Šta je novo?

Monitor Audio RX2 i NAD C 355 BEE

ovo su teske optuzbe koje realno nemaju nikakve osnove, no dobro , covek je izneo misljenje , iznesi svoje i argumentuj ga ili jos bolje napisi sta novo ima da se kupi za 500e amp i zvucnici a ja cu da ti napisem dvaes godina starao i da uporedimo , veruj mi da ti se rezultat uopste nebi svideo....

Ma jok, ni preprodavac ni zlonamernik, ko-moderator sam na diyaudio.rs i nekad na hifi-forumi a bavim se ovim sportom 15 godina i realno mogu da potkrepljujem svoje tvrdnje do sutra ali me mrzi da toliko kucam...hocu samo da kazem da sam nekad i ja bio u vasoj kozi i da sam se nakupovao brda novih uredjaja , upgradeovao iste, otvarao ih, uzasavao se izborom komponenti i topologijom, sve iz cilja smanjivanja troskova proizvodjaca...pojacalca, zvucnici i boze sacuvaj DACovi i CDovi...

Recicu samo ovo da je nepre****vi DAC broj 1 na svetu Philips TDA1541A ,koji moze da se nadje u Philips CD playerima od 20 30 godina i po ceni od 30 evra pa navishe... vadjenjem tog chipa iz ovih CDova mnogi proizvodjaci isti implementiraju u svoje pakovanje i prodaju po ciframa od 2 3 soma dolara...e pa ja sam takvih napravio desetak svojim rukama i ne vidim sto bih posle poredjenja sa recimo Primare, Krell, Thetaa i meridian nekome dao 5 soma dolara za CD koji losije svira od mog kucnog ...*** za sve to je potrebno znanje ali ocu da kazem da npr CD mozete upgradeovati ...*** on nece izgledati do jaja...ali ce svirati da se userete...ista prica za zvucnike koji danas imaju 2 kg u masi ukupno a ranije su zalivani bitumenom i dampirani sa 10 materijala , koristili debele zice i to je sve bilo tesko 10 pa dosta vise kila...
Hocu da kazem a to ej poenta da ko hoce da slusa zvuk, moze nesto da uradi po tome, a koga mrzi neka kupi novo i neka mu svetli...
Sve u svemu mnogobrojne su zamke u pitanju...marketing pa onda zafrkancije sa uparivanjem uredjaja i slaganjem impedansi istih, odabirom kablova i napajanja svega toga i uskladjivanja sa prostorom u kome se slusa...kad ovo savladate tek ce biti price o nekm zvuku ...
a sto se tice ove kombinacije o kojoj se prica u temi..to je standardna kombinacija za ulazak u HiFi i svi prodju kroz nju, cak i ne svira loshe, tj svira tamno sa manje detalja ali prijatno .
pozdrav

neću da ulazim u filozofiju - onaj ko shvata sta sam rekao shvata a ko ne shvata, ne shvata. Sta nije jasno, ovo novo tu i tamo moze da se proda ako ti se ne svidja ili ti ne odgovara iz bilo kog razloga a staro 20 i vishe godina platis neku cenu tipa od 100e do 200e po komponenti i ako ti mozda to iz bilo kog razloga ne odgovara tu ti je kraj. Ti si poslednji vlasnik ili da prodas za "daj sta das". U celoj prici najbolje prolaze dileri tih stvari koji dolaze ovamo i bukvalno pale narod nekim pricama o tome, igrom slucaja sam mislio da me zeza potenciometar na NAD-u C 355BE i nosio ga kod jednog takvog audio gurua koji u kuci ima jedno 50-100 polovnih pojacala, ko zna koliko zvucnika, sub-ova i ostalih komponenti. Servisira izmedju ostalog bilo sta(narucuje samo originalne delove), pojacalu nije bilo nista(ja sam tripovao nesto) ali poenta je da je lik otvorio novo pojacalo i komentarisao superiornu arhitekturu u smislu drugacija filozofija, drugaciji pristup u odnosu na ta stara, nemam pojma on zivi od servisiranja pojacala i zvucnika, gleda to svaki dan, kaze nesto kao koliko se secam "audio kanali(levi i desni) beze maximalno od izvora struje trafoa valjda da se ne bi uprljali strujnim whatever, itd, itd..." . E sad audio tehnika ne napreduje iz godine u godinu(bili mozda to mnogo mali koraci) nego naprotiv kako vi ovde tvrdite ide unazad a? Ma dobro vazi :D ... Mnogo neozbiljno ako neko pokusava uopste da proba da me ubedi da je staro bolje od novog, mislim ja necu da poverujem u takve gluposti 1 000 000% ali se plasim da ima "mucenika" koje mogu da budu obmanuti i postanu eventualni klijenti za takvu robu a ovo je idealno mesto za prodaju magle ;) . Da te stvari kostaju realno tipa 25e do 50e po komponenti OK ali prijatelji vi to cepate bar 4x vishe u nekim slucajevima i dosta vishe ma to je smeshno, vishe od mene necete cuti komentare vezane za audio tehniku staru 20-30 godina :D

Poslednja izmena:
Grdno gresis, ali to ces i sam uvideti jednog dana ako budes nastavio ovim da se mlatis.
Na polovno ces mnogo manje da izgubis prodajom, nego da sad ovog momenta prodas ceo svoj sistem. Izgubio si vec prvog dana kad si izneo iz 4audio. Misli o tome... Novi uredjaji najvise prskaju sa cenom posle prvog vlasnika, tako da ti taj argument da se novi mogu prodati lako ne pije mnogo vodu. Na polovnim cak ljudi i zaradjuju (ne mislim samo na preprodavce). A da ne pominjemo neke jace vintage modele i raritete za koje su ljudi spremni bubrege da daju. I onda ti kazes to ne moze da se proda, a ljudi bi se pobili ko ce pre da kupi. Naravno ima i skarta, bilo i tad, ima i sad (neuporedivo vise).

Auu, koje zablude ovde :) Uvukao nam se crv sa Hi-Fi foruma :D

MA BR2 je kostao pre snizenja nekih 230e u 4audio. Uzeo sam savrsen par za 120e, star ~8 meseci. Cudno? Ne, to im je maksimalna realna cena (mada ih nikada vise ne bih kupio, za te pare sam kupio MB Quart MCS 590, koja je DALEKO bolja kutija u svakom pogledu).

Isto tako, JBL L50 stare 30 godina sam platio 220e. Sutradan je covek cuo i ponudio mi 250e, ali naravno, nisu na prodaju (dok ne kupim L100). Cudno? Svi su veverice pa se pale na starudiju?

Stvar je u tome da za iste pare za koje ćeš kupiti nov uređaj možeš kupiti mnogo kvalitetniji (zvučno naravno:)) polovan, star par ili više god. To je sve, u tom grmu leži zec:) Ja sam pre deset god. uzeo nov sistem koji i danas koristim, trenutno razmišljam da promenim kutije i naravno, uzeću polovne, zagrejo sam se za B&W DM602 ili 603... da ne davim dalje :)

Ja sam se nakupovao brdo starih uredjaja i sve ih prodau u trazenju idealne kombinacije ...i to drzi cenu vise nego novo tj mozes ga uvek prodati i da si na nuli ...sto je super sport...dok *** kupis novo i ako oces da ga prodas za mesec dana ...a hoces... onda gubis 30 posto do pola...neisplativo

Mozemo li da shvatimo da neko drugi moze da voli drugacije od onog prvog? Ok, polovni za 500e (ako je ocuvan i ispravan) dace bolji zvuk jer je kostao vise kao nov ali nemojmo da mislimo da njima vreme ne prolazi i da bez refresha svi oni rade identicno kao i prvog dana. Cena onda skace ali nebitno, ko voli vintage neka uziva u tome i ja sam sa time ok. Ko voli nove, neotpakovane uredjaje, dace vise za to jer mu mozda treba neka nova opcija, sve ima svoje. Kod nas je hype oko polovnih uredjaja koji se donose na kg i prodaju po 4-5x vecoj ceni nego odakle ih daju da ne stoje. Ima fantasticnih polovnih rariteta vrednih paznje ali su procentualno mali u odnosu na garbage sa Zapada. Lik tvrdi da mu TDA1541 najvise prija, zelim mu puno sati uzivanja u muzici uz pomoc tog dac. Sta ako meni prija nesto drugo, nesto sto ce njemu zvucati bzv ili sta god drugacije? Nadam se da nece reci da se ne razumem i da je to novo losije od starog jer je on navikao drugacije. Znate da je volim novo, a pozdravljam sve koji vole staro. :)

Jedini ali jedini parametar svakom normalnom coveku sa normalnim IQ-om treba da su njegove usi. Tacka. Sta mene zabole sto je nesto staro 20godina ako svira ko da je proizvedeno 2025 i ima zvuk kao iz buducnosti? Znaci, covek stavi nov uredjaj, pusti, ja cujem, ok zvuci. Onda stavi 20 godina star uredjaj za iste novce, pusti, i ja kazem: ko je upalio svetlo! Ja sam ostao zapanjen kolika kolicina smeca se valja sa prefixom "entry" hifi. Nove stvari sem ako nisu vise hiljada eura ne zasluzuju prefix hifi. Ja sam slusao MA BR2, i ko to smatra hifi-jem, svaka mu cast. Jedina dobra stvar u ovoj ekonomskoj krizi je sto u prodavnice hifi uredjaja retko ko ulazi, pa covek moze da ode, i preslusa brdo robe, jer prodavci ionako umiru od dosade. Slusao sam gomile zvucnika i pojacala i mogu slobodno da kazem, hifi je sve ove godine isao krupnim koracima u nazad. Ja evo vec danima ne mogu da dodjem sebi, od sledece kombinacije:

Pilot + Sony

A slusao sam i:

Monitor Audio RS + Yamaha

I spreman sa da ugostim svakoga da cuje detalje i soundstage u stereu koji nova konfekcija nema ni u 9.1 i sub od koga se pale alarmi po komsiluku a proizveden je 1991 od strane Pilota. Poenta je sto ljudi citaju komentare po internetu i na osnovu toga kupuju. Ja sam iskljucivo slusao. Dodje mi da lika kod koga sam slusao nov MA RS placen hiljadama evra, ugostim i pustim mu zvuk, mislim da bi se covek samoubio. Uskoro cu izbaciti i neki test sa youtube linkovima gde se lepo cuje o cemu se radi.

Poslednja izmena:
Ja sam ostao zapanjen kolika kolicina smeca se valja sa prefixom "entry" hifi. Nove stvari sem ako nisu vise hiljada eura ne zasluzuju prefix hifi....Slusao sam gomile zvucnika i pojacala i mogu slobodno da kazem, hifi je sve ove godine isao krupnim koracima u nazad... Poenta je sto ljudi citaju komentare po internetu i na osnovu toga kupuju. Ja sam iskljucivo slusao.

Heh, objasni ti to nekom hi-fi googlasu i jos da ti poveruje... :)

Dzaba, ko sto su crnci veci rasisti od belaca tako ste i vi gori za polovno nego ko zeli nove uredjaje. Zelim da uzivate u muzici. Srbija je specificna, nema se para za novo pa se hvali staro a vecinu novog niko nije ni cuo. Sve polovno je jeftinije od nekoriscenog ali porediti jedno sa drugim je neprimerno. Sad bih pomenuo da nisu iste klase uredjaja pa bi Nikk rekao kako ga klase nerviraju.... ali i u skoli imas klase (1-5 ili 5-10) pa i u HiFi. Jeste HiFi je isao unazad i grozdje je kiselo i to bas ono koje nije na dohvat ruke.

Mozemo li da shvatimo da neko drugi moze da voli drugacije od onog prvog? Ok, polovni za 500e (ako je ocuvan i ispravan) dace bolji zvuk jer je kostao vise kao nov ali nemojmo da mislimo da njima vreme ne prolazi i da bez refresha svi oni rade identicno kao i prvog dana. Cena onda skace ali nebitno, ko voli vintage neka uziva u tome i ja sam sa time ok. Ko voli nove, neotpakovane uredjaje, dace vise za to jer mu mozda treba neka nova opcija, sve ima svoje. Kod nas je hype oko polovnih uredjaja koji se donose na kg i prodaju po 4-5x vecoj ceni nego odakle ih daju da ne stoje. Ima fantasticnih polovnih rariteta vrednih paznje ali su procentualno mali u odnosu na garbage sa Zapada. Lik tvrdi da mu TDA1541 najvise prija, zelim mu puno sati uzivanja u muzici uz pomoc tog dac. Sta ako meni prija nesto drugo, nesto sto ce njemu zvucati bzv ili sta god drugacije? Nadam se da nece reci da se ne razumem i da je to novo losije od starog jer je on navikao drugacije. Znate da je volim novo, a pozdravljam sve koji vole staro. :)

Philips TDA1541A , ako je dobro uradjen prija svima...provereno vise miliona puta... ukusi su razliciti ali neke stvari stoje... ako te lozi to sto imas i ako nisi cuo bolje tvoj mozak ce da ti govori da je to do jaja...i to je super sve dok ne odes kod nekog i cujes bolje i onda se smoris...***... ali najtoplije i najiskrenije savetujem jer imam dosta iskustva, pogotovo za pocetnike a to je da ce se vise naslusati muzike sa starim uredjajima...da ne kazem "keve mi" :)
aj pozz

Pa kiselo grozdje se moze primeniti i reversno. Zamisli facu lika koji je pukao hiljade eura na Yamahe & MA RS i dodje kod mene i shvati da je ispao ovcica? Ok, kapiram ja da se nesto ne moze porediti, da su MA RS sada maltane entry a Piloti su kostali 2500 maraka, i da bi trebao porediti sadasnje zvucnike od 2500E, ali opet... Lik kad bi dosao kod mene, utripovan klasama, mislio bi da sam sistem platio 10k evra. Poenta je dobiti sto bolji zvuk za novce kojima se raspolaze. Vuna ode u radnju i prodavac je hipnotise. Ja sam bio u 4audiu nekoliko puta, i u Caplinovoj i u Kneza Milosa. Ja sam trazio kutije do 1000-1200E za prostor od 30m2. Slusao sam najnovije marantze, nadove i yamahe sa MA/Canton/Bose varijantama. Pustao mi je lik dal i kef ili pmc od 10k evra. I u Brankovoj u bgbstudiu sa novim jbl, wharfedale, denon, harman varijantama, i Svetogorskoj u playeru na Klipschu i u Koratu na crvenom krstu i B&W Focal varijantama. I kad krene hipnoza, znate to je sve djubre iz kontejnera sa zapada, sistem mora da je uskladjen, stalci su bitni, nemci i yamahe, britanci i nad, marantz, prostorija kablovi, ozbiljnost, ti ides na fest. Sve izgleda preozbiljno, piano black finish... I onda pusti zvuk i cela prica ode niz WC sholju... A onda odem kod lika i on mi pusti Pionir HPM 100 sa nekim matorim Harmanom, sve izgleda kao iz kontejnera, ali zvuuuuk!!! Ko da je 10k evra! I koji covek jos to treba da ima parametar sem svojih usiju? Specifikaciju sa interneta? Prodavcevu brosuru? Sve je to prodaja magle. Pa nije zvucnik graficka karta, pa sad ne podrzava directx 11 pa je prevazidjen. Nije to neka ne znam kakva nauka. Ili cujes ili ne. Zvucnik se ne menja vec 60god. Jedino sta se menja su fabrike u Kini i usteda na materijalima + mass produkcija entry smeca...

Dzaba, ko sto su crnci veci rasisti od belaca tako ste i vi gori za polovno nego ko zeli nove uredjaje. Zelim da uzivate u muzici. Srbija je specificna, nema se para za novo pa se hvali staro a vecinu novog niko nije ni cuo. Sve polovno je jeftinije od nekoriscenog ali porediti jedno sa drugim je neprimerno. Sad bih pomenuo da nisu iste klase uredjaja pa bi Nikk rekao kako ga klase nerviraju.... ali i u skoli imas klase (1-5 ili 5-10) pa i u HiFi. Jeste HiFi je isao unazad i grozdje je kiselo i to bas ono koje nije na dohvat ruke.
Vlado, skokni na eBay i pogledaj koliko tamo kostaju recimo neka stara Sansui pojacala ili resiveri ili tako nesto. ;)
Philips TDA1541A , ako je dobro uradjen prija svima...provereno vise miliona puta... ukusi su razliciti ali neke stvari stoje... ako te lozi to sto imas i ako nisi cuo bolje tvoj mozak ce da ti govori da je to do jaja...i to je super sve dok ne odes kod nekog i cujes bolje i onda se smoris...***... ali najtoplije i najiskrenije savetujem jer imam dosta iskustva, pogotovo za pocetnike a to je da ce se vise naslusati muzike sa starim uredjajima...da ne kazem "keve mi" :)
aj pozz
Znas sto gvladi ne valja TDA1541? Zato sto je "samo" 44.1/16. :d Mora to da bude bar 192/24. :D

Cuo sam ja mnogo skuplje sisteme nego sto ti mislis, reda nekoliko desetina hiljada evra pa znam kako i sta zvuci. Kazes TDA1541 zvuci super, pa zvuci odlicno ali to ne znaci da je najbolje sto ima. Jos zavisi i od topologije uredjaja i ostatka a ne samo od dac. I da, ne zelim samo 44/16 kad mi vec sada 96/24 zvuci mnogo bolje. Razlika izmedju 192/24 i 96/24 je minimalna, makar kod mene ali izmedju tog ai 44/16 itekako primetna. Opet, nemam nista protiv sto neko daje prednost polovnim uredjajima pa imam i ja polovni tuner a i cd je kupljen god dana star :) Ono sto sam cuo, zadovoljan sam kako kod mene zvuci. Sinoc sam promenio opamp na STX, stavio OPA2111 AM umesto fabrickih i odusevio se kako zvuci hehe.... samo nemojte da vredjate poput samo ***** bi kupio novo i sl. Ako se nadje provereni, ocuvani uredjaj u mint stanju pa sto da ne, i ja bih uzeo tako ali vecina ni ne zna sta da gleda (pocetnici). Refresh uredjaja je bitan da bi radili kao i na pocetku, pa i kolima se radi generalka zar ne? Samo nemojte da kazete kako high end nekadasnji to ne trazi. To sto se kupi sada za 150-200e je pre 30god bilo npr 4000DEM a ne 200DEM. Ko je imao para kupio ga tada novog za 4k a i danas ce tako biti. Ko ima kupice amp za 4k e a ko nema uzece za manje pare, novi ili polovni po izboru. Pozdravljam sve ljubitelje i novih i polovnih uredjaja.

Kada je zvuk u pitanju, treba ostaviti predrasude po strani. Da li je novo ili polovno, totlano je nebitno na kraju, bitno je kako to zvuci i jos bitnije je uzivati u muzici jer mnogi audiofili u potrazi za "savrsenim" zvukom zaborave na samu muziku i uzitak koji ona pruza.

Samo cu dodati na sve ovo da ako neko ima glavu i usi, verovatno ce znati sta da kupuje. Svaka prica u prazno na tu temu je krajnje izlisna. Treba vise ceniti svoje vreme jer sve ovo je ionako za vecinu jedna velika patkometrija. Nemam problem da uzivam u muzici ni na obicnom tranzistoru ako treba. Mnogi to vise nisu u stanju nakon "slusao sam ovo ili ono jedared od toliko i toliko".
P.S
Klase su izmislili oni koji moraju na finjaka da uvale svoj razlicit kvalitet (tj. nekvalitet) pa otud i trke po klasama. Hi-fi bi bio lepsi da ne postoje takva zatupljivanja, isto kao sto bi i svet bio bolje mesto da iste ne postoje.

Cela tema je krenula smerom tipa: Covek kupio zvucnike i pojacalo i ocito mu nesto fali. Nije bas zadovoljan. I sad krece bombardovanje specifikacijama i imputima. Mozda treba da se "kablovi usviraju" pa ce biti bolji zvuk i imati vise basa? Jednostavno, ja kad sam cuo pilot + sony otvorio sam prozore :). Nema tu nit smrdi nit mirise, mozda kabl da se usvira ili potenciometar razgazi. Ako je sistem dobar, mora da ti kosa krene unazad, i da padnes na dupe. Sve ostalo je postavljaj oglas, prodaji i trazi nesto bolje.

Drugo ne znam koliko si platio nov MA RX. Ali recimo da je oko 550E. I po modernom shvatanju klasa, to ti je "entry" zvuk od 500E. Po meni to nije hifi al ajde. E recimo, za te pare si imao ovo :

http://www.kupujemprodajem.com/Pilot-Standmonitor-401701-oglas.htm?filter_id=104608

Zvucnik koji je kostao 4000DM. Dal ima sumnje da RX verovatno zvuci kao igracka naspram ovog pilota? Vlada bi rekao, ok nije fer, poredi onda nov zvucnik od 4000E pa vidi dal Pilot zvuci bolje. Pa koji je to mozak, koji ce dati iste pare za nesto sto zvuci mnogo losije? Nikako mi to nije jasno. Pa ne svira garantni list majku mu, koji istekne posle god dana. Sta mene zabole dal je fer ili nije. Odem, iskontrolisem, cujem, ako je sve ok uzimam. Ja hocu najbolji zvuk za svoje novce. Donesem entry prdavac za 550E koji i nije hifi ili uzmem cudoviste od 4000dm za iste pare koje je hiend hifi. Ja gledam samo krajnji rezultat. A krajnji rezultat je: povezao sistem, pustio, ili te prolaze zmarci ili se gadjas specifikacijama po forumima...

Poslednja izmena:
Taj Pilot nije high end ali nije bitno, vazno je da ti uzivas u muzici. Meni se svidja ovo sto imam i kako zvuci ali nemam problema sto ti mislis (nisi bio kod mene, ne znas) da tvoj sistem mnogo bolje zvuci i imas vecu dobit od mene. :) RX2 nisu bas entry ali neka i budu, nije frka. :) Inace, za Nikk adsl klase su neophodne, jer ta jednakost nas je preskupo kostala. Shvatite ovo kako hocete ali svuda mora da se zna red, a kod nas nema ni reda ni zakona.... ali ima polovnih uredjaja na tone. :D

Taj Pilot nije high end ali nije bitno, vazno je da ti uzivas u muzici. Meni se svidja ovo sto imam i kako zvuci ali nemam problema sto ti mislis (nisi bio kod mene, ne znas) da tvoj sistem mnogo bolje zvuci i imas vecu dobit od mene. :) RX2 nisu bas entry ali neka i budu, nije frka. :) Inace, za Nikk adsl klase su neophodne, jer ta jednakost nas je preskupo kostala. Shvatite ovo kako hocete ali svuda mora da se zna red, a kod nas nema ni reda ni zakona.... ali ima polovnih uredjaja na tone. :D

Ako su klase u hi-fi tu da bi se znao red, onda izem ti takav red gde je nesto polusklepano da bi se nazvalo entry level, pa malo manje oskrnavljeno da bi se nazvalo mid segment ili srednja klasa, pa za jos nijansu manje da bi bila visa klasa, i na kraju njegovo velicanstvo hi-end, odnosno pun proizvod kakav bi i trebao svaki da bude.
A jednakosti koje se gnusas iz ranijih perioda, upravo danas tezis kroz ovu satro demokratiju koju na silu furamo, koja je samo privid pravih skrivenih namera i moci na kojoj se sve zasniva, a ja sam prilicno uveren da gore vreme sto se tice sveukupnog reda i zakona nije postojalo nego u danasnje vreme. Nekada se znao red, vise ne, tako da tezis izgleda nepostojecem idealu.

Obrnuto adsl ali ulazimo u debeo offtopic. Ja sam bio dete kad je bio taj bolji period a ti bebironce. Tada je prividno bilo sve ok pa je rezultiralo danasnjim stanjem. Ta jednakost je navela da se ne postuju pretpostavljeni, ne postuju oni ispod tebe, svako za sebe i pokradi sta mozes. Secam se izjave jedne komsinice iz tog perioda, kako su svi isti jer svi imau iste stomake. Da.... to je merilo.... To je rezultiralo danasnjim stanjem. Lepo nas narod kaze: "Zajednicku kobilu, ni vuci nece."

MA RX2 je ubica zvucnik i nije skup za ono sto pruza a taj pilot brale star ko zna koliko da kosta 550e eeeejjj bre pa to ko zna koliko godina ima(preko 2 decenije) i lik da trazi za tu starudiju 550e... Nisu cene u realnim okvirima, kostalo nekada i to je ok, kostala i kola 100 soma pre 15 godina a sada ne vrede 2-3k a ovaj pilot izgleda kao da ima jedno 25 :) mada bih voleo da cujem cisto informativno i da kazem sta mislim o tome...

^

Pa analogija i nije prava. Jer auto se sastoji od milion delova. Mnogo novih resenja se pojavilo za 25god, novih materijala, te abs, te navigacija, te ekonomicna potrosnja, te ovo te ono. Zvucnik se sastoji od 3 dela koja se ne menjaju vec 60god. Ako je zvucnik bio vrhunski 80tih vrhunski je i dan danas. Jedino sta na zvucniku moze da ode to je eventualno vesanje, koje odgovarajuci lik zameni originalnim i vozi narednih 30god. Ko sto neko rece, vesanje su ko gume. Zar da ne kupis mecku S 2009 god za 5 soma zato sto su joj celave gume :)? Uostalom, jedino merilo je: odes cujes. Ako se najezis - kupujes. Prosto ko pasulj. E sad sto prodavci prodaju maglu, i sto sto ljudi pokusavaju da komplikuju proste stvari, to je druga stvar. Ja sam isao iskljucivo po sluhu. 4k i vise evra za nove zvucnike nemam. A jedino sam na to reagovao. Dal to znaci da kupim nov "entry hifi" model i podvijem rep? Te fali mi basa te fali mi "ono". Ne. Jurimo polovno. Zabole me kako izgleda, koliko je staro, dal je "samo" 18khz po specifikaciji. Ocu beskompromisan zvuk. Nacrtam se i poslusam. Tako je najbolje. Cuo sam i djubreta a i fantasticnih stvari. Inace da sam ja raspravljao po forumima, citao preterano specifikacije, bez slusanja, ko zna kako bi se ispalio. Niko ne moze da me zaslepi nikakvom specifikacijom ili cenom ako je zvuk kita. Samo svojim usima verujem, nicemu drugom...

Cuo sam ja mnogo skuplje sisteme nego sto ti mislis, reda nekoliko desetina hiljada evra pa znam kako i sta zvuci. Kazes TDA1541 zvuci super, pa zvuci odlicno ali to ne znaci da je najbolje sto ima. Jos zavisi i od topologije uredjaja i ostatka a ne samo od dac. I da, ne zelim samo 44/16 kad mi vec sada 96/24 zvuci mnogo bolje. Razlika izmedju 192/24 i 96/24 je minimalna, makar kod mene ali izmedju tog ai 44/16 itekako primetna. Opet, nemam nista protiv sto neko daje prednost polovnim uredjajima pa imam i ja polovni tuner a i cd je kupljen god dana star :) Ono sto sam cuo, zadovoljan sam kako kod mene zvuci. Sinoc sam promenio opamp na STX, stavio OPA2111 AM umesto fabrickih i odusevio se kako zvuci hehe.... samo nemojte da vredjate poput samo ***** bi kupio novo i sl. Ako se nadje provereni, ocuvani uredjaj u mint stanju pa sto da ne, i ja bih uzeo tako ali vecina ni ne zna sta da gleda (pocetnici). Refresh uredjaja je bitan da bi radili kao i na pocetku, pa i kolima se radi generalka zar ne? Samo nemojte da kazete kako high end nekadasnji to ne trazi. To sto se kupi sada za 150-200e je pre 30god bilo npr 4000DEM a ne 200DEM. Ko je imao para kupio ga tada novog za 4k a i danas ce tako biti. Ko ima kupice amp za 4k e a ko nema uzece za manje pare, novi ili polovni po izboru. Pozdravljam sve ljubitelje i novih i polovnih uredjaja.

Cim znas za OPA2111 onda znas i da skoro svi uredjaji koriste onaj jeftini NE5533... niko u nov uredjaj nece stavi opa koji kosta 10puta vise jer mu i ovaj radi posao. opa2111 je dobar opamp, uzivaj u koriscenju.

Hvala, uspeo sam naci BB OPA2111 AM i stvarno sam zadovoljan kako zvuci u odnosu na fabricke JRC2114.
Ti default sto stavljaju na ogromnu kolicinu pitanje je da li ih kostaju i pola evra.
Mogu dodati da su ipak i zvucnici napredovali i da pruzaju u istoj klasi vise nego pre. Ali 4k e nije malo.....

Moram priznati da sam iznenadjen da STX ima "krs" opampove a kosta 150e. :p
Posto sam testirao Xonar HDAV karticu, koja je po nekim stvarim slicna STXu (isti DAC, stereo RCA izlazi, izmenljivi opampovi), ona dolazi sa LM4562 opampovima koji kostaju ~10$ po komadu, pomislih da i STX dolazi sa njima.:smash:

STX ima 4562 kao opamp za bafer i dodatna 2x 2114. STX ima bolje kondove, TI TPA6120A2 pojacalo za slusalice, za mikrofon.... mada slazem se sa tobom da su mogli bolje da ugade. Makar ima fabricki podnozja pa se mogu menjati.

^Pa analogija i nije prava. Jer auto se sastoji od milion delova. Mnogo novih resenja se pojavilo za 25god, novih materijala, te abs, te navigacija, te ekonomicna potrosnja, te ovo te ono. Zvucnik se sastoji od 3 dela koja se ne menjaju vec 60god. Ako je zvucnik bio vrhunski 80tih vrhunski je i dan danas. Jedino sta na zvucniku moze da ode to je eventualno vesanje, koje odgovarajuci lik zameni originalnim i vozi narednih 30god. Ko sto neko rece, vesanje su ko gume. Zar da ne kupis mecku S 2009 god za 5 soma zato sto su joj celave gume :)? Uostalom, jedino merilo je: odes cujes. Ako se najezis - kupujes. Prosto ko pasulj. E sad sto prodavci prodaju maglu, i sto sto ljudi pokusavaju da komplikuju proste stvari, to je druga stvar. Ja sam isao iskljucivo po sluhu. 4k i vise evra za nove zvucnike nemam. A jedino sam na to reagovao. Dal to znaci da kupim nov "entry hifi" model i podvijem rep? Te fali mi basa te fali mi "ono". Ne. Jurimo polovno. Zabole me kako izgleda, koliko je staro, dal je "samo" 18khz po specifikaciji. Ocu beskompromisan zvuk. Nacrtam se i poslusam. Tako je najbolje. Cuo sam i djubreta a i fantasticnih stvari. Inace da sam ja raspravljao po forumima, citao preterano specifikacije, bez slusanja, ko zna kako bi se ispalio. Niko ne moze da me zaslepi nikakvom specifikacijom ili cenom ako je zvuk kita. Samo svojim usima verujem, nicemu drugom...

Ovo je sasvim ispravan stav, pogotovo kad se nema para, i ako se zna sta se hoce. Ali pricati o nekakvom Pilot zvucniku kao vrhunskom high-endu je, blago receno, preterivanje. Takodje, treba se setiti da su uredjaji pre 30 godina bili daleko skuplji pa tako skoro da nije bilo komponenata ispod 1000DM. Jeftinija klasa uredjaja pocela je sa mass produkcijom japanaca (Technics, Sony, Pioneer i sl.) u prvoj polovini 80-ih kada su pomenuti proizvodjaci izbacivali obicno po jedan model u sub-1000dm klasi. Dakle, 4000dm pocetkom 80-ih je daleko od high-enda, to je bio otprilike pocetak srednje klase. Ako uzmemo da se tehnologija vremenom spustala u nize klase, mozemo zakljuciti da ce danasnji novi uredjaji od 400-500eur raditi uglavnom bolje nego 20-ak godina stari uredjaji u istoj klasi (400-500dm). Znam gomilu ljudi koji se pate sa polovnim stvarima, krpe s konca i konopca, donose svakakav tresh kuci za male pare (sve nekadasnji "high-end") i to sve uglavnom na kraju sa mrsavim rezultatom. Problem je sto nece sve da radi sa svim, a ono sto hoce da radi nema da se nadje, pa se onda ide na kompromise, menjanje svega i svacega, beskrajno isprobavanje, itd. Naravno, ima i suprotnih primera, ali oni uglavnom i danas puno kostaju. Recimo poznanik se izuo za Accuphase preamp/snagas kobinaciju 2500eur, koja je nekada kostala 20.000. To ne moze da ne radi dobro. Za istinski male pare je tesko naci vrhunsku komponentu, uvek bilo i uvek ce biti (na zalost).

Ovo je sasvim ispravan stav, pogotovo kad se nema para, i ako se zna sta se hoce. Ali pricati o nekakvom Pilot zvucniku kao vrhunskom high-endu je, blago receno, preterivanje. Takodje, treba se setiti da su uredjaji pre 30 godina bili daleko skuplji pa tako skoro da nije bilo komponenata ispod 1000DM. Jeftinija klasa uredjaja pocela je sa mass produkcijom japanaca (Technics, Sony, Pioneer i sl.) u prvoj polovini 80-ih kada su pomenuti proizvodjaci izbacivali obicno po jedan model u sub-1000dm klasi. Dakle, 4000dm pocetkom 80-ih je daleko od high-enda, to je bio otprilike pocetak srednje klase. Ako uzmemo da se tehnologija vremenom spustala u nize klase, mozemo zakljuciti da ce danasnji novi uredjaji od 400-500eur raditi uglavnom bolje nego 20-ak godina stari uredjaji u istoj klasi (400-500dm). Znam gomilu ljudi koji se pate sa polovnim stvarima, krpe s konca i konopca, donose svakakav tresh kuci za male pare (sve nekadasnji "high-end") i to sve uglavnom na kraju sa mrsavim rezultatom. Problem je sto nece sve da radi sa svim, a ono sto hoce da radi nema da se nadje, pa se onda ide na kompromise, menjanje svega i svacega, beskrajno isprobavanje, itd. Naravno, ima i suprotnih primera, ali oni uglavnom i danas puno kostaju. Recimo poznanik se izuo za Accuphase preamp/snagas kobinaciju 2500eur, koja je nekada kostala 20.000. To ne moze da ne radi dobro. Za istinski male pare je tesko naci vrhunsku komponentu, uvek bilo i uvek ce biti (na zalost).

Stoji sve sto si napisao!

Nazad
Vrh Dno