Šta je novo?

Must have app's (MacOS X)

Kod tih zamena za Finder najveća vidljiva mogućnost su tabovi, a mislim da su oni skroz nepotrebni kod pregleda fajlova. Jedini put kad vam treba više od jednog otvorenog prozora za pregled fajlova je kada prebacujete nešto iz jednog foldera u drugi ili kada upoređujete sadržaj dva foldera. Za to su tabovi beskorisni. Pa MS bi ih turio u Win Explorer (pošto oni turaju u Windows sve za šta misle da bi iole koristilo), a nije.

Finder + Cinch + Expose -- Najbolji file management :)
ali opet stvar ukusa...
PathFinder je najbolja alternativa samo sto je bagovit na 10.6 (setting file premissions ne radi uvek kako treba)

TotalFinder je simpatican ali generalno lose odradjen...

Pristojna zamena za terminalsku OSX aplikaciju - iTerm

File manageri? I posle 20 godina isprobavanja svega i svacega ne postoji nista brze za manipulaciju fajlovima u GUI-ju od split-screen fajl menadzera (a la Directory Opus/NC/TC/MC).

Pristojna zamena za terminalsku OSX aplikaciju - iTerm

File manageri? I posle 20 godina isprobavanja svega i svacega ne postoji nista brze za manipulaciju fajlovima u GUI-ju od split-screen fajl menadzera (a la Directory Opus/NC/TC/MC).

PathFinder je najbolje odradjen... najfleksibilniji je od svih splitscreen resenja... :)

SoundStudio... max trajanje 40sec, snimis m4a pa reinejmujes u m4r pa bacis u itunes... :)

Poslednja izmena:
gui extenders > make your mac nicer

dock spaces - svaki space poseban dock
mac loc - windows - lock this computer
quicksilver - app triger and starter
cinch - win7 lepljenje prozora na pola ekrana
magicprefs - za magicmouse - guestures
zooom2 - najfenomenalniji gui extension. move and resize windows samo pomeranjem misa bez kliktanja - uz keyboard shortcut

gui extenders > make your mac nicer

dock spaces - svaki space poseban dock
mac loc - windows - lock this computer
quicksilver - app triger and starter
cinch - win7 lepljenje prozora na pola ekrana
magicprefs - za magicmouse - guestures
zooom2 - najfenomenalniji gui extension. move and resize windows samo pomeranjem misa bez kliktanja - uz keyboard shortcut

ReSize - Cinch's big brother :)

Jel zna neko neku aplikaciju za kontrolu ventilatora MacBook-a, koja će da održava određenu temperaturu i prema tome vrši izmene brzine ventilatora. Probao sam do sada smcFanControl koji samo podržava definisanje minimalnog broja obrtaja i Fan Control koja linearno menja brzinu u zavisnosti od temperature, što znači da istog trenutka kada temperatura počne da opada on spušta broj obrtaja umesto da ga drži dok temperatura ne opadne dovoljeno, a ja hoću ovu drugu stvar iz zagrade.

BTW, neko je ovde pričao kako ne bi baš da zatvara MacBook (Pro) dok je u aktivnom stanju jer misli da se možda hladi kroz tastaturu. E pa odgovor je da MacBook usisava spoljašnji vazduh kroz levu stranu tastature.

Poslednja izmena:
Jel zna neko neku aplikaciju za kontrolu ventilatora MacBook-a, koja će da održava određenu temperaturu i prema tome vrši izmene brzine ventilatora. Probao sam do sada smcFanControl koji samo podržava definisanje minimalnog broja obrtaja i Fan Control koja linearno menja brzinu u zavisnosti od temperature, što znači da istog trenutka kada temperatura počne da opada on spušta broj obrtaja umesto da ga drži dok temperatura ne opadne dovoljeno, a ja hoću ovu drugu stvar iz zagrade.

BTW, neko je ovde pričao kako ne bi baš da zatvara MacBook (Pro) dok je u aktivnom stanju jer misli da se možda hladi kroz tastaturu. E pa odgovor je da MacBook usisava spoljašnji vazduh kroz levu stranu tastature.

Malo kasnim, al' dobro.

Probaj da spustis prag kod Fan Controla, recimo da ne krene 6k obrtaja na 80 stepeni nego ranije; kad temperatura krene da pada i ventilatori ce poceti da se vrte sporije.

Maksimalna donja granica je 40, a minimalna gornja je 70 stepeni, ali ni to mi ne valja. Meni treba podešavanje da se ventilator ubrzava da bi se održala jedna vrednost temperature (recimo 40 C), i do maksimalne brzine ako treba, a onda da se drži na maksimumu dok se temperatura ne spusti na tu željenu vrednost. Fan Control vezuje za svaku temperaturnu vrednost određeni broj obrtaja, što je veoma nelogično.

Ja mogu da postignem efekat koji mi treba manuelno putem menija korišćenjem programa smcFanControl, ali tražim program koji će tako da radi automtski.

EDIT: Primetio sam neke čudne anomalije u vezi hlađenja. Dosta puta mi se desilo da temperatura nešto slabo pada kada je kuler na velikom broju obrtaja i da je opala tek kad sam smanjio broj obrtaja. Možda i ima neke logike u načinu na koji radi Fan Control.

Poslednja izmena:
A mene recimo zanima da li postoji neki univerzalni 3rd party program za podesavanje pen tableta. Recimo jako mi se dopada nacin na koji je to reseno pod sedmicom, gde je bez obzira na tip ili marku tableta, upotreba bilo kakvog dugmeta na olovci potpuno anulirana time sto se meni koji ide na desni klik poziva na taj nacin sto se olovkom pritsne i zadrzi malo pritisak na zeljenom mestu ili ikonici, zatim se oko kursora opise prsten i potom se pojavi meni. Cak se i brzina kojom ce se ovo desavati moze podesavati sto je jako fina stvar! Ova sitnica je inace jako prakticna stvar u radu pa me zanima da li tako nesto postoji za Mac.

Prakticno samo dock pod Leopardom tako funkcionise, ali ne i sve ostalo... Malo sam trkeljao internet ali nisam naisao na nista konkretno, pa ko velim... aj da pitam ovde!

Malo kasnim, al' dobro.

Probaj da spustis prag kod Fan Controla, recimo da ne krene 6k obrtaja na 80 stepeni nego ranije; kad temperatura krene da pada i ventilatori ce poceti da se vrte sporije.

jel ima tako nesto za windows? mislim na App pomocu kojeg moze da kontrolises rad ventilatoa pomocu grafikona.

- ozbiljno pitam! da ne bude da nesto ismevam windows, stvarno mi treba!

Kovace pojma nemam, vec godinama slabo koristim windows :)

ja silom prilika. uzeo Phenom danas i ne smanjuje se RPM. najverovatnije je ploca, relativno je stara a nisam updateovao BIOS ali reko da li postoji neki prg. za kontrolisanje RPMa na Windowsu...

Ja znam za ove programe s kojima mozes kontrolisati ventiliske, ali nisam siguran da li je to ono sto ti zelis.

No baci pogled pa sam proceni...

Programe mozes povuci odavde...

CPU fan: Speed Fan

NVidia GPU fan: Riva Tuner

Ati GPU fan: Gainward_Expertool_v.4.0
----------------------------------------------------

a recimo naisao sam na youtube-u i na ovo...

Deskpro Fan Speed Control

Maksimalna donja granica je 40, a minimalna gornja je 70 stepeni, ali ni to mi ne valja. Meni treba podešavanje da se ventilator ubrzava da bi se održala jedna vrednost temperature (recimo 40 C), i do maksimalne brzine ako treba, a onda da se drži na maksimumu dok se temperatura ne spusti na tu željenu vrednost. Fan Control vezuje za svaku temperaturnu vrednost određeni broj obrtaja, što je veoma nelogično.

Ja mogu da postignem efekat koji mi treba manuelno putem menija korišćenjem programa smcFanControl, ali tražim program koji će tako da radi automtski.

EDIT: Primetio sam neke čudne anomalije u vezi hlađenja. Dosta puta mi se desilo da temperatura nešto slabo pada kada je kuler na velikom broju obrtaja i da je opala tek kad sam smanjio broj obrtaja. Možda i ima neke logike u načinu na koji radi Fan Control.

www.coolbook.se

Nije ono što tražiš, ali će da ti ohladi CPU.

Šta mislite u aplikaciji MacKeeper. Jeli ima neko iskustva sa istom.

Šta mislite u aplikaciji MacKeeper. Jeli ima neko iskustva sa istom.

Pa lepo radi, ima neku vrstu defragmenta diska koja na OSX-u jelte nije potrebna, al ajd' :p meni je undelete bio vrlo koristan, prost i user friendly a odlicno obavlja posao! Nije lose programce u sustini, ali idalje vise volim CleanMyMac

Pa lepo radi, ima neku vrstu defragmenta diska koja na OSX-u jelte nije potrebna, al ajd' :p meni je undelete bio vrlo koristan, prost i user friendly a odlicno obavlja posao! Nije lose programce u sustini, ali idalje vise volim CleanMyMac

ClenMyMac zaista deluje kao kvalitetan program. Čak mi se možda i više sviđa od Mac Keepera s tom da nema neke upcije koje ima MacKeeper ali to nema veze. Osnovno pitanje je da li zaista treba obrisati sve što on istretira kao Junk. Prvenstveno mislim na Binaries a i kog jezika našao je English (united States) kod Itunesa 10 kao junk

To je zato što iTunes 10 ima US engleski i GB engleski. Ako klikneš na edit list u Sys. Pref. -> Languge & Text -> Language, videćeš da na listi postoji U.S. English, ali nije selektovan već samo English. Sistem ovom logikom verovatno koristi britanski engleski za iTunes, tako da ti je English (United States) verovatno stvarno nekorišćen.

To je zato što iTunes 10 ima US engleski i GB engleski. Ako klikneš na edit list u Sys. Pref. -> Languge & Text -> Language, videćeš da na listi postoji U.S. English, ali nije selektovan već samo English. Sistem ovom logikom verovatno koristi britanski engleski za iTunes, tako da ti je English (United States) verovatno stvarno nekorišćen.

Whatabout everything else kao npr Logs i binaries. Tu vidim ikonice aplikacija

Ako nemaš nikakvih problema sa OS-om ili nekom aplikacijom, logovi su uglavnom nepotrebni, tako da je OK da se brišu. A binaries su u stvari PowerPC delovi Universal aplikacija koji tebi nikad neće zatrebati jer nemaš PowerPC procesor u računaru. Samo nemoj da obeležavaš za brisanje bilo kakav binarie iz MS Office-a jer bez toga ne može da radi.

Btw, upiši u Moju mašinu da ti je monitor IPS. ;)

Poslednja izmena:
Da li je pametno uopste instalirati "Windows" aplikacije na Mac?
Ja sam danas instalirao JDownloader, koji jeste malo bagovit, ali lepo je skidao, sve bez problema, dok nije doslo vreme da iskljucim komp. JDownloader jednostavno nije dozvoljavao da se iskljuci, iako sam sve odradio po propisu- spustio ga na krstic pa onda isao na exit iz menija, ali kada bih isao na shut down, nista. Zurio sam pa nisam mogao da trazim da li i za OS X postoji nesto poput Task Managera u kojem bih "ubio" zaglavljeni proces.

Kako to misliš "Windows" aplikacija? JDownloader je Java aplikacija, verovatno je zato i bagovit.

A ekvivalent Task Menager-u ima. I to dva komada. Prostiji i složeniji.

Prvi je Force Quit. Nalazi se u Apple meni-u -> Force Quit. To je za aplikacije.
Drugi je Activity Monitor. Nalazi se u Applications/Utilities. To ti je za procese.

Da, Java aplikacija, kao takva, nema native sistem (mada, ne znam da li se Solaris može računati). Nije Windows, nije Linux i nije OS X aplikacija...samo radi na svim sistemima.

Force Quit se može dobiti na još jednostavniji način. Kad ti se neka aplikacija neće isključiti na desni klik pa na Quit, onda uradiš opet desni klik, a onda pritisneš Alt i pojaviće ti se Force Quit. Nekad ni prvi Force Quit nećče odmah ubiti aplikaciju, ali ponoviš li ga, gasiš ga sigurno :)

Ja sam vrlo brzo otkrio da u svakom meniju treba pritisnuti Cmd ili Opt, možda će se nešto promeniti. Nego nisam Iron Man-u hteo da komplikujem sa tim perverzijama od komand opšn :D tastera.

Inače sa Finder ikonicom u doku je drugačije pošto on nema Quit. Treba da se kline desnim klikom dok se drži Option i pojaviće se Relunch.

p.s. Svaki put kad nam se nađu dva posta ovako, ne mogu a da ne zastanem i pomislim kako su nam lepi Apple avatari. Svakom bi trebalo da budu 'vaki. :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno