Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Ma to se oni ograđuju, da vidiš kako u novogradnjama postavljaju opremu po unapred odrađenom projektu investitora i ništa ne pitaju.

Ne vidim razlpg zašto ne probati sledeće:
  • Naći kompatibilan kabl od ZOK do ONT-a (Single mode fiber, SC/APC...)
  • Probati da li radi (da li su optički parametri ok), ako radi, radi, njihov žuti kabl u kutiju i tolko.

Ja sam im rekao da ZOK stave iznad rek ormara na zidu u hodniku, tu sam pored postavio i ONT (ne koristim ga za wifi niti za bilo šta drugo - bridge mode je), onda relativno kratki kablići do stvari u ormaru, a dalje sve lokalna (uglavnom CAT 6) instalacija.

opticki parametri trebalo bi uvek biti ok jer dodatak (ili zamena njihovog patch) kabla nikada ne bi trebalo da utice vise od 1dB na signal, a margina koju ISP ostavlja je uvek preko 10...
osim ako nije bash losh (ili ima prljave krajeve, desava se sa jeftinim kineskim, zato ih uvek ocistim sa stapicem za ushi natopljenim u 96% alkohol) kabal koji je kupljen ili previse savijen
nije velika nauka otici na stranicu ONT-a i proveriti koliko se signal promenio, ako je slican za 1dB starom onda je sve isto i nece biti problema

opticki parametri trebalo bi uvek biti ok jer dodatak (ili zamena njihovog patch) kabla nikada ne bi trebalo da utice vise od 1dB na signal, a margina koju ISP ostavlja je uvek preko 10...
osim ako nije bash losh (ili ima prljave krajeve, desava se sa jeftinim kineskim, zato ih uvek ocistim sa stapicem za ushi natopljenim u 96% alkohol) kabal koji je kupljen ili previse savijen
nije velika nauka otici na stranicu ONT-a i proveriti koliko se signal promenio, ako je slican za 1dB starom onda je sve isto i nece biti problema
Screenshot_20230717-174257.png
Da li su ovo ok parametri? Odlepljivao sam opticki kabel i premestao kutijicu onu malu i ruter i namotavao te kablice. Od onda imam tripove da nije nesto dobro iako radi sve.
Takodje, koji portovi su za stb? Bocnuo sam u lan 2

Odosmo u off ali mislim da je bitno u kontekstu naslova teme, a to je optička infrastruktura i procedura za njeno uvođenje.
Da bi se uvela u jednu zgradu DOVOLJNA je samo saglasnost upravnika. Ako upravmik neće da dâ saglasnost, vlasnici stanova mogu da skupe preko 50% potpisa i time njegova saglasnost nije potrebna.
Neću da idem dalje u off, pošto vidim da nisi čitao zakon ali mislim da je ovo što sam napisao dovoljno da ljudi koji čitaju znaju proceduru, jer verujem da mnoge to interesuje
Pre 2.5 u moj kraj su poceli da razvlace optiku. Dosli do zgrade u kojoj zivim, kontaktirali upravnika koji im dozvolio da uvedu instalaciju u zgradu. Racunao je da za to ne treba skupstina stanara jer to skoro svi koriste. Dosli majstori, poceli da buse kad se pojavi jedan stanar sa pricom ko je vama to dozvolio, ne mozete vi to da uvodite i otera ih. Crnjak je to sto lik nekakav IT inzenjer.
Da ne duzim pricu posle sam ja licno skupljao potpise stanara i jurio izvodjace radova, zvao Mts...sva sreca stigoh sve na vreme i nisu nas promasili.

Sto se tice upravnika zgrade kako neko napisa on je samo sekrataraca-posrednik (koji debelo to naplati ) izmedju stanara i svih ostalih.
Bez odobrenja stanara on moze da sredi sve sto je hitno. Pukne cev, crkne lift (popravka ne i remont) nestane struje i sl. Moze da postavi oglasnu tablu, pp aparate, sredi postanske sanducice.
Ne moze da kreci ulaz, izvodi bilo kakve radove ako nisu hitni bez odluke stanara.

Molba za pomoć, uspela žena da krcne patch kabl pa me interesuje gde se može uzeti. Koliko sam video u pitanju je SC/APC-SC/APC patch kabl?

Molba za pomoć, uspela žena da krcne patch kabl pa me interesuje gde se može uzeti. Koliko sam video u pitanju je SC/APC-SC/APC patch kabl?
u MTS poslovnici dace ti novi ako im pokazes pokvaren, inace jeste taj tip sto si rekao.
Da li su ovo ok parametri? Odlepljivao sam opticki kabel i premestao kutijicu onu malu i ruter i namotavao te kablice. Od onda imam tripove da nije nesto dobro iako radi sve.
nije idealan signal ali sve vece od -27 sto kaze ONT (-24 > -27) treba da radi bez ikakvog packet loss-a
ako nisi zapamtio koliki ti je bio signal pre nego sto si pomerao kabl ne znas koliko si ga "pokvario", ako uopste jesi

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 396982
Evo mojih parametara. Jesu bolji, ali možda ja imam manje split-ova usput nego ti:
1689612328064.png
Meni su parametri praktično na sredini.

Ipak, sve preko -27dBm treba da radi maksimalnom brzinom bez prekida.

Pre 2.5 u moj kraj su poceli da razvlace optiku. Dosli do zgrade u kojoj zivim, kontaktirali upravnika koji im dozvolio da uvedu instalaciju u zgradu. Racunao je da za to ne treba skupstina stanara jer to skoro svi koriste. Dosli majstori, poceli da buse kad se pojavi jedan stanar sa pricom ko je vama to dozvolio, ne mozete vi to da uvodite i otera ih. Crnjak je to sto lik nekakav IT inzenjer.
Da ne duzim pricu posle sam ja licno skupljao potpise stanara i jurio izvodjace radova, zvao Mts...sva sreca stigoh sve na vreme i nisu nas promasili.

Sto se tice upravnika zgrade kako neko napisa on je samo sekrataraca-posrednik (koji debelo to naplati ) izmedju stanara i svih ostalih.
Bez odobrenja stanara on moze da sredi sve sto je hitno. Pukne cev, crkne lift (popravka ne i remont) nestane struje i sl. Moze da postavi oglasnu tablu, pp aparate, sredi postanske sanducice.
Ne moze da kreci ulaz, izvodi bilo kakve radove ako nisu hitni bez odluke stanara.
To što ih je on oterao ne znači da ima pravo da ih otera. I ja da sam monter, da neko dođe da mi viče i tera me, naravno da bih se pokupio i otišao.
Ja sam pisao kako je po zakonu, a ne kakvi su slučajevi u praksi. Pa u mom ulazu i u svim okolnim, bar njih 10-ak, nigde nisu skupljani potpisi nego je samo upravnik, bilo profesionalni bilo iz reda stanara, dao potpis.
Namerno nisam pominjao pojedinačne slučajeve, jer je bilo prozivanja ovde u temi da to što se pojedinačno dešava nema veze sa zakonom.
Ja sam napisao iz ugla nekoga ko ima iskustva i ko je taj posao radio, čak štaviše detaljno proučio zakon, dobio njegovo tumačenje od ministarstva i lokalne samouprave.
A to što ih je taj lik oterao, pa može tako da otera i nekog ko mirno stoji na ulici sa obrazloženjem da ne može tu da stoji. Ne znači da je po zakonu

Poslednja izmena:
Upravnik im dao dozvolu a nije pitao stanare tako da je sjedne strane imao pravo da ih otera (u ovom slucaju ja sam na strani upravnika :) ). Normalni ljudi ce da odu, sta da se svadjaju sa budalom.
PS. ne moze upravnik da im da dozvolu za to, nije to njegova zgrada. Po tebi upravnik moze da radi sta hoce u zgradi, moze na primer da izda zajednicke prostorije ili recimo da napravi dil sa nekim mobilnim operaterom da stave repetitor na zgradu...

Mislim da postoji opasnost da ova tema postane tema pod nazivom: "ovlašćenja upravnika zgrade". Sa druge strane mislim da je bitno da ljudi znaju da je procedura krajnje jednostavna i da je PO ZAKONU dovoljna saglasnost upravnika.
Očigledno da nisi čitao prethodne postove pa ću ponoviti mesto u zakonu koje to reguliše: član 50, tačke 10 i 11.
Ako te interesuju detalji i zvanična tumačenja od strane ministarstva i lok. samouprave ili saveti na tu temu rado ću ti sve objasniti na pp, da ne opterrćujemo temu

Upravnik = 50% + 1 glas stanara. On je tu samo voice of people, ništa više.

Nemojte napamet pisati i to bez citiranja relevantnih zakona i frljati se članovima.

Da je tako kako mlax37 piše, privatni upravnici bi upravljali zgradama kao da je njihova privatna imovina.
Oni su tu da uzmu pare, za obavljeni posao, kada komšije nemaju predstavnika iz svojih redova ili ne mogu da se dogovore.

Očigledno da nisi čitao prethodne postove pa ću ponoviti mesto u zakonu koje to reguliše: član 50, tačke 10 i 11.
Recimo da je relevantan zakon, koji ne navodiš: ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА
i članovi koje si naveo su:

Права и обавезе управника

Члан 50
10) организује радове хитних интервенција;
11) организује извођење радова на заједничким деловима зграде и земљишту за редовну употребу зграде у складу са усвојеним програмом одржавања и контролише да ли се ови радови изводе;
On organizuje, dežura, nadzire majstore ali ne odlučuje o tome koji će se radovi izvoditi.
To se i te kako razlikuje. Sve mora proći skupštinu stanara. Ako ne skup onda bar formalno nose obrazac i sakupljaju potpise (to je sada IN).
90% njih garant ni ne pravi zapisnike.

Moj primer:
Došli iz MTS-a, podizvođačka firma, i hteli da buše temelje naše zgrade da bi prošli kablom do susedne. Samo kako bi uštedeli 10-ak metara kabla.
Imaju na ulici šaht kojim mogu do te susedne zgrade ali je lakše upaliti Hilti i probiti našu hidroizolaciju.
Samo sam ih pitao da li imaju dozvolu za to jer sam igrom slučaja naišao i trebalo ih pustiti u podrum. Rekli da nemaju ali ako bi ih pustio...biće brzi.
Zamolio sam ih da napuste zgradu dok pozovem upravnika. Zahvalili su se i rekli - neka, i onako imamo šaht na ulici pa ćemo odatle. :whistle:
#mufljuzi

Oni i imaju pravo da upravljaju zgradom, zato se i zovu upravnici.
Poenta je da sve što rade mora da bude transparentno, tj da obaveste stanare. Ako stanari imaju nešto protiv, mogu da se organizuju i da obore tu odluku i čak da smene upravnika i postave novog.
U tome i jeste poenta ovog, relativno novog, zakona. Zbog toga je i bilo toliko frke oko njegovoh usvajanja. Ali suština je bila da se ne može za svaku odluku tražiti saglasnost većine stanara, da je to nepraktično. Zato si i dobro napisao Upravnik = 50% + 1 glas stanara. Znači on ima mandat da radi u ime većine stanara.
E sad, u praksi ima svega. Upravniku, naročito ako je iz reda stanara, je bolje da se krije tako što će reći da nema ovlašćenja, da neće sâm da donosi odluke, tako mu je lakše. Naročito u ovo vreme kad je pitanje kablovske i optičke infrastrukture postalo i političko pitanje.

Edit: da i vidim da praviš razliku između profesionalnog i upravnika iz redova stanara. Potpuno je isto, i ako se stanari dogovore i izaberu nekog između sebe, ista ovlašćenja ima kao i profesionalni, nema razlike

Kod mene upravica radi sta hoce, pustila je mts opticare da uvedu optiku bez da je ikog pitala...

Zimi kad padne sneg ona sama organizuje trojicu da ciste oko zgrade za dnevnicu oko 4000. Nikoga ne pita nista, al je cisto bar pola sata, zavisi kako pada😂

Kupuje lopate najskuplje itd. Placamo je svaki mesec, plus placamo odrzavanje racuna svaki mesec. Nemam pojma racun 500, po stanu ona je izracunala da je to 50 din. Izadje to preko 1000 laganezi...Lift, ciscenje, investiciono. Nakrcali par hiljada svakog meseca za glupost. Niko nema pojma koliko stotina hiljada ima na racunu, niti se ko interesuje. ( a mozda smo usli i u.minus) Placaj i cuti. Ona je tu da organizuje sve. Kakvih 50 posto. Ima primera kao kod mene da ljude bas nista ne zanima, aki tu je upravnica...

Posle izvrsitelja, upravnici su najgrdji visoko kotirani na nekoj tamo listi...

@zamzung
slicno sam napisao na pp :)
@MJ
radi sta hoce zato sto ste joj dozvolili.
npr zakonska je obaveza da se trotoar oko zgrade ocisti inace sledi kazna. Sa te strane upravnica ima opravdanje da angazuje cistace snega posto ocigledno stanari to nece da rade. Sdruge strane stanari treba da joj naglase da je zamenjiva a ako i dalje radi po svom ogranizujte se i skupite potpise 2/3 stanara i smenite je. Da znam da je to problem ( jednom uspesno uradio, trenutno drugi put pokusavam) zato sto stanari nece da se petljaju u to, ne zanima ih ali ako odes na vrata pa im objasnis da oni mogu jeftinije da prodju svaki mesec ...Onda nadjes novog upravnika i orocite mu mandat na 12m bez produzavanja! Pa da vidis kako ce da pazi sta radi. Jeste cimanje ali svi oni koriste nezainteresovanost i neznanje stanara i debelo naplacuju svoje ,,usluge''

Mislim da postoji opasnost da ova tema postane tema pod nazivom: "ovlašćenja upravnika zgrade". Sa druge strane mislim da je bitno da ljudi znaju da je procedura krajnje jednostavna i da je PO ZAKONU dovoljna saglasnost upravnika.
Ako te interesuju detalji i zvanična tumačenja od strane ministarstva i lok. samouprave ili saveti na tu temu rado ću ti sve objasniti na pp, da ne opterrćujemo temu
Sve si u pravu. Samo ne znam da li namerno izostavljaš, da upravnik pre nego što bilo šta potpiše, a on kao ovlašćeno lice mora da potpiše jer zastupa pravno lice(stambena zajednica je pravno lice i ima pib i mb), mora imati odluku skupštine stanara o tome.
... Dosli majstori, poceli da buse kad se pojavi jedan stanar sa pricom ko je vama to dozvolio, ne mozete vi to da uvodite i otera ih. Crnjak je to sto lik nekakav IT inzenjer...
Kad je nama mts uveo u zgradu optiku prvi za 12 meseci po dinar su potrčali da uzmu oni koji nisu glasali na sednici stanara za uvođenje optike odnosno teoretičari zavere (uveli su nam 5g mrežu, upravnika potplatio telekom, upravnik je iz redova tih i tih i slično).
NIje tako i to je stvar dogovora. Zavisno od ugovora nešto daje investitor nešto telekom
Ako može preciznije, pošto instalacije mogu da koriste svi operateri, ne verujem da će Telekom da finansira nešto sto sutra može da koristi i Orion ili sbb.

Da li popust za osobe sa invaliditetom vaze za box pakete sa optikom ili se odnose samo na opticki net?

Koji ruter izabrati kada uvode optiku? Naravno posle cu dokupiti neki ruter ili neki mesh komplet.
Popust važi samo na pojedinačne servise, tako da kada uzimaš box paket dobijas automatski popust i gratis i isplativije ti je nego da dobijes samo popust na invaliditet
Sve si u pravu. Samo ne znam da li namerno izostavljaš, da upravnik pre nego što bilo šta potpiše, a on kao ovlašćeno lice mora da potpiše jer zastupa pravno lice(stambena zajednica je pravno lice i ima pib i mb), mora imati odluku skupštine stanara o tome.

Kad je nama mts uveo u zgradu optiku prvi za 12 meseci po dinar su potrčali da uzmu oni koji nisu glasali na sednici stanara za uvođenje optike odnosno teoretičari zavere (uveli su nam 5g mrežu, upravnika potplatio telekom, upravnik je iz redova tih i tih i slično).

Ako može preciznije, pošto instalacije mogu da koriste svi operateri, ne verujem da će Telekom da finansira nešto sto sutra može da koristi i Orion ili sbb.
Ako Telekom dobije eksluzivni ugovor da on ima pravo da bude u toj zgradi( ovo rade i SBB i ORION) dok se ne oformi skupština stanara i ista izglasa drugačije onda on i uloži u multimedijalne kutije i optiku do stanova i tada samo telekom ima pri useljenju a posle kada se oformi skupštian stanara stanari daju dozvolu dalje preko upravnika ko još želi da uđe i naravno operateri su obavezni da tada i sprovode svoju infrasrukturu do korisnika. Kada Investitor pusti sve operatere u zgradu onda on sam finansira optiku po stanovima od jedinstvenog čvorište i tada operateri samo ulaze do objekta postavljaju svoje ormare i onda pojedinačno kako ko šta želi i dobije do stana. Tada npr SBB daje optiku korisniku koja nije prava optika jer pusti signal po optičkom vlaknu ali je glavni čvor koaksijalni.. U tim situacijama korisnik može samo jednoh operatera da koristi na lokaciji. Ako želi da promeni operatera mora jednog da se "odrekne " u trenutku instalacije drugog tačnije ugasi se signal jednog da bi se drugi povezao i ovo je slučaj u skoro svim novogradnjama u BGu ( naravno ima izuzetaka) i ovde nije nužno potrebno da se raskine ugovor kod operatera samo se eto signal koji dolazi do stana odvija samo po jednom operateru

Poslednja izmena:
Edit: da i vidim da praviš razliku između profesionalnog i upravnika iz redova stanara. Potpuno je isto, i ako se stanari dogovore i izaberu nekog između sebe, ista ovlašćenja ima kao i profesionalni, nema razlike
Gde si to "video" , bolje reći odakle si izvukao taj zaključak?
Oni su tu da uzmu pare, za obavljeni posao, kada komšije nemaju predstavnika iz svojih redova ili ne mogu da se dogovore.
izdvojeno iz mog posta -> https://forum.benchmark.rs/threads/mts-optika-za-fizicka-lica.399537/post-6928349
Dakle on je profesionalac, od toga živi i svoje usluge naplaćuje. Dok je kod nas običaj, nepisano pravilo da se upravnik iz redova stanara (fizičko lice koje prihvati ulogu) ne plaća išta.
Eto to sam hteo da kažem.

Treba pročitati celokupan zakon a ne samo segmente pa shvatiti da je Upravnik niko i ništa bez saglasnosti Skupštine stanara.

Stvarno smo otišli predaleko. Ja pričam kao neko ko je bio upravnik iz redova stanara i stvarno nema smisla da mi spočitavaš da ne znam zakon jer, ne da ga znam, nego znam svaki zarez i svako njegovo tumačenje od strane organa države koji su zaduženi za to. Imao sam i sporove i angaživao advokate i slično, tako da sve možeš da mi spočitavaš ali to ne.
Da li si ti bio možda upravnik?
I dalje tvrdim da je za uvođenje optike DOVOLJAN pristanak upravnika. Za sve primere uvođenja optike u zgrade koje znam, a ima ih par desetina, svugde je bio dovoljan samo upravnik. Ne znam ni za jedan primer gde su skupljali potpise ili organizovali skupštinu da odlučuju o tome. Ne kažem da ih nema ali to je retko i vrv zato što upravnik nije hteo da dâ saglasnost.

Zato što se pretpostavlja da se za uvođenje optike niko neće buniti, računa se da je to unapređenje mreže (iako je zapravo nova mreža), stanari tu ništa ne moraju da plaćaju. Svakako da ne spada u grupu hitnih intervencija za koje ne mora da se traži saglasnost. Ali ne znam šta je problem objasniti ljudima, skupiti potpise i završiti posao regularno. Jer stvarno je problem ako se sad javi veći broj stanara koji su protiv, ako ih upravnik nije obavestio o tom pristanku.

U većini zgrada je baš ogroman problem skupiti potpise većine stanara. Npr. u mojoj to traje najmanje 6 meseci, većina stanova se izdaje, teško se dolazi do vlasnika, nezainteresovani su itd.
Malo je zgrada koje funcionišu tako da je lako skupiti potpise ili sazvati skupštinu stanara.
Upravo zato je i donesen ovaj zakon koji, praktično, ovlašćuje upravnika da upravlja zgradom, a stanarima ako se to ne sviđa mogu da mu obore svaku odluku ili da ga smene i postave novog. Ali to zahteva skupljanje većine stanara i u tome je kvaka, ako hoćete da učestvujete u radu ok, imate zakonske mogućnosti, ako nećete izaberite upravnika (ako čak ni to ne možete biće nametnut) i on će sve da radi u vaše ime

Pa druga je priča ako ne može da se sakupi jer je neko dugo nedostupan, tada oni i ne odlučuju. Sakupljanje potpisa ne može da traje unedogled. Ali ovde pričam o situaciji gde može da se nađe većina stanara koji će dati ili neće dati pristanak. Zato je pametnije da se plan donese unapred na sednici stambene zajednice, pa kad se pojavi Telekom sa ponudom, zna se stav o tome da li se uvodi ili ne.

Upravo tako. U praksi obično upravnik predloži plan, on se usvoji zajedno sa izborom upravnika i nema više šta da se sastaju ili prikupljaju potpise. Tako rade profesionalni upravnici i oni koji imaju iskustva.
Jedini problem je to što za izbor upravnika mora da potpiše većina stanara, nema veze da li su dostupni

U većini zgrada je baš ogroman problem skupiti potpise većine stanara. Npr. u mojoj to traje najmanje 6 meseci, većina stanova se izdaje, teško se dolazi do vlasnika, nezainteresovani su itd.
Malo je zgrada koje funcionišu tako da je lako skupiti potpise ili sazvati skupštinu stanara.
Upravo zato je i donesen ovaj zakon koji, praktično, ovlašćuje upravnika da upravlja zgradom, a stanarima ako se to ne sviđa mogu da mu obore svaku odluku ili da ga smene i postave novog. Ali to zahteva skupljanje većine stanara i u tome je kvaka, ako hoćete da učestvujete u radu ok, imate zakonske mogućnosti, ako nećete izaberite upravnika (ako čak ni to ne možete biće nametnut) i on će sve da radi u vaše ime
Zakon je predvideo tu mogucnost kada su stanari ne zainteresovani ( u vecni zgrada je tako). Kojih crnih 6m za skuljanje potpisa???!!!
1 skupstina. Nema 51% stanara...za 3 dana druga skupstina ali je kvorum sada za 1/3 manji. Isti dnevni red.
2 skusptina..opet nema kvoruma....za 3 dana se zakazuje treca sednica...Isti dnevni red.
3 skupstina...odlucuje prosta vecina....dodje samo 1 stanar na primer i donese se odluka.
Sve po zakonu.
Kvorum

Član 45

Kvorum za održavanje i rad sednice skupštine čini obična većina od ukupnog broja glasova članova koji imaju pravo glasa po određenom pitanju, ako odlukom stambene zajednice nije određen veći broj glasova.
Ako se sednica skupštine nije mogla održati zbog nedostatka kvoruma, ponovo se saziva najranije tri, a najkasnije 30 dana od dana kada je sednica trebalo da bude održana, sa istim predloženim dnevnim redom (ponovljena sednica).
Kvorum za održavanje i rad ponovljene sednice čini 1/3 ukupnog broja glasova članova, ako odlukom stambene zajednice nije određen veći broj glasova.

Jao bre @mlax37 al' ti mlatis...Mislim, uporan si do bola...Pozivao si se na "famozni" clan 50. stavove 10. i 11. i iako tamo pise potpuno suprotno od onoga sto ti pokusavas ovde da nametnes, ti i dalje vrtis istu pricu. Iako ti svi do jednoga, potpuno ispravno, tvrde da upravnik nema ta i tolika prava za koja ti tvrdis da ih ima, jer se za ozbiljnije stvari pitaju vlasnici zgrade, a ne on koji je obican izvrsilac, ti i dalje ko Maksim po diviziji. Otrovao si temu maksimalno.

Da li je i dalje aktuelno ako zatrazis idp broj (ugovor istekao) da te zovu i nude 12m po 1 rsd? Sestri istekao ugovor i hoce da predje u Yetel zbog nize cene.

Nazad
Vrh Dno