NIje tako i to je stvar dogovora. Zavisno od ugovora nešto daje investitor nešto telekomMa to se oni ograđuju, da vidiš kako u novogradnjama postavljaju opremu po unapred odrađenom projektu investitora i ništa ne pitaju.
opticki parametri trebalo bi uvek biti ok jer dodatak (ili zamena njihovog patch) kabla nikada ne bi trebalo da utice vise od 1dB na signal, a margina koju ISP ostavlja je uvek preko 10...
osim ako nije bash losh (ili ima prljave krajeve, desava se sa jeftinim kineskim, zato ih uvek ocistim sa stapicem za ushi natopljenim u 96% alkohol) kabal koji je kupljen ili previse savijen
nije velika nauka otici na stranicu ONT-a i proveriti koliko se signal promenio, ako je slican za 1dB starom onda je sve isto i nece biti problema
Pre 2.5 u moj kraj su poceli da razvlace optiku. Dosli do zgrade u kojoj zivim, kontaktirali upravnika koji im dozvolio da uvedu instalaciju u zgradu. Racunao je da za to ne treba skupstina stanara jer to skoro svi koriste. Dosli majstori, poceli da buse kad se pojavi jedan stanar sa pricom ko je vama to dozvolio, ne mozete vi to da uvodite i otera ih. Crnjak je to sto lik nekakav IT inzenjer.Odosmo u off ali mislim da je bitno u kontekstu naslova teme, a to je optička infrastruktura i procedura za njeno uvođenje.
Da bi se uvela u jednu zgradu DOVOLJNA je samo saglasnost upravnika. Ako upravmik neće da dâ saglasnost, vlasnici stanova mogu da skupe preko 50% potpisa i time njegova saglasnost nije potrebna.
Neću da idem dalje u off, pošto vidim da nisi čitao zakon ali mislim da je ovo što sam napisao dovoljno da ljudi koji čitaju znaju proceduru, jer verujem da mnoge to interesuje
u MTS poslovnici dace ti novi ako im pokazes pokvaren, inace jeste taj tip sto si rekao.Molba za pomoć, uspela žena da krcne patch kabl pa me interesuje gde se može uzeti. Koliko sam video u pitanju je SC/APC-SC/APC patch kabl?
nije idealan signal ali sve vece od -27 sto kaze ONT (-24 > -27) treba da radi bez ikakvog packet loss-aDa li su ovo ok parametri? Odlepljivao sam opticki kabel i premestao kutijicu onu malu i ruter i namotavao te kablice. Od onda imam tripove da nije nesto dobro iako radi sve.
Takodje, koji portovi su za stb? Bocnuo sam u lan 2
Evo mojih parametara. Jesu bolji, ali možda ja imam manje split-ova usput nego ti:Pogledajte prilog 396982
Da li su ovo ok parametri? Odlepljivao sam opticki kabel i premestao kutijicu onu malu i ruter i namotavao te kablice. Od onda imam tripove da nije nesto dobro iako radi sve.
Takodje, koji portovi su za stb? Bocnuo sam u lan 2
To što ih je on oterao ne znači da ima pravo da ih otera. I ja da sam monter, da neko dođe da mi viče i tera me, naravno da bih se pokupio i otišao.Pre 2.5 u moj kraj su poceli da razvlace optiku. Dosli do zgrade u kojoj zivim, kontaktirali upravnika koji im dozvolio da uvedu instalaciju u zgradu. Racunao je da za to ne treba skupstina stanara jer to skoro svi koriste. Dosli majstori, poceli da buse kad se pojavi jedan stanar sa pricom ko je vama to dozvolio, ne mozete vi to da uvodite i otera ih. Crnjak je to sto lik nekakav IT inzenjer.
Da ne duzim pricu posle sam ja licno skupljao potpise stanara i jurio izvodjace radova, zvao Mts...sva sreca stigoh sve na vreme i nisu nas promasili.
Sto se tice upravnika zgrade kako neko napisa on je samo sekrataraca-posrednik (koji debelo to naplati ) izmedju stanara i svih ostalih.
Bez odobrenja stanara on moze da sredi sve sto je hitno. Pukne cev, crkne lift (popravka ne i remont) nestane struje i sl. Moze da postavi oglasnu tablu, pp aparate, sredi postanske sanducice.
Ne moze da kreci ulaz, izvodi bilo kakve radove ako nisu hitni bez odluke stanara.
Recimo da je relevantan zakon, koji ne navodiš: ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДАOčigledno da nisi čitao prethodne postove pa ću ponoviti mesto u zakonu koje to reguliše: član 50, tačke 10 i 11.
On organizuje, dežura, nadzire majstore ali ne odlučuje o tome koji će se radovi izvoditi.Права и обавезе управника10) организује радове хитних интервенција;
Члан 50
11) организује извођење радова на заједничким деловима зграде и земљишту за редовну употребу зграде у складу са усвојеним програмом одржавања и контролише да ли се ови радови изводе;
Sve si u pravu. Samo ne znam da li namerno izostavljaš, da upravnik pre nego što bilo šta potpiše, a on kao ovlašćeno lice mora da potpiše jer zastupa pravno lice(stambena zajednica je pravno lice i ima pib i mb), mora imati odluku skupštine stanara o tome.Mislim da postoji opasnost da ova tema postane tema pod nazivom: "ovlašćenja upravnika zgrade". Sa druge strane mislim da je bitno da ljudi znaju da je procedura krajnje jednostavna i da je PO ZAKONU dovoljna saglasnost upravnika.
Očigledno da nisi čitao prethodne postove pa ću ponoviti mesto u zakonu koje to reguliše: član 50, tačke 10 i 11.
Ako te interesuju detalji i zvanična tumačenja od strane ministarstva i lok. samouprave ili saveti na tu temu rado ću ti sve objasniti na pp, da ne opterrćujemo temu
Kad je nama mts uveo u zgradu optiku prvi za 12 meseci po dinar su potrčali da uzmu oni koji nisu glasali na sednici stanara za uvođenje optike odnosno teoretičari zavere (uveli su nam 5g mrežu, upravnika potplatio telekom, upravnik je iz redova tih i tih i slično).... Dosli majstori, poceli da buse kad se pojavi jedan stanar sa pricom ko je vama to dozvolio, ne mozete vi to da uvodite i otera ih. Crnjak je to sto lik nekakav IT inzenjer...
Ako može preciznije, pošto instalacije mogu da koriste svi operateri, ne verujem da će Telekom da finansira nešto sto sutra može da koristi i Orion ili sbb.NIje tako i to je stvar dogovora. Zavisno od ugovora nešto daje investitor nešto telekom
Popust važi samo na pojedinačne servise, tako da kada uzimaš box paket dobijas automatski popust i gratis i isplativije ti je nego da dobijes samo popust na invaliditetDa li popust za osobe sa invaliditetom vaze za box pakete sa optikom ili se odnose samo na opticki net?
Koji ruter izabrati kada uvode optiku? Naravno posle cu dokupiti neki ruter ili neki mesh komplet.
Ako Telekom dobije eksluzivni ugovor da on ima pravo da bude u toj zgradi( ovo rade i SBB i ORION) dok se ne oformi skupština stanara i ista izglasa drugačije onda on i uloži u multimedijalne kutije i optiku do stanova i tada samo telekom ima pri useljenju a posle kada se oformi skupštian stanara stanari daju dozvolu dalje preko upravnika ko još želi da uđe i naravno operateri su obavezni da tada i sprovode svoju infrasrukturu do korisnika. Kada Investitor pusti sve operatere u zgradu onda on sam finansira optiku po stanovima od jedinstvenog čvorište i tada operateri samo ulaze do objekta postavljaju svoje ormare i onda pojedinačno kako ko šta želi i dobije do stana. Tada npr SBB daje optiku korisniku koja nije prava optika jer pusti signal po optičkom vlaknu ali je glavni čvor koaksijalni.. U tim situacijama korisnik može samo jednoh operatera da koristi na lokaciji. Ako želi da promeni operatera mora jednog da se "odrekne " u trenutku instalacije drugog tačnije ugasi se signal jednog da bi se drugi povezao i ovo je slučaj u skoro svim novogradnjama u BGu ( naravno ima izuzetaka) i ovde nije nužno potrebno da se raskine ugovor kod operatera samo se eto signal koji dolazi do stana odvija samo po jednom operateruSve si u pravu. Samo ne znam da li namerno izostavljaš, da upravnik pre nego što bilo šta potpiše, a on kao ovlašćeno lice mora da potpiše jer zastupa pravno lice(stambena zajednica je pravno lice i ima pib i mb), mora imati odluku skupštine stanara o tome.
Kad je nama mts uveo u zgradu optiku prvi za 12 meseci po dinar su potrčali da uzmu oni koji nisu glasali na sednici stanara za uvođenje optike odnosno teoretičari zavere (uveli su nam 5g mrežu, upravnika potplatio telekom, upravnik je iz redova tih i tih i slično).
Ako može preciznije, pošto instalacije mogu da koriste svi operateri, ne verujem da će Telekom da finansira nešto sto sutra može da koristi i Orion ili sbb.
Gde si to "video" , bolje reći odakle si izvukao taj zaključak?Edit: da i vidim da praviš razliku između profesionalnog i upravnika iz redova stanara. Potpuno je isto, i ako se stanari dogovore i izaberu nekog između sebe, ista ovlašćenja ima kao i profesionalni, nema razlike
izdvojeno iz mog posta -> https://forum.benchmark.rs/threads/mts-optika-za-fizicka-lica.399537/post-6928349Oni su tu da uzmu pare, za obavljeni posao, kada komšije nemaju predstavnika iz svojih redova ili ne mogu da se dogovore.
Zakon je predvideo tu mogucnost kada su stanari ne zainteresovani ( u vecni zgrada je tako). Kojih crnih 6m za skuljanje potpisa???!!!U većini zgrada je baš ogroman problem skupiti potpise većine stanara. Npr. u mojoj to traje najmanje 6 meseci, većina stanova se izdaje, teško se dolazi do vlasnika, nezainteresovani su itd.
Malo je zgrada koje funcionišu tako da je lako skupiti potpise ili sazvati skupštinu stanara.
Upravo zato je i donesen ovaj zakon koji, praktično, ovlašćuje upravnika da upravlja zgradom, a stanarima ako se to ne sviđa mogu da mu obore svaku odluku ili da ga smene i postave novog. Ali to zahteva skupljanje većine stanara i u tome je kvaka, ako hoćete da učestvujete u radu ok, imate zakonske mogućnosti, ako nećete izaberite upravnika (ako čak ni to ne možete biće nametnut) i on će sve da radi u vaše ime
Kvorum
Član 45
Kvorum za održavanje i rad sednice skupštine čini obična većina od ukupnog broja glasova članova koji imaju pravo glasa po određenom pitanju, ako odlukom stambene zajednice nije određen veći broj glasova.
Ako se sednica skupštine nije mogla održati zbog nedostatka kvoruma, ponovo se saziva najranije tri, a najkasnije 30 dana od dana kada je sednica trebalo da bude održana, sa istim predloženim dnevnim redom (ponovljena sednica).
Kvorum za održavanje i rad ponovljene sednice čini 1/3 ukupnog broja glasova članova, ako odlukom stambene zajednice nije određen veći broj glasova.
Isplativije mu je ako će doživotno, automatskim ugovorima dobijati BOX na svake 2 godine sa po 24 meseca pretplate za 1 dinar.kada uzimaš box paket dobijas automatski popust i gratis i isplativije ti je nego da dobijes samo popust na invaliditet
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari