Ističe mi ugovor kod MTS-a u martu, imao sam Omorika 1, i dalje ne znam koliko imam neta mesečno mada mi piše 17408 MB mesečno, valjda se dodaje nešto nepotrošeno iz prethodnog meseca. Podneo sam zahtev za raskid ugovora čim istekne ugovorna obaveza, unapred, u poslovnici, mada nemam pisani trag o tome. Zvali me i nude mi da za 1999 dinara dobijem 30GB mesečno, dakle da plaćam Omoriku 15 a da dobijem Omoriku 30, ako sam dobro shvatio. Do sada sam plaćao 1999 za Omoriku 1 no dobio sam i solidan telefon tada, Redmi note 8t uz doplatu od 250 dinara. Sadašnje cene telefona su prenaduvane uzimajući u obzir i to da se plaća naduvana cena paketa kada se uzima telefon (pre dve godine je bilo ovako, mesčni trošak za pretplatu je realno bio 1500 a telefon 750, takva cena je bila bez telefona za paket).
Realno, za mene, a trebalo bi i za većinu korisnika da bude neprihvatljiv svaki paket koji nudi manje od 20ak GB mesečno, ovi operateri stvarno zaostaju u vremenu. Telefoni mnogo više troše neta i više potroše danas nego pre godinu dve (ok, znam, može da se podesi da ne troši, može i da se svaki čas uključuje net i isključuje ali to onda nije komforan način korišćenja, po mom mišljenju).
Uzeti neki pristojan telefon i odgovarajući paket dolazi se lako do 4k mesečno, što je previše za prosečnog korisnika kod nas. Kada kažem pristojan, misli se na telefon srednje i niže srednje klase, tipa samsung A52s, Xiaomi F3 ili Mi 11 lite. ili neki Realmi, ovi jeftini telefoni su zapravo neupotrebljivi.
Dakle, mogu da uzmem Omoriku 30 za 1999 dinara. A mogu da uzmem i kod Telenora za iste novce Total 25 gde ima 25GB, ali i 4 jako upotrebljive aplikacije, sa tim da kod Telenora se prenose GB-i iz prethodna 3 meseca. Zanimljivo, kod Telenora mi traže za telefon učešće od 30%.
Tako da uzimanje telefona od operaterakao opcija otpada, imaju previsoke cene, a kod Telenora čak i učešće uz te visoke cene (koje ne izgledaju visoko ali kada se sabere sa cenom paketa koji realno sadrži i deo cene telefona onda zaista jesu previsoke).
A1 mi nije opcija ali realno imaju niže cene kada se uzima i telefon, kod njih se nisam raspitivao već je to procena na prvu loptu gledajući ukupne cene paketa sa telefonom.
Za sada mi je opcija da uzmem paket Telenora (to je opcija koju mi nude kao postojećem pripejd korisniku, bez telefona), a za koju mislim da je realno kvalitetnija od MTS-ove, iako nude manje interneta ali sa druge strane imaju meni 3 zanimljive aplikacije uz koje se dobija i 10GB interneta za svaku, što nije mnogo ali može da zadovolji.