- Učlanjen(a)
- 20.10.2004
- Poena
- 985
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Core i9 14900KF*Noctua NH-D15
- Matična ploča
- MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
- RAM
- Corsair Vengeance DDR5 64GB 6400MHz
- GPU
- Asus TUF RTX4090
- Storage
- 2x 2TB Samsung 990 PRO NVMe M.2
- PSU
- Corsair HX1500i
- Kućište
- NZXT H7 Flow
- Monitor
- LG Ultragear 27GS95QE-B, LG CX
Znao sam da je los primer, poenta je da se za svaki nosac moglo reci da je planiran za spustanje ljudi na Mesec...
Ako raketa ima ovo u svom nosu, a ne bojevu glavu, onda verovatno sluzi za spustanje ljudi na Mesec
Inace, neke danasnje ruske rakete koje izbacuju satelite u orbitu i jesu nekad nosile bojeve glave, a takodje je to vazilo i za americki Titan i Atlas.
Ovo me podseti da opet skrenem paznju (ako niste gledali National Gegraphic dokumentarac), od te N1 rakete su pukim slucajem ostali sacuvani motori NK-33 (tako sto je vodja projekta/glavni inzenjer prekrsio naredjenje da ih unisti, umesto toga on ih je konzervirao i uskladistio), koji su se kasnih 90-ih pokazali kao motori sa najvecim stepenom iskoriscenosti u raketnoj industriji.
Imali su veoma smeo dizajn, a prostu izvedbu i bili su izuzetno pouzdani.Takav dizajn amerikanci nikad nisu uspeli da savladaju.Secam se razloga zasto je to tako, ameri jednostavno nisu imali dovoljno fondova za "trial & error" sistem razvoja.Rusi naprave nesto, izmene nesto i odmah na lansirnu rampu da se vidi radi li to ili ne.Ako ne, menjaj.Eksplodira, nema veze, idemo dalje...
I uprkos tome, razvoj Saturn V je kostao vise (i duzi je razvoj bio).
Poslednja izmena: