Šta je novo?

Navelo me na razmisljanje

Kolika vam je plata

• 0-500e

Glasovi: 158 57.9%
  • 500e-1000e

Glasovi: 70 25.6%
  • 1000e do 2000e

Glasovi: 28 10.3%
  • 2000e do 3000e

Glasovi: 3 1.1%
  • 3000e i vise

Glasovi: 14 5.1%

• Ukupno glasača
    273
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa koji si posao naveo? Napisao si samo analitichar softvera i legalizacije (tako neshto) i šta ti to znači? Jedino ako u opisu posla nema i eliminaciju baskijskih separatista, a i za tako nešto bi to bilo malo preterana suma. Zato, smanji malo tu ribu. Nismo pecaroši :)

Khm, 15k x 12 mes = 180k evra / god. = 264k us$, u Evropi? :d

Nek mu je sa srecom, ali moj kum u Luksemburgu prima 400k e a radi isto to :d :D

Evo i svežeg primera lošeg lečenja. Moja devojka se razbolela pre dve nedelje. Ode kod lekara, njen lekar je na bolovanju, pa je pergleda zamena. On njoj prepiše penicilin, a ona alergična na njega. Kao vidi on da je ona već koristila penicilin, ali predostrožnosti radi da joj i presing. Posle dosta ubeđivanja popusti ona i poče sa terapijom. Pila je lekove dva dana i bilo joj je neverovatno loše, mučnina, povraćanja... Posle par dana ode ona kod svog lekara, a njen lekar ne vidi da je bila uopšte, verovatno je zamena pomešala kartone, pa odatle i penicilin... Jutros je bila kod lekara i prepisali su je neki lek koji opet treba da kupi, to je već treći lek koji kupuje u ove dve nedelje. Čemu služi zdravstveno osiguranje ako kupujemo lekove?
Da je sedela kući, pila čajeve i limunadu, bila bi zdrava za par dana. Imala je sreću da je ovaj pitao za penicilin, ko zna šta bi bilo da nije pila presing.
Posebna priča su redovi u domu zdravlja.

Posto sam ja lekar odgovoricu ti iz iskustva he he.Tvoja devojka 100% nije alergicna na penicilin.Nekad se verovatno onesvestila posle injekcije i neko je iz straha napisao da je alergicna.Anafilakticki sok se javlja kod pacijenata koji su stvarno osetljivi na penicilin a moze se javiti i kod onih koji nisu i vrlo je redak a predstavlja izuzetno opasnu situaciju i pravu opasnost po zivot.Sto se tice lekova,najveci broj ljudi se leci sam .Ode kod apotekara i kaze sta imate za prehladu ili za bolove u stomaku i kupi lek iako na njemu pise da se izdaje samo na lekarski recept.To je krivicno delo ali kod nas niko ne postuje zakone i da ne duljim vise...(ovo bese hrvatska rec ako se ne varam),moram da branim svoje kolege jer na kraju uvek ispadne doktor kriv.Imam utisak kad me ljudi gledaju dok prolazim cekaonicom da misle u sebi "ala mrzim doktore" ili nesto slicno.Citam im iz pogleda.
Ne kazem da nema lekarskih gresaka ali znate ono ofucano:"ko radi taj i gresi".

.Sto se tice lekova,najveci broj ljudi se leci sam .Ode kod apotekara i kaze sta imate za prehladu ili za bolove u stomaku i kupi lek iako na njemu pise da se izdaje samo na lekarski recept.To je krivicno delo ali kod nas niko ne postuje zakone i da ne duljim vise..

Ako je to tacno onda bi trebalo krivicno da odgovaraju farmaceuti koji rade tamo. No, sta cemo sa tim sto lekari prepisuju strane lekove koji su 5x skuplji od nasih domacih?

Evo i svežeg primera lošeg lečenja. Moja devojka se razbolela pre dve nedelje. Ode kod lekara, njen lekar je na bolovanju, pa je pergleda zamena. On njoj prepiše penicilin, a ona alergična na njega. Kao vidi on da je ona već koristila penicilin, ali predostrožnosti radi da joj i presing. Posle dosta ubeđivanja popusti ona i poče sa terapijom. Pila je lekove dva dana i bilo joj je neverovatno loše, mučnina, povraćanja... Posle par dana ode ona kod svog lekara, a njen lekar ne vidi da je bila uopšte, verovatno je zamena pomešala kartone, pa odatle i penicilin... Jutros je bila kod lekara i prepisali su je neki lek koji opet treba da kupi, to je već treći lek koji kupuje u ove dve nedelje. Čemu služi zdravstveno osiguranje ako kupujemo lekove?
Da je sedela kući, pila čajeve i limunadu, bila bi zdrava za par dana. Imala je sreću da je ovaj pitao za penicilin, ko zna šta bi bilo da nije pila presing.
Posebna priča su redovi u domu zdravlja.

Da je ikada ustanovljeno da je alergicna na penicilin u zdravstvenoj knjizici i zdravstvenom kartonu bi joj to pisalo velikim slovima.

Svi lekovi koji su u prometu kod nas (ne racunajuci klinicke centre) moraju biti registrovani u Agenciji za lekove. Lekovi koji se kod nas izdaju su podeljeni na A, A1, B, C i D listu.
http://www.rzzo.sr.gov.yu/download/PravilnikListaLekova_sept08.pdf
Kada ti doktor prepise lek sa A liste - placas samo participaciju.
Na A1 lista su lekovi koji su paralele sa nekim lekom sa A liste i za koje je se placa participacija u iznosu od 5-75% cene leka.
Za B listu nisam siguran, valjda se isto placa samo participacija, ali se izdaju samo u zdravstvenoj ustanovi?
C i D isto nisam siguran, posto se valjda refundiraju ali njih kupiti redovnim putem je malo teze.
http://www.alims.sr.gov.yu/download/regulativa/Pravilnici/pravilnici_2/Pravilnik_37_2008.pdf

...Ne kazem da nema lekarskih gresaka ali znate ono ofucano:"ko radi taj i gresi".
Ne bih da zvučim kao fatalista ali društvo koje ne funkcioniše (još uvek) ne može ni imati dobre lekare i zdravstvo. Nisu samo lekari odgovorni što je ogroman broj njih nedovoljno obrazovan, preko veze zaposlen i korumpiran.

@dok:

Na meni su do sada tvoje kolege gresile solidno:

1. povredili glavu na porodjaju (na silu izazvan porodjaj i zaglavljivanje, najverovatnije i uzrok moje slabovidosti)
2. prepisali +2 dioptriju a trebalo je -2
3. dijagnosticirali leukemiju koju hvala Bogu nisam imao (bio sam samo malo anemican)
4. hteli da operisu kuk da mi ubace implant zbog zazora izmedju casice i jabucice (naglo rastao, sredilo se kalcijumom, suncem i morem za 2 meseca samo od sebe)
5. nisu "otkrili" male boginje nego mi davali antibiotik (zbog toga sam bio 7 dana pod temperaturom od 39+ u 21. godini)

To su samo krupnije stvari koje pamtim. Naravno ima i gorih slucajeva od ovih, ali ako svaki obican gradjanin poput mene moze da navede po 5 ovako iz malog mozga onda vi vise gresite nego sto radite -- sto bi u IT struci rekli "visok vam je failure rate".

Ja sam uprkos medicinskim radnicima još uvek prilično zdrav. Da kucnem u drvenu nogu ;)

uh, audio, bash maler, dobro je da si ziv :p

pa dobro sad, bash kako reche erceve, fracked up drzava, isti takav sistem, pa i zdravstvo.

moj primer - prekinem kosharkashku karijeru sa 19, zbog teze povrede, i doktori mi kazu - operacija u rusiji + 40 hiljada evra, plus godinu dana mirovanja. vazi.

odem kod "kostolomca", namesti me da hodam posle 3, trchim posle 6 meseci ... a verujem da bi u nekom drugom zdravstvenom sistemu dobio makar realne savete, a ne ova fantazija sa rusima, da mi kao, seku parche koske sa kuka, i da mi stave u koleno.

back on topic - jel moze neko otvoreno da kaze, najede li se leba od IT-a ? ja eto, znam dosta primera, ali i oni su svoje pozicije stekli preko tetke, ili rodjaka tajkuna, il ne znam ni ja, ima li ko da je "ispekao" zanat, i ubrao plodove, a da se BASH isplati (za tebe audio znamo :p )

^ Pa shto nisi nastavio kosharkashku karijeru? :)

Kung fu postao privlachniji? :d

Ja imam lekara u kuci tako da je bolje da ne pishem shta se sve deshava u nashem zdravstvu.

Skoro je bilo u emisiji kljuch na rts ministar zdravstva i bolje da ne pricham koliku kolichinu gluposti mozesh da chujesh od jednog lika.

on topic - kako najlakshe steci dobar posao u IT? Volontiranje. [ovo vazi samo ako nemash vezu]
Radish za kikiriki 6-8 meseci ili ako budesh te srece radish za neku mizeriju od plate.

Posle odredjenog vremena i bogatijeg cv-a prelazish na bolje pozicije ako imash iole malo mozga u toku rada aplicirash na brdo firmi. Takodje znam da dobro napisan CV je umeo da pomogne dosta u zaposhljavanju.

Naravno za volontiranje vazi u brdo sluchajeva. Ja imam slichno iskustvo u poslovima vezanim za dizajn.
Da bi pokrenuo svoju prichu morash nekom neshto uraditi za dz, uslugu i sl. Iskustvo i staz bez obzira shto na pochetku se ne isplacuje je zlato.

Jednostavno onaj ko oce moze. Chak i u Srbiji.

PS: 'Leba bez motike je moderan trend u svim drzavama. E sad neko ima dobar zakon i dobru ekonomiju, pa moze da zivi do kraja zivota na socijanom.

Poslednja izmena:
Kod nas, ti i ne vidiš deo svoje plate, jer te pare odmah idu u zdravstvo.

joooj ne staj mi na muku :wall: BAREM da ga ne vidim !!! AL GA VIDIM na rezancu od plate ! :( kao sto neko rece, pola plate odma ide drzavi, onda od druge polovine "ja" uplacujem svoj deo od plate, i onda ono sto ostane dobijam na racun (odbije se i porez na to sto je ostalo)...
Onda dobijem povisen zeludac od svega toga, pritiska mi dijafragmu i izaziva aritmije, odem kod lekara, a on me posalje da vadim krv i snimam bubrege :wall: To je bilo pre par godina, i dalje imam povisen zeludac :(

Znas kako, pitao bih te ciji je sistem bolji, da ti ne daj boze nekome u porodici treba hitno operacija.
Pa te prime u bolnicu i bez knjizice i bez dokumenata i bez icega,i stave te na operacijski sto, a jos nisi doneo ni knjizicu... Cena jednog bajpasa je kod nas 300000dinara, a pitaj koliko je u Americi, i da li bi te u Americi ovako primili, ili bi te od*ebali na licu mesta... Na stranu sada strucnost lekara, imas i losih i fantasticnih za istu cifru, maltene dzabe...
Nemoj pricati o stvarima koje ne znas...

Samo zaboravljas da ti traze mito od 5000e da bi dosao na red dok si jos ziv, ako to ne platis cekas 3-4 meseca na taj bajpas, ma koliko on bio potreban. Ovo pricam iz porodicnog iskustva...

Samo zaboravljas da ti traze mito od 5000e da bi dosao na red dok si jos ziv, ako to ne platis cekas 3-4 meseca na taj bajpas, ma koliko on bio potreban. Ovo pricam iz porodicnog iskustva...

Zašto u ovoj zemlji ljudi obažavaju da generalizuju stvari, pa dobro tebi su tražili mito, to ne znači da SVI traže mito.
Dzonika i ja smo naveli primere gde je potpuno drugačija situacija, i šta sad ima nas duplo više, jel to odmah znači da mi sad treba da povičemo u glas NIKO od lekara ne traži mito...imaš raznih ljudi neki su humani neki pokvareni i ne treba jedna grupacija da ispašta zbog ove druge:wave:

A zasto u ovoj zemlji neki sve vide kao generalizaciju ? :p Ja sam reko da su u NS-u u institutu u kamenici u periodu od recimo 10 god. dva puta trazili pare da "dodjes na red", jednom mojoj ujni 5000dm (devedes i neke) i pre par godina njenom muzu 5000e, coveku je trebao trostruki bajpas, cekao bi 3-4 nedelje, tj umro bi za dve, da nije imao 5000e umro bi. toliko o tome. Nije bitno da li se to desilo jednom ili milion puta, jednom je sasvim dovoljno da lekar trazi pare da nekom spase zivot. nema tu generalizacije.

Jednog su uveli u anesteziju ,sa namerom da ga operisu,u medjuvremenu se posvadjaju hirurg i anesteticar i odu kuci.Ovaj se probudi,gleda nema nikakvog oziljka,nista mu nije jasno..Ne znas da li da se smejes ili da places..tragikomicno.

Nije mi jasno, posto ti nisi jedini kome se to desilo u porodici (ucena), kako neko nije prijavio tog doktora, ili ga recimo ubio, trgovina ljudskim zivotima - jel postoji nesto gore ??? To je tvoja situacija a cuo sam jos slicnih stvari, sramota za jednu od najhumanijih profesija.

Poslednja izmena:
Nije mi jasno, posto ti nisi jedini kome se to desilo u porodici (ucena), kako neko nije prijavio tog doktora, ili ga recimo ubio, trgovina ljudskim zivotima - jel postoji nesto gore ??? To je tvoja situacija a cuo sam jos slicnih stvari, sramota za jednu od najhumanijih profesija.

E... pa ne znaš kako oni to rade. Prvo te pošalju kod ovog, pa kod onog,
pa ti ovaj kaže ovo, a onaj ono... ali niko ništa direktno... ne možeš ni sam da povežeš ko ti traži i koliko ti traži, a kamoli da ih prijaviš nekome.

Baš se zato i radi na taj način, da bi se obezbedili od toga da nekom pukne film.

A, ako imaš nešto što može da se upotrebi, ako si neki mafijaš, sudija, bogataš,
tu se već doktori ponašaju totalno drugačije.

a sta da mu radish ? Ko ce da ti veruje ? Murija ? ha-ha :( Platis da sacuvas zivot, posle je kasno, prijavljuju ljudi to ali retko kad se nesto desi, eventualno pred izbore (kao sto su pred prethodne pohapsili one neke silne korumpirane doktore, podigli optuznice i pojo vuk magarca posle izbora...).
To ti je sve tzv. javna tajna, kao da vi niste znali sve ovo i bez da sam ja napisao...Nije to samo kod nas slucaj, verovatno je u vecini zemalja. Diskusija je bila oko toga da li je bolje nase ili americko zdrastvo/osiguranje.
Tamo placas vise al i zaradjujes vise pa se uvek i lecis privatno pa ovakvih problema verpvatno ni nemas, ili imas, ali jako retko.

Istina je da ljudi dolaze ovde da popravljaju zube, ali je takodje istina i da je "dental plan" jedan od najskupljih, ako ne i najskuplji svuda. E, al oni imaju PARA ovde da dodju i popravljaju zube, a mi stekamo da opravimo par komada, zamenimo plombe itd. Ja nemam sada para npr da odem u USA, a on ovde dodje bez problema. :S:
Treba mi ~2500e da operisem ramenu casicu, odakle mi ? Osiguranje koje placam svakog meseca mi to ne pokriva. U usa da placam to full osiguranje mogao bi da operisem rame np.

PS. Evo, decko od moje sestre ima neku opasnu devijaciju sinusa koja mora sada da se operise, u bolnici su mu rekli da zdravstveno ot ne pokriva jer to spada u "kozmeticki zahvat" :zgran: Sad mu naravno treba nekih 70.000RSD, sto i nije tako strasno...

Poslednja izmena:
jednom je sasvim dovoljno da lekar trazi pare da nekom spase zivot. nema tu generalizacije.

Svakako da si ti upravu, ja bih takve lekare javno spaljivao na lomači uz direktan TV prenos, pa im onda ne bi padalo na pamet da ti traže pare, ali opet kažem da ima i onih koji zaslužuju svaku pohvalu i poštovanje.

A i bilo bi mnogo manje mita i korupcije kada bi se lekarima podigle plate, jer neko je već rekao kolika je cena ljudskog života...nema cenu, zar ne?!? A oni su ti koji ga spašavaju...

Diskusija je bila oko toga da li je bolje nase ili americko zdrastvo/osiguranje.

I dalje tvrdim da je bolje naše, koliko sam ja upoznat u zakon o zdravstvu lekarima nije dozvoljeno da traže mito, to rade na svoju dušu, prema tome gledano naše i američko zdravstveno osiguranje, naše je kud i kamo bolje.:wave:

Poslednja izmena:
u Americi bi ti trazili 50000$ da bi dosao na red

A zasto u ovoj zemlji neki sve vide kao generalizaciju ? :p Ja sam reko da su u NS-u u institutu u kamenici u periodu od recimo 10 god. dva puta trazili pare da "dodjes na red", jednom mojoj ujni 5000dm (devedes i neke) i pre par godina njenom muzu 5000e, coveku je trebao trostruki bajpas, cekao bi 3-4 nedelje, tj umro bi za dve, da nije imao 5000e umro bi. toliko o tome. Nije bitno da li se to desilo jednom ili milion puta, jednom je sasvim dovoljno da lekar trazi pare da nekom spase zivot. nema tu generalizacije.

Da li je platio nekom licno u ruke ili je platio Institutu za hitnu proceduru kao komercijalni pacijent?

u Americi bi ti trazili 50000$ da bi dosao na red

Pa odlično. Bar znaš s čime da računaš. Plaća se, postoji tarifa,
ovde te maltretiraju dok se sam ne "potrudiš" da otkriješ kome i koliko treba da platiš.

Huhu, opasna neka tema :D

Evo da se nadovezem na nju....
Ne radi se o mitu, ali o nekompetentnosti da...

Pre jedno 6-7 godina pocne mog caleta da boli rame, trt-mrt, levo-desno, ode on kod doktora hirurga specijaliste (Sr. Mitrovica) lekar ga posalje po rendgenski snimak. Cale aj u privatnu kliniku da snimi (ne daj boze da cekas na rendgen u bolnici, a i da napomenem da ceo region Srema nema posten rendgen, ili barem nije imalo 2001-ish - drzavne ustanove), ajd onda nazad sa snimkom kod hirirga specijaliste, a on ti (caletov prijatelj!!!) pogleda snimak par puta, iz vise uglova i kaze:" Ma zdrav si ko dren, samo malo vode u ramenu, nista strasno!! ". Cale naravno odusevljen, sede s doktorom i popiju rakijicu... Tako prodje mesec-dva, al caleta boli opet rame... odlucimo mi da odemo u Sr.Kamenicu kod jedne doktorice (koju inace znamo privatno na svu srecu), sretnemo je na hodniku u Institutu i saopstmo problem, a ona na licu mesta kaze dajte snimak da vidim.... Zvekne ga onako odokativno na malo svetla sto dolazi od prozora i kaze:" 99% rak, samo jos da ustanovimo tacno mesto "...

U svakom slucaju, long story short... levo-desno, trt-mrt, rak limfne zlezde, ode cale za 6 meseci... ja da oderem onog skota u SM sto pojma sa zivotom nema, da nije bilo keve majke mi otisao bih da ga iznabadam... for real!

naravouchenije:

Svakakav retard sebe naziva doktorom u ovoj jadnoj drzavi, svaka chast izuzecima.... Ali od vecine bi vise znala Bridget Jones koja gleda sapunice tipa Chichago Hope...
Nazalost nije to samo slucaj sa doktorima, vec je to sveukupno stanje u ovoj Srbiji koja sebe zove "drzavom"....

A policija, pa to je prica za sebe...

Ajde opet da kazem da sam lekar,i da ti odgovorim malo strucnije jer znam malo vise o medicini od vecine ovde.Zao mi je tvog oca,samo sam hteo da kazem da po pravilu znaci po nekim medicinskim zakonima rentgenski snimak cita radiolog i on pise dijagnozu.Znaci hirurg ne moze da postavi dijagnozu na osnovu snimka bez konsultacije radiologa.Taj koji je slikao (privatnik) duzan je da napise sta vidi na snimku i kao zakljucak da navede na sta sumnja,i sta predlaze kao dodatne dijagnosticke metode ili ako je siguran sto pre da salje kod hirurga.

I jos nesto da kazem o ovoj "medicinskoj raspravi".Stanje u drzavi se najvise oseti u zdravstvu,prosveti,sudstvu...znaci u tzv drzavnim institucijama.Svi znamo da zivimo u neuredjenoj drzavi gde je godinama unazad vazno samo to ko ce koliko dobiti glasova na izborima i ko ce sa kim u koaliciji,a o problemima obicnih ljudi niko ne vodi racuna i oni su prepusteni sami sebi.Znaci dok se ne uspostavi zdrav sistem koji funkcionise,(ne verujem da ce to u skorije vreme )imacemo ovakve probleme.Znaci sve ovo o cemu pisemo su posledice a uzrok je svi znamo gde

P.S.Nadam se da necu dobiti warning ili da ce mi biti obrisan post..

Ma dobro da, to sto kazes za radiologa i hirurga se samo nadodaje na moju pricu o generalno nekompetentnosti u ovoj drzavi.
Znas kako mi obicni ljudi trpimo te "drzavne gluposti" i ne znam kolko cemo jos dugo, ja sam 2 puta bio u USA i brat bratu tamo i ovamo je dupe i oko, neke obicne stvari koje tamo funkcionisu su ovde kod nas neverovatno teske za uraditi.
Naravno daleko od toga da je u americi ili bilo gde strava... samo stvari bolje i brze funkcionisu nego kod nas... cak i u sferi obrazovanja (mislim na nastavni plan i obrazovanje mladih umova) pocinjemo da bivamo mnogo gori od njih. Kod njih jeste skola (fakultet) skuplji 10x nego kod nas, ali bar znas zasta placas...

Aman bre stvari svuda funkcionisu sem kod nas ... pa ajd jos i u rusiji ne funkcionise bas :D, al kao sto je moja keva znala da kaze:"Ne gledaj ti ko ima slabije ocene od tebe, vec ko ima bolje" :D

Trebace jos mnogo,mnogo vremena da se ova nasa zemlja izvuhe iz bule!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno