- Učlanjen(a)
- 19.10.2007
- Poena
- 229
15K evra mesechna plata??? Da nije malo MNOGO cak i za EU???
jesi prochitao koji sam posao naveo ?
15K evra mesechna plata??? Da nije malo MNOGO cak i za EU???
:dKhm, 15k x 12 mes = 180k evra / god. = 264k us$, u Evropi? :d
Nek mu je sa srecom, ali moj kum u Luksemburgu prima 400k e a radi isto to :d![]()
Evo i svežeg primera lošeg lečenja. Moja devojka se razbolela pre dve nedelje. Ode kod lekara, njen lekar je na bolovanju, pa je pergleda zamena. On njoj prepiše penicilin, a ona alergična na njega. Kao vidi on da je ona već koristila penicilin, ali predostrožnosti radi da joj i presing. Posle dosta ubeđivanja popusti ona i poče sa terapijom. Pila je lekove dva dana i bilo joj je neverovatno loše, mučnina, povraćanja... Posle par dana ode ona kod svog lekara, a njen lekar ne vidi da je bila uopšte, verovatno je zamena pomešala kartone, pa odatle i penicilin... Jutros je bila kod lekara i prepisali su je neki lek koji opet treba da kupi, to je već treći lek koji kupuje u ove dve nedelje. Čemu služi zdravstveno osiguranje ako kupujemo lekove?
Da je sedela kući, pila čajeve i limunadu, bila bi zdrava za par dana. Imala je sreću da je ovaj pitao za penicilin, ko zna šta bi bilo da nije pila presing.
Posebna priča su redovi u domu zdravlja.
.Sto se tice lekova,najveci broj ljudi se leci sam .Ode kod apotekara i kaze sta imate za prehladu ili za bolove u stomaku i kupi lek iako na njemu pise da se izdaje samo na lekarski recept.To je krivicno delo ali kod nas niko ne postuje zakone i da ne duljim vise..
Evo i svežeg primera lošeg lečenja. Moja devojka se razbolela pre dve nedelje. Ode kod lekara, njen lekar je na bolovanju, pa je pergleda zamena. On njoj prepiše penicilin, a ona alergična na njega. Kao vidi on da je ona već koristila penicilin, ali predostrožnosti radi da joj i presing. Posle dosta ubeđivanja popusti ona i poče sa terapijom. Pila je lekove dva dana i bilo joj je neverovatno loše, mučnina, povraćanja... Posle par dana ode ona kod svog lekara, a njen lekar ne vidi da je bila uopšte, verovatno je zamena pomešala kartone, pa odatle i penicilin... Jutros je bila kod lekara i prepisali su je neki lek koji opet treba da kupi, to je već treći lek koji kupuje u ove dve nedelje. Čemu služi zdravstveno osiguranje ako kupujemo lekove?
Da je sedela kući, pila čajeve i limunadu, bila bi zdrava za par dana. Imala je sreću da je ovaj pitao za penicilin, ko zna šta bi bilo da nije pila presing.
Posebna priča su redovi u domu zdravlja.
Posle par dana ode ona kod svog lekara, a njen lekar ne vidi da je bila uopšte, verovatno je zamena pomešala kartone, pa odatle i penicilin...
Ne bih da zvučim kao fatalista ali društvo koje ne funkcioniše (još uvek) ne može ni imati dobre lekare i zdravstvo. Nisu samo lekari odgovorni što je ogroman broj njih nedovoljno obrazovan, preko veze zaposlen i korumpiran....Ne kazem da nema lekarskih gresaka ali znate ono ofucano:"ko radi taj i gresi".
Ne bih da zvučim kao fatalista ali društvo koje ne funkcioniše (još uvek) ne može ni imati dobre lekare i zdravstvo. Nisu samo lekari odgovorni što je ogroman broj njih nedovoljno obrazovan, preko veze zaposlen i korumpiran.
Kod nas, ti i ne vidiš deo svoje plate, jer te pare odmah idu u zdravstvo.
Znas kako, pitao bih te ciji je sistem bolji, da ti ne daj boze nekome u porodici treba hitno operacija.
Pa te prime u bolnicu i bez knjizice i bez dokumenata i bez icega,i stave te na operacijski sto, a jos nisi doneo ni knjizicu... Cena jednog bajpasa je kod nas 300000dinara, a pitaj koliko je u Americi, i da li bi te u Americi ovako primili, ili bi te od*ebali na licu mesta... Na stranu sada strucnost lekara, imas i losih i fantasticnih za istu cifru, maltene dzabe...
Nemoj pricati o stvarima koje ne znas...
Samo zaboravljas da ti traze mito od 5000e da bi dosao na red dok si jos ziv, ako to ne platis cekas 3-4 meseca na taj bajpas, ma koliko on bio potreban. Ovo pricam iz porodicnog iskustva...
Samo zaboravljas da ti traze mito od 5000e da bi dosao na red dok si jos ziv, ako to ne platis cekas 3-4 meseca na taj bajpas, ma koliko on bio potreban. Ovo pricam iz porodicnog iskustva...
Nije mi jasno, posto ti nisi jedini kome se to desilo u porodici (ucena), kako neko nije prijavio tog doktora, ili ga recimo ubio, trgovina ljudskim zivotima - jel postoji nesto gore ??? To je tvoja situacija a cuo sam jos slicnih stvari, sramota za jednu od najhumanijih profesija.
jednom je sasvim dovoljno da lekar trazi pare da nekom spase zivot. nema tu generalizacije.
Diskusija je bila oko toga da li je bolje nase ili americko zdrastvo/osiguranje.
u Americi bi ti trazili 50000$ da bi dosao na redSamo zaboravljas da ti traze mito od 5000e da bi dosao na red dok si jos ziv, ako to ne platis cekas 3-4 meseca na taj bajpas, ma koliko on bio potreban. Ovo pricam iz porodicnog iskustva...
A zasto u ovoj zemlji neki sve vide kao generalizaciju ?Ja sam reko da su u NS-u u institutu u kamenici u periodu od recimo 10 god. dva puta trazili pare da "dodjes na red", jednom mojoj ujni 5000dm (devedes i neke) i pre par godina njenom muzu 5000e, coveku je trebao trostruki bajpas, cekao bi 3-4 nedelje, tj umro bi za dve, da nije imao 5000e umro bi. toliko o tome. Nije bitno da li se to desilo jednom ili milion puta, jednom je sasvim dovoljno da lekar trazi pare da nekom spase zivot. nema tu generalizacije.
u Americi bi ti trazili 50000$ da bi dosao na red
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari