odlucuju za visestruko ponovljenje prekrsaje. Uzmi samo u obzir da ima neka minimalna svota ispod koje nece ni da pokrecu bilo kakvu istragu ni zapisnik da prave (mislim da je 10000 din), pod izgovorom da se ne isplati. To daje mogucnost kriminalcima da kraduci sitnije iznose prolaze APSOLUTNO NEKAZNJENO. Navuce kapuljacu na glavu, orobi prvi kiosk za 8000din (ne vise) i pobegne. Policija nece reagovati jer je suma mala i nikom nista. Covek nastavlja ladno dalje da operise. meni su nocas ukrali zakljucan bicikli na 10 spratu zgrade. Bio je zakljucan za ogradu stepenista sa 8mm sajlom i odlicnom bravom (kao za auto). E neko je lepo to uspeo da presece. mozes misliti kolika su klesta za to trebala, da ne bi "zvakao" sajlu sat vremena. To su klesta sa ruckama od 1m, velika poluga, sa jakim celjustima. AKo se tako nesto moze nazvati slucajnim ili nenamernim onda sam ja lood! Dakle lepo ga presekli, pokupili i katanac, odneli bicikli dole sa 10 sprata i pojeo vuk magarca. Zasto? Zato sto u muriji samo napravise zapisnik od 2-3 recenice i rekose da je to "sitna" steta i da ne vredi tu nista i da se ne isplati pokretati bilo kakvu istragu. Bicikli je kostao 12500din pre 1 godinu i sad vredi mozda 10000din. E o tome je rec, lepo njih briga, lopovi to znaju i kradu i dalje. Izvini, ako tu nije problem u muriji, gde je onda? :mad::mad::mad:

Opet kazem razlika je u obrazovanju. Sa "trecim" stepenom u Srbiji mozes zaraditi 15-16k, a panduri imaju minimum 30k (ovi obicni na ulici), benificiran radni staz (to pokriva ono sa nosenjem oruzja i opasnosti posla), tako da sa 50 godina idu u penziju, a ti i ja bato ima da "gulimo" do 65 pa ti sad vidi. Mislim da je u njima problem. Zatim je problem u isuvise blagim kaznama za kriminal, ap se isti ljudi odlucuju za visestruko ponovljenje prekrsaje. Uzmi samo u obzir da ima neka minimalna svota ispod koje nece ni da pokrecu bilo kakvu istragu ni zapisnik da prave (mislim da je 10000 din), pod izgovorom da se ne isplati. To daje mogucnost kriminalcima da kraduci sitnije iznose prolaze APSOLUTNO NEKAZNJENO. Navuce kapuljacu na glavu, orobi prvi kiosk za 8000din (ne vise) i pobegne. Policija nece reagovati jer je suma mala i nikom nista. Covek nastavlja ladno dalje da operise. meni su nocas ukrali zakljucan bicikli na 10 spratu zgrade. Bio je zakljucan za ogradu stepenista sa 8mm sajlom i odlicnom bravom (kao za auto). E neko je lepo to uspeo da presece. mozes misliti kolika su klesta za to trebala, da ne bi "zvakao" sajlu sat vremena. To su klesta sa ruckama od 1m, velika poluga, sa jakim celjustima. AKo se tako nesto moze nazvati slucajnim ili nenamernim onda sam ja lood! Dakle lepo ga presekli, pokupili i katanac, odneli bicikli dole sa 10 sprata i pojeo vuk magarca. Zasto? Zato sto u muriji samo napravise zapisnik od 2-3 recenice i rekose da je to "sitna" steta i da ne vredi tu nista i da se ne isplati pokretati bilo kakvu istragu. Bicikli je kostao 12500din pre 1 godinu i sad vredi mozda 10000din. E o tome je rec, lepo njih briga, lopovi to znaju i kradu i dalje. Izvini, ako tu nije problem u muriji, gde je onda? :mad::mad::mad:

Videh tako velika klješta za sitne pare u jednoj prodavnici, tačno blizu metar dužine.
Kupovao sam najdeblji lanac, i dođe onaj lik što tamo radi i kaže koliko ti treba i samo škljocnu sa njima...
samo sam rekao :d, ništa ja sa ovim neću sačuvati...

obiđi buvljake, možda nađeš bajs...

Požurite, locirajmo problem, pa da krenemo da ga rešavamo :p

Ma da bre, hiljadu operacija.

Ako stvarno misliš da je naš zdravstveni sistem bolji od američkog,
trebaće ti par transplantacija.

Znas kako, pitao bih te ciji je sistem bolji, da ti ne daj boze nekome u porodici treba hitno operacija.
Pa te prime u bolnicu i bez knjizice i bez dokumenata i bez icega,i stave te na operacijski sto, a jos nisi doneo ni knjizicu... Cena jednog bajpasa je kod nas 300000dinara, a pitaj koliko je u Americi, i da li bi te u Americi ovako primili, ili bi te od*ebali na licu mesta... Na stranu sada strucnost lekara, imas i losih i fantasticnih za istu cifru, maltene dzabe...
Nemoj pricati o stvarima koje ne znas...

Ne brini, pojaviće se bajs kod Igoritze u potpisu :d

Znas kako, pitao bih te ciji je sistem bolji, da ti ne daj boze nekome u porodici treba hitno operacija.
Pa te prime u bolnicu i bez knjizice i bez dokumenata i bez icega,i stave te na operacijski sto, a jos nisi doneo ni knjizicu... Cena jednog bajpasa je kod nas 300000dinara, a pitaj koliko je u Americi, i da li bi te u Americi ovako primili, ili bi te od*ebali na licu mesta... Na stranu sada strucnost lekara, imas i losih i fantasticnih za istu cifru, maltene dzabe...
Nemoj pricati o stvarima koje ne znas...

^potpisujem gore rečeno.

Moj ćale je pre par godina imao perforaciju slepog creva (to se dešava u 1 od 1000000 slučajeva) primljen, operisan, 10 dana ležao u bolnici, nakon toga još mesec dana išao na previjanje, jer rana nikako nije htela da zaraste...nije imao sređenu knjižicu, kada se malo oporavio, nakon 6 meseci otišao u socijalno napravio zdravstvenu i odneo u bolnicu, ljudi mu nisu rekli ni reč, a nikoga nisam "podmazao"...

Zato SUPERSTALJIN, molim te da ne govoriš o nečemu u šta nisi upućen:wave:

Mislim da ima velike razlike u sedenju na toplom i biti na ulici leti i zimi, predavanju deci i hvatanja narkomana, huligana, ubica.
Kad bi profesori bolje predavali deci, bilo bi i manje narkomana, huligana i ubica. Tako da zaista ima velike razlike, ovi prvi ostavljaju mnogo veći uticaj na društvo.

Uhhh...pre dve godine...
Moj najbolji prijatelj je pao sa 15ak metara i imao nagnječenje mozga. Nije imao nikakav prelom, frakturu... Bio je u komi 30 dana...umro je od sepse...

Na žalost, i ovakvi slučajevi se dešavaju. Ali ne samo kod nas, dešavaju se svuda u svetu.

U principu, svaki majstor se oslanja najviše na svoju slobodnu procenu, a i lekari su u neku ruku majstori, nažalost kod njih je ulog mnogo veći:S:njihova pogrešna procena može da dovede do ovako kobnih ishoda

Po meni bi lista po kategorijama primanja trebala da bude:
lekar>profesor>policajac>pa sve ostalo.
Ovaj prvi: zivot nema cenu, a ta kategorija jedina i ume da ga spase kad zagusti (naravno mislim na tudj zivot, ne njihov,)).
Druga kategorija: profani treba da vrse pozitivan uticaj i vaspitavaju decu koja idu u skolu, te je dakle imperativ i da budu dobri psiholozi (sto naravno nije slucaj).
Ovi treci se bave sprecavanjem kriminala. Uglavnom opasan posao, pa im treba dati vise novca za izlaganje zivota opasnosti (a zarad ocuvanja opsteg dobra, joj). Takodje i vrlo lako mogu da ogreznu u korupciju...

Eto.

Evo i svežeg primera lošeg lečenja. Moja devojka se razbolela pre dve nedelje. Ode kod lekara, njen lekar je na bolovanju, pa je pergleda zamena. On njoj prepiše penicilin, a ona alergična na njega. Kao vidi on da je ona već koristila penicilin, ali predostrožnosti radi da joj i presing. Posle dosta ubeđivanja popusti ona i poče sa terapijom. Pila je lekove dva dana i bilo joj je neverovatno loše, mučnina, povraćanja... Posle par dana ode ona kod svog lekara, a njen lekar ne vidi da je bila uopšte, verovatno je zamena pomešala kartone, pa odatle i penicilin... Jutros je bila kod lekara i prepisali su je neki lek koji opet treba da kupi, to je već treći lek koji kupuje u ove dve nedelje. Čemu služi zdravstveno osiguranje ako kupujemo lekove?
Da je sedela kući, pila čajeve i limunadu, bila bi zdrava za par dana. Imala je sreću da je ovaj pitao za penicilin, ko zna šta bi bilo da nije pila presing.
Posebna priča su redovi u domu zdravlja.

Zar je moguće da i na benču ima ljudi koji veruju u priče juče i sutra. Juče je bilo i neće se vratiti, samo treba zapamtiti šta je bilo, sutra će biti, ali od kako sam rođen čujem priče o tom sutra, a sutra nikada da dođe...znači...oću danas.
Ako pogledamo stanje (sr*nje) u zdravstvu i policiji, ko zna da li ću dočekati i to dugo očekivano sutra.

Zato SUPERSTALJIN, molim te da ne govoriš o nečemu u šta nisi upućen:wave:

Situacija kojoj sam lično prisustvovao:

Čovek otišao na jednu sitnu operaciju. Doktor mu nije tražio mito,
ali kad se probudio posle operacije, doktor mu kaže da je trebao lepo da plati,
pa da mu to bolje urade.

Sledećih godinu dana, čovek živi s gnojnim ranama od operacije, jedva hoda,
ne sme ništa da podigne, da mu se ne otvore šavovi. Ode on nekoliko puta kod tog doktora, ovaj mu odredi datum za novu operaciju. Opet ništa konkretno ne traži.

Priprema oko operacije, cimanje itd. Nekoliko puta on ode u bolnicu, odleži dva dana, uđe u operacionu salu, pa ga vrate. Sve dok jednog dana nisu odradili operaciju.

Opet, čovek se probudi iz anestezije, doktor mu kaže da je trebalo ovo ili ono uraditi, al' se nije imalo para i materijala, pa da opet dođe. U suštini, čoveka od skoro 60 godina su bacili pod anesteziju dva puta, dva puta ga otvarali a da nisu
ništa odradili da bi mu pomogli. Usput, godinu dana je bio jedva pokretan uz ranu koja stalno gnoji.

Treći put on ode kod drugog doktora koji mu konačno odradi posao kako treba.

Daliborque, tvoja devojka je dobro prosla...previse se takvih stvari desava, a teeeeek ce se deshavati poshto placanje ispita na medicini uzima neverovatan mah....na zalost, tu je "kolegijalnost", tj svaka greska se zatashkava i rukama i nogama...

O cemu se pricha ovde ? :)

drugar, kojeg sam spomenuo na temi o MS sertifikatima, juche dobio ponudu za posao -

analitichar softvera i legalizacije (tako neshto) za teritoriju baskije, sa ponudom:

stan u shpaniji (baskiji), 15000 evra mesechne plate, i gomile vauchera za jeftine - benzine, restorane, shop-ove, end sach.

ajmo sad da izvedemo ekvivalent -

u srbiji, takav lik bi primao 1500 do 2000 evra plate. realno mu treba za bezbrizan zivot upravo tolko - 1500 evra minimum.

u shpaniji - 15000 evra. nek mu je za bezbrizan zivot potrebno 8000 evra, a i to je mnogo. resto - 7000 evra. mesechno.

zakljuchak - ne samo da su nam standardi mali, vec je i razlika u zaradi i potrebshtinama uzasna, svi znate prichu o cenama mleka u regionu. ovde nishta ne valja.

offtopic - ova tema je puna offtopic-a.

15K evra mesechna plata??? Da nije malo MNOGO cak i za EU???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno