- Učlanjen(a)
- 26.01.2007
- Poena
- 349
dusman13, ne mogu da se složim sa tobom u nekim tvojim tvrdnjama.
Naselja Belville, Stepa Stepanović i neke zgrade u bloku 72 u Beogradu uopste nemaju VDSL tehnologiju, vec jos bolje i naprednije tehnologije (Belville - FTTB, Stepa Stepanović i blok 72 - FTTH).
Tehnologija VDSL je prisutna već u svim velikim i digitalizovanim centralama tako u Beogradu kao i u svim većim gradovima Srbije. Svi korisnici koji se nalaze u krugu do 1km od tih centala već sada bi mogli da koriste VDSL tehnologiju pristupa internetu. Istureni DSLAM uređaji se ugrađuju u zgrade koje su udaljenije od centala ili u velike zgrade gde ima mnogo korisnika i na taj nacin se smanjuju smetnje u bakrenim kablovima, jer nije isto kad kroz jednu paricu u telefonskom kablu ide ADSL/VDSL signal ili kroz 256 parica koliko takođe moze da ima telefonski kabel. Zbog indukcije kablovi sa vise parica imaju kraci domet.
Kod naseg Telekoma je problem sto su oni veoma spori sa uvođenjem novih tehnologija, a pomalo su krive i finansije. Problem je u tome što treba nabaviti nove VDSL modeme i povećati kapacitete između centrala i ka inostranstvu. Nije istina da se čeka pokrivanje što veće teritorije jer tako nastaju veći troškovi i veći problemi, tako ne rade ni mnogo bogatiji telekomi na svetu. Uvek se ide malo po malo.
Jednostavno nisu u pravu, TS nece da pusti nekim korisnicima vdsl uslugu vec cekaju da je omasove da postave jos isturenih stepena, hteo ti to da priznas ili ne, ali je tako nazalost, sto jel islis da ja nebi voleo da sad svi imaju vdsl, pa moj stan je na 30m vazdusnom linijom od centrale, gledam postu kad pogledam prozor ja bih svakako mogao to da izvucem bez problema i sada, ALI naprosto oni ne zele tako da posluju i to ti je to.
Ma nisam ja rekao da Srbija nije crna i bez tvojih komentara, nisi me razumeo, vec sam samo rekao da to sto si naveo 99% nije razlog zasto jos uvek nije omasovljen vdsl, eto ukratko to sam rekao.Crna je Svrbija i bez mojih komentara tj. samo sam iznosio cinjenicno stanje. Telekom je trom i ne verujem da strucni kadar tamo moze samostalno da donosi odluke, vec se uvek ceka da neko "odozgo" donese odluku, a i kad se ta odluka donese sa velikim zakasnjenjem, onda se sporo i uz muke realizuje.
Neko je na forumu pisao kako je jedini korisnik Targo Telekom-a u ulazu svoje zgrade, sto znaci da "civile" ne zanima brzi Internet. Ne verujem da bi mnogo ljudi svakog meseca placalo vise za VDSL, kad im i sada lepo rade Google i Facebook, a za freak-ove sa Benchmark-a i ostalih foruma se Telekomu ne isplati da bilo sta menja. Ne sumnjam ja da ce jednog dana VDSL biti normalna stvar, ali dok se sve mudonje ne ugrade, taj dan je daleko
Meanwhile in Romania - http://www.intellinews.com/romania-...manian-households-hits-45-2-at-end-2012-6052/
Da je sve tromo i sporo u Srbiji se slazem sa tobom, jer je nazalost istina, ali ja mislim da cak nije sve ni do TS jer oni su morali da od svoje zarade, doniti nazalost daju penzionerima za penzije i nekim politicarima za bahacenje, pa tu su razna sponzorstva itd, nadam se da je tome sad kraj i da ce svoju dobit pametno plasirati u nove tehnoloije i da ce biti brzi u pustanju novih tehnoloija.
Poslednja izmena od urednika: