Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

^^

Neka ide da se žali upravi vodovoda?... Usput, možda su mu ružne i vodovodne i kanalizacione instalacije, pa nek traži da se i to demontira iz zgrade?

Možda mu se ne sviđa i nečiji otirač za obuću, pa može da zahteva i njegovo uklanjanje iz hodnika zgrade, zajedničke prostorije je li?
Ne razumem. Ja sam samo potvrdio tvoju tvrdnju, zato što je bilo ovde drugačijih komentara

Ne razumem. Ja sam samo potvrdio tvoju tvrdnju, zato što je bilo ovde drugačijih komentara
Odnosi se na rajkosto-sov post. Ti si svoj poslao nekoliko sekundi pre mene, pa ga nisam ni video... Posle sam editovao svoj post i pridodao još jednu strelicu (^) na vrh, što kao treba da znači da se 2 strelice odnose na pretposlednji post.

Apsolutno tačno. Da bi se uvela optika ili bilo koja druga intervencija dovoljan je samo pristanak upravnika koji je obavezan samo da okači obaveštenje o tome, odnosno da informiše stanare. Ukoliko se kavalifikovana većina stanara pobuni protiv toga onda oni moraju da skupljaju potpise i dokazuju da su protiv toga.
Drugim rečima, upravnik upravlja zgradom (ne samo za ovo nego sve što se tiče zgrade, krečenje, ulazna vrata, interfon, kamere itd.) sa obavezom informisanja stanara. Ako se stanari ne slažu sa tim mogu njegovu odluku da obore ali je potrrbno da skupe većinu potpisa.
Bilo je slučajeva gde "mislilac" od upravnika kako ga ti zoveš ne želi da uvede optiku. Onda su se stanaru organizovali, skupili potpise i uveli optiku protivno njegovom mišljenju. Isto tako može i obrnuto, da on hoće ali većina stanara neće ali mislim da takvih slučajeva nije bilo
Apsolutno netačno. Po tebi upravnik može da skine sa računa 100k sebi kao bonus i okači obaveštenje pa onda stanari treba da skupljaju potpise da to ne radi? Ili da dođe sa ekipom i demontira sve operatere iz zgrade i da okači obaveštenje?

Može ali ako se skupi dovoljno potpisa sve to mora da vrati.
Samo je potrebno pročitati zakon ali izgleda da te mrzi da to radiš. Ne treba biti čak ni pravnik, jednostavno je napisano.
Ne misliš valjda da za sve što se radi u zgradi treba prikupiti preko 50% potpisa. Pa čemu onda upravnik? Recimo pokvari se brava na ulaznim vratima i on treba da prikuplja potpise da bi platio popravku brave. Pukne cev u podrumu, počne poplava i on čeka da prikupi potpise.
Upravnik ima pravo da obavlja sve poslove vezano za zgradu i da troši pare ali mora da informiše stanare i periodično dostavlja izveštaje. Sve je jednostavno i logično

Poslednja izmena:
Ne, nego ne može to da uradi ako nema potpise 50% +1 vlasnika posebnih stambenih jedinica.
Ti ideš nekom obrnutom logikom da upravnik radi kako mu volja a da stanari skupljaju potpise peotiv toga 🤣
... I, btw, ne mora "pola zgrade", već može i polovina prisutnih na sednici čiji kvorum čini pola zgrade. Dakle 1/4. A na drugoj, ponovljenoj sednici kvorum može činiti i 1/3 stanara. Odnosno i 17% ih može doneti odluku - što je 3x manje od 50%..
Sve netačno.
Da bi taj tvoj kvorum odlučio u ime svih, ovih 83% stanova ne bi trebalo da se pojave na 3 sednice stanara, zatim se proglašavaju nedostupnim pa tek onda može glasanje ovih 17%.
Zar nije lakše da upravnik obavesti sve stanare o ponudi i da se većina saglasi, da i on čovek ima crno na belo zašto je nekome nešto dozvolio odnosno nije. Nije on vlasnik zajedničkih prostorija nego samo sprovodi odluke većine (kvoruma).
Može ali ako se skupi dovoljno potpisa sve to mora da vrati.
Samo je potrebno pročitati zakon ali izgleda da te mrzi da to radiš. Ne treba biti čak ni pravnik, jednostavno je napisano.
Ne misliš valjda da za sve što se radi u zgradi treba prikupiti preko 50% potpisa. Pa čemu onda upravnik? Recimo pokvari se brava na ulaznim vratima i on treba da prikuplja potpise da bi platio popravku brave. Pukne cev u podrumu, počne poplava i on čeka da prikupi potpise.
Upravnik ima pravo da obavlja sve poslove vezano za zgradu i da troši pare ali mora da informiše stanare i periodično dostavlja izveštaje. Sve je jednostavno i logično
Moram ovako pošto menjaš post pa mi odgovaranje gubi smisao.
Uzmi ti pročitaj zakon, eto.
Po tom zakonu za bilo kakvu popravku, radove treba mu saglasnost većine. A ako pukne cev - to je hitna internevcija i ne trebaju mu potpisi.
Upravnik može da troši pare sa računa jedino ako ima saglasnost stanara za to i to u sklopu redovnog održavanja ili bez saglasnosti u sklopu hitnih intervencija, a ne da skida pare sam da bi kupio sebi sat ili laptop ili da uvodi optiku pa da se nakon toga stanari izjašnjavaju da li to sme ili ne.

Poslednja izmena:
Odosmo u off ali mislim da je bitno u kontekstu naslova teme, a to je optička infrastruktura i procedura za njeno uvođenje.
Da bi se uvela u jednu zgradu DOVOLJNA je samo saglasnost upravnika. Ako upravmik neće da dâ saglasnost, vlasnici stanova mogu da skupe preko 50% potpisa i time njegova saglasnost nije potrebna.
Neću da idem dalje u off, pošto vidim da nisi čitao zakon ali mislim da je ovo što sam napisao dovoljno da ljudi koji čitaju znaju proceduru, jer verujem da mnoge to interesuje

Da li za prekid ugovora (box3) postoji otkazni rok od 30 dana kao kod Sbb ili
mogu samo na dan isteka ugovorne obaveze da odnesem opremu i kažem da prekidamo dalju saradnju?
Po zakonu (RATEL) imaš otkazni rok koji možeš da iskoristi i 30 dana pre isteka UO u situacijama kada ti istekne ugovorna obaveza opet imaš otkazni rok ali se u praksi dešava da je kraći. Svaki drugi operater ti uvek da dodatni benefit baš zbog tog otkaznom roka da ti pokrije "tropkove" otkazivanja da ih tako nazovem tj period gde imaš preklapanje operatera

po zakonu ke obavezna odluka skupstine stanara za potpisivanje uvodjenja bilo koje infrastrukture u zgradu . zakonom je propisano kako se donose odluke dvotrecinska vecina prosta vecina ili tri sednice bez vecine i na trecoj sednici vecina prisutnih na toj sednici donosi odluku. upravnik zgrade nema prava da potpisuje bilo sta bez odluke skupstine stanara. upravnik samo radi koordinaciju sa izvodjacima na osnovu odluke. kada pukne cev izgori instalacija i slicno zgrada vec ima ugovore sa infostanom EDB .... i slicnim institucijama za odrzavanje i tada upravnik ima obavezu da u ime skupstine stanara uradi sve za dobrobit i ocuvanje imovine vlasnika ugovori radove po ugovorima i odlukama skupstine stanara.
da uprostim upravnik je samo sekretarica skupstine stanara koja organizuje poslovanje bez prava samo odlucivanja .

Pocetkom ove nedelje je uvedena mts optika preko kolege sa foruma koji mi se javio i sve je uradjeno na moje zadovoljstvo i ovom prilikom mu se zahvaljujem.

E sad za moj stan gde mi je vec nekih godinu dana yettel optika trazim nekoga ko bi mi tu optiku produzio sa mesta gde se sada zavrsava na jos jednu udaljenu sobu (15-20m) najvise da bi izbacio utp kabel koji mi sad ide kroz ceo stan. znaci kao sto su mi ovi sad uradili bez kanalica samo ga lepili silikonskim pistoljem po uglovima prostorija.
Ako neko zna nekoga ko bi tako nesto mogao da odradi za ns bio bih mu zahvalan.

A koja ti je razlika da li ide optički ili Utp kabl ? Možeš yettelov ONT da ostaviš na mestu gde se završava optički kabl, posle toga njegov Utp kabl vodiš do gde hoćeš da ti stoji ruter. Inače, optički kabl se ne može nastavljati bez nekakve kutijice da zaštiti spoj tako da ti se isto vata da li je ta kutijica plastična za zaštitu spoja ili ont

Pocetkom ove nedelje je uvedena mts optika preko kolege sa foruma koji mi se javio i sve je uradjeno na moje zadovoljstvo i ovom prilikom mu se zahvaljujem.

E sad za moj stan gde mi je vec nekih godinu dana yettel optika trazim nekoga ko bi mi tu optiku produzio sa mesta gde se sada zavrsava na jos jednu udaljenu sobu (15-20m) najvise da bi izbacio utp kabel koji mi sad ide kroz ceo stan. znaci kao sto su mi ovi sad uradili bez kanalica samo ga lepili silikonskim pistoljem po uglovima prostorija.
Ako neko zna nekoga ko bi tako nesto mogao da odradi za ns bio bih mu zahvalan.
Kupi extender za wifi signal ima yettel za svoje usluge , i ima mts za svoje usluge

Odosmo u off ali mislim da je bitno u kontekstu naslova teme, a to je optička infrastruktura i procedura za njeno uvođenje.
Da bi se uvela u jednu zgradu DOVOLJNA je samo saglasnost upravnika. Ako upravmik neće da dâ saglasnost, vlasnici stanova mogu da skupe preko 50% potpisa i time njegova saglasnost nije potrebna.
Neću da idem dalje u off, pošto vidim da nisi čitao zakon ali mislim da je ovo što sam napisao dovoljno da ljudi koji čitaju znaju proceduru, jer verujem da mnoge to interesuje
Tako je da ne idemo u off, potrebna je saglasnost većine stanara a ugovor potpisuje u ime stambene zajednice upravnik. Ne može da potpiše bez saglasnosti. Budi pozdravljen i probaj da sagledaš širu sliku.

A koja ti je razlika da li ide optički ili Utp kabl ? Možeš yettelov ONT da ostaviš na mestu gde se završava optički kabl, posle toga njegov Utp kabl vodiš do gde hoćeš da ti stoji ruter. Inače, optički kabl se ne može nastavljati bez nekakve kutijice da zaštiti spoj tako da ti se isto vata da li je ta kutijica plastična za zaštitu spoja ili ont
Razlika je u estetici. Hocu da uklonim utp kabel koji mi sad ide sad kroz stan. ne bih utp kroz kanalice i necu wifi. Ovo sa ovim tankim vlaknom mi se svidelo kako je izvedeno pa mi je palo na pamet da bi tako moglo da se relativno jednostavno postavi do druge sobe bez kanalica i bez da bude ista primetno.
Tamo gde mi se zavrsava optika imam svoj glavni ruter koji ima mesta za sfp module. tu bih preko modula mogao da zakacim opticki kabel za drugu sobu preko kutije koja bi isla na zid kao sto i postavljaju. U drugoj sobi zavrsetak isto na kutiju i onda samo neki medija konverter da se tamo dobije klasicni utp ponovo. Tako sam nesto zamislio. Koliko sam video za ove sto to rade i postavljaju opticku kablovku nebi trebalo da bude nesto komplikovano jer tako i rade. Mozda bih mogao i ove iz yettela da zovem da pitam dali bi postavljali to ali bih vise voleo da odradim to u sopstvenoj reziji. Samo kad bih nasao nekoga ko je sposoban za to.

Tako je da ne idemo u off, potrebna je saglasnost većine stanara a ugovor potpisuje u ime stambene zajednice upravnik. Ne može da potpiše bez saglasnosti. Budi pozdravljen i probaj da sagledaš širu sliku.
Budući da sam bio upravnik i znam zakon u detalje, reći ću samo "zakon o stanovanju" član 50, tačka 10 i 11.
Pribavio i mišljenje, odnosno tumačenje ministarstva i lokalne samouprave tog člana zakona.
Bilo mi je potrebno zbog mnogo ozbiljnijih radova ne optike koja je već bila uvedena odlukom prošlog upravnika.
Za mog mandata hteo sam da uvedem, pored mts-a, i sbb optiku ali oni nisu bili zainteresovani jer već u ulazu postoji njihova koaksijalna mreža.
Mislim da je ovo bitno ljudima koji nemaju optiku u zgradi, da znaju da nije nikakva komplikovana procedura. Najbitnije u celoj priči je da provajder ima želju da uvede optiku

Sve netačno.
Da bi taj tvoj kvorum odlučio u ime svih, ovih 83% stanova ne bi trebalo da se pojave na 3 sednice stanara, zatim se proglašavaju nedostupnim pa tek onda može glasanje ovih 17%.
Pobrkao si lončiće.

Ne "odlučuje kvorum u ime svih", već ti je kvorum (1/3 glasova za ponovljanje sednice) neophodan da bi sednicu uopšte mogao da održiš... A ako imaš kvorum, onda prosta većina prisutnih može doneti odluku. Dakle, ≈17% je neki "apsolutni" minimum, ali pod uslovom da imaš tačan minimum i za kvorum, jer ako ti na ponovljenu sednicu umesto 1/3 dođe npr. 45% - onda ti za odluku treba ≈23%, a ne 17.

Proglašavanje nedostupnima onih koji se nisu pojavili uzastopno na neke 3 sednice nema veze sa ponavljanjem sednice (radi spuštanja kvoruma na 1/3)... U zgradi sa 50 stanova/vlasnika imaš njih 10 koji se već 3 godine nisu pojavili ni na jednoj sednici? - Pa ništa, oni se za potrebe izračunavanja kvoruma i ukupnog broja glasova jednostavno izuzimaju. Ako ti je tako lakše, zamisliš da zgrada ima 40 stanova i sve tako računaš... I gotovo... Ako i kada se neko od nedostupnih pojavi na nekoj sednici, "brojač" njegovih nedolazaka se "resetuje" na nulu, a ti računaš da zgrada ima 41 stan.

Sve piše u Zakonu i ostalim aktima, i sve je logično. Treba samo malo pažljivije pročitati i malo uključiti mozak pre pisanja po forumima. Ja ne mogu više da objašnjavam, umorio sam se... A i previše postade Offtopic.

I samo da dodam...

Ovo što pojedinci pišu o "skupljanju 50% + 1 potpisa" - to nema veze... Može imati veze samo sa izborom/smenom upravnika iz redova stanara, ali ni to ne mora... Da ne širim temu.

• "Proste" odluke donosi prosta (obična) većina na sednicama. Da bi bilo potrebno "50% +1", morali bi svi iz zgrade da dođu na sednicu, a takav slučaj nije zabeležen u ljudskoj istoriji.
• Uzimanje kredita u banci, prodaja zajedničkih prostorija, nadziđivanje, smena prinudnog upravnika... - 2/3 glasova.
• Određivanje i uređivanje sopstvenih pravila, unutrašnjih odnosa, menjanje načina upravljanja... - 100% glasova.

"50% + 1" ne postoji nigde. To je neko izmislio, pa ostali samo prepisuju.

Da.
Upravnik ima samo obavezu da za svaku intervenciju za koju angažuje izvođača (osim hitnih i tamo gde već postoji ugovor) dostavi minimum 3 ponude.
On je nešto kao CEO neke kompanije kome su akcionari (stanari) dali “befel” da vodi kompaniju (zgradu) u ime i za njih, a on mora to da radi u interesu akcionara i firme, inače može na skupštini akcionara da mu se izglasa nepoverenje i da popije otkaz.

Uzmi ti pročitaj zakon, eto.
Po tom zakonu za bilo kakvu popravku, radove treba mu saglasnost većine. A ako pukne cev - to je hitna internevcija i ne trebaju mu potpisi.
Upravnik može da troši pare sa računa jedino ako ima saglasnost stanara za to i to u sklopu redovnog održavanja ili bez saglasnosti u sklopu hitnih intervencija, a ne da skida pare sam da bi kupio sebi sat ili laptop ili da uvodi optiku pa da se nakon toga stanari izjašnjavaju da li to sme ili ne.
E, a šta vi u tvojoj zgradi radite kada upravnik (ili neki stanar) iz čista mira npr. zameni pregorelu sijalicu? - Sazivate vanrednu sednicu?... Skupljate "50% +1" potpisa?... Streljate upravnika?... Zašrafite nazad pregorelu sijalicu?... Ili šta?

... I upravnik je sijalicu platio iz zajedničkog fonda, a MTS optika zajednicu ništa ne košta?

Vratimo se na temu. Tema je optika a ne upravljanje zgradom, odgovor si dobio kako se ista uvodi i ne košta ništa samo treba saglasnost većine svidelo se to tebi ili ne.

Da li popust za osobe sa invaliditetom vaze za box pakete sa optikom ili se odnose samo na opticki net?

Koji ruter izabrati kada uvode optiku? Naravno posle cu dokupiti neki ruter ili neki mesh komplet.

^

Samo na obaška net (i obaška fiksni).

Ako već imaš VDSL ili nešto, prvo ostvari pravo na popust, pa onda podnesi samo zahtev za uvođenje optike. Ništa nikakav ugovor ne potpisuješ. Tako ćeš plaćati najsporiju optiku 200/50 po ceni tog VDSL paketa... Zapravo bi bilo najbolje da na početku pređeš na najjeftiniji mogući paket, 20/4 npr. (pa onda pravo na popust i sve po redu).

Ruter ne možeš da biraš. Dobićeš odgovarajući za tvoju centralu.

Koristim wireless vec nekoliko godina posto je mreza katastrofa.Videcemo kada krene uvodjenje, kopaju jos.

Znaci net+ fiksni nije moguce samo zasebno.

^

Nema popusta na neki Box, već samo na odvojene stavke.

Ako imaš u kući fiksni (bakarnu paricu) ili ako možeš da ga uvedeš, uvedi ga sad, pa uvedi i najjeftiniji ADSL ili VDSL ako postoji mogućnost. Taman dok oni prokopaju tu optiku. Posle tražiš samo prelazak na optiku, to je besplatno. Nikakve ugovore (na 2 godine isl.) ne potpisuješ, ni sad ni posle. Kad uvedeš optiku, plaćaš je po ceni tog najjeftinijeg ADSL-a/VDSL-a... i nisi pod nikakvim ugovorom. U međuvremenu prikupiš i te papire za popust i odneseš im tamo.

Hvala na savetu, razmislicu.

Razlika je u estetici. Hocu da uklonim utp kabel koji mi sad ide sad kroz stan. ne bih utp kroz kanalice i necu wifi. Ovo sa ovim tankim vlaknom mi se svidelo kako je izvedeno pa mi je palo na pamet da bi tako moglo da se relativno jednostavno postavi do druge sobe bez kanalica i bez da bude ista primetno.
pa zavisi da li si hteo da produzis telekomov kabl kroz koji ide GPON, i gde su konektori SC/APC, ili da stavis svoj par media konvertera kroz koje ide Ethernet (1000Base-FX), gde su konektori SC/UPC ili LC/UPC. Providni najlonski kabl sa SC/APC konektorima za GPON nisam nasao pa cak ni na aliexpresu (a ni izvodjac telekoma/yetela konektor na najlonski kabl ne moze da splajsuje konektor bez koriscenja opticke kutije za zastitu splice-a), ali media konvertere i najlonski kabl sa SC/UPC konektorima za Ethernet ima na aliexpresu, pa mozes i sam da ih lepis (ja sam tako drugaru nalepio na ivice zida za LAN izmedju soba iako nema opticki internet nego coax).

Tamo gde mi se zavrsava optika imam svoj glavni ruter koji ima mesta za sfp module. tu bih preko modula mogao da zakacim opticki kabel za drugu sobu preko kutije koja bi isla na zid kao sto i postavljaju. U drugoj sobi zavrsetak isto na kutiju i onda samo neki medija konverter da se tamo dobije klasicni utp ponovo. Tako sam nesto zamislio. Koliko sam video za ove sto to rade i postavljaju opticku kablovku nebi trebalo da bude nesto komplikovano jer tako i rade. Mozda bih mogao i ove iz yettela da zovem da pitam dali bi postavljali to ali bih vise voleo da odradim to u sopstvenoj reziji. Samo kad bih nasao nekoga ko je sposoban za to.
Obrati paznju za sfp modul da li idu dva kabla i ti su mahom bila deblja vlakna. Ako možeš naći da je tako tanak i da ide jedan kabel. To bi ti super varijanta bila.

Za prenos kroz jedno vlakno ti trebaju transiveri koji koriste jednu frekvenciju za uplink drugu za downlonk i moraju biti u paru (suprotne frekvencije za oba para). Takođe, pogledaj za koju daljinu su transiveri namenjeni i da li je potrebno nabaviti atenuatore.

Nazalost, SFP moduli koji su bidir (UL/DL preko jednog vlakna) su mnogo (5x) skuplji od onih koji to rade preko 2 posebna (jedan za UL/jedan za DL), a ne prave duplex 2x1mm providne najlon kablove (najtanje sam nasao 2x2mm zute).
pa zato, ja sam uvek za bidir koristio media konvertere, evo linkova za ono sto sam ja kupio (koji nemaju nenormalan shiping za srbiju):
https://www.aliexpress.com/item/1005005186383168.html par media konvertera SC/UPC bidir na ethernet 1gbps, napajanje moze bilo koje 5-12V ili izaberi opciju sa (ali je taj djubre)
https://www.aliexpress.com/item/4000009976438.html providni najlonski kabl sa SC/UPC konektorima na obe strane, izaberes duzinu (ali nazalost nisam nasao sellera koji ih prodaje na komad a da nema nenormalan shiping, pa ovo je cena za 5 odjednom, od duzine koju izaberes)

imam i ja visak par konvertera i kablova od 25m pa mogu ti prodati lokalno posalji poruku na forumu ako te interesuje
naravno, ako hoces da nastavljas GPON signal a ne da radis Ethernet preko optickih kablova onda ti ne trebaju nikakvi media converteri, samo UPC na APC adapteri (obe vrste polariteta), jedan ovaj najlonski kabl, i onda samo pomeris ONT. SC/UPC na SC/APC adapter i obratno (treba ti obe vrste, zelen zenski na plavi muski i zelen muski na plavi zenski) ima ovaj prodavac: https://www.aliexpress.com/item/4000118814427.html (najlonski kabl sa zelenim SC/APC konektorima nisam nasao po normalnoj ceni/shipingu na aliju, pa mora ovi adapteri)

Poslednja izmena:
Pozdrav ne bih vam preporucio da insistirate na produženju optike iz 2 razloka. Prvo optički kabal koji vi instalirete o vašem trošku ne spada pod deo opreme telekoma ili bilo kog operatera i samim tim operater lako može da kaže da je bilo koja smetnja uzrokovana vašim kablom, lošim splajsom kvalitetom kabla I tako daljei samim tim ako ikada imate bilo kakav problem mogu da to navedu kao problem i onda ste bacili pare i jednostavnija je solucija da vam u startu prilikom instalacije ili dodatnim izlaskom na teren(koji se naplaćuje) oni sami produže kabal. Druga stvar optički kabal ide samo do rutera od koga dalje idu kablovi do tva drugih uređaja i tako dalje i samim tim ne dobijate mnogo. U celoj toj priči jeftinije je kupiit 1 UTP kabal ako ti treba samo za taj računar ili uređaj šta god da je nego pomerati optiku pa naknadno do svih uređaja produžavati kablove. NAravno ako je neki uređaj koji ne zahteva velike brzine interneta uvek možeš preko telekoma da traži wifi adapter(koji je huawei i kompatibilan je sa OTPom i radi super na određenoj razdaljini) ili powerline adapter koji preko struje emituje signal (naravno u istuaciji da su tehnički uslovi ispunjeni za ovako nešto).

Nastavljanje optike je rešenje samo kada želiš da ti sam ruter stoji u totalno drugoj prostoriji zbog brze konekcije, REK ormara ili pametne kuće

Nazad
Vrh Dno