Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Tako može. Poenta je samo da kroz isti mrežni kabl ne idu i internet i Iris.

Da li za prekid ugovora (box3) postoji otkazni rok od 30 dana kao kod Sbb ili
mogu samo na dan isteka ugovorne obaveze da odnesem opremu i kažem da prekidamo dalju saradnju?

Telekom nema otkazni ugovor od 30 dana, već možeš otprilike 7 dana pre datuma isteka da odeš u bilo koji mts i najaviš raskid boksa.
Bitno je samo da napomeneš da ti razvežu fiksni broj i oslobode ga za prenos ( ako želiš da ga zadržiš i negde druge prebaciš )

Da li se prilikom restarta rutera putem njegovog interfejsa, a ne fizički čupanjem napajanja, menja IP adresa? Kod Ubee rutera se promeni ip adresa kada se isti resetuje preko portala moj sbb, pa zato pitam.

već nedelju dana imam probkem ne radi mi tv i net.. prijavio sam kvar.. došla ekipa, pogledala, otišli.. danas opet bili otišli.. a opet nemam.. nema kome da se žališ, korisnički servis je očajan ...

Podnesi im zahtev za raskid ugovora , u poslovnici i na mail , a najbolje bi bilo i telefonski da dodjes do njihovog operatera iz col centra .
Mislim da bi ti vrlo brzo resili problem . Uslugu ne možeš da koristiš i to je osnov za raskid ugovora na njihovu štetu .

Kod roditelja sam uveo MTS optiku i ne mogu da otvorim portove na HG8245W5-6T, standardnom metodom(forward rules, ipv4 port mapping) sve je zatvoreno nakon dodavanja, da li nesto ne radim kako treba ili je pocela optika da ide iza CGNAT a? Jedino sto sam primetio je da se adresa menja prilikom restarta uredjaja.

Jel sto prolazi kroz selima optkicki kabl jel staklen kabl ili neki drugi kabl?
Jer sam video u stanu bas tanak kabl za opticki kabl

@shamanNS , @rajkosto , hvala puno, evo redom sta sam radio.
Pogledao sam u samom ruteru wan ip adresu, ona je ista kao kad je proverim ovde od spolja https://www.tracemyip.org. Lokalna ip adresa za racunar na kojem sve radim je 192.168.1.16

Zatim sam u ipv4 otvarao portove za qbittorrent za njegov web pristup i za TCP koji koristi za torent protokol, evo slike u prilogu. Da bih u jednom momentu menjao sa public na private network u windowsu 11 i stavio firewall na off i nesto od ova dva je doprinelo da sam ovde proveravajuci ova dva porta dobio da su otvoreni. Nesto malo kasnije opet sam cackao podesavanja i opet su mi closed, ne mogu da namestim nikako sad, mozda je do windowsa ili neceg treceg, ne bi trebalo da je cgnat obzirom da su spoljna adresa a i ona u statusu rutera iste ?

Inače upnp mi je ugašen na ruteru a otvaranje portova sam probao ovako kako stoji na dodatoj fotografiji ali sam probao i kao aplikaciju isto je.

Prilozi

• Screenshot_2023-07-09-14-54-34-999_com.alphainventor.filemanager.png
    Screenshot_2023-07-09-14-54-34-999_com.alphainventor.filemanager.png
    2 MB · Pregleda: 49
Tako može. Poenta je samo da kroz isti mrežni kabl ne idu i internet i Iris.
To mi je jasno, ali kako onda u novim stanovima gde su kablovi već u zidu, po rečima nekoliko vlasnika takvih stanova, samo su uboli lan kabl u zid i radi im stb u bilo kojoj sobi, a radi i net na istom priključku ako umesto stb-a tu priključe laptop?

To mi je jasno, ali kako onda u novim stanovima gde su kablovi već u zidu, po rečima nekoliko vlasnika takvih stanova, samo su uboli lan kabl u zid i radi im stb u bilo kojoj sobi, a radi i net na istom priključku ako umesto stb-a tu priključe laptop?
to ne radi tako na mts-u sa njihovim IPTV STB-ovima, svaki Ethernet port je ili IPTV mreza ili Internet mreza, nikada obe odjednom (bez managed/smart switcheva).
@shamanNS , @rajkosto , hvala puno, evo redom sta sam radio.
Pogledao sam u samom ruteru wan ip adresu, ona je ista kao kad je proverim ovde od spolja https://www.tracemyip.org. Lokalna ip adresa za racunar na kojem sve radim je 192.168.1.16

Zatim sam u ipv4 otvarao portove za qbittorrent za njegov web pristup i za TCP koji koristi za torent protokol, evo slike u prilogu. Da bih u jednom momentu menjao sa public na private network u windowsu 11 i stavio firewall na off i nesto od ova dva je doprinelo da sam ovde proveravajuci ova dva porta dobio da su otvoreni. Nesto malo kasnije opet sam cackao podesavanja i opet su mi closed, ne mogu da namestim nikako sad, mozda je do windowsa ili neceg treceg, ne bi trebalo da je cgnat obzirom da su spoljna adresa a i ona u statusu rutera iste ?

Inače upnp mi je ugašen na ruteru a otvaranje portova sam probao ovako kako stoji na dodatoj fotografiji ali sam probao i kao aplikaciju isto je.
izbrisi external source IP address oba polja i external source port oba polja (sva ova 4 su po defaultu prazna, ne znam zasto si kucao tu nesto).
tip mreze u Windowsu mora da bude Private (gugluj kako da promenis) da ne bi njegov firewall blokirao portove, takodje i kada te pita Firewall da Unblock neku aplikaciju mora da kliknes to Unblock.

btw za torrente protocol treba da bude TCP/UDP (oba), ako hoces da radi optimalno jer neki klijenti hoce preko TCP a neki preko UDP da skidaju/salju.

takodje, UPNP sasvim korektno radi za torent klijente, svi automatski naprave port mapping kada se pokrenu (ako je stiklirana ta opcija, po defaultu jeste), i izbrisu ga kada se ugase, tako da mozes i samo da ukljucis UPNP i ne pravis rucno port forwarde za torente. da bi video koji upnp port forwardi su aktivni u nekom trenutku ima program UPNP Wizard https://www.xldevelopment.net/upnpwiz.php

Poslednja izmena:
Znam da na mts mreži radi eon smart bez UM kanala, a da li radi Pickbox kanal, ako nekog ko ima kombinaciju ne mrzi da pogleda? Žena udavi...🤪

Radi Pickbox TV kanal, sa "u mreži" nalogom a sa ne-SBB netom. Proverio sa MTS i ZLOrion IP adresama.

Kada ste kao novi korisnik dogovorili uslove sa tetom preko telefona i kada su vam monteri doneli ugovor, da li je u njemu jasno stajalo sve dogovoreno (besplatni meseci i sl.), ili je bilo ono "keve mi, biće tako, ali dobijate generički ugovor jer ne smemo tako da navedemo bla, bla..."?

Keve mi bice tako. Moji monteri nisu imali pojma sta je dogovoreno sa akviziterom jer je u ugovoru stajala klasicna promocija i tako mora po njegovim recima da se ne vidi muvačina. Budi bez brige

Kakvo je stanje sa optikom u Novom Sadu? Uskoro treba da se preselim tamo i kada na mtsovom sajtu gledam tehnice mogucnosti za Telep, Liman, Sajmiste, Grbavicu odgovor je da je potrebna dodatna provera. Je l moguce da ni jednom od tih delova grada nema optike?
u svim tim delovima ima optika, upisi tacnu adresu ukljucujuci sprat i broj stana za preciznu informaciju

Kada ste kao novi korisnik dogovorili uslove sa tetom preko telefona i kada su vam monteri doneli ugovor, da li je u njemu jasno stajalo sve dogovoreno (besplatni meseci i sl.), ili je bilo ono "keve mi, biće tako, ali dobijate generički ugovor jer ne smemo tako da navedemo bla, bla..."?

monteri su imali tablet na kome su bili svi podaci koje sam dao prilikom ugovaranja, imali su i ugovor koji su mi na moj zahtev pokazali i koji sam potpisao (prstom na tačskrinu tableta) kada su sve završili.
u ugovoru je naravno bilo ono što sam dogovorio prilikom ugovaranja usluge sa akviziterom. tako da nema ništa na "keve mi"....

@milan1978
Znači kako kome....
Nego, da li slušaju želje oko putanje za provlačenje kablova ili da naoštrim očnjake😃
I da li razvlače utp kablove bez dodatnih troškova?

Što se tiče ugovora, tu oni ne mogu da napišu ništa što nije deo standardne ponude. Ako je kolegi u prehodnom postu pisalo sve u ugovoru, onda je on prihvatio uslove standardne ponude.
Nama ostalima, koji dobijamo nešto više od toga, prilože dodatni papir na kome pišu ti dodatni benefiti.
Što se tiče provlačrnja kablova, tu obično ispune tvoj zahtev, osim ako nije neka nemoguća situacija. Trebalo bi da to bude u redu

@SickMF
ja sam imao baš lepu muzičku želju za provlačenje optičkog kabla kroz 3 prostorije, i sve su ispoštovali što sam tražio. generalno je sve odrađeno skoro pa profi.
za utp kablove ne znam, nisam imao taj slučaj :)

provlace utp kablove od rutera do STB uredjaja posto oni moraju preko kabla (a mozes i da im trazis koliko god hoces metra utp kabla da ti ostave)
meni je bio standardan ugovor koji sam potpisao ali bilo je dodatno "pismo" od akvizitera sa dodatnim dogovorenim pogodnostima koje su takodje vazile

To što su oni postupili nezakonito, ne znači da zakon ne postoji.
Za radove u zgradi, uključujući i izgradnju telekom mreže, potreban je pristanak više od pola zgrade.
Pozdrav
Uvođenje "MTS optike" u zgradu ne iziskuje nikakve troškove po vlasnike stanova, a ni kasnije optika ne troši zajedničku struju. Unapređuju se uslovi stanovanja i kvalitet života. Povečavaju se vrednost stanova i svojstva zgrade. Ne menjaju se gabarit i spoljni izgled. Bezbednost i sigurnost mogu biti samo poboljšani... Itd...

Gde to "piše u zakonu da je potreban pristanak više od pola zgrade"?

Dovoljan je potpis upravnika. Angažovanje stanara je potrebno samo ako je upravnik neki veliki mislilac, pa on "misli" da optika nije potrebna. Tada je neophodna odluka skupštine. - Zbog mislioca, a ne zbog MTS-a.

... I, btw, ne mora "pola zgrade", već može i polovina prisutnih na sednici čiji kvorum čini pola zgrade. Dakle 1/4. A na drugoj, ponovljenoj sednici kvorum može činiti i 1/3 stanara. Odnosno i 17% ih može doneti odluku - što je 3x manje od 50%..

Na stranu to što vlasnicima stanova zakon ostavlja mogućnost (bez obaveze) da sami određuju i uređuju pravila, odnose među sobom, načine upravljanja zgradom itd.

U kabinu lifta moje zgrade je pre nekoliko meseci ugrađena neka hepek kutija, koja valjda treba da služi da javiš liftadžijama kada se zaglaviš... valjda preko mobilne mreže, pojma nemam. - Uglavnom, niko ništa nije pitao ni upravnika, a kamoli da je tražio nekakav "pristanak pola zgrade".

Uvođenje "MTS optike" u zgradu ne iziskuje nikakve troškove po vlasnike stanova, a ni kasnije optika ne troši zajedničku struju. Unapređuju se uslovi stanovanja i kvalitet života. Povečavaju se vrednost stanova i svojstva zgrade. Ne menjaju se gabarit i spoljni izgled. Bezbednost i sigurnost mogu biti samo poboljšani... Itd...

Gde to "piše u zakonu da je potreban pristanak više od pola zgrade"?

Dovoljan je potpis upravnika. Angažovanje stanara je potrebno samo ako je upravnik neki veliki mislilac, pa on "misli" da optika nije potrebna. Tada je neophodna odluka skupštine. - Zbog mislioca, a ne zbog MTS-a.

... I, btw, ne mora "pola zgrade", već može i polovina prisutnih na sednici čiji kvorum čini pola zgrade. Dakle 1/4. A na drugoj, ponovljenoj sednici kvorum može činiti i 1/3 stanara. Odnosno i 17% ih može doneti odluku - što je 3x manje od 50%..

Na stranu to što vlasnicima stanova zakon ostavlja mogućnost (bez obaveze) da sami određuju i uređuju pravila, odnose među sobom, načine upravljanja zgradom itd.

U kabinu lifta moje zgrade je pre nekoliko meseci ugrađena neka hepek kutija, koja valjda treba da služi da javiš liftadžijama kada se zaglaviš... valjda preko mobilne mreže, pojma nemam. - Uglavnom, niko ništa nije pitao ni upravnika, a kamoli da je tražio nekakav "pristanak pola zgrade".
Apsolutno tačno. Da bi se uvela optika ili bilo koja druga intervencija dovoljan je samo pristanak upravnika koji je obavezan samo da okači obaveštenje o tome, odnosno da informiše stanare. Ukoliko se kavalifikovana većina stanara pobuni protiv toga onda oni moraju da skupljaju potpise i dokazuju da su protiv toga.
Drugim rečima, upravnik upravlja zgradom (ne samo za ovo nego sve što se tiče zgrade, krečenje, ulazna vrata, interfon, kamere itd.) sa obavezom informisanja stanara. Ako se stanari ne slažu sa tim mogu njegovu odluku da obore ali je potrrbno da skupe većinu potpisa.
Bilo je slučajeva gde "mislilac" od upravnika kako ga ti zoveš ne želi da uvede optiku. Onda su se stanaru organizovali, skupili potpise i uveli optiku protivno njegovom mišljenju. Isto tako može i obrnuto, da on hoće ali većina stanara neće ali mislim da takvih slučajeva nije bilo

^^

Neka ide da se žali upravi vodovoda?... Usput, možda su mu ružne i vodovodne i kanalizacione instalacije, pa nek traži da se i to demontira iz zgrade?

Možda mu se ne sviđa i nečiji otirač za obuću, pa može da zahteva i njegovo uklanjanje iz hodnika zgrade, zajedničke prostorije je li?

Nazad
Vrh Dno