Šta je novo?

NASA Could Abandon Plans for Lunar Base

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
svaka Cooper-ova rechenica u toj knjizi ima smisla, i iako se ne moze potvrditi - ne moze se i osporiti
Sta je verovatnije - ta njegova pricha, ili da je Cooper prestao da pije lekice za svoju paranoidnu shizofreniju, pa je kao posledicu toga dobio shut kartu iz firme u kojoj je radio ?

Apropo te 'teorije' da su Alieni 'jedva' doshli ovde i hoce da se ovde nasele jer nemaju druge, u svim svojim varijantama - what a bunch of crap. Svaka spacefaring civilizacija bi preferirala zhivot u svemiru u pokretnim domovima - npr velikim asteroidima izdubljenim iznutra i zarotiranim radi obezbedjenja gravitacije - ispred zhivota u dubokom gravitacionom bunaru kakve su planete. Chak cemo i mi to u skoroj buducnosti da uradimo.

pih a ja mislio da su scenaristi dosijea x smislili tu foru oko ukrštanja gena sa malim zelenim i ljudskog pokreta otpora, na kraju tu ideju su samo pozajmili :(
- ili je disije x jednim delom zapravo dokumentarac koji nas priprema za neminovnost alien invazije :D

Znaci, stvarno je cudno koliko ljudi veruje u tu "teoriju" laziranja odlaska na mesec...uprkos svemu.Sve po logici koja ide od "ameri su glupaci da tako nesto uspeju da urade" , preko "mazanja ociju svetskoj javnosti" do pseudonaucnih argumenata o Van Allenovom pojasu, fejkovanim fotografijama, zastavi koja se "vijori" itd itd...A najbolji su oni koji veruju u fotomontazu Nila Armstronga sa masonskom zastavom u rukama.
FlatEarthSociety u najboljim danima...:d

Uvek me podseti na jedan Horizon dokumentarac gde je kamerman pitao Briana Cox-a sta misli o tom "laziranju" i onima koji u to veruju:D

Ontopic:
Steta je zbog tog odustajanja, ali to je ipak "samo" mesec, Mars je zanimljiviji:p

Kada su tako pametni, najlepsi i sve naj, kako to da jos koji put nisu uspesno sleteli na Mesec. Eto, mi vec drugi put slecemo na Mesec , a Vi ostali ni jednom ?

Poslednja izmena od urednika:
Stvarno vas molim da se zadrzite u okvirima teme - a to su baza na Mesecu i da li se let na Mesec sa ljudskom posadom desio ili nije.

Igoritzin post o svemircima ostaje jer daje novi aspekt prici o laziranju sletanja na mesec, iako iz pera pomalo poremecenog Coopera :)

Poslednja izmena:
Kada su tako pametni, najlepsi i sve naj, kako to da jos koji put nisu uspesno sleteli na Mesec. Eto, mi vec drugi put slecemo na Mesec , a Vi ostali ni jednom ?

Apollo 8 bio u mesecevoj orbiti 21.12.1968 - 27.12.1968
Apollo 10 bio u mesecevoj orbiti 18.05.1969 - 26.05.1969
Apollo 11 sleteo na mesec 16.07.1969 - 24.07.1969
Apollo 12 sleteo na mesec 14.11.1969 - 24.11.1969
Apollo 14 sleteo na mesec 31.01.1971 - 09.02.1971
Apollo 15 sleteo na mesec 26.07.1971 - 07.08.1971
Apollo 16 sleteo na mesec 16.04.1972 - 27.08.1972
Apollo 17 sleteo na mesec 07.12.1972 - 19.12.1972

Znaci 8 putovanja i 6 sletanja je bilo i za svaki postoji film i snimci u visokoj rezoluciji. Npr:

http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo17/hires/as17-134-20382.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Ap17_strolling.ogg

Takodje imate i za svaku misiju gomilu filmova i HiRes fotografija pa pregledajte sve pre nego sto se uhvatite u kolo koje je poveo Bil Kejsing.

http://history.nasa.gov/alsj/a11/a11j.html
http://history.nasa.gov/alsj/a12/a12j.html
http://history.nasa.gov/alsj/a13/a13j.html
http://history.nasa.gov/alsj/a14/a14j.html
http://history.nasa.gov/alsj/a15/a15j.html
http://history.nasa.gov/alsj/a16/a16j.html
http://history.nasa.gov/alsj/a17/a17j.html

Šteta što se taj Cooper nije obogatio - da je pogodio pravi filmski studio, mogao je da bude milioner!
Iako sam se i ja palio na to da na mesec ljudi nikada nisu otišli, pa pratio razne sajtove koji se bave time, razne "naučne" dokaze koji pokazuju da je sve fake (limun koji se vidi kako stoji na ispustu prozora u Apolo-u, a koji bi morao da pluta jer su već bili u svemiru), slike dve Zemlje na dva različita prozora ali različitih veličina, objašnjenje profesionalnih fotografa o prelamanju svetlosti na slikama i kako je to SIGURNO rađeno u studiju, građevine na Mesecu i čuveni "uhvaćen" razgovor prvih astronauta tamo i kontrole na Zemlji o tome kako vide nešto... bla, bla... ima toga koliko hoćeš!
I na kraju, došao sam do zaključka - da smo ipak bili tamo! Kako, lepo! Ne isplati se lagati BAŠ TOLIKO! I laganje košta!
Interes zemalja koje su posetile Mesec na ovaj ili onaj način (slale ljude/sonde) se ekonomski tada nije isplatio. Pitanje je kada će ponovo doći u žižu interesovanja zbog Helijuma 3 i drugih minerala ili ruda (verovatno kada bude komercijalno isplativo), ali me ova vest iz NASE dosta razočarala! J**i ga - iapk će moj plac na Mesecu morati da pričeka na bolje dane. Ali dobro, zato se pripremam da kao dekica na Pavonis Monsu na Marsu imam vikendicu sa lepim pogledom! :smoke:

Mislim da je bolje da se manemo teorija zavere. Ima ih previše, a ova o sletanju na Mesec je preveliki zalogaj za lažiranje. Ako ništa drugo, ima bar 50 različitih dokumentaraca o propremi kosmonauta, razvoju raketa, snimaka lansiranja, bla... bla... Zar ne mislite da bi i njih mrzelo da snime sve to samo zarad lažiranja?

Gravitacija meseca je za oko 84% manja od zemljine. Ali za napuštanje površine meseca svakako treba dooosta goriva bilo čvrstog bilo tečnog. A u modulu u kome su se navodno nalazili ameri svakako nije bilo mesta za dovoljno istog. Svako ko se barem malo razume u raketnu tehniku zna da bi let takve letelice bio potpuno nestabilan (pre bi se zakucao u mesec nego što bi se odvojio od njega) zato što je centar potiska ispred centra gravitacije. Za iole stabilan let je potrebno da centar potiska bude ispod centra gravitacije barem za jedan prečnik tela rakete, modula, letelice.

Ne kažem da nisu mogli da se spuste na površinu meseca, ali nisu nikako mogli da se vrate na zemlju.

Poslednja izmena:
Сасвим могуће да су лажирали читаву ствар зарад приказивања величине америчке нације, али сумњам да са данашњом технологијом не би могли да направе шта хоће, и то не само Амери.

ја желим да верујем да су људи били на месецу, али ово је баш очигледно да су га подигли жицом...

A vi ste inace bili u prostoru sa toliko manjom gravitacijom pa znate kako se telo krece u takvoj sredini :D

Poslednja izmena:
I ta ogledala niko osim ljudi nije mogao da postavi?

Pa ako mislis na masine bem li ga malo teze. Sto se tice alien-a, tu bi jos i mogao da se slozim, ali ipak je verovatnije da su ljudi to uradili.
Inace sto se tice radijacije, da je tolika radijacija kao sto neki pricaju pre bi crkla elektronika, ona je mnogo osetljivija nego ljudi :)

Evo ga mozda najbolji deo iz Mythbusters-a:
http://www.youtube.com/watch?v=VmVxSFnjYCA

Zanimljivo je kako argument, i to ozbiljan, nista ne vredi u povrshnim raspravama. Na prvoj strani je covek okacio link, o ogledalima koja su postavili astronauti, i umesto rasprava da dobije novi smer, nastavilo se josh dalje, doslo se eto i do svemiraca :).

Kao sto kaze gospodja iz opservatorije, na pitanje: sta mislite o ljudima koji tvrde da covek nikada nije sleteo na mesec - u 1:47 min, tako ce vam isto reci likovi iz npr opservatorije na Zvezdari.

Znaci evo rekonstrukcije:

Ameri su ispalili nekakvu raketu, ciji razvoj i pravljenje kosta milijarde, u njoj je bio nekakva maketa Apoloa. U maketi nisu bili zivi ljudi, koji bi pilotirali letilicom, vec je bila prazna, i podeshavala je orbitu i sletanje slucajno. Posto se sa obicnim teleskopom vidi satelit u orbiti pa i dalje najnormalnije (nekad i golim okom ako je vreme ok), Rusi kao i ostatak sveta koji je pratio misiju, je bio placen da cuti o tome da letilica u stvari ne leti na mesec niti se vraca odande, (jer ako je letilica samo zaokruzila oko meseca, a ne sletela, onda bi trajanje mislije i povratak kapsule bio mnogo kraci) vec prolazi mimo njega. Signal koji je dolazio iz svemira a koji i najobicniji radio amater moze ustanoviti da li dolazi iz svemira, je zapravo ishao iz studija, ali sve spijunske sluzbe ostatka sveta su dobile kesh da cute o tome. I na kraju, ogledala koja su apolo misije postavile, i koja astronomi sirom sveta koriste vec decenijama za odredjivanje tacne udaljenosti meseca, su zapravo postavili svemirci (ili roboti iz shesdesetih), koji su bili u talu sa amerima?

Toliko o prenaduvavanju price. Nazalost - zivot nije bajka.

Poslednja izmena:
Sine, koliko para za zataskavanje (a ako se gledaju oni sajtovi i ubistava). Potpuno neverovatno :d

Upravo tako, sletanje na mesec i 9/11 su jednostavno previse komplikovane i neverovatne operacije da bi se izrezirale, ali uvek ce biti zanimljivih teorija. Mene recimo bas zaintrigiralo (ako je tacno) da su okinuli jedno 6000 fotografija za tih par misija, sve u savrsenim ekspozicijima (sa onakvim rukavicama i bez automatike, sve su morali rucno da podesavaju). Na kraju su izracunali da su okidali fotografiju svakih pola minuta :) Da nisu nista drugo radili tamo opet je neverovatna informacija..

Poslednja izmena:
proracun je koliko sam video fotka na 50 sekundi. E sad to je proracun za jednu kameru, a ko zna koliko ih je bilo (2, 3, 10). Drugo da li si ti video svih 6000 fotki pa da kazes da su sve savrsene. Niko od nas nije, sve sto smo videli to je ono sto se daje da se vidi, a sigurno nece neke budj slike da daju. To je celo objasnjenje u vezi toga.

Mene recimo bas zaintrigiralo (ako je tacno) da su okinuli jedno 6000 fotografija za tih par misija, sve u savrsenim ekspozicijima (sa onakvim rukavicama i bez automatike, sve su morali rucno da podesavaju). Na kraju su izracunali da su okidali fotografiju svakih pola minuta :) Da nisu nista drugo radili tamo opet je neverovatna informacija..
Reci to mom ortaku koji je na prošloj žurci opalio 2000 slika :D

Poslednja izmena:
@Bozha: U cemu je problem sa robotima iz sezdesetih? Pa Lunohodu nije bio problem da se ganja po Mesecu bez ljudi?

Nego jel se ja dobro secam (znam da sam imao taj wallpaper) u vezi onog malog robota na marsu. Jel to stvarno uspela misija ili neki digitalni model sta bi oni zeleli? Ako je tacno i ako taj robot sljaka na marsu ne vidim zasto bi se sprzila elektronika na mesecu i zasto bi bio potreban brod debljine 2 metra da bi preziveli..

Mesas stvari, elektronika (elektrika) moze da prezivi radijaciju, problem su ljudi.

Znam, nego vidim da vas dosta pominje da bi pre riknula elektrika nego ljudi..
Zar nema neki naucni dokaz kolika je radijacija na mesecu i da li su ta odela dovoljna za zastitu, nemoguce da se jos spekulise oko toga, zar niko nije obavio test tih odela da bi to dokazao? (osim NASA-e naravno)

Mesas stvari, elektronika (elektrika) moze da prezivi radijaciju, problem su ljudi.

Ne, ne moze. Elektronika moze biti vrlo osetljiva na radijaciju. Ova danasnja je skoro dosla do granice gde radijacija na zemlji smeta pravilnom radu (toliko su male velicine u pitanju da zracenje na zemlji moze da izazove preskakanje elektrona izmedju gejtova tranzistora, ovo sam slusao na faksu), tako da iako tad nije bilo toliko minijaturno, sigurno ne bi izdrazalo toliko zracenje o kome se prica. Inace zracenje je kumulativno opasno, imas sajt na kome je lik lepo racunao da su astronauti negde oko sat i po vremena u opasnom delu (u tom Van Alenovom pojasu gde je jace zracenjenego u outer space-u) i da za to vreme prime jako malo zracenje (2 rem-a ako se dobro secam)

Poslednja izmena:
@Bozha: U cemu je problem sa robotima iz sezdesetih? Pa Lunohodu nije bio problem da se ganja po Mesecu bez ljudi?

Prvo pravilo detektivskih sluzbi je - ako postoji gomila mogucnosti - idi na najednostavniju, ta je bila.

Opste je poznato, da je elektoronika mnogo osetljivija i skuplja od ljudi. Razvijanje sprave, koja bi pilotirala sletanjem, i uzletanjem, kao i postavljanjem ogledala, bi kostalo milijarde, plus bi sprava, sobzirom na tehnologiju 60-tih bila teska tonu. Mnogo ali mnogo jednostavnije je poslati ljude, pri tome je Nixon vec bio spremio posthumni govor za njih, mislim da se moze naci na internetu. Znaci, saljemo ljudske zamorce, stim da smo spremni da se verovatno nece vratiti, kockamo se, pa ako upali - dobismo trku. Samo pilotiranje letilicom, sletanje, je bilo neverovatno komplikovan zadatak, povratak josh komplikovaniji (zbog pogadjnja pravog ugla za ulazak u atmosferu a da ne izgori letilica), te je morao biti covek na licu mesta (radio talas ima veliki ping :) a treba da si precizniji nego u Q3-ci :)). Sve bespilotne misije tog tipa, iz tog vremena su bile u jednom smeru. Mogu da je poshalju - ali nema shanse da je vrate. Da se izoperishe, ispostavlja tako brzo - cak i danasji roboti, recimo na Marsu, prelaze 10m po godinu dana. Nil Armstrong je bio vrhunski test-pilot, navikao se covek na rizik, nekoliko puta zamalo nije izginuo dok je testirao avione, imao je ogromno iskustvo, idealna a pri tome i jeftina mashina za tako nesto. Njima niko nije garantovao da nece oboleti od raka po povratku sa meseca u roku od metar dana. Niko nije znao sta ih ceka gore. Cak su oni prvi objavili (sad vec opstepoznat) fenomen super brzih mikroskopskih cestica, koje idu maltane brzinom svetlosti, prolaze kroz bilo kakvu oplatu, prolaze kroz mozak (!?), kroz mreznjacu, te astronaut cesto vidi bleskanje ispred ociju. Znaci, ljudi su definitivno imali mu*da. Ovo osporavanje, CT, i masovna paranoidna shizofrenija, su samo dokaz koliko covecanstvo polako ali sigurno odlazi u K...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno