Šta je novo?

Navelo me na razmisljanje

Kolika vam je plata

• 0-500e

Glasovi: 158 57.9%
  • 500e-1000e

Glasovi: 70 25.6%
  • 1000e do 2000e

Glasovi: 28 10.3%
  • 2000e do 3000e

Glasovi: 3 1.1%
  • 3000e i vise

Glasovi: 14 5.1%

• Ukupno glasača
    273
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Polako, kasce ti se samo :)

@WebW: Nemoj da mi stavljas u usta ono sto nisam rekao. ;)

Nemam nameru da ulazim u raspravu oko toga za koliko godina i sa kakvim drugim obavezama/interesovanjima je neko zavrsio ETF ili bilo koji drugi fax jer to obicno ne vodi nicemu.

Poslednja izmena:
Izvini druze kome ti sa 24 godine placas putovanja po svetu? nemoj mi samo reci da si zavrsio fakultet u roku, "zavrnuo" vojsku za obavezu i "uvalio" dupe u neku firmu sa 1000+e platom jer to tako ne ide, a o pametnoj investiciji studiranja i slanja dece na isto stvarno se mogu pisati romani, ali sa obrazlozenjem zasto ne treba studirati i slati decu na studije, a ne zasto treba.
Nemoj se ljutiti na gore navedeno, ali prosto nemas dovoljno godina. OK? ;)

Nisam u IT...nisi upucen sta radim i cime se bavim....I ne, ne zaradjujem basnosnovno (ne znam sta je merilo basnosnovnog zaradjivanja), nisam zavrsio fakultet u roku zbog posla, nisam zavrnuo vojnu obavezu...Dupe je lako uvaliti, ali ga je tesko odrzati ako ne zna da radi posao...Mislis da je meni klincu bilo lako da zadobijem poverenje i ubedim 10-20 godina starije strucnjake da znam sta pricam? Izbegavam da kazem godine, dobro odradjen posao dovoljno kaze. dakle, nisam u IT ! daleko sam od IT. Verovatno imas takav stav zato sto u IT ima previse priuchenih ljudi...

@joojant ...Mali grad...pre 10 godina...rad u domu zdravlja, ispomoc u jos dva. I sad kuka shto joj ne daju da dezura koliko hoce...Nekad se zadesi da ode u 7 ujutru na posao, dodje sutra uvece u 7...To je 36 sati smene. 12 sati pauze pa rokaj opet...Svako trece veche van kuce. Ostvarivo je. Redovno radno vreme od 7 do 2 popodne. Meni to nije zamislivo, al` ***a, bio sam svedok...

ETF moze relativno opusteno da se zavrsi u roku, sa nekim normalnim prosekom. I da se ostane normalan :) Nije ni on ono shto je bio pre...

Poslednja izmena:
Pogledajte to ovako... Za 5, 10 ili 15 godina, ja nemam pojma i ideje sta ce da seva po glavama poslodavaca ovde i u svetu. Mozda ce mi ta fakultetska diploma trebati kao lebac, a mozda cu moci da zaboravim na istu. Za to vreme cu naci vec dovoljno prostora da ucim sam bitne stvari, a i nisam posisao svo znanje sveta, verovatno cu i na tom fakultetu nauciti nesto.

Izvini colt, necu ni ja da ulazim u raspravu, samo zestoko pizdim od stavova da niko normalan nije zavrsio fakultet. Sorry.

Opet me nisi razumeo... gde si ti video da sam ja to napisao ? Ja sam rekao da zavrsi u roku a da pritom ima druge obaveze, interesovanja, bavi se sportom etc. a ne da nije normalna osoba ako zavrsi faks wtf ?

A bas da vidim koliki je procenat ljudi koji zavrsi medicinu do 24-te. ;)

Poslednja izmena:
Zbunj :).

Ne razumem, jesi li bio sarkastican gore ili ozbiljan... Vidim ja da se ne razumemo, ali ne kapiram gde :).

Za medicinu ne verujem, ali za elektroniku sam prilicno siguran da odgovoran student moze da ispuni sve to.

A takvih je 1%, da se ne lazemo.:)

Za ETF, masinac i gradjevinu u Beogradu studije se krecu prosecno oko 10-11 godina a sva 3 fakulteta imaju 10 semestara ili 5 godina pa ti vidi da li je to normalno. Kad sam ja upisao GF prosek studiranja je bio 10.nesto a kad sam zavrsio bio je 11.8 pa ti vidi. Video sam negde na faksu podatak da je od svih studenata koji su upisali GF '94. godine jedan zavrsio u roku a od onih koji su upisali '93. nijedan. Secajm se polaganja Matematike 2 gde na pismeni izadje 300 ljudi, prodje 10-ak a od tih desetak na usmenom prodje 1 ili 2 studenta. Takodje znam da je statika konstrukcija 2 na GF-u bio svojevremeno najpolaganiji ispit na BU, odnosno najvise puta su studenti u proseku morali da izlaze na taj ispit da bi ga polozili. Sve u svemu za 99% ljudi je nemogucje da zavrse jedan od navedenih fakulteta na vreme i da onda nastave dalje sa normalnim zivotom. Gde si izgubio 10-11 godina zivota dok si studirao j****u gradjevinu, masinstvo ili elektrotehniku? Kad si igrao basket, fudbal, izlazio, jurio ribe...Nema u ovoj zemlji napretka dok se ne rese ovakvi nenormalni uslovi obrazovanja. A jos im sad naplacjuju i nenormalne skolarine :mad: :wall:

eatmyshorts, za gradjevinu ne znam, za masinstvo sam chuo da je dosta lakse nego sto je bilo, a za etf sigurno znam da je mnogo laksi nego sto je bio.

Ja sam etf upisao 2003, prva reformisana generacija...Brat i sestra su upisali 5-6 godina ranije, i gledao sam koliko oni uche, ali su zavrsili u roku...i ledio se na samu pomisao da ja toliko ginem na faxu. Nama su neki ispiti bili skraceni, ali na solidnom broju su rokovi ponavljani i znalo se da celu knjigu ne treba uchiti. Neke ispite su oni uchili mesec-dva, ja sam ucio 10 dana...Ne zato shto sam pametan, nego zato sto ponavljaju rokove u protekle 3 godine...ne identichno, malo promene, ali i to je neverovatna pomoc jer znash na shta da se bazirash. Plus, profesori su postali dosta tolerantniji.

Jedino je prva godina na etf-u ubitachna, zbog oet1/2, koji su ostali pravi, teski ispiti...Znam dosta ljudi sa mog faxa koji su zavrsili u roku ili obnovili godinu/dve, a *****avaju se solidno, k`o da studiraju neki prosecan fakultet...

Daklem, etf moze da se zavrsi za 4-5 godina (traje 4 godine), sa nekim normalnim ulozenim trudom, a da se socijalni zivot ne zanemari...osim u ispitnom roku :) Ne pricam samo na osnovu sebe, nego na osnovu dosta ljudi sa faxa sa kojim se druzim..

Svako, ko konta materiju i ima tu zicu u glavi, moze da cisti godinu na ETF u junu sa 2-3 sata uchenja svaki dan tokom cele godine...boravak na predavanjima i nije toliko potreban. Koristan je, ali nije potreban. Kao sto reko`, to nije ono sto je bilo pre 10 godina

Poslednja izmena:
:)

zanimljiva tema koja ima ujedno jedno vrcavo pravilo, a to je da se ne spominje politichko ekonomska realnost okruzenja, ali je zato i interesantnija

mene zaista buni sto toliko ljudi hita ka BG-u kada odluchi da se skuci i i da zasnuje porodicu. Studirao sam u BGu i iskreno mislim da je tamo raj samo za studente, politichare, i milionere ;)

Ako nadjesh grad (i posao naravno) na oko 60ak km od BGa mozesh opusteno tamo da zivish sa porodicom, a opet si nadomak svih deshavanja koja prolaze krz nashu prestonicu.

Naravno nashi manji gradovi odishu malogradjanshtinom i silnim pokondirenim tikvama, ali kapiram da si nekako van toga kada se skucis i da te to toliko ne pogadja.

Ako pogledate zapad svi beze iz velikih gradova, konkretno znam za Pariz iz kojeg obrazovani francuzi beze godinama u nazad, zbog skupoce i zbog komfora zivota. E sad ipak njihov sistem i drzava i mentalitet pre svega im omogucava da pobegnu iz Pariza i zive u seocetu u punom komforu i da ustede za letovanje na Maldivima recimo ;) (dovoljno je da ne kupuju markirane stvari od 100e i to je to)

najveci problem je u nasim glavama...

@marko_84

Daj boze da su se malo unormalili, ono nije bilo normalno '98. godine kad sam ja upisao faks.

Skoro sam išao u Leskovac na roštiljijadu, pa na vlasinsko jezero. Nas petoro, smeštaj nismo plaćali, potrošili samo ~300 e za tri dana. Prevoz sopstvenim kolima koja su prosečno trošila <10L plina. Nikakve bahanalije nisu u pitanju, čak se može reći da je trošak bio skroman.

S obzirom da je u Beogradu prosečan ručak/večera za četvoro oko 100 EUR, dobro ste prošli.

Dva specijaliteta kuce + dve porcije pirinca + pice = 4 gurmanske muske osobe da ne mogu disati koliko se najedu zestoko fenomenalne hrane .... 2400 suma ...to mu dodje 30ak eura....kineski restoran preko puta pink-a.

Kad npr odem sa devojkom, ceh za hranu + pice bude 1200, ali 30% ostane na tanjiru...ne moz` da stane :)

Koliko sam ja shvatio, prezivljavanje u Srbiji je skoro olimpijska disciplina.
Samo nema medalja...

Ne znam cemu gledati prosek... Nije nikakva tajna da imamo dozivotne studente... Fakulteti jesu bar u neku ruku reformisani.

U principu, skoro je izvesno da ko prodje 1. godinu na ETFu zavrsio je jedan mnogo bitan deo posla ;) .

:)
mene zaista buni sto toliko ljudi hita ka BG-u kada odluchi da se skuci i i da zasnuje porodicu. Studirao sam u BGu i iskreno mislim da je tamo raj samo za studente, politichare, i milionere ;)

Ako nadjesh grad (i posao naravno) na oko 60ak km od BGa mozesh opusteno tamo da zivish sa porodicom, a opet si nadomak svih deshavanja koja prolaze krz nashu prestonicu.

Naravno nashi manji gradovi odishu malogradjanshtinom i silnim pokondirenim tikvama, ali kapiram da si nekako van toga kada se skucis i da te to toliko ne pogadja.

To je tako samo teoretski, u praksi ne radi. Jedno je kada ti je sve na dohvat ruke i sve što je potrebno je da zamoliš kevu/taštu/nekog da pričuva dete da bi sa ženom otišao do bioskopa/pozorišta/na koncert..., a sasvim je drugo kada moraš da putuješ 60-70-90-100km da bi izašao sa ženom. (ovo je samo primer, isto važi i za porodične izlaske, manja mesta ne nude gotovo nikakve sadržaje za decu)
Nije problem samo malograđanština, problem je što po manjim mestima nemaš pristojan bioskop (a komoli nešto drugo) i ne možeš da prošetaš "gradom", a da pritom ne sretneš 50% stanara iz svoje zgrade. Čak i stvari kao što su zglavna internet (čitaj ADSL, kabl) konekcija može da bude potupno nedustupna.
Zaposelenje - daleko su manje mogućnosti u manjim mestima, a posao na kojem si danas ne mora da znači da će ti odgovarati i sutra, čak po pravilu u većini manjih mesta postoji 1-2 jake firme tako da je poslodavac u poziciji da te ucenjuje kako hoće jer zna da nemaš puno izbora pogotovo ako si kupio nekretinu (a to se u malom mestu sve sazna).
Kad smo već kod nekretnine, u manjim mestima je daleko lakše kupiti nego prodati, konkretno znam primere gde je prodaja traja duže od godinu dana i opet nisu dobijene pare koje su uložene u nekretinu.
Tako da bi moj izbor uvek bio BGD, mada je i to u poslednje vreme pod sve većim znakom pitanja. Ne bih da ulazim u političku situaciju, ali na žalost (i neverovatno), ali opet se (potpuno legitimno) vraća pitanje da li uopšte ima smisla živeti dalje u ovoj zemlji. Ja mislim da nema.

Poslednja izmena:
iscimash se, zavrshish faks sa 22-23, nadjesh posao i sa 26 si i dalje mlad chovek sa radnim iskustvom, ako si vec nesposoban da radish uz faks.
a ako sa zavrshenim faksom nisi sposoban da nadjes posao, onda si stvarno dzabe studirao.

Upises sa 19godina ETF i sa 24 si ga zavrsio, zatim vojska i eto te na 25. Tek tada mozes traziti posao jer te bez otsluzene vojske niko nece. Dakle ako sve prodje OK sa 28 ces imati 3 godine iskustva. Sve ovo je ideala, ali bas ideala, a realnije je da ako sve ide kako treba 3 god. iskustva skupis sa 29-30.

Nisam u IT...nisi upucen sta radim i cime se bavim....I ne, ne zaradjujem basnosnovno (ne znam sta je merilo basnosnovnog zaradjivanja), nisam zavrsio fakultet u roku zbog posla, nisam zavrnuo vojnu obavezu...Dupe je lako uvaliti, ali ga je tesko odrzati ako ne zna da radi posao...Mislis da je meni klincu bilo lako da zadobijem poverenje i ubedim 10-20 godina starije strucnjake da znam sta pricam? Izbegavam da kazem godine, dobro odradjen posao dovoljno kaze. dakle, nisam u IT ! daleko sam od IT. Verovatno imas takav stav zato sto u IT ima previse priuchenih ljudi...

@joojant ...Mali grad...pre 10 godina...rad u domu zdravlja, ispomoc u jos dva. I sad kuka shto joj ne daju da dezura koliko hoce...Nekad se zadesi da ode u 7 ujutru na posao, dodje sutra uvece u 7...To je 36 sati smene. 12 sati pauze pa rokaj opet...Svako trece veche van kuce. Ostvarivo je. Redovno radno vreme od 7 do 2 popodne. Meni to nije zamislivo, al` ***a, bio sam svedok...

ETF moze relativno opusteno da se zavrsi u roku, sa nekim normalnim prosekom. I da se ostane normalan :) Nije ni on ono shto je bio pre...

ne decko nisam It vec masinac, jako dobrog proseka, nagrada sa domacih i medjunarodnih takmicenja i prakse (ono najbitnije) i mogu ti reci da sa 24 godine (tek zavrsen fax) niko te ne shavata ozbiljno, posebno ne u masinskoj struci jer sta realno prekticno mozes da vidis za vreme studija? Za IT kupis komp od 1000e i sve naucis jos za vreme studija, u masinstvu bez 1.000.000e nema skole (toliko vredi neka manja odabrana grupa CNC masina).
Znam da ces e sada ljutiti, ali izvini sa 24god ne moze se biti strucnjak ni u masinskoj ni u elektro (osim IT) ni u gradjevinskoj struci, mozda u arhitekturi - znas ono mlad, ekscentrican, odlican dizajn, nesto novo. Zasto kazem da ne moze u elektro i masinstvu i gradjevini, jednostavno NISI STIGAO NISTA DA VIDIS. Treba ti bar 30godina. No da se ne bi dalje "naterivali" zelim ti sve najbolje u karijeri. :wave:

Poslednja izmena:
Kako sada recimo stoje stvari, sluzenje vojnog roka uskoro mozemo precrtati na listi obaveza.

@GoranM

Sacuvaj boze da je sve u toj oblasti 1000 evra. A sta ako se neko bavi telekomunikacijama?! Energetiku da ne spominjem.

Poslednja izmena:
manite se teoretisanja... posebno omladinci.

Ne uči se sve na fakultetu. Ček' da vidite malo šta sve rade zavist, neodgovornost i glupost,
tu su vam neupotrebljive sve diplome kad naletite malo na realnost.

Ok, otisao sam malo u off.
Ali dacu nekoliko primera:
1. Taksisti - kako se taksistima u NS-u isplati da naplacuju dosta jeftinije?

2. Zasto je kvadrat u BG-u nenormalno skup?

3. Zasto je hrana toliko skupa?

4. Zasto je struja toliko skupa?

5. Zsto je benzin tako skup?

U kapitaliznmu vladaju zakoni ponude i potraznje, ali na trziste deluje nesto sto se zove i kupovna moc. A u zemlji Srbiji nista ne moze da bude normalno.

1. Ne bih znao
2. Zato što je tražnja velika a ponuda nikakva.
3. malo zbog naftne krize, malo zbog globalizacije, najviše zbog lokalnog monopola.
4. zbog monopola tj. zato što im se može
5. pitaj Amere, oni su za sve krivi :D

I u Srbiji vladaju isti zakoni zato i jeste tako. Da si kupovao stan u BG znao bi da je ponuda nikakva, a potražnja je ogromna jer je priliv iz unutrašnjosti ogroman.

Osim toga, ni u tom kapitalizmu nije sve savršeno, i tamo postoje monopoli, a postoje i karteli, pa dogovorne cene, itd. A biće još gore sa sve većim ukrupnjavanjem globalnih kompanija.

Dva specijaliteta kuce + dve porcije pirinca + pice = 4 gurmanske muske osobe da ne mogu disati koliko se najedu zestoko fenomenalne hrane .... 2400 suma ...to mu dodje 30ak eura....kineski restoran preko puta pink-a.

Kad npr odem sa devojkom, ceh za hranu + pice bude 1200, ali 30% ostane na tanjiru...ne moz` da stane :)

Kog Pinka, voleo bih da ga isprobam?

Koliko se ja secam po nekom zakonu je dozvoljeno maksimalno prekovremenih 40 sati mesecno.
Ne kazem da je nemoguce posto sam jedno vreme radio sa ljudima kojima je pisan slican broj prekovremenih sati, ali realno ako ima 22 radna danax4prekovremena sata=88 sati i da ostalih 8 dana radi po 16 sati=128 to bi bilo oko 200 pa smanji malo ribu :)))

Mislim da je u pitanju pesnička sloboda, osim ako mu majka nije radila 20 sati dnevno, 6 dana u nedelji a u to ne verujem. To bre nema ni kod kineza :d

To je tako samo teoretski, u praksi ne radi. Jedno je kada ti je sve na dohvat ruke i sve što je potrebno je da zamoliš kevu/taštu/nekog da pričuva dete da bi sa ženom otišao do bioskopa/pozorišta/na koncert..., a sasvim je drugo kada moraš da putuješ 60-70-90-100km da bi izašao sa ženom. (ovo je samo primer, isto važi i za porodične izlaske, manja mesta ne nude gotovo nikakve sadržaje za decu)
Nije problem samo malograđanština, problem je što po manjim mestima nemaš pristojan bioskop (a komoli nešto drugo) i ne možeš da prošetaš "gradom", a da pritom ne sretneš 50% stanara iz svoje zgrade. Čak i stvari kao što su zglavna internet (čitaj ADSL, kabl) konekcija može da bude potupno nedustupna.
Zaposelenje - daleko su manje mogućnosti u manjim mestima, a posao na kojem si danas ne mora da znači da će ti odgovarati i sutra, čak po pravilu u većini manjih mesta postoji 1-2 jake firme tako da je poslodavac u poziciji da te ucenjuje kako hoće jer zna da nemaš puno izbora pogotovo ako si kupio nekretinu (a to se u malom mestu sve sazna).
Kad smo već kod nekretnine, u manjim mestima je daleko lakše kupiti nego prodati, konkretno znam primere gde je prodaja traja duže od godinu dana i opet nisu dobijene pare koje su uložene u nekretinu.
Tako da bi moj izbor uvek bio BGD, mada je i to u poslednje vreme pod sve većim znakom pitanja. Ne bih da ulazim u političku situaciju, ali na žalost (i neverovatno), ali opet se (potpuno legitimno) vraća pitanje da li uopšte ima smisla živeti dalje u ovoj zemlji. Ja mislim da nema.

Ne znam na koji si manji grad mislio to, ali ja nisam mislio na ruralna sela...
Danas svaki grad ima adsl i dostupniji je nego u beogradu
Veliki broj gradova je dobio donacije od EU (ili kako god vec) i sredjeni su parkovi setalista i ostale nepotrebne stavke
Bioskopi sakuju svuda to je istina ali to je zbog piraterije i lakoce dostpunosti filmova preko neta=globalni problem
Pozorista ima svuda, naravno ne na nivou beogradskih ali sasvim pristojni su
ako ti i to ne zadovoljava potreba uvek mozesh sesti u kola i za 35 min si u bgu ili nsu
Poslodavaca ima ovakvih i onakvih SVUDA
*** meni zasto fali bg, fali mi zbog drustva jer su mi svi najbolji i najinteresantniji drugari tamo, fali mi provod, i naravno neke nezaobilazne kulturno istorijske sitnice ;) ali sve mi je tu kad god pozelim i treba gotovo manje vremena nego vecini da stignem do centra bg-a :)
Ono sto je bitno je da manji gradovi ne mogu da se razvijaju ako njegova omladina ne ostaje tu gde jeste, bar jednim delom, pri tome mislim na vishe i visoko obrazovanje omladine... A ako pogledate svi svetski visokoobrazovni centri se nalaze van velikih metropola... dok kod nas sve ide suprotno, BG upija sve i nije cudo sto manji gradovi polako postaju mrtvilo... ali u neku ruku je to neminovnost sa ovakvim vidom regionalonog razvoja (koji zapravo i ne postoji :))

Mislim da je u pitanju pesnička sloboda, osim ako mu majka nije radila 20 sati dnevno, 6 dana u nedelji a u to ne verujem. To bre nema ni kod kineza :d

to mu dodje na 15 sati svaki dan, posto su dezurstva uvek nekako bila 18-30 sati. Nije pesnichka sloboda, gledao sam papir sa obracunom plate.

Poslednja izmena:
manite se teoretisanja... posebno omladinci.

Ne uči se sve na fakultetu. Ček' da vidite malo šta sve rade zavist, neodgovornost i glupost,
tu su vam neupotrebljive sve diplome kad naletite malo na realnost.

U pravu si... :S:

Ne znam na koji si manji grad mislio to, ali ja nisam mislio na ruralna sela...

Evo RUS je na nekoj od prethodnih strana pomenuo Vršac, dakle na tako nešto, po veličini, sam mislio.
Pomenuo sam neke kulturne sadržaje koji su mi prvi pali na pamet, čisto kao primer. Jeste da je ponešto od toga moguće naći i po manjim mestima, ali je sve to, blago rečeno, dosta skromno.
Što se tiče poslodavaca, tačno je da svuda ima i ovakvih i onakvih, ali prirodno, što je mesto manje i poslodavaca ima manje i plate su manje. Eto konkretno, odeš u Vršac, zaposliš se u Hemofarmu i to je to. Biće sve lepo dok je posao u Hemofarmu OK, ali...
Što se tiče varijante sedneš u kola i zapališ za BGD, pored porodničnih i poslovnih obaveza odjednom ta varijanta i ne deluje tako primamljivo. :S:

Kog Pinka, voleo bih da ga isprobam?

[off]
Momci, slazem se u potpunosti :d... da prestanemo mi sa ovim teoretisanjem i da se bacimo na praktichan rad ;)
Mislim, ako vec radimo kao kinezi, sh'o se ne bi i tako hranili :p
[/off]

Kapitalizam i sluzi da oni koji imaju pocetni kapital isti umnoze na grbaci onih koji ga nemaju. Zvao se taj sistem na razne nacine ali poenta je ostajala ista.

Kad ce biti bolje?

Pa sve je bolje i bolje.

Robovlasnistvo. Prvo su nas tukli da bi radili i nismo dobijali nista. Ustvari nije da nismo dobijali nista, obecali su nam lep zagrobni zivot.

Feudalizam. Posle nas nisu toliko tukli, davali su nam na kasikicu, dobili smo i neko znanje, pa ko je bio mudar mogao je da zakljuci da je prica sa zagrobnim zivotom samo prica.

kapitalizam. U danasnjem vremenu nas ne tuku, a daju nam da imamo kola, stanove, internet i ostale pogodnosti.

Dakle sve je bolje i bolje, ne razumem sto ste nesrecni :d

Kad opet shvatimo da nas neko vuce za nos i da nas izrabljuje kao robove, onda cemo opet protestovati pa ce se stanje opet poboljsati, samo kada ce se to desiti pored ove gomile ljudi sa TV-om umesto mozga, zaista ne znam.

Do tad uzivajte u ropstvu, i nemojte da tripujete da ce neko da vam omoguci lagodan i ugodan zivot. To je na TV-u tako, pobrkali ste tu kocku koja zraci sa stvarnim zivotom. Morate pod hitno da iskljucite TV i da ukljucite mozak.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno