Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

dusman13, ne mogu da se složim sa tobom u nekim tvojim tvrdnjama.

Naselja Belville, Stepa Stepanović i neke zgrade u bloku 72 u Beogradu uopste nemaju VDSL tehnologiju, vec jos bolje i naprednije tehnologije (Belville - FTTB, Stepa Stepanović i blok 72 - FTTH).

Tehnologija VDSL je prisutna već u svim velikim i digitalizovanim centralama tako u Beogradu kao i u svim većim gradovima Srbije. Svi korisnici koji se nalaze u krugu do 1km od tih centala već sada bi mogli da koriste VDSL tehnologiju pristupa internetu. Istureni DSLAM uređaji se ugrađuju u zgrade koje su udaljenije od centala ili u velike zgrade gde ima mnogo korisnika i na taj nacin se smanjuju smetnje u bakrenim kablovima, jer nije isto kad kroz jednu paricu u telefonskom kablu ide ADSL/VDSL signal ili kroz 256 parica koliko takođe moze da ima telefonski kabel. Zbog indukcije kablovi sa vise parica imaju kraci domet.

Kod naseg Telekoma je problem sto su oni veoma spori sa uvođenjem novih tehnologija, a pomalo su krive i finansije. Problem je u tome što treba nabaviti nove VDSL modeme i povećati kapacitete između centrala i ka inostranstvu. Nije istina da se čeka pokrivanje što veće teritorije jer tako nastaju veći troškovi i veći problemi, tako ne rade ni mnogo bogatiji telekomi na svetu. Uvek se ide malo po malo.

Jednostavno nisu u pravu, TS nece da pusti nekim korisnicima vdsl uslugu vec cekaju da je omasove da postave jos isturenih stepena, hteo ti to da priznas ili ne, ali je tako nazalost, sto jel islis da ja nebi voleo da sad svi imaju vdsl, pa moj stan je na 30m vazdusnom linijom od centrale, gledam postu kad pogledam prozor ja bih svakako mogao to da izvucem bez problema i sada, ALI naprosto oni ne zele tako da posluju i to ti je to.

Crna je Svrbija i bez mojih komentara tj. samo sam iznosio cinjenicno stanje. Telekom je trom i ne verujem da strucni kadar tamo moze samostalno da donosi odluke, vec se uvek ceka da neko "odozgo" donese odluku, a i kad se ta odluka donese sa velikim zakasnjenjem, onda se sporo i uz muke realizuje.

Neko je na forumu pisao kako je jedini korisnik Targo Telekom-a u ulazu svoje zgrade, sto znaci da "civile" ne zanima brzi Internet. Ne verujem da bi mnogo ljudi svakog meseca placalo vise za VDSL, kad im i sada lepo rade Google i Facebook, a za freak-ove sa Benchmark-a i ostalih foruma se Telekomu ne isplati da bilo sta menja. Ne sumnjam ja da ce jednog dana VDSL biti normalna stvar, ali dok se sve mudonje ne ugrade, taj dan je daleko :(

Meanwhile in Romania - http://www.intellinews.com/romania-...manian-households-hits-45-2-at-end-2012-6052/
Ma nisam ja rekao da Srbija nije crna i bez tvojih komentara, nisi me razumeo, vec sam samo rekao da to sto si naveo 99% nije razlog zasto jos uvek nije omasovljen vdsl, eto ukratko to sam rekao.
Da je sve tromo i sporo u Srbiji se slazem sa tobom, jer je nazalost istina, ali ja mislim da cak nije sve ni do TS jer oni su morali da od svoje zarade, doniti nazalost daju penzionerima za penzije i nekim politicarima za bahacenje, pa tu su razna sponzorstva itd, nadam se da je tome sad kraj i da ce svoju dobit pametno plasirati u nove tehnoloije i da ce biti brzi u pustanju novih tehnoloija.

Poslednja izmena od urednika:
VDSL šifra

Od pre par nedelja sam Telekomov NET30 pretplatnik i tek sam skoro uočio da u ugovoru nigde nema šifre za ADSL (VDSL) login. Dok to nemam, ne mogu da stavim svoj ruter. Da li je to uobičajena praksa u Telekomu, ili je reč o propustu?

Pisao sam podršci i nema nikakvog odgovora, jel' i to uobičajena praksa? Imate li neki savet, šta dalje?

Uobicajena praksa.
Trazi preko maila da ti posalju pass i stice postom za nekoliko dana.
Da, postom u koverti, ne preko maila jer se radi o top secret podatku :)

Od pre par nedelja sam Telekomov NET30 pretplatnik i tek sam skoro uočio da u ugovoru nigde nema šifre za ADSL (VDSL) login. Dok to nemam, ne mogu da stavim svoj ruter. Da li je to uobičajena praksa u Telekomu, ili je reč o propustu?

Pisao sam podršci i nema nikakvog odgovora, jel' i to uobičajena praksa? Imate li neki savet, šta dalje?

Skini i instaliraj Asterisk Key, onda u Internet Exploreru otvori 192.168.1.1 (ili koja je već adresa konfiguracione stranice tvog Telekom modema/rutera), nađi gde je stranica sa login podacima (na mom HG530 je pod Basic>WAN Settings) a zatim u Asteriks Key klikni na "Recover" dugme i eto ti vidiš password :)

Haha dotican program moze da prikaze sta se nalazi iza zvezdica ali to predpostavlja da je sifru zapamtio brauzer sto u ovom slucaju nije tacno.

Ako vec imas sacuvan PW na FF onda ti ne treba nikakav addon...

Vidi ga ovaj, poenta je u tome da vidis svoj PW, a ne da li je sacuvan ili ne. Jeste mozes da ga vidis ali moras da odes Tools, options, security, pa saved passwords, pa da nadjes sajt za koji si snimio PW, sto je slozices se mnogo komplikovanije nego da odes na sajt i kad vidis zvezdice ti kliknes pored tih zvezdica i pise ti PW, prosto zar ne?

To stoji a sad mi objasni kako da on ocita PW koji nije ni upisivao u ruter a kamoli da ga je pretrazivac pamtio ? Moje misljenje je da nemas pojma pa stim sam ti i napisao sta sam napisao za addon ;) .
Nego postoje tu i druge cake za pw sto se tice rutera a ide ovako . Udjes u ruter i jednostavno kod postojeceg pw dopises neki broj ili slovo i sacuvas u pretrazivacu . Mislim da dalje znate sa tim addonima ;)

Lupate gluposti ;) Username ([email protected]) i password za PPoE konekciju su deo "fabričkih" podešavanja Telekom modema, nema šta browser da zapamti i sl. Samo što password naravno nije vidljiv na izvolte sa konfiguracione stranice uređaja, nego stoje tačkice/zvezdice. A Asterisk Key koristi neku sigurnostnu rupu u Internet Explorer-u da skonta šta se nalazi iza asteriksa. Znači radi samo kad otvorite odgovarajuću stranicu u Internet Explorer-u. Naravno ta stranica (WAN settings) nije dostupna kad se logujete sa telekom/telekom kombinacijom na 192.168.1.1 već vam treba admin login.

Moze key da se izvuce i iz mozile i iz chroma bez ikakvih adona. Samo ne moze na svim ruterima koje daje telekom. Moze na Huawei 520, 530, 532 i jos nekima. Radi se tako sto se udje u wan setting i promeni se PVC 0 u PVC 1 i browser pita da li hoces da sacuvas sifru. Zatim se ode u podesavanja mozile ili chroma i ide se na show password.

To stoji a sad mi objasni kako da on ocita PW koji nije ni upisivao u ruter a kamoli da ga je pretrazivac pamtio ? Moje misljenje je da nemas pojma pa stim sam ti i napisao sta sam napisao za addon ;) .
Nego postoje tu i druge cake za pw sto se tice rutera a ide ovako . Udjes u ruter i jednostavno kod postojeceg pw dopises neki broj ili slovo i sacuvas u pretrazivacu . Mislim da dalje znate sa tim addonima ;)
Pa ko je uopste i pricao da je za njegov problem ovo??? Ne citas ja sam rekao AKO je to jedino sto taj program radi(cita PW) ne treba mu, a nisam rekao da ce on time da iscita PW, koji si ti.... Pises samo da bi pisao, a ni ne znas o cemu sam pisao.
Moje misljenje je da ti nemas pojma.

Lupate gluposti ;) Username ([email protected]) i password za PPoE konekciju su deo "fabričkih" podešavanja Telekom modema, nema šta browser da zapamti i sl.
Ajd da se spustim na tvoj nivo (mada mozes da pogledas moj potpis) i da kazem da TI lupas, sta je bre vama ljudi jel vi citate sta se pise ili samo pisete da bi imali vise postova??? Nije mi jasno
Ja ne pisem uopste o RUTERU, vec o PW za sajtove na koje ste se registrovali recimo davno(zapamtili ste ih u browseru) dugo se niste tamo logovali i zaboravili ste PW na tom sajtu vidite samo zvezdice, A INTERESUJE vas koji je PW, jer ste ga zaboravili.
E sad moje pitanje tebi KAKVE TO IMA VEZE SA RUTEROM????
Ziv ti ja!!!

Moze key da se izvuce i iz mozile i iz chroma bez ikakvih adona. Samo ne moze na svim ruterima koje daje telekom. Moze na Huawei 520, 530, 532 i jos nekima. Radi se tako sto se udje u wan setting i promeni se PVC 0 u PVC 1 i browser pita da li hoces da sacuvas sifru. Zatim se ode u podesavanja mozile ili chroma i ide se na show password.

Ehehe pa ovo je smejurija vidi ga sad i ovaj pa jel sam objasnio gore postupak kako moze da se vidi sifra koliko koraka moras da uradis u FF da dodjes do toga, a koliko sa addon-om, pa sta je lakse? Joj bozeeeeee, i bre sta ste zapeli za ruter JA sam pisao o necemu sasvim drugom ne o ruteru.

@dusman13: Da si malo pažnje potrošio da skontaš šta je pitao @dijabola pretpostavljam da ne bi pisao nešto što za šta niko nije tražio objašnjenje niti upustvo. Čovek je pitao kako da dobije/sazna password koji se koristi za ostvarivanje PPPoE konekcije, koji ti treba ako hoćeš da koristiš svoj ruter a da Telekomovu krntiju prebaciš u bridge mode i da funkcioniše samo kao modem.
Znači to nije password koji je on zaboravio, koji je browser zapamtio ili nije zapamtio. A neko ko je pisao posle mene je prvo krenuo priču u tom pravcu (gde i kako videti/naći password koji je browser sačuvao), i ti si se nadovezao na taj offtopic. Moj komentar "lupate gluposti" se odnosio na celu tu logiku da taj password koji njemu treba je trebao browser da zapamti pa da se onda traži u listi zapamćenih password-a. Taj podatak je deo firmware tj podešavanja, znači prvi put kad u bilo kom browseru se ode na odgovarajuću konfiguracionu stranicu to polje je već popunjeno...

A inače pomenuti Firefox addon isto "radi posao", malopre sam probao... prikaže šta se nalazi na mestu tačkica. Addon prikaže direkt na web stranici na mestu gde su stojale tačke,a Asteriks Key prikazuje password vrednost unutar svog prozora, isti đavo kome šta lakše. Poenta cele priče je da ne mora da šalje zahtev Telekomu na mail i da čeka danima da mu Telekom pošalje podatak koji može sam da "izvuče" sad odmah za minut-dva.

Probao sam nekoliko programa i nijedan nije uspeo da prikaze pass na hg532e ruteru.
Ti programi su mozda uspesno radili na starijim ruterima, ali na novim, nece da moze.

Ti programi nerade nista pametno, oni prikazuju value vrednost ako je ima u html input polju
<input type="password" value="" maxlength="63" size="15" name="pppoe_passwd">
Tebi je resenje da trazis od suporta, moraju da ti daju.

Zahvaljujem se svima na odgovorima, ali vas molim da prestanete sa svađom, nije mi bila namera da pokrenem flame :)

Puno ste mi pomogli, sad čekam odgovor sa ADSL šifrom od Telekoma. Da su mi bar odgovorili na email sa nekim generičkim tekstom, ne bih vas maltretirao sa mojim problemom.

Inače, ADSL username se može saznati ako se uđe u napredna podešavanja rutera, koja opet traže posebnu šifru. Srećom našao sam je, radi na mom ruteru Huawei HG655b. Logujte se sa ovim podacima:

username: admin
password: tzlkisonpk

To je korisno i za razna druga podešavanja, recimo za DDNS, koja nisu dostupna sa telekom/telekom loginom.

***, ja mislio nesto bitnije trazis a ti osnovni login za ruter :D
To si mogao naci u ovom threadu na milion mesta.
telekom/telekom recimo radi na svima, a admin/ nije uvek ista kombinacija.

Nisi me razumeo, tražim login za ADSL, a usput sam saznao i za ovo drugo. ADSL šifru i dalje ne znam, čekam da mi je Telekom pošalje. Bar se nadam :)

Poslednja izmena:
hg532e koliko vidim ima isti interfejs kao HG552a1 koji je kod ćaleta u firmi, i tamo je 100% isto bilo moguće videti password. hg655b je kao malo drugačiji ali sličan... Ali, nebitno koji ruter imate i koju varijantu Huawei interfejsa morate se logovati kao admin da bi bila dostupna sva podešavanja. Nemam pojma za koje novije ruter modele je koji od 3 poznata admin passworda (ztonpk,admints,tzlkisonpk), probaj svaki pa ćeš ubosti verovatno.

Poslednja izmena:
Kakav je postupak da se dobije mik od telekoma? Jel dovoljno da se ode u Ks sa lk i da se dobije ili je drugačija procedura? Hvala!

@dusman13: Da si malo pažnje potrošio da skontaš šta je pitao @dijabola pretpostavljam da ne bi pisao nešto što za šta niko nije tražio objašnjenje niti upustvo. Čovek je pitao kako da dobije/sazna password koji se koristi za ostvarivanje PPPoE konekcije, koji ti treba ako hoćeš da koristiš svoj ruter a da Telekomovu krntiju prebaciš u bridge mode i da funkcioniše samo kao modem.
Znači to nije password koji je on zaboravio, koji je browser zapamtio ili nije zapamtio. A neko ko je pisao posle mene je prvo krenuo priču u tom pravcu (gde i kako videti/naći password koji je browser sačuvao), i ti si se nadovezao na taj offtopic. Moj komentar "lupate gluposti" se odnosio na celu tu logiku da taj password koji njemu treba je trebao browser da zapamti pa da se onda traži u listi zapamćenih password-a. Taj podatak je deo firmware tj podešavanja, znači prvi put kad u bilo kom browseru se ode na odgovarajuću konfiguracionu stranicu to polje je već popunjeno...

A inače pomenuti Firefox addon isto "radi posao", malopre sam probao... prikaže šta se nalazi na mestu tačkica. Addon prikaže direkt na web stranici na mestu gde su stojale tačke,a Asteriks Key prikazuje password vrednost unutar svog prozora, isti đavo kome šta lakše. Poenta cele priče je da ne mora da šalje zahtev Telekomu na mail i da čeka danima da mu Telekom pošalje podatak koji može sam da "izvuče" sad odmah za minut-dva.

Joj cuj ja sam vrlo dobro citao jer ja citam sta ljudi traze, ALI sam napisao za ovo da se zna, znaci JA NISAM odgovoarao direkno na njegovo pitanje vec sam eto ljudima kojima je ova informacija od koristi njima sam napisao a nekome ce sigurno biti, nije moguce da je samo meni korisna.
Dakle opet ponavljam DA SI CITAO nebi pisao ovo sto si pisao da ja njemu odgovaram, JER ponovicu ja NISAM njemu odgovorao, samo sam ga pitao da li taj program samo pokazuje PW, i da ako SAMO to radi lakse mu je ovo resenje, znaci nije OVO VEZANO ZA RUTER VEC ZA PW ZA SAJTOVE KOJE STE NEKADA ZAPAMTILI U BROWSERU PA STE ZABORAVILI I ZELITE DA SAZNATE SIFRU, jeb kad moram da pisem velikim slovima jer ocigledno NIKO ne cita sta ja pisem.

Rece TI, i napravi 3 posta u nizu :D

Pa kakve to veze ima jer sam svakome odgovarao, a ti napisa ovaj tvoj post samo da bi napisao nesto nekorisno :D

Kakav je postupak da se dobije mik od telekoma? Jel dovoljno da se ode u Ks sa lk i da se dobije ili je drugačija procedura? Hvala!

Mozes tako ali je jedini uslov da si izmirio sve obaveze prema TS, znaci da im ne dugujes nista, da nisi pod ugovorom i to je to.

Pa nisam pod ugovorom, al nisam platio račun za septembar, nije ni stigao. Jel to problem?
I šta je s opremom, jel se to vraća?

Moras da platis racun za Septembar, ja mislim da se vraca, da si to dobio na koriscenje, za ovo nisam siguran, ali neko ce ti vec sa sigurnoscu reci.

Pa to mi bzvz, sad treba čekam 15 da stigne račun i platim da bih uzeo to. :/

E ovako, nazovem telekomov servis da pitam da li mogu da pređem sa Click 4 na Net 5 paket. Inače, ugovor mi traje još ~9 meseci. Kaže tetka: "Možete preći ali onda ide novi ugovor na dve godine?!" Za šta novi ugovor, za promenu brzine?! Ok, skontao sam da ne mogu ove akcije da iskoristim, ali da mora novi ugovor ako zelim da pređem na Net pakete?! U to ne mogu da poverujem. Inače,reče mi da akcija može ako je ostalo 3 meseca ugovora. To je OK. Koliko znam i na sajtu im piše da se u svakom momentu može preći na Net brzine, bez obzira da li smo pod ugovorom. Nešto tu meni ne štima...

Password se ne vidi.
Ne znam sta si hteo da kazes?
Hteo sam da kažem da i noviji interfejs Huawei rutera ima mesto gde stoji password, i eto gde se konkretno nalazi. I sad ti još treba ili onaj Firefox addon ili Asterisk Key da nakon što odeš na tu stranicu ti otkrije šta piše na mestu passworda. Obično oko 7 karaktera je dužina passworda. Ne vidim kako bi moglo da ne može da se vidi šta tu piše, sad moooožda je vrednost koja tu stoji enkriptovana kod novijih rutera pa da ako probaš tu vrednost kad radi u bridge mode-u da ispadne da password nije ispravan... mada sumnjam da je to slučaj. Program ili addon sigurno rade nezavisno od modela rutera,i do sad svi Telekom ruteri na koje sam ja naleto si imali stranicu na kojoj postoje username i password. Čim to sve radi kad ti stigne ruter bez da te pita da kucaš login podatke za konekciju oni moraju već postojati u samom ruteru.

Nazad
Vrh Dno