Šta je novo?

Monstruozni XBoX 360 hardware

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U sustini kako kod okrenemo ako hocemo kvalitetno igranje
mora da se pljune kinta,

stavrik je napisao(la):
zato ce oni koji kupe xbox360 ili ps3 morati da pucaju po 50-60 evra za igre.
5 igri >250 evra,stvarno isplativo.
Eh, kamo lepe srece da ja imam mogucnost da k'o covek skinem demo od 600 MB, da probam, vidim da li me privlaci igra dovoljno da puknem na nju 50€ i ako je odgovor da, odem i bez da mi se ruka osushi kupim je!
No, slazem se da je piraterija argument na strani PC-a kao igracke platforme, barem za nas nesrecnike u Srbiji.

Ne kazem da ces da kupujes igre svaki dan ali bar dve -tri mesecno.
Nekog strasnog igraca da zadovolji jedna igra mesecno,tesko.
Ja gledam sa strane kupovne strane.Platama sa 200- 300 evra naj*bali
bilo kako.

Mada tehnologiji cell PS3 treba zavideti.
Ko zna mozda i ja kupim neku buducu konzolu.Slike i filmovi izgledaju impresivno
plus ako urade fiziku i igre da stvarno izgledaju onako dobro
bice feste!!! :bottle:

Poslednja izmena:
Ma najbolja stvar u vezi PS3-ke jeste da ce "doterati" hardverski akcelerisanu SMID tehnologiju u PC-e buducnosti! Ako se pokaze da se CELL-ovi SPE-ovi mogu razumno lako programirati, buducnost multicore procesora ce se razvijati u pravcu CELL-a, gde necemo imati homogenu strukturu koju cini vise potpuno identicnih general purpse procesora, vec jedan ili dva GP-a i nekoliko SPE-like SMID jedinica. To ce biti prava revolucija za PC jer ce sve ono o cemu se mastalo postati realnost.

Nedjo je napisao(la):
Ma najbolja stvar u vezi PS3-ke jeste da ce "doterati" hardverski akcelerisanu SMID tehnologiju u PC-e buducnosti! Ako se pokaze da se CELL-ovi SPE-ovi mogu razumno lako programirati, buducnost multicore procesora ce se razvijati u pravcu CELL-a, gde necemo imati homogenu strukturu koju cini vise potpuno identicnih general purpse procesora, vec jedan ili dva GP-a i nekoliko SPE-like SMID jedinica. To ce biti prava revolucija za PC jer ce sve ono o cemu se mastalo postati realnost.

Kamo srece!!!!!

Igre za buduce konzole ce, kazu u svim najavama, morati da budu primetno skuplje, cak oko 60$. To je posledica toga sto su najjace "tvornice igara" pod direktnom kontrolom proizvodjaca konzola, tj. Sonyja i M$a te oni na taj nacin nadoknadjuju troskove razvoja i proizvodnje konzola. Naravno, to je potez koji necemo kritikovati vec pozdraviti jer su proizvodjaci konzola lepi, pametni i perspektivni i misle mnogo na nas, dok su oni sa PCa veliki smradovi koji gledaju kako da nam izvuku kintu iz dzepa :d

Dalje, postavlja se problem na koji mnogi ovde zaboravljaju a koji se itekako vidi na pcu - a kako iskoristiti te potencijale konzola, ko ce to da iskoristi? Pa na pcu igre kasne za hardverom standardno 2 godine, pa i tada izadju svega 3-4 naslova sa tolikim kasnjenjem, ostali kasne znatno vise. Ima li programera, firmi, kuca, koji mogu da naprave igre koje ce u potpunosti koristiti hardver konzola? Tesko. Najjace firme ce izbaciti par igara poput ovih koje su ovde prezentovane - i? Bas kao sto je to i na pcu.

Ali 60$ za igru? Pa jos kad dodje do nas...brrrr........

Inace uopste nije tesko kupiti original za pc ako je neka igra zaista dobra i ako se zeli. Ali necemo moci vise da isprobavamo sve i svasta, i necemo moci da lupetamo kako su neke igre strava, a one traju po 5 sati i nemaju multiplej kao recimo Max Payne i tome slicno
Kad sam vec tu, najbolji dokaz koliko je PC trziste zrelo jeste finansijska propast Max Paynea 2. Mogli su revieweri i oni koji igraju pola igre mesecno da dizu koliku god hoce frku oko dvojke, konzumenti su bili prevareni sa kecom i Max Payne 2 se prodao u krajnje simbolicnom broju. Ne kazem da je prodaja pokazatelj kvaliteta igre, naprotiv, cesto je potpuno suprotno (System Shock, Battlezone) ali ovo je bio jedan od retkih ali poucnih primera kako nastavak jedne silno poznate i trzisno veoma uspele igre ne uspeva da postigne ni 1/20 prodaje prethodnika sto je sjajan dokaz da ni na pcu ne moze vise bas sve da prodje. Zato ni nema Max Paynea 3

Eh, rasirih se.

U svakom slucaju, ne sporim nikako da su neki zanrovi na konzolama superiorni, naprotiv, potvrdjujem. Posebno voznje. Ali najjaci su mi argumenti da kad se kao oduzmu fps i rts, inace 2 najmasovnija zanra, onda je ostatak na konzolama uglavnom bolji 😛 Ja bih tu dodao i rpg mada rpg na konzolama i pcu jednostavno nije isti zanr. E kad te 3 stvari oduzmemo stvarno je sve bolje na konzolama :d

Hint: jel' moguce da niko nikada nije igrao neku igru preko tv outa? Ko nije, neka ne ubedjuje kako ps ima dobru grafiku i slicno

Hint2: a zaboravljate da u celu racunicu ubacite i hdtv, koji ce vam biti neophodan za adekvatan dozivljaj :d Ili cete da koristite stare, mutne televizore...A cena te zayebancije stvarno udara po usima, nije da ne udara 😀 Zar ne?

filipenko je napisao(la):
Hint: jel' moguce da niko nikada nije igrao neku igru preko tv outa? Ko nije, neka ne ubedjuje kako ps ima dobru grafiku i slicno

Hint2: a zaboravljate da u celu racunicu ubacite i hdtv, koji ce vam biti neophodan za adekvatan dozivljaj :d Ili cete da koristite stare, mutne televizore...A cena te zayebancije stvarno udara po usima, nije da ne udara 😀 Zar ne?

ja sam igrao preko tv out-a ...interesantno je sto je zbog nacina formiranja slike na tv-u (najobicnijem na 50hz) dovoljno 30 fps za savrseno glatku animaciju.....

Poslednja izmena:
filipenko prokleti smo sto ne volimo te voznjice arkadice fudbal (boze mili samo jos i fudbal da igram u kuci) i sl 😉

kao i obichno sve se svodi na ukus... neke vune zaista smaraju sa tim igre su kvalitetnije na konzolama... e pa znate shta ja eto tvrdim da nisu kvalitetnije da su njesra nevidjeno ja i milion drugih...i sta sad... boze mili... o tome nije rec uopste... neki vid usb-a je postojao '77?. wooow .. verujem da su i tad imali usb miseve skenere stampace web kamere flash diskove etc etc etc...

nedjo niko ni ne spominje da ce ove konzole imati napredniju arhitekturu po pitanju cpua u gpua... bilo bi i vrlo vrlo glupo do nemaju kada se prave za sledecih 5-6 godina od trenutka kad izadju... ali ne dobija erekciju svako ko igra igre a da pri tom zna da to sve gure CELL..... ili intel/amd procesor... generalno je svejedno pogotovo kad su konzole u pitanju... fora je u tome da konzole idu prema PCu prema svojoj funkcionalnosti a neki u tome vide propast PCa shto je opet glupost... jer do sledeceg ciklusa konzola bice krsh noviteta na PCu (pri tom ne mislimsamo na CPU il GPU) vec na sve periferije i multimedijalne dodatke...

generalno je glupo razdvajati toliko konzole od pc-a jer od napretka koriscenih tehnologija i kod jednih i drugih eventualno ce koristi imati uvek i suprotna strana... ako se napravi neki evolutivni pomak jedne strane to ce svakako uticati na drugu i obrnuto (zaboga pa tu su ATI NV Veliki Plavi etc)... zato je spajanje konzola i PCa u nekom obliku neizbezno (a to se vidi pogotovo sada kad se vidi kakve potencijale ce imati noce konzole)

poz 🙂

Ivan® je napisao(la):
ja sam igrao preko tv out-a ...interesantno je sto je zbog nacina formiranja slike na tv-u (najobicnijem na 50hz) dovoljno 30 fps za savrseno glatku animaciju.....
a rezolucija ne mora da bude veca od 800*600 za maksimalan kvalitet na TVu! ,)

lepo krene topic, da ne kazem normalno, i onda mora stoka ka krene sa "ove konzole ce ubiti PC" i slicna sran*a da postuju.

mislim svaka cast na hardware-u ali gameplay je do sada bio nula, a vidovit nisam 😉

Ser_Zile je napisao(la):
lepo krene topic, da ne kazem normalno, i onda mora stoka ka krene sa "ove konzole ce ubiti PC" i slicna sran*a da postuju.

mislim svaka cast na hardware-u ali gameplay je do sada bio nula, a vidovit nisam 😉
Zbog cega se razvijeni svijet (Japan, Amerika, Zapadna Evropa) velikom vecinom igra na konzolam ako imaju los gameplay. Igre za PC se prodaju u odnosu na konzole 1:10. Vecina tih istih ljudi ima i konzolu i PC pa PC veoma rijetko koristi za igranje. PC moze da radi dosta toga cak se moze pratiti i satelitski tv program za male pare ali to nije to u odnosu na neki TV od 72cm ili veci, gledanje DVD filmova je moguce jedino ako sjedis na pola metra od monitora.

Ma brate onaj koga ne zanima da vidi napredak sledece generacije konzola u odnosu na sve do sada(ili tada) postojece,nego se brine za "jadno,nemoj da nam propadnes-PC trziste",pa ovde smara ljude,ladno nije normalan!
Sta se bre potresate i vadite neke argumente koji nemaju veze s mozgom,najnoviji su:" skupe igre za konzole i jeftini pirati za PC",i naravno moj omiljeni "skupi high definition TV",a inace top hardware za PC je dzabe!? :zgran:
Ovde se prica o naprednim tehnologijama,a ne o kompleksima i strahovima odredjenih grupacija! :wall

Cena igara nije presudna kao sto neki hoce da kazu, ali se blizi vreme kada ce biti sve manje pirata, i sve boljih zastita od kopiranja(a i vecina igara ce imati slab singleplayer a jak multi za koji se nece moci koristiti pirat) pa ce biti sasvim logicno nabaviti original.Eto vam primera WOW-a koji je i nas tradicionalno opredeljene za pirate opredelio za uzimanje originala.Kada nam trziste bude "normalizovano" cena igara ce itekako biti vazna i vecina ce skidati demo pre nabavke.

p.s.Kako sam primetio originali za PC za istocno trziste su dosta jeftiniji nego za zapadno(iako su slicno ili cak i isto bundlovani) dok kod igara za konzola to i nije bas slucaj tj. cene i nisu bas toliko manje.

Zakljucak:Ko moze da koristi pirate za ove tri platforme(PC,Xbox360,PS3) njemu ce se isplatiti i konzola dok ako se nema izbora i uzimaju originali onda je tu PC u blagoj prednosti...mada opet neko ce za kvalitetniju igru da da i vise para ako doticna ne postoji u PC varijanti.

Poslednja izmena:
ma ni taj PS3 kolko vidim nece moci da mi pruzi ono sto sad imam na PC-u, a onaj kome je grafika najbitniji deo neke igre taj bas nema veze sa zivotom.

no svi smo drugaciji i volimo drugacije stvari, pa ko sta voli nek izvoli ali smanjite to ubedjivanje drugih u ono sto vi mislite < mnogo smara!

Ser_Zile je napisao(la):
ma ni taj PS3 kolko vidim nece moci da mi pruzi ono sto sad imam na PC-u, a onaj kome je grafika najbitniji deo neke igre taj bas nema veze sa zivotom.

no svi smo drugaciji i volimo drugacije stvari, pa ko sta voli nek izvoli ali smanjite to ubedjivanje drugih u ono sto vi mislite < mnogo smara!

Pa i ja igram counter 99% igrackog vremena,i ne treba mi PS3 za to,ali to nije tema ovde vec mostruozni hardware Xbox-a 360 ili PS3-a i diskusija o tome!
Tako da stvarno ne treba smarati sa ukusima i kompleksima,uostalom siguran sam da apsolutno svakog ovde zanima da vidi kako ce to izgledati i koje su mogucnosti tih sistema, a gameplay i ostale gluposti su tema koja je poprilicno obradjena zimus u diskusiji o "otvaranju sobe za konzole".
poz!

Poslednja izmena:
Igre za buduce konzole ce, kazu u svim najavama, morati da budu primetno skuplje, cak oko 60$. To je posledica toga sto su najjace "tvornice igara" pod direktnom kontrolom proizvodjaca konzola, tj. Sonyja i M$a te oni na taj nacin nadoknadjuju troskove razvoja i proizvodnje konzola.

Ma Sony i M$ ne pokrivaju te troskove, vec pare koje su ulozili u igre i same kompanije. 😀

Poznata cena konzole Xbox 360
----------------------------------------------------------------------
Iako nije poznat datum pojavljivanja nove Microsoftove igračke konzole Xbox
360, predstavnici kompanije su potvrdili da će cena konzole biti oko 300
dolara.

Ukoliko se Xbox bude prodavao po toj ceni, Microsoft će biti na gubitku, ali
analitičari smtraju da je taj korak neophodan ako kompanija želi da ostane u
trci sa najvećim konkurentom, kompanijom Sony i njenom konzolom PlayStation
3.

Kompanija Sony Computer Entertainment (SCEI) je na konferenciji Electronic
Entertainment Expo (E3), održanoj od 18. do 20. maja u Los Anđelesu,
predstavila konzolu PS3. Konzola će se u prodaji pojaviti najverovatnije u
proleće 2006. godine, a pretpostavlja se da će njena cena biti oko 400
dolara.

Datum pojavljivanja Microsoftove konzole još uvek nije poznat, ali se
pretpostavlja da će se Xbox pojaviti krajem novembra ove godine.

izvor: MikroVesti, 30.05.2005

milosd77 je napisao(la):
gledanje DVD filmova je moguce jedino ako sjedis na pola metra od monitora.
A ja baš volim da se nabijem u monitor, da vidim kvalitet 🙂
Ispade sad da je DVD samo za televizor, a DVD i bolji DivX na TV-u izgledaju isto. Zato uvek gledam DVD na monitoru, iako mogu da biram na čemu ću...

Vjerovatno imas TV od 55 cm. Ja trenutno u sobi imam Sony Wega 72 cm koji bi trebao uskoro biti zamijenjen Sony plazma TVom od 115 cm diagonale. Inace sam DVD film ima rezoluciju od 720X576 tako da apsolutno nema veze na cemu ga gledas, iz toga se vidi koliko si upucen.

Jeste, ja sam do sada mislio da je DVD ustvari 320x200 i video sam ga prvi put juče, fala ti ko lebu što si me uputio :smash: :S:

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Jeste, ja sam do sada mislio da je DVD ustvari 320x200 i video sam ga prvi put juče, fala ti ko lebu što si me uputio :smash: :S:
Treba da znas da monitor otkriva mane DVDa (niska rezolucija) a neprikazuje bolji kvalitet od TVa. Toliko o tome kad si prvi put vidio DVD.

Znam da otkriva mane DVD-a, zato i gledam na DVD-u jer želim da znam šta gledam. Mislim, koja je poenta gledanja na TV-u koji će da sakrije sve što "ne valja", kao da gledaš bolji DivX. Sa druge strane, gledanje kvalitetnog DVD-a (onog gde se ne nerviraš oko artefakata MPEG2 kompresije) na monitoru je pravo uživanje.

DVD, a pogotovu DivX je krs 😀... eh, sve mi je bilo lepo dok sam gleado na staroj 15-ici, cim sam posle vise godina muke konacno presao na nesto malo bolje shvatio sam koliko je to zapravo lose, jadno itd. Mislim cemu przenje na HDTV, pa ja mogu na PC-u vec sada i vise od toga, 2048*1536 sad odmah, to je mnogo vise od 1920*1080 i to interlace, za progresive ce se extra nacekati jer vecina TV-a ni to ne moze da izgura vec rade na mnogo manje...

Bas me zanima koliki font moraju da imaju igre na konzolama, posto sam vec navikao na komp. standard. gde je sve noramlno tj. sitno... a vidim na nekim skrinovima igara za konzole font je skoro uvek ko za corave, mada tamo i nema takvih igara.

Ove konzole su kao komp nekad, idu na tv i imaju fixiran hardware. Da li je to zaista buducnost ili ipak proslost? Mislim da pre ili kasnije to mora da ode u zaborav...

Mare je napisao(la):
Ove konzole su kao komp nekad, idu na tv i imaju fixiran hardware. Da li je to zaista buducnost ili ipak proslost? Mislim da pre ili kasnije to mora da ode u zaborav...

xe, xe, :-devil-:, xe oce, evo vec odlazi u zaborav

Mare je napisao(la):

Pa da vidim kako ide u zaborav, vec 20-ak godina.. :d
Ne znam zasto necete da priznate da je bolje IGRANJE na konzolama, nista ne kazem za komp, komp je vrh stvar!! Nego jednostavno za igranje je bezobrazno davati po 200 evra minimum svakih godinu dana, da bi JEDVA mogao da igram novije igre!
A to sto ste pominjali da je bolja situacija na kompu zbog pirata, koji se lakse prave, sve govori u kakvoj zemlji zivimo, i kakvi smo klosari, to nema veze sa konzola vs PC, jer 80% sveta kupuje originale...
Ja uzeo GT4 original, i burazer, i ortaci gledaju na taj potez kao da sam kupio zlatnu statuu sfinge od milion dolara, kao izivljavanje..aaa 😡

Mare je napisao(la):
DVD, a pogotovu DivX je krs 😀... eh, sve mi je bilo lepo dok sam gleado na staroj 15-ici, cim sam posle vise godina muke konacno presao na nesto malo bolje shvatio sam koliko je to zapravo lose, jadno itd. Mislim cemu przenje na HDTV, pa ja mogu na PC-u vec sada i vise od toga, 2048*1536 sad odmah, to je mnogo vise od 1920*1080 i to interlace, za progresive ce se extra nacekati jer vecina TV-a ni to ne moze da izgura vec rade na mnogo manje...

Bas me zanima koliki font moraju da imaju igre na konzolama, posto sam vec navikao na komp. standard. gde je sve noramlno tj. sitno... a vidim na nekim skrinovima igara za konzole font je skoro uvek ko za corave, mada tamo i nema takvih igara.

Pa imas monitor ali koliki, HDTV ce imati prosjek dijagonale TVa od barem 100 cm.

milosd77 je napisao(la):
Pa imas monitor ali koliki, HDTV ce imati prosjek dijagonale TVa od barem 100 cm.
Ali ja ne volim da se igram na 100 CM, meni je i prelazak na ovaj monitor bilo malo cudno iskustvo jer se treba naviknuti na veliku sliku ipak su ljudske oci ogranicene po tom pitanju; soba i stan uopste su mi toliko mali da nemam gde da se pristojno odaljim, uz to nemam nameru da kupjem TV od 50+" za igranje koji BTW ni malo nije jeftin. Smatram da je igarnje na CRT ili TFT svakako mnogo udobinije nego bilo kakovo gledanje u TV.... makar bio i HDTV, mislim koliki je pixel na tom cudu od 1.5m cak i sa HDTV rezolucijom?

Poslednja izmena:
Boris Lozac je napisao(la):
Pa da vidim kako ide u zaborav, vec 20-ak godina.. :d
Ne znam zasto necete da priznate da je bolje IGRANJE na konzolama, nista ne kazem za komp, komp je vrh stvar!! Nego jednostavno za igranje je bezobrazno davati po 200 evra minimum svakih godinu dana, da bi JEDVA mogao da igram novije igre!
A to sto ste pominjali da je bolja situacija na kompu zbog pirata, koji se lakse prave, sve govori u kakvoj zemlji zivimo, i kakvi smo klosari, to nema veze sa konzola vs PC, jer 80% sveta kupuje originale...
Ja uzeo GT4 original, i burazer, i ortaci gledaju na taj potez kao da sam kupio zlatnu statuu sfinge od milion dolara, kao izivljavanje..aaa 😡
Po meni je bezobrazno davati po 1000 evra godisnje da bi odigrao 20 igara na konzoli, pa za te pare imam ceo nov komp i to besan 😀, i ne moram ni da se igram radicu nesto pametno... igracu free demoe...

Piraterije imas i na PCu i na konzolama. Cak je i Nintendo Game Cube provaljen i to bez upotrebe cipa, samo uz modificiranu mem. karticu. Trenutno su igre za PS2 na DVDu oko 2 evra.

stavrik je napisao(la):
zato ce oni koji kupe xbox360 ili ps3 morati da pucaju po 50-60 evra za igre.
5 igri >250 evra,stvarno isplativo.

Da, naravno. Sigurno se nikada neće pojaviti čipovi, a na PC-ju će biti sve manje igara sa Starforce zaštitom...čemu uopšte ovakva poruka? Jesi li razmišljao uopšte kada si je pisao? Jel' i ovo treba da se pretvori u raspravu (ako već nije)?

stavrik je napisao(la):
Mozda treba vise vremena za SF3 ali to je moguce.
Da li bese Colin 5 imao SF3 pa ga ima, ili pogresna informacija.
Ako ne ima za 1200- 1800 original za PC sto je opet dosta jeftinije na odnosu
cenu igara sledecih konzola.

Da, za TOCA-u im je trebalo samo godinu dana. Ako nalaziš zadovoljstvo u tolikom čekanju, svaka čast. Opet, ponavljam - na osnovu čega uopšte možeš da prognoziraš da neće biti čipova za Xbox 360 ili Playstation 3.

Drugo, odakle ti ideja da originali za PC koštaju toliko malo? Ne kažem da nema takvih igara, ali igre sa tolikom cenom su ili stare dve godine ili spadaju u low budget naslove kojih ima i na konzolama. Misliš da će San Andreas za PC koštati i cent manje nego za PS2 ili Xbox.

Cena igara za konzole sledeće generacije će biti opet ista kao i za PC. Troškovi za izradu igara rastu - timovi su sve veći, sve više vremena treba za izradu igara. Ako cene igara za konzole odu gore, sigurno će otići za isto toliko na PC-ju.

Cene igara za konzole jesu visoke kod nas zbog toga što za njih ne vlada veliko interesovanje, a i sve do nedavno nije bilo zvaničnih uvoznika. Stanje se na svu sreću menja, polako ali sigurno. Imamo zvaničnog distributera za Sony a i prodaja konzola ide bolje nego ikad. Nemoj da gledaš na konzolu kao zlo.

Nedjo je napisao(la):
No, slazem se da je piraterija argument na strani PC-a kao igracke platforme, barem za nas nesrecnike u Srbiji.

Kakav argumenat? Igre za konzole se bolje piratizuju, nema čekanja po godinu dana da se razbije zaštita. GT4 je pravio problem, ali razbijen prilično brzo.
što se tiče next gen konzola, ne znam na osnovu čega uopšte možeš da pretpostaviš da za njih neće biti čipova

Igre za buduce konzole ce, kazu u svim najavama, morati da budu primetno skuplje, cak oko 60$. To je posledica toga sto su najjace "tvornice igara" pod direktnom kontrolom proizvodjaca konzola, tj. Sonyja i M$a te oni na taj nacin nadoknadjuju troskove razvoja i proizvodnje konzola. Naravno, to je potez koji necemo kritikovati vec pozdraviti jer su proizvodjaci konzola lepi, pametni i perspektivni i misle mnogo na nas, dok su oni sa PCa veliki smradovi koji gledaju kako da nam izvuku kintu iz dzepa :d

Ovako...prognoze pojedinih stručnjaka kažu da će cene igara sigurno otići na gore, tako da će igre koje su do sada bile 50 dolara, sada koštati 60, pa možda i 70. EA je već izbacivao collector's editione nekih svojih igara po višoj ceni kako bi proverio da li je tržište spremno da da više novca za igre. Eksperiment je upalio.

Veeeeelika je predrasuda da:

1.je poskupljenje posledica Sonyja i MS-a
2.da će se poskupljenje odnositi samo na igre za PC.

Kada iole razmislite, shvatićete zašto cene igara idu gore. Zato što budžeti za visokokvalitetne igre stalno rastu. Zato što na njima više ne radi 5, nego 500 ljudi. Zato što je za pravljenje automobila od 300 poligona trebao jedan dan, a za onaj od 5000 dve nedelje. Izrada igara postaje sve komplikovanija, to zahteva sve više ljudi i kao posledica toga povećanje cena je gotovo neminovno. Jedina kompanija koja je najavila da neće dizati cene igara je Epic. Čitao sam neki intervju u kome je rečeno da su spremno dočekali novu generaciju hardvera i bla, bla, bla...kapirate poentu.

Dalje, postavlja se problem na koji mnogi ovde zaboravljaju a koji se itekako vidi na pcu - a kako iskoristiti te potencijale konzola, ko ce to da iskoristi? Pa na pcu igre kasne za hardverom standardno 2 godine, pa i tada izadju svega 3-4 naslova sa tolikim kasnjenjem, ostali kasne znatno vise. Ima li programera, firmi, kuca, koji mogu da naprave igre koje ce u potpunosti koristiti hardver konzola? Tesko. Najjace firme ce izbaciti par igara poput ovih koje su ovde prezentovane - i? Bas kao sto je to i na pcu.

Eh..jesi li ikada u igranju davao prednost NES-u u odnosu na C-64, SMD2 u odnosu na Amigu ili Playstationu u odnosu na PC? Mislim da znam odgovor...Poenta je da se na konzolama mnogo lakše izvlači maksimum iz platforme. Zašto? Pa zar to nije logično - na konzolama nema 2 proizvođača procesora, milion proizvođača memorija, grafičkih kartica i sličnih stvari. Samim tim, igre se daleko lakše optimizuju, jer se optimizuju za jedan jedini sistem. Drugo, verovao ili ne, budžeti igara za konzole su mnogo veći pa se dosta više ulaže u njihovu izradu. Igre za konzole često prelaze tiraže od 5,000,000. Takve naslove za PC u njegovoj celokupnoj istoriji možeš izbrojati na prste jedne ruke.

Eh, rasirih se.

U svakom slucaju, ne sporim nikako da su neki zanrovi na konzolama superiorni, naprotiv, potvrdjujem. Posebno voznje. Ali najjaci su mi argumenti da kad se kao oduzmu fps i rts, inace 2 najmasovnija zanra, onda je ostatak na konzolama uglavnom bolji 😛 Ja bih tu dodao i rpg mada rpg na konzolama i pcu jednostavno nije isti zanr. E kad te 3 stvari oduzmemo stvarno je sve bolje na konzolama :d

FPS i RTS će uvek dominirati na PC-ju, jer oni na konzolama definitivno ne spadaju u naročito profitabilne žanrove, posebno RTS. Što se tiče ostalih žanrova, PS2 i Xbox jesu bolji u bukvalno svemu, pa čak i u RPG-ovima. Na konzolama postoje i zapadni RPG-ovi, recimo Everquest je odličan, tu je i Fable i mnoge druge igre. Opet, iako se to tebi ne sviđa, istočnjački RPG-ovi su izuzetno popularan žanr, i nije fer da im sporiš kvalitet. Ja recimo u životu ne bih pipnuo nešto što ima veze sa Star Wars franšizom, ali mi ni u ludilu ne bi palo napamet da zbog toga pljujem po njoj.

Gran Turismo 4, Ace Combat 5, Tekken 5, God of War...probaj, pa komentariši

Sony je toga svestan, ali ljudi razmišljaju prilično dobro. Prvo, na dva velika tržišta u Japanu i SAD-u, HDTV je već sada veoma rasprostranjen. Drugo, PS3 će se npr. u Evropi pojaviti u najboljem slučaju tek na kraju 2006. Do tada će cene HDTV televizora sigurno nastaviti rapidno da padaju. Treće, mnogo potcenjuješ igranje na običnom televizoru. Iako PC imam skoro 9 godina i koristim odličan monitor (959NF) ne vidim apsolutno ništa loše u igranju pred televizorom.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno