Šta je novo?

Navelo me na razmisljanje

Kolika vam je plata

• 0-500e

Glasovi: 158 57.9%
  • 500e-1000e

Glasovi: 70 25.6%
  • 1000e do 2000e

Glasovi: 28 10.3%
  • 2000e do 3000e

Glasovi: 3 1.1%
  • 3000e i vise

Glasovi: 14 5.1%

• Ukupno glasača
    273
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odbanujte igoricu, evo mu idealne teme :D

Meni samo nije jasno odakle vama cifra od 350 evra za stan.

Shta je to, uzi centar ili playboy mansion?

Jel to sedmicno ili mjesecno?

Sta bi ja dao da nadjem posao 30min. voznje od moje kuce. Pa pjevao bi do posla i nazad svaki dan.

Poslednja izmena:

Hehehee a mene napali na par tema ispod da su cijene rentanja stanova iste u Beogradu i Sidneju.
Mozda sam se ja pogresno izrazio, al kod nas se renta placa sedmicno. Istocni Sidnej, centar i sjeverni blize centru, cijene dvosobnih stanova se krecu od $450 (najniza) pa do preko $800 sedmicno.
Kod vas je renta podnosljiva a i prevoz vam je koliko toliko bolji.
Ovde (u Australiji) gdje god da krenes, bez par sati voznje nisi nigdje prispjeo. Naravno svojim autom... gradski prevoz je uzas!!!
Kad nekog kunes, kazes mu dabogda isao na posao gradskim prevozom. :d

U pitanju je zvanicna statistika. Mislim da je cak u pitanju neto iznos, a ne bruto...
tako je u pitanju je neto iznos

bruto iznos za avgust je 46.115 dinara

No poznato je da repuplicki zavod za statistiku nikad nisu nista znali kako treba da odrade, a kamoli kad je nesto vezano za ekonomiju
tako da ta prosecna neto zarada sluzi samo radi racunanja nominalnog i realnog rasta .

Poslednja izmena:
Statistika je kao bikini - svasta pokazuje, ali nista ne otkriva :p .

Hehe kad zna da se koristi onda otkriva vise nego sto pokazuje ;)

Citam temu od pocetka, i mogu samo da kazem da je u nasoj drzavi takav haos i anarhija da su male sanse da proradi sistem zavrsio sam fax sad cu biti adekvatno placen, nema dobre plate ni dobrog posla bez dobre veze koja ce to sve da obezbedi, tuzno ali istinito. Tesko je izvesti neku kalkulaciju bez malo preciznijih podataka, znaci da neko zapisuje troskove od 1 u mesecu do sledeceg prvog i onda svede kalkulaciju a ne ovako svi pametni i razbacuju se sa cifrom 50-100e gore dole onako odokativno, mada kakve su nam cene mislim da bi minimalac u ovoj zemlji trebao biti 500e lake sale, a ne onaj sistem prosecna plata u srbiji pa uzmu ministarske plate, saberu sa narodnim i onda dodju do neke cifre koju ja jako retko cujem da prosecan smrtnik zaradjuje. Inace procitao sam da Kinezi imaju jacu prosecnu paltu od nase, a "malo" su brojcano jaci.

...Tesko je izvesti neku kalkulaciju bez malo preciznijih podataka, znaci da neko zapisuje troskove od 1 u mesecu do sledeceg prvog i onda svede kalkulaciju ...

Ja upravo to radim, jeste da je malo vece smaranje unosenje svake stavke sa svakog racuna, ali to je jedini nacin koji znam da imam kontrolu nad svojim novcem i prohtevima.

unosenje svake stavke sa svakog racuna,

E to moja keva pocinje svakog prvog i onda obavezno, nemam pojma kako izgubi tu svesku ili pogubi racune i opet nema pojma koja je racunica jednog meseca zivota:wall: Pa ne preostaje nista drugo nego zongliranje sa 2 kreditne kartice u dve banke.

Poslednja izmena:
i moja isto to radi i cale kad je ovde i svaki mesec se zna tacno...

Mislim da si me pogresno razumeo...Nemash pojma koliko takvih primera znam...Idemo na more, idemo na zimovanje, idemo ovamo, idemo onamo..Naravno, cela porodica....Medjutim, kad je doshlo vreme studiranja, ****ga sine, nema se para za strudiranje u Bg, ajd u NS! Nije to u ljubavi prema detetu, NEGO U KRATKOROCHNOM RAZMISLJANJU!!!!!! U jednom vremenskom periodu od godinu-dve, keva je imala 300 prekovremenih sati svaki mesec, cale je radio projekte do 4 ujutru, a u 8 isao na posao...Da bi bratu sestri i meni obezbedili krov nad glavom kako se ne bi akali po domovima, tj bilo nam sto lakse...7-8 godina kasnije, mi njima placamo putovanja da obilaze svet...E to je investicija...

Bishop, ja tvog caleta ne smatram nesposobnim...Cak sta vise, postujem njegovu odluku. On uveche kad legne, zaspi k`o beba, ne misli koga je zjbao, kome se zamerio, ko mu preti deci...Ne moze svako da se bavi prljavim poslovima, koza i savest moraju biti debeli k`o asfalt.

Izvini druze kome ti sa 24 godine placas putovanja po svetu? nemoj mi samo reci da si zavrsio fakultet u roku, "zavrnuo" vojsku za obavezu i "uvalio" dupe u neku firmu sa 1000+e platom jer to tako ne ide, a o pametnoj investiciji studiranja i slanja dece na isto stvarno se mogu pisati romani, ali sa obrazlozenjem zasto ne treba studirati i slati decu na studije, a ne zasto treba.
Nemoj se ljutiti na gore navedeno, ali prosto nemas dovoljno godina. OK? ;)

Totalno ste zaboravili kategoriju 100-250 evra, što je najčešća suma koju zarađuju ljudi u južnoj i istočnoj Srbiji.

U Nišu se kvalifikovani ljudi sa fakultetom i iskustvom bore da ubodu posao gde im je plata npr. 16.000 dinara... još su srećni ako im gazda redovno daje platu.

Mada, teško da će oni masovno glasati na ovom pollu, jer su im kompjuteri i internet "težak luksuz".

o pametnoj investiciji studiranja i slanja dece na isto stvarno se mogu pisati romani, ali sa obrazlozenjem zasto ne treba studirati i slati decu na studije, a ne zasto treba.

Ovo potpisujem i mislim da je jednostavnije i brze ispolagati par usko strucnih kurseva koji daju konkretno znanje nego se mlatiti sa faxom i onda kad zavrsis o5 svi traze za zaposlenje 2-3 godine radnog iskustva, pa ako niko nece da zaposli mladog coveka koji je tek zavrsio fax kako onda taj mlad covek da ima 2-3 godine radnog iskustva?

^ Gresis, to moze da funkcionise eventualno samo sa IT strukom...

Moze i u jos nekim oblastima, ali to je ok samo ako ne zelis da napredujes dalje u karijeri.

Poslednja izmena:
kod nas bi svi da imaju srednju skolu a da budu direktori,gazde itd

E to moja keva pocinje svakog prvog i onda obavezno, nemam pojma kako izgubi tu svesku ili pogubi racune i opet nema pojma koja je racunica jednog meseca zivota:wall: Pa ne preostaje nista drugo nego zongliranje sa 2 kreditne kartice u dve banke.

Ja sam sebi napravio bazu, koju drzim kriptovanu na usb-sticku, tako da mogu da unosim/gledam na bilo kom racunaru koji mi dodje pod ruke.

U jednom vremenskom periodu od godinu-dve, keva je imala 300 prekovremenih sati svaki mesec, cale je radio projekte do 4 ujutru, a u 8 isao na posao...

Koliko se ja secam po nekom zakonu je dozvoljeno maksimalno prekovremenih 40 sati mesecno.
Ne kazem da je nemoguce posto sam jedno vreme radio sa ljudima kojima je pisan slican broj prekovremenih sati, ali realno ako ima 22 radna danax4prekovremena sata=88 sati i da ostalih 8 dana radi po 16 sati=128 to bi bilo oko 200 pa smanji malo ribu :)))

Poslednja izmena:
Tačno.Zakonom je broj prekovremenih sati ograničen na maksimalno 40.

De de nemoj sad da osujete paljbu po decku. Mozda je malo preterao ali svakom je svoja zrtva najveca i muka najteza. A to 300 prekovremenih sati ne bih komentarisao. ispda da je imala 10 sati prekovremenog dnevno 30 dana u mesecu. Ali mislim da je decko vishe figurativno govorio. Ali ipak stoji ono "de de marko smanji malo ribu"

s' postovanjem JA:smoke:

to je ok samo ako ne zelis da napredujes dalje u karijeri.

Ma kakva karijera covece nisi na zapadu pa da gradis karijeru. Jesi ti procitao da ovde sistem administratori koji odrzavaju ogromne mreze ne mogu da nazicaju preko 800e platu? Zavrsis kurseve, otvoris firmu pa budes sam svoj gazda, ili jedino ako nisi mislio na karijeru u nekoj bruka jakoj drzavnoj firmi, npr Poreska uprava ili nesto slicno?

Ne vredi da objasanjavam ako ti sam ne razumes koliki je znacaj fakultetske diplome u modernom drustvu...

I napisao sam gore, da je bez fakulteta moguce dostici "visine" eventualno samo u IT sektoru i mozda jos nekim za koje ne mogu da tvrdim da je tako. Audiofreak sa ovog foruma ti je pravi primer za to i iza toga stoji ogroman visegodisnji rad i trud i to je za najveci respekt.

Sa druge strane, u drugim oblastima je tako nesto prakticno nemoguce uraditi. Eno, vec vidim buduce hirurge, arhitekte, gradjevinske inzenjere, advokate etc. bez formalnog obrazovanja... How yes, no.

Fakultetsko obrazovanje je danas preduslov za bilo kakav pristojan posao. Naravno, postoje uzuzeci, ali to je zaista retko. Jedino fakultet ti obezbeđuje početničku platu od 500-600e, makar nemao tri čuke sa svojom strukom. Kod nas već sada postoji manjak kadrova u nekim oblastima, na primer mašinskih, građevinskih i elektro inženjera, IT stručnjaka . . . Iskusni i samostalni stručnjaci neće ni da razgovaraju o poslu bez min. 1000-1500e. Mnoge firme bez problema zapošljavaju početnike bez obzira što u konkursu stoji "min. 3god iskustva" i sl. - jer se često dešava da im se na konkurs javi samo par ljudi. Ovo je moje iskustvo a i mojih prijatelja i kolega. Mislim da ko stisne zube u želi da uleti u neku proizvodnju, projektovanje, pružanje usluga - neće imati problema.
S druge strane, ovo (uglavnom) važi samo sa veće centre (BG, NS, Niš . . .) - većina manjih gradova pati od sindroma viška radne snage i to je zaista tužno, jer to obara cenu rada. Ja sam optimista i verujem da će se sve to koliko-toliko "ispeglati" narednih godina.

Obrisi Nis sa te liste... Bilo bi super da ponuda radnih mesta bar stagnira, ali ovde to naglo opada... Do skoro su se bar trazili neki prodavci, trgovacki putnici i slicno, a za posao za inzenjera ili slicno stize redje nego pomracenje Sunca. Ovde se plata od oko 400 evra, sto je prosecna profesorska plata u srednjoj skoli racuna kao odlicna. Dok sam recimo za BG cuo da se ne mogu naci kadrovi koji bi uopste gurnuli glavu u skolu a te pare, ovde je navalica na ta radna mesta samo takva, pogotovo u ovom vremenu posle izbora, kada je lako uvuci se na kvarno.

Poslednja izmena:
Yep. Niš slobodno zaboravite. Ne samo da je ponuda radne snage veća nego potražnja,
nego se svakog dana zatvara sve više firmi.

Problem je prilično drastičan, neke firme koje cvetaju u drugim gradovima ovde zatvaraju predstavništva. Tržni centri zvrje prazni.

Ako želite da pokrenete neki posao, morate i da pristanete i na nenormalne cene npr. za iznajmljivanje lokala. Tipa od 600 evra mesečno za ruiniran lokal u mrtvom delu grada,
do 2500 evra za nešto veće i bliže prometnim mestima.

Rezultat toga je da nekih 95% ljudi koje znam i u svojim tridesetim godinama i dalje živi s roditeljima. Nisu to nekakve neodgovorne lenštine, ljudi rade, ali su te prosečne zarade jedva dovoljne za neke osnovne potrepštine.

Ne znam kako li je tek u drugim gradovima, pošto ima dosta ljudi koji beže iz Bora, Knjaževca, Pirota, Leskovca, Vranja, kako bi se zaposlili ovde.

I to oko lokala je katastrofa pod milim Bogom... Ne znam sta ce se desiti sa cenama kada otvore onaj novi trzni centar preko puta Kalce. Cak je i Kalca prazna na zadnjem spratu, Dusanov bazar nedaleko odatle je skroz prazan, a od sve tri Zone, samo jedna radi normalno. Za njih je ubedljivo i najveca steta sto su propale.

Mislim, sve vam je jasno kada pogledate Location polje kod ljudi koji su odavde. "The asshole of Universe", i sl. Ja volim ovaj grad, nemojte da me razumete pogresno, bio bih najsrecniji covek na svetu kada bi moglo da se radi i zivi ovde od znanja i rada, ali nema od toga nista. Sada upisujem fakultet, i ako pogledam i procenim kakve su mi sanse ovde kroz recimo 5-6 godina, rezultati su vrlo crni. Jednostavno posao se prihvata po principu "daj sta das".

A o svim vidovima trgovine ne vredi komentarisati. 90% prodavnica drze jednu istu robu, nevezano za to koja je roba u pitanju. Tu je cak IT trgovina i u prednosti, moze se naci sve (i svasta) :)

...a po većim cenama nego npr u BGD.

Ovo potpisujem i mislim da je jednostavnije i brze ispolagati par usko strucnih kurseva koji daju konkretno znanje nego se mlatiti sa faxom i onda kad zavrsis o5 svi traze za zaposlenje 2-3 godine radnog iskustva, pa ako niko nece da zaposli mladog coveka koji je tek zavrsio fax kako onda taj mlad covek da ima 2-3 godine radnog iskustva?

iscimash se, zavrshish faks sa 22-23, nadjesh posao i sa 26 si i dalje mlad chovek sa radnim iskustvom, ako si vec nesposoban da radish uz faks.
a ako sa zavrshenim faksom nisi sposoban da nadjes posao, onda si stvarno dzabe studirao.

Poslednja izmena:
Da da, kako da ne, zavrsice ETF/medicinu/prava etc. sa 22-23 a da pritom ostane normalan, ima zivot van faksa i uz sve to radi. ;)

Poslednja izmena:
Da da, kako da ne, zavrsice ETF/medicinu/prava etc. sa 22-23 a da pritom ostane normalan, ima zivot van faksa i uz sve to radi. ;)

Mozda ne sa 23, ali sa 24 sigurno moze. Kakva su to predubedjenja, da ostane normalan?! Dadada, sada su svi koji su zavrsili ElFak/ETF caknuti/coravi/celavi... Svasta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno