Šta je novo?

NASA Could Abandon Plans for Lunar Base

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znao sam da je los primer :D, poenta je da se za svaki nosac moglo reci da je planiran za spustanje ljudi na Mesec...

Ako raketa ima ovo u svom nosu, a ne bojevu glavu, onda verovatno sluzi za spustanje ljudi na Mesec:D

Inace, neke danasnje ruske rakete koje izbacuju satelite u orbitu i jesu nekad nosile bojeve glave, a takodje je to vazilo i za americki Titan i Atlas.

Ovo me podseti da opet skrenem paznju (ako niste gledali National Gegraphic dokumentarac), od te N1 rakete su pukim slucajem ostali sacuvani motori NK-33 (tako sto je vodja projekta/glavni inzenjer prekrsio naredjenje da ih unisti, umesto toga on ih je konzervirao i uskladistio), koji su se kasnih 90-ih pokazali kao motori sa najvecim stepenom iskoriscenosti u raketnoj industriji.
Imali su veoma smeo dizajn, a prostu izvedbu i bili su izuzetno pouzdani.Takav dizajn amerikanci nikad nisu uspeli da savladaju.Secam se razloga zasto je to tako, ameri jednostavno nisu imali dovoljno fondova za "trial & error" sistem razvoja.Rusi naprave nesto, izmene nesto i odmah na lansirnu rampu da se vidi radi li to ili ne.Ako ne, menjaj.Eksplodira, nema veze, idemo dalje...
I uprkos tome, razvoj Saturn V je kostao vise (i duzi je razvoj bio).

Poslednja izmena:
mene izluduje shto niko od vas nije u stanju da poveuje u teoriju zavere.

JFK je po tri istrazivanja, dalas policije, FBI-a i vorenove komisije umro na sledeci nachin -

metak kalibra 6.5 je ushao u njegove grudi, odbio se od rebro, sishao u karlicu, odbio se od karlice, i izashao na vrat. i pritom ozledio Konolija

jeste. 100 puta. prvo - 6.5 je veci kalibar od 5.56 koji je u stanju da se jednom odbije od koske, dakle - teshko, u milijardu sluchajeva da se ovo zapravo desi. drugo - trajektorija metka - moze da se desi, al da je kenedi u sebi imao metalni skelet i nedostatak jetre, bubrega, stomachne duplje, i srca.

sama americhka javnost, a svi znamo koji su to ******, nisu poverovali u vorenovu komisiju, i njihov izveshtaj.

dajle - sletanje na mesec je jako sumnjiva stvar, da se ne lazemo. evo par stvari koje mogu, a i ne moraju biti tachne -

1. kamenje sa meseca ne mora da bude kamenje sa meseca, jer postoje podrumi sa hemicharima, koj ce da sastave unikat kamen, dok si reko keks.

2. nema zvezda - izgovor je da je sunce zamaskiralo sjaj zvezda, i da su kamere podeshene na daylight, ali su se onda stronauti opasno upecali - izjave oldrina i armstronga je da ni oni nisu videli zvezde - to moze da bude istina, samo u sluchaju da NI JEDNOG trenutka nisu okrenuli ledja suncu, i pogledali u svemir - shto je nemoguce.

3. jedna od fotografija Neil Armstrong-a u njegovom "prvom koraku" je uslikana sa zemje, odnosno iz ugla koji gleda iz zablje perspektive - osim ako na nogama letelice nije bilo kamera - ko ga je snimio ? alien sa Nikon-om ?

4. kontradikcije slika, sa videom, mnoge

5. NASA je izjavila da je ceo set kamera bio zashticen "aluminijumom" da radijacija ne bi sprzila film. odlichno, odoh sad da se namazem aluminijumom, i da kradem po chernobilju

6. koliko je retardirano da su svi astronauti imali ruchnu kameru, ali opet, nema ni jedne slike gde jedan snima drugog, dok snima ??

7. ova je moja ideja, zivo me zanima objashnjenje - ako je u trenutku zabadanja zastave, armstrong dodirnuo rukom samu zastavu, i dao joj odredjeni impuls (mora da jeste, nema govora da nije), i bez obzira na nepostojanje vaduha - zar ne bi zastava trebala da se bukvalno savije sama oko sebe, usled najmanjeg moguceg impulsa u jednom od smerova ?

8. armstrong i oldrin zabadaju zastavu, a kako NASA kaze jedini izvor svetla je sunce - odakle onda armstrongu duplo kraca senka od odlrina ? -

1969_Armstrong_Aldrin_MoonFlag.gif

Ovo je naj tema na benchu:p
Prosto ne mogu da pohvatam šta se više događa, ali dobar film bi od ovoga mogao da bude, pa čak i serija, nešto kao "lost".
Mada gubim se više u celoj priči:p

sama americhka javnost, a svi znamo koji su to ******, nisu poverovali u vorenovu komisiju, i njihov izveshtaj.

Ako su toliki ******, kako su izvalili zaveru? Nije baš logično, zar ne?

Btw, hvala svima za odlične linkove, zaista ima strašnog materijala:)

Preporuka za jedan SF film: Moon Trap
Glume: Walter Koenig, Bruce Campbell i Leigh Lombardi (koja sasvim pristojno izgleda, čak i danas:D).

Poslednja izmena:
Igoritze, razmisli zasto je tako, razlicita duzina senke moze biti kada je desni 'svemirac' na uzvisenju, a izgleda i kao da na kraju senke levog pocinje drugo uzvisenje.

I molim bez Kenedija dalje, stvarno nema smisla da se pominju neke druge spanske serije osim ove o sletanju na Mesec.

Poslednja izmena:
SOCOM : pa valjda je hteo da kaze : ako su ****** provalili onda toliko o njenoj verodostojnosti

Poslednja izmena:
Nije mi jasno samo kako neki ne mogu da dobace do toga da osim integrisanih kola, maltene sva tehnika koja postoji, postojala je i pre 40 godina. Istina tolerancije su bile vece, kvalitet manji, radni vek kraci itd... ali funkcionalno ista stvar. Sadasnji mlazni motori su funkcionalno isti kao i pre 60 godina. Raketni motori (osim SRB) su maltene isti od kad postoje. Navigacija se vrsi na isti nacin sad kao i pre 50 godina. Ako voyager I i II i dan danas rade, mislim da su ipak pre 40 godina imali tehnologiju da naprave masine koje ce izdrzati poprilicna opterecenja. Video sam uzivo Vostok i moram reci da izgleda kao da su ga deca na oto-u sklapala, ali rakete na bazi njega i dan danas nose ruse u svemir. Naravno dodali su malo elektronike i poboljsali motore ali je to sustinski tehnologija iz 50tih godina.

Prosto sam ubedjen da danas kad bi pravili Saturn V, to bi trajalo bar 3 puta duze, kostalo 10 puta vise i verovatno bi bilo problema sa elektronikom (Arijana V i softver od 4vorke) mnogo vise nego sto bi ih mehanika zezala.

Igoritze, razmisli zasto je tako, razlicita duzina senke moze biti kada je desni 'svemirac' na uzvisenju, a izgleda i kao da na kraju senke levog pocinje drugo uzvisenje.

Ko god da je ucio perspektivu na ozbiljnom nivou nema nikakve dileme sa senkama ;)

SOCOM : pa valjda je hteo da kaze : ako su ****** provalili onda toliko o njenoj verodostojnosti

Aha, ali mislim da dobar deo svetske javnosti veruje u zvaničnu priču dan danas,bilo da je ta priča vezana za JFK ili za spuštanje na mesec, toliko o debilima.
Oduvek je postojala manipulacija javnošću, to nam je u krvi.

E, al' duplo veća?! :zgran::trust:
Dobro je dok je noga duplo veća:D

Poslednja izmena:
Tanak lim i skupi delovi.... i elektronika koja se kvari :D

Mozda je to osnovni razlog zasto se vise supersile ne interesuju za jurenje po svemiru (mada bi mogli da se mlate tamo gore a mi dole bezbrizni gledamo starwars), >potrebno< je uloziti ogromne sume novca u ponovno izmisljanje stvari od pre 40 godina a mala korist (da ne kazem zarada) osim za 'kooperante'.

JFK je po tri istrazivanja, dalas policije, FBI-a i vorenove komisije umro na sledeci nachin -

metak kalibra 6.5 je ushao u njegove grudi, odbio se od rebro, sishao u karlicu, odbio se od karlice, i izashao na vrat. i pritom ozledio Konolija

jeste. 100 puta. prvo - 6.5 je veci kalibar od 5.56 koji je u stanju da se jednom odbije od koske, dakle - teshko, u milijardu sluchajeva da se ovo zapravo desi. drugo - trajektorija metka - moze da se desi, al da je kenedi u sebi imao metalni skelet i nedostatak jetre, bubrega, stomachne duplje, i srca.

Jedno je razglabati o temi tipa "zemlja je ravna il' nije" kakva je ova, a drugo je to o Kenediju...i to je cist offtopic.

dajle - sletanje na mesec je jako sumnjiva stvar, da se ne lazemo. evo par stvari koje mogu, a i ne moraju biti tachne -

1. kamenje sa meseca ne mora da bude kamenje sa meseca, jer postoje podrumi sa hemicharima, koj ce da sastave unikat kamen, dok si reko keks.

Da, postoje podrumi u kojima se mogu napraviti kamencici jednakog sastava kao i meteoriti pronadjeni na Zemlji, tj. od materijala i sa svojstvima kakvi ne postoje na nasoj planeti.Plus sto su to izgleda odradili u podrumu pre 4 i kusur milijarde godina, jerbo testiranje na ugljenikove izotope ne laze ;) Ili laze?:trust:

2. nema zvezda - izgovor je da je sunce zamaskiralo sjaj zvezda, i da su kamere podeshene na daylight, ali su se onda stronauti opasno upecali - izjave oldrina i armstronga je da ni oni nisu videli zvezde - to moze da bude istina, samo u sluchaju da NI JEDNOG trenutka nisu okrenuli ledja suncu, i pogledali u svemir - shto je nemoguce.

Ja koji ovako usred leta izadjem napolje (a zivim u redje nastanjenom podrucju), i iako je napolju vedro jedva nazirem po koju zvezdu na nebu samo zato sto mi svetli sijalica na terasi, kako li je tek njima na mesecu?Reflektivna bela povrsina koja obasjava nocno nebo i pravi senke na obliznjoj planeti, verovatno vise smeta od sijalice na mojoj terasi :D

3. jedna od fotografija Neil Armstrong-a u njegovom "prvom koraku" je uslikana sa zemje, odnosno iz ugla koji gleda iz zablje perspektive - osim ako na nogama letelice nije bilo kamera - ko ga je snimio ? alien sa Nikon-om ?

A sta ako jeste bilo kamere tu negde?

da...mnoge

5. NASA je izjavila da je ceo set kamera bio zashticen "aluminijumom" da radijacija ne bi sprzila film. odlichno, odoh sad da se namazem aluminijumom, i da kradem po chernobilju

Radijacija?Ili si to pogresno razumeo...mozda su mislili na aluminijumsku foliju koja reflektuje suncevu svetlost i sprecava zagrevanje/topljenje?

6. koliko je retardirano da su svi astronauti imali ruchnu kameru, ali opet, nema ni jedne slike gde jedan snima drugog, dok snima ??

Nisu imali rucne kamere, vec kamere montirane na odela u nivou grudnog kosa.

Evo ti i slike...

sxbuog.jpg

7. ova je moja ideja, zivo me zanima objashnjenje - ako je u trenutku zabadanja zastave, armstrong dodirnuo rukom samu zastavu, i dao joj odredjeni impuls (mora da jeste, nema govora da nije), i bez obzira na nepostojanje vaduha - zar ne bi zastava trebala da se bukvalno savije sama oko sebe, usled najmanjeg moguceg impulsa u jednom od smerova ?

Zastava-
1. nije od tkanine od koje se prave zastave na nasoj planeti
2.montirana je na RAM

8. armstrong i oldrin zabadaju zastavu, a kako NASA kaze jedini izvor svetla je sunce - odakle onda armstrongu duplo kraca senka od odlrina ? -

1969_Armstrong_Aldrin_MoonFlag.gif

A sta ako je tlo pod nagibom nekim slucajem?

Tanak lim i skupi delovi.... i elektronika koja se kvari :D

Mozda je to osnovni razlog zasto se vise supersile ne interesuju za jurenje po svemiru (mada bi mogli da se mlate tamo gore a mi dole bezbrizni gledamo starwars), >potrebno< je uloziti ogromne sume novca u ponovno izmisljanje stvari od pre 40 godina a mala korist (da ne kazem zarada) osim za 'kooperante'.

Pa tad je bi sistem kao kod ruskih radara, sto bi pravili elektroniku koja vrti crtu po okruglom ekranu i moze lako da otkaze, bolje kao rusi uzmu iscrtaju liniju i stave elektro motor na kalemove za konvergenciju i njih vrte oko ekrana. :D:D

Prosto i jednostavno,ko je blizi izvoru svetla njegova senka cje biti vecja

Kakvo brdo?:D Kakvih 45° ?:D
Dovoljno je najprostije udubljenje, izbocina, minimalni pad ili uzvisenje da izduzi senku...a ako je tu iza njih kako kazete reflektor, a tlo ravno, ODAKLE osobi koja je BLIZA izvoru svetla, DUZA senka???

M!ST!CX je napisao(la):

E ovo je stvarno...:d

Zato tvrdim da nas ovakve stvari polako pretvaraju u prosecnog amerikanca:p

Poslednja izmena:
Kakvo brdo?:D Kakvih 45° ?:D
Dovoljno je najprostije udubljenje, izbocina, minimalni pad ili uzvisenje da izduzi senku...a ako je tu iza njih kako kazete reflektor, a tlo ravno, ODAKLE osobi koja je BLIZA izvoru svetla, DUZA senka???

E ovo je stvarno...:d

Zato tvrdim da nas ovakve stvari polako pretvaraju u prosecnog amerikanca:p

100% ispravno:)
Mi već jesmo amerikanci, samo se tripujemo:D Mi smo geekovi, 100% američki proizvod:D

Poslednja izmena:
Ja koji ovako usred leta izadjem napolje (a zivim u redje nastanjenom podrucju), i iako je napolju vedro jedva nazirem po koju zvezdu na nebu samo zato sto mi svetli sijalica na terasi, kako li je tek njima na mesecu?Reflektivna bela povrsina koja obasjava nocno nebo i pravi senke na obliznjoj planeti, verovatno vise smeta od sijalice na mojoj terasi :D
Da ne pominjemo da su oni tamo bili po DANU. Nebo je crno zbog nedostatka atmosfere, a površina Meseca je vrlo reflektivna, tako da je i ambijentalno svetlo prilično jako što uslovljava kraću ekspoziciju tokom slikanja.

Jes' namjerno su tražili brdo da bocnu zastavu pod uglom od 45°.

Da ste ikad nacrtali jednu perspektivnu sliku sa senkama u zivotu, ne bi imali ovakve izjave. Na ovoj slici se dobro vidi da je teren u padu u tri pravca, a jedna mala promena nagiba znacajno menja bacenu senku. Ne verujete? Ako vas ne mrzi svratite do Arhitektonskog faksa i katedre za nacrtnu geometriju pa ih pitajte.

Poslednja izmena:

Ali covece ti me bas zasmejavas. Da li si pogledao i jedan link sto smo dali ili samo pricas svoju pricu. Da si malo pogledao video bi bar za zastavu i za kamere i ne bi pitao gluposti. Dakle prvo pogledaj sve sto smo rekli, a onda ako nadjes nesto mozes da nastavis, ovako samo smaras.

Igoritze sta tebe to sve briga kad ce crna rupa da nas proguta sve :D

Objasni ti Nex sve, daj neke ono stvarno sumnjive stvari pitaj, a ne te gluposti..

Nex999 sarkazam ti nije na mestu - jer NISHTA ti meni nisi objasnio, niti opovrgao.

Einstein - bash na osnovu linkova sam sastavio ovih nekoliko stavki. to shto bi ti poverovao i da teletabis stvarno ima teve u stomaku, kamoli chinjenicu da nije realan - to je tvoj problem.

Nex999 - ahahahah, ova slika sa refleksijom astronauta je NAJVECA sramota, ako je zaista NASA to objavila!

pogledaj ugao reflektovanog astronauta, i pogledaj ugao vizira - NEMA SILE bozije da ovako ispadne slika, ovo je Photoshop 69' i jako je losh :d

i pritom - i dalje nije slika gde astronaut slika astronauta kako slika :)

Igoritze sta tebe to sve briga kad ce crna rupa da nas proguta sve :D

Objasni ti Nex sve, daj neke ono stvarno sumnjive stvari pitaj, a ne te gluposti..

nishta meni nije nex999 rekao, osim shto je pokushao da sprovede stari dobri "ivke76 sarkazam" koji pritom ne radi.

To što je nex rekao je jednako dokazivo (ili nedokazivo) kao i ono što je igoritza rekao.

upravo

Poslednja izmena:
Ma.. ladno opet pominje zastavu a Mythbusters su veoma slikovito to objasnili, verovatno je jedan od onih sto samo fura svoju prichu i nece da vidi dokaze. Nema smisla raspravljati sa takvima..
Ono sto je meni cudno je recimo kako su slikali sve te slike, jesu imali neki "okidac" u ruci, podesili su aparate pre sletanja, sta? Jer tad nije bilo "auto focusa", morali su sve rucno da namestaju, a kako sa onim rukavicama nije mi jasno... a i ne vide kako to izgleda, ne mogu da gledaju sta su podesili, sta, na slepo su uboli bas idealna podesavanja?

Ma kakvi mythbasters i njihova objektivnost. Igraju kako im neko svira. Sjećam se epizode "kako *****ati alko test" i sa njima bio policajac u emisiji, i na kraju poslije svega što su probali, su zaključili da nema šanse da se prevesla.

Taman će im onda u svetoj, jedinoj, neprikosnovenoj Amer'ci dozvoliti da dokažu "zastava na mjesecu FAIL". :trust:

Ma.. ladno opet pominje zastavu a Mythbusters su veoma slikovito to objasnili, verovatno je jedan od onih sto samo fura svoju prichu i nece da vidi dokaze. Nema smisla raspravljati sa takvima..
Ono sto je meni cudno je recimo kako su slikali sve te slike, jesu imali neki "okidac" u ruci, podesili su aparate pre sletanja, sta? Jer tad nije bilo "auto focusa", morali su sve rucno da namestaju, a kako sa onim rukavicama nije mi jasno... a i ne vide kako to izgleda, ne mogu da gledaju sta su podesili, sta, na slepo su uboli bas idealna podesavanja?

Postojali su i tada aparati za automatikom, ko se bavio fotografijom i pre digitalaca zna o cemu pricam. Drugo blenda im je bila verovatno zatvorena potpuno zbog jakog svetla pa je samim tim bila i velika dubinska ostrina i nije bilo preterane potrebe za ostrenjem posto su uglavnom sve slike panoramske ekspozicija je bila 100% na automatici.

@ shadow

Ma nebitno ko je, slikovito je objasnjeno. Takva je zastava, iz vise delova, i specificno je platno, kad je pomeras izgleda kao da se vijori... zasto se ne pomera kad prestanu da je diraju, sta ugasio se vetar kad je astronaut ukopao zastavu? :)

@ misko

Hm, nisam znao da je bila neka vrsta automatike i tada..

Poslednja izmena:
@zagovaraci teorije zavere:

Dokaze koje je izneo Igoritza i ostali su besmisleni i predstavljaju razmisljanje ljudi koji nisu sagledali ceo dogadjaj ili selektivno odbacuju veliki broj cinjenica kako bi potkrepili svoje ideje i teorije. Radijacija, osvetljenje, senke, zastava, razni bljeskovi na video snimcima, ... sve je to besmisleno.

Ako je ceo dogadjaj globalna prevara onda je za "zatvaranje usta" koji su ucestvovali u toj predstavi potrosen ogroman novac. Koliko novca je u pitanju? Okvirno.. nemora tacno u dinar/cent.

Ako ceo dogadjaj nije prevara, koliko su novca zaradili zagovaraci teorije zavere? Koji su porivi da sumnjate u istinitost dogadjaja? Da su Rusi prvi sleteli da li bi u tom slucaju sumnjali? Ili sta da su Hrvati prvi sleteli?

Za kraj, pogledajte ovajzanimljiv film: http://www.imdb.com/title/tt0205873/

Najobicniji analogni svetlomer u samom aparatu koji bira duzinu ekspozicije.

A što su nosili posebno platno na mjesec? Da bi se viorilo? Just like that?

O cemu ti? Poenta je da se zastava "viori" samo dok je ovaj ukopava u zemlju, gde nestade "vetar" kad je vise niko ne dira?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno