Šta je novo?

Monstruozni XBoX 360 hardware

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
part2

Prilozi

Part3

Prilozi

Part4

Prilozi

@Somilic: e covece, tvoj post nije vredan gubljenja vremena. Daj reci nesto konstruktivno pa mozemo da razgovaramo. Ja sam odgovarao samo na Driver-ove postove i nisam se vredjao sa njim. Rekao sam sta sam imao i evo sad ti pocinjes ponovo...

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
To sto CELL ima monstruoznu snagu ne mora da znaci nista i 3 Power Elemneta unutar XB360 mogu da budu mnogo bolje resenje, konkretno za konzolu, nego CELL sa svojim SPE-ovima! Ne treba gubiti iz vida da Za one koji razvijaju igre za XB360 razvojna platforma postoji jos od kada je Apple izbacio svoj G5 Mac! Pitanje je sta je uradio Sony da svojim developerima obezbedi lagano razvijanje aplikacija koje do maksimuma mogu da iskorite arhitekturu CELL-a. Vrlo lako s emoze desiti da barem prvi talas igara za PS3 koristi samo PPE unutar Cell-a, i da se oslanja na RSX (dobar im je naziv za graficki koprocesor 😉 a da ce tek nakon 2 do 3 godine poceti da se koristi sva snaga CELL-a i njegovih vektorskih jedinica - SPE-ova.
A da sam dobro pretpostavio potvrdjuje i glavni Epic-ov baja u intervjuju GS-u:

"GameSpot: Now that the Xbox 360 and PlayStation 3...

Mark Rein: [Interrupting] Are we talking next-gen consoles? Did you see the first-ever demo for the PlayStation 3? Oh, yeah that was UT 2007 on Unreal Engine 3!

The next five years are going to be incredible, so much better than the last five years in terms of what people are going to be able to do. It's only going to get better from there. We're just generally excited by hardware in general: Xbox 360, PlayStation 3, and what's coming for the PC as well.

GS: That was a great demo you had at the Sony press conference. Can you tell us what it's like developing on the PlayStation 3?

MR: It's a very normal development platform, something we can get our hands around. We already know Open GL; we've been doing Open GL since Unreal 1. We already know Nvidia graphics. PowerPC? Well, we've won Macintosh game of the year going back I don't know how many years.

We had the dev kit for probably just under two months, and look what we were able to produce. We were able to get Unreal Engine 3 up and running very quickly on it, and we were able to get a great demo going. Part of the reason why we were able to get the demo running isn't just our familiarity with the PlayStation 3 development environment, but also the fact that all of the content in Unreal Engine 3 is 100 percent compatible between the PC and the PlayStation 3. When we run an Nvidia-based Open GL shader on PC, and we go to run the same thing on PlayStation 3, we know it's going to be exactly the same, look exactly the same. There's no surprises, and that's great. It's a fantastic environment for people using our technology.

GS: How has it been programming for the Cell processor? Have you tapped into the extra processing cores yet?

MR: We haven't really delved into the Cell all that deeply yet. All we've done is mostly take advantage of just the normal PowerPC core and the RSX graphics, so we really look forward to getting home and tackling all kinds of cool stuff on the Cell. Ultimately, Cell is like a super-MMX processor, and as you know, Unreal was Intel's poster child for MMX many years ago. We're going to be able to do a lot of cool stuff on it. Especially great physics--the NovodeX guys are going to get their API put on it."

Znaci puno ce vode proteci ispod Brankovog mosta dok igre nepocnu da koriste SPE-ove. A i kada pocnu da ih korite, to ce uglavnom biti za fiziku. Grafika ostaje na RSX-u, sto je u ostlomi bilo za ocekivati. Mislimkog vraga su japanci angazovali nVidiju,a ko ne da im dizajnira najbolji mogci GPU. E sad "problem" je sto ni R520 nije maciji kasalj! Sta vise u pitanju je jedinstven proizvod! U pitanju je prvi DUAL CORE GPU!
Posebna prica je ta sto ce se za XB360 razvijati u WGF (Windows Graphics Fundation) API-u, a za PS3 u OGL-u. Ako nista drugo PS3 ce udahne OGL-u novi zovot, samo sto ce nVidia da uzme znatno vecu ulogu u odlucivanju o dlajoj subini istog APi-a, polako smanjujuci njegovu otvorenost. Ali to ni ne morad a bude tako lose. OGL koji (pre)dugo stagnira, mogao bi zahvaljujuci ovom razvoju dogadjaja konacno da krene iz mrtve tacke.
Zakljucak je da ce vizuelno igre na obe konzole biti krajnje uporedive. Moje misljenje je da ce Halo3 MORATI da izgleda isto ili bolje od Killzonea 2. Morati zato sto tako kaze Billi, a moci zato sto to hardver XB360-ke moze da obezbedi.

MrSa je napisao(la):
A sta tacno donose "ti" Cell procesori .. i sta ih cini toliko mocnijim? Zna neko jednostavno da objasni?
Pa donose mnogo toga, a i nije bas da se jednostavno i ukratko moze objasniti.
Nabavi Digital! #39 imas tamo opsiran text.
BTW za sve one koji muce muku sa Interene kinekcijom imace na novom Digitalovom CD-u (1. juna na kioscima) filmove iz Killonea i one racing arkade (zaboravih naziv).
Sto se tice Microsofta i Luckyevog stava, pa sta reci,a ne biti grub? Mozda: "Nisi u pravu"!? :d Pa covece pogledaj sta se danas igra na PC-u i to sve zahvaljujuci Microsoftu i DirectX-u! I kako onda mozes da tvrdis da ono vuku industriju u nazad? Pa njima je cilj da je unapredjuju jer znaju da smo inovacija prodaje nove proizvode od kojih oni zive - novi softver.
Cinjneica je da su oni pre desetak kgodina nameravali da "oporezuju" DIrecX,a li se od toga odustalo. Ispostavilos e da je odluka bila dobra jer PC dok god ne izadju ove konzole predtavlja najjacu i najprimamljiviju igracku platformu, a sve to zahvaljujuci Micorsoftu i DirecX-u. Moguja da olim OGL koliko 'ocu i divim se onome sto ljudi u njemu rade, ali tek kroz DX su stigle sustinske inovacije (programabilni GPU-ovi i shaderi), sto je navelo baje iz ARB odbora da isto uvedu i u OGL specifikaciju... ma da ne tupim dalje, cikam svakoga da mi da pravi argument zasto je Microsoft opstruktor napretka?

Eh ali tako je cool pricati protiv M$-a.... Manje vise sve je to tacno da oni ne guraju DX sada bi sve bilo na nivou DX6 ili max DX7. Ali opet nisu oni sami u tome. Nista od toga ne bi bilo bez NV i ATI-ja...

Nedjo je napisao(la):
Pa donose mnogo toga, a i nije bas da se jednostavno i ukratko moze objasniti.
Nabavi Digital! #39 imas tamo opsiran text.
BTW za sve one koji muce muku sa Interene kinekcijom imace na novom Digitalovom CD-u (1. juna na kioscima) filmove iz Killonea i one racing arkade (zaboravih naziv).
Sto se tice Microsofta i Luckyevog stava, pa sta reci,a ne biti grub? Mozda: "Nisi u pravu"!? :d Pa covece pogledaj sta se danas igra na PC-u i to sve zahvaljujuci Microsoftu i DirectX-u! I kako onda mozes da tvrdis da ono vuku industriju u nazad? Pa njima je cilj da je unapredjuju jer znaju da smo inovacija prodaje nove proizvode od kojih oni zive - novi softver.
Cinjneica je da su oni pre desetak kgodina nameravali da "oporezuju" DIrecX,a li se od toga odustalo. Ispostavilos e da je odluka bila dobra jer PC dok god ne izadju ove konzole predtavlja najjacu i najprimamljiviju igracku platformu, a sve to zahvaljujuci Micorsoftu i DirecX-u. Moguja da olim OGL koliko 'ocu i divim se onome sto ljudi u njemu rade, ali tek kroz DX su stigle sustinske inovacije (programabilni GPU-ovi i shaderi), sto je navelo baje iz ARB odbora da isto uvedu i u OGL specifikaciju... ma da ne tupim dalje, cikam svakoga da mi da pravi argument zasto je Microsoft opstruktor napretka?

eto, konacno da neko to lepo kaze....
dakle, slazem se u potpunosti 😀

Zato sto u WinXP-u kad se ucitava photoshop ili bilo sta drugo zahtevnije ne mogu da kliknem i pozovem neki drugi program koji je aktivan u taskbar-u nego moram da sacekam da se ucita pa tek onda taskbar pocne da reaguje... sve ovo lepo radi bez ikakvih problem na Win2K. ako se ne varam WinXP je noviji proizvod a ovu konkretnu stvar radi losije.

*mozda je ovo samo slucaj kod mene, ako vas ne mrzi probajte na svojim racunarim.

Trenutno je 2005 a uskoro ce 2006, ovo shto je prezentovano danas ili pre 6 meseci je trebalo da se pojavi josh 1999 ili 2000 godine, jednostavno kasno je sada, vec su se ljudima smuchile igre.
Medjutim, sreca po njih (po gaming industriju) je to shto se redovno stvaraju novi narashtaji.
Nisam nikakav gamer, chak shta vishe sam anti-gamer, volim da pogledam ali ne i da odigram neke nove naslove, microsoft je chitavih 5 godina blokirao izlazak direct3d-a, chekali su zadnji trenutak koji je bio moguc, istu situaciju dozivljavamo sa svakom novom generacijom, sve dolazi u zadnjem trenutku i to na nachin kako izvuci i zadnju paru iz dzepa. Pogledajmo licence za naslove koji su eksluzivno ostavljeni samo za xbox, pogledajmo zashto su ne kompatibilni Xbox i PC, zashto nisu napravili otvorenu platformu ako je vec bazirana na otvorenoj platformi. Sva sreca pa postoje drugi igrachi koji nisu neki heroji, vec su isto smrde ali u manjoj meri i koji ce ih naterati u borbu.
U stvari i ta borba je opet nametnuta iz stare borbe Ati, Nvidia, Znachi da Nije Okrshaja AMD, Intel i Ati, Nvidia ne bi bilo ovakvog skoka koji opet na kraju diktira MS.2
Mozda im je u zadnje vreme udarilo iz dupeta u glavu, oni su i dalje monopolisti koji pokushavaju da zagade svaki domen koga se dohvate.
Jesei li odslushao intervjue, ma koga briga za Velocity Girl i Live, koga briga za menije, koga briga za custom xbox-ove, marketing im je ochajan i odvratan.

Ovo je moj stav, ne trazim ja ni od koga da se slozi sa mnom, jednostavno to je moj stav i moje vidjenje, mozda greshim i ako greshim, greshim u moje ime.
Ja nisam prichao o HW, vec o SW i marketingu i prichao sam o proshlosti ponashanja MS-a, jednostavno nije mi mozda jasno kad je to u proshlosti MS bio taj koji gura i u chemu, bar neki datum ili godina ne bi bili loshi da se spomenu bar odprilike.

Pozdrav

@ Lucky
dobra ideja za ljude sa kilavom vezom -- ali -- forum dozvoljava multiple attachments per single post, nema potrebe da postujes rarove u X sukcesivnih postova. 😉

Jos bolje, koristi online storage prostor (free) pa filmice/fajlove kaci iz cuga, bez splitovanja:

http://www.putfile.com/ (10mb, audio & video only, sa plejerom na sajtu)
http://www.rapidshare.de/ (30mb, unlimited)
http://www.zippyvideos.com/ (5mb, video only)
http://www.updownloadserver.de/ (no limit, 30 days no download action detect)

itd... ima brdo toga. 🙂

- - -

Usput, daleko je tih 1.5 god., taj hardware sada zaista izgleda monstruozno, ali je 18 mesei dosta dug period, Blueray dolazi na jesen ove godine, do tada se i MS mozda "predomisli". :d

Nisam hteo na neki free, zbog onih koji su u lokalu.
Bash sam hteo na bench.
Znao sam da podrzava mulitiple attachments, medjutim mislio sam da je ogranichenje postavljeno na 1mb ukupno a ne po fajlu, tako da sam zbog toga postovao u vishe postova. Ako bi neko od moderatora mogao da preuredi i okupi na gomilu u jednom ili par postova sve attachment-e.

ovaj driver je fenomen 🙂 da se neko toliko przi na konzole to je cudo nevodjeno. a slep ko ociju. sve sto ce buduce konzole imati preuzimaju sa PCa. skoro uvek je tako i bilo. pokupe sve fore zaviju ih u oblandu lepo upakuju. i zaista to sve deluje impresivno prvih 6 meseci (maximalno) kad eto nama opet starog pca sa novim idejama...

ali igre su mi najsmesnije... igre za konzole dolaze tamo gde su pc igre vec odavno bile (pri tom naravno ne mislim na graficki aspekt)... reci da je mmorpg budalastina i da su te igre smesne!?!? zaista groteskno... trenutno je situacija takva da se pc igre nenormalno "piratiziraju" zbog cega neki 'hit' naslovi ne izlaze prvo za njega
koliko je serijala preslo sa pc-a na koznole? i kakve su te igre kad se uporede sa svojim prethodnicima? i najmanju ruku deluju kao za retardirane... (recimo theif, deus ex, najnoviji ghost recon koji nisu ni smeli da izbace za pc koliko je djubre jer bi pokupio najgore ocene).. znachi prichamo o totalnoj degradaciji gameplaya i svemu novom shto se pojavi na pc-u (ne moze to svako da svari)

btw sta cini PCem to sto jeste? a sta konzole? i ko se u ovom slucaju kome vise priblizio? koliko ja vidim konzole idu ka pcu a ne obrnuto... hardver kao i uvek je na strani konzola u pocetku ali se sve to da sticii prestici...

neko je kukao kako na PCu nema napretka... glupost... pogledaj shto je bilo top pre 4 na PCu (kad je hit bio ps2) a shta je sada.. broj novina na PCu je veliki brojem ali mali po intezitetu...

poz 🙂

G!!! je napisao(la):
ovaj driver je fenomen 🙂 da se neko toliko przi na konzole to je cudo nevodjeno. a slep ko ociju. sve sto ce buduce konzole imati preuzimaju sa PCa. skoro uvek je tako i bilo. pokupe sve fore zaviju ih u oblandu lepo upakuju. i zaista to sve deluje impresivno prvih 6 meseci (maximalno) kad eto nama opet starog pca sa novim idejama...

PC sa novim idejama... recimo USB port... Joe Decuir koji je projektovao SIO (serial input/output) BUS za Atari2600 konzolu (rambo igrice) radio je u Micro$oftu na projektovanju USB standarda. USB je veoma slican po filozofiji SIO Bus-u koji je bio koriscen u konzoli iz 1977 godine.

Slazem se delimicono sa prethodnim izlaganjem uz jednu opasku.
Hardver koji se nalazi u sadasnjim konzolama nece moci da se nadje u PC-u po toj ceni jes najmanje 3 godine! Ma zapravo nece ni tada! procesori koji pokrecu ove konzole ce se pojaviti u PC-u za 3 godine i kostace papreno. Grafika koja se nalazi u ovim konzolama ce se pojaviti u PC-u za 2 godine (velika je razlika izmedju XBOX grafike i R520, kao i RSX-a i G70! i kostace, pa znamo koliko ~500 EVRA!

Konzole su u velikoj prednosti sve i da imaju losiju grafiku jer ubacis disk i sve ide glatko netrebaju patch-evi. Najvece trziste za video igre su klinci koji stvarno netreba da se opterecuju zasto im igra trenutno ne radi dobro. Konzole uvijek daju puno vise u igrama za ulozen novac. Cijela konzola kosta kao jedna osrednja graficka kartica i sve radi na 60 frejmova.

kovacm je napisao(la):
PC sa novim idejama... recimo USB port... Joe Decuir koji je projektovao SIO (serial input/output) BUS za Atari2600 konzolu (rambo igrice) radio je u Micro$oftu na projektovanju USB standarda. USB je veoma slican po filozofiji SIO Bus-u koji je bio koriscen u konzoli iz 1977 godine.

offtopic: ja sam imao Atari 2600 🙂

Gledao sam neku statistiku, i najvece trziste definitivno nisu klinci. Pa meni se cini da svaki sportista ciji sam intervju slusao pominje da igra video igre u slobodno vreme (doduse pominje PS2 😉)

milosd77 je napisao(la):
Konzole su u velikoj prednosti sve i da imaju losiju grafiku jer ubacis disk i sve ide glatko netrebaju patch-evi. Najvece trziste za video igre su klinci koji stvarno netreba da se opterecuju zasto im igra trenutno ne radi dobro. Konzole uvijek daju puno vise u igrama za ulozen novac. Cijela konzola kosta kao jedna osrednja graficka kartica i sve radi na 60 frejmova.

Najveća prednost konzola je mnoooooooogo kvalitetniji izbor igara. Kapiram da se neko ne slaže sa tim jer igra prvenstveno strategije i FPS, ali generalno je zaista tako. U suprotnom, teško da bi mogle da opstanu na tržištu.

Najveće tržište za video igre nisu klinci, o čemu svedoči priličan broj igara sa M oznakom i činjenica da je prosečna starost PS2 igrača oko 20 godina. A recimo Xboxovo tržište bi prema Microsoftu trebalo da budu ljudi između 18 i 30 godina.
Možda ti recimo Tekken 5 deluje kao mega jednostavna igra, ali da bi postao majstor u njoj treba ti mnogo više vremena nego da savladaš neki FPS.

Drugo, broj dečjih naslova na PC-ju je mnogo veći nego na konzolama.

milosd77 je napisao(la):

ovo je poenta "ubacis disk i sve ide glatko", ovako bi trebali i racunari da funkcionisu a ne ove *******cija sa milion parametara, drajvera, nekompatibilnosti i ostalog smeca. btw da li je neko probao ono iz mog prethodnog posta sa Photoshopom i taskbarom?

@ivan (offtopic): respect!

da nije bili atarija, ko zna da li bi' danas uopste imao ova interesovanja 🙂

Poslednja izmena:
kovacm je napisao(la):
ovo je poenta "ubacis disk i sve ide glatko", ovako bi trebali i racunari da funkcionisu a ne ove *******cija sa milion parametara, drajvera, nekompatibilnosti i ostalog smeca. btw da li je neko probao ono iz mog prethodnog posta sa Photoshopom i taskbarom?

@ivan (offtopic): respect!
Ma ti si promasio poentu,na PC-u to tako treba da bude!?Sto je teze igrati nesto pa makar to bilo zbog drajvera i frame ratea,to je veci dokaz zagrizenim PC igracima da je to prava stvar ,a ne ubacis disk i igras na 60fps-a,bah to je za decu cim je tako jednostavno!? :d

Somilic je napisao(la):
Ma ti si promasio poentu,na PC-u to tako treba da bude!?

Tako treba.. aaaa. znaci ti uzivas da gledas kako ti igra secka, kako moras da stavis sve detalje na LOW, iako imas poprilicno dobar (skup) komp???!!
E sad moras da vidis da li ce ta igra da radi sa driverima za graficku koje ti imas, ili ces morati da stavis verziju iz 28.januara 2004, i to onu koja je izasla u 16 sati, a ne onu u 13..
Pa onda da li ti je zvuk OK, tvom drugu je sve OK, iako imate identicne zvucne, drivere.. itd..
Daj necemo da se lazemo, na konzoli je uzivanje igrati igre, i ne moras da dajes tesko zaradjeni novac na upgrade svakih mesec dana da mi izgura 25 fps, ovako sam miran do sledece konzole!!

Ok, sad sam tek provalio da je prethodni post bio sarkastican.. :d ali neka nek ostane moj za svaki slucaj... 😉

Poslednja izmena:
G!!! uz tebe sam 100% 😉

Mada ne vidim sto toliko polemises sa silnim ovdasnjim voonama, pusti neka mastaju 🙂 Skupice pare za neku od tih konzola, mozda 2007-2008, i uzivace u 60 frejmova. Mi cemo da kukamo zasto secka na kompu i mirna Backa, svi zadovoljni

Jadni mi sa

Strength & Honour rts/tbs
S.t.a.l.k.e.r.: Oblivion Lost fps/rpg
Inquisitor rpg
The Forgotten World rts/sf/rpg
Paraworld rts (u praistoriji)
Eon Of Tears rpg
The Witcher akcioni frp
The Polaris Project svem. sim.
The Fall: Last Days Of Gaia frp (post-appocalypse)
Phase: Exodus frp (buducnost)
Star Ancestor fps
Bloodline fps/horor
Borderzone akcioni frp
Hell Forces fps
Nightwalk: Dream Of The Past frp
Purge Jihad fps/rpg
MetalHeart: Replicants Rampage frp
IVM CE svemirska simulacija
Call Of Chtulhu fps/horor
Solar fps
Getica rpg
Grafan fparpg
Sabotain: Break The Rules fparpg
Serious Sam 2 fps
Drakengard rpg
StarRush svem.sim.
Dragon Age frp/rpg
Gothic 3 rpg
Liquidator fps
Operation: Matriarchy fps
Eon fps
Eschaton rts/svem. sim.
Vivisector: The Beast Inside fps/horor
Pathologic horor avantura
Conquest 2: The Vyrium Uprising svemirska strategija
Nirvana frp/rpg
The Elder Scrolls 4: Oblivion fps/rpg
Arx Fatalis 2 fps/rpg
X2: The Return svem. sim.
F.E.A.R. fps
Bioshock fps/rpg
Chrome: SpecForce fps
Origin Of The Species tps
Soul Quest frp (turn-based)
Civilization 4 tbs
Dragonshard AD&D rts
Advent Rising fps/tps
Daemonica rpg
Commandos: Strike Force fps
Sparta: Ancient Wars rts
Warhammer 40k Dawn Of War: Winter Assault rts
Area 51 fps
Codename Panzers: Phase Two rts
Neverwinter Nights 2 frp/rpg
Warhammer: Total War rts mod
Nightwatch tbs
Parkan 2 fps/tps/sv. sim./akcija
SpellForce II: Blend Of Perfection frp/rts
Heroes Of Annihilated Empires rts
Hellgate: London fps/rpg
Condemned fps/psiho
Preyground akciona avantura
Earth 2160 rts
Rise & Fall: Civilizations At War rts
T-72 Balkans On Fire tenkovska simulacija
ALFA Antiteror fps
Restricted Area h'n's rpg
Rising Kingdoms rts
Prey akciona avantura
Heaven Vs Hell rts
X3: Reunion svem. simulacija
Rome: Total War - Barbarian Invasion rts
The Suffering: Ties That Bind horor/akc. avantura
The Bard's Tale arpg
Gene Troopers fps/rpg
Precursors fps(non-linear)
Imperial Glory rts
Cossacks 2 rts

Kao sto se vidi, kao lud sam bez 15 klonova NFSU-a ili 40 klonova PoPa 😛

Poslednja izmena:
A neces moci 5 sa tog spiska da igras, a da pre toga ne puknes 200, 300 evra... naravno na Low details. 😉

zato ce oni koji kupe xbox360 ili ps3 morati da pucaju po 50-60 evra za igre.
5 igri >250 evra,stvarno isplativo.

Pa uskoro ce i zbog SF3 morati i za PC kupovati originali....

Mozda treba vise vremena za SF3 ali to je moguce.
Da li bese Colin 5 imao SF3 pa ga ima, ili pogresna informacija.
Ako ne ima za 1200- 1800 original za PC sto je opet dosta jeftinije na odnosu
cenu igara sledecih konzola.

Poslednja izmena:
stavrik je napisao(la):
zato ce oni koji kupe xbox360 ili ps3 morati da pucaju po 50-60 evra za igre.
5 igri >250 evra,stvarno isplativo.

Pa druga je prica to sto mi samo kupujemo pirate, ostatak sveta kupuju originale.. ali zasto mislis da za PS3 nece biti pirata, pirata ce uvek biti...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno