Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Ok, hvala ti za sve.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Ma kakav račun za struju, pozajmicu ti merac potrosnje da se i sam uveris da je to apsolutno zanemarljiva razlika a 50% veći takt pa i brzina izvrsavanja operacija u CPU-u... Nije vredno.

Sent from my HM 1S using Tapatalk
Pa ti si spomenuo struju, ja sam samo pitao sta se dobija osim veceg racuna.

^ Aha, to što sma spomenuo je efektno na nivou procesora i ploče ali nećeš to ni primetiti na računu za struju. Aktivna je u momentima kad je računar upaljen a ti ga ne koristiš aktivno, te ploča obori takt i napon pa posledično smanji i disipaciju toplote tj. olakša hlađenje procesora.

Ok, hvala za objasnjenje.

ee0319d0cbf06ce37775aa0eb0c1a78c.jpg

Narucio preko KP-a, cirka 20 evra.

EDIT:
Evo i linka.

Poslednja izmena:
Korisno, kupicu.

Pozdrav drustvo, da li neko od vas zna da ubacuje microkodove u bios.
Imam jedan E5405 koji sam stavio u P5K sa vec modovanim biosom, ali nece ploca da butuje windows, dok sa starim bez problema.
Znaci prodje bios post i sve ali kad treba da se win pokrene onda nece.
Bios ga prepoznaje i ocitava bez problema.

Pozdrav drustvo, da li neko od vas zna da ubacuje microkodove u bios.
Imam jedan E5405 koji sam stavio u P5K sa vec modovanim biosom, ali nece ploca da butuje windows, dok sa starim bez problema.
Znaci prodje bios post i sve ali kad treba da se win pokrene onda nece.
Bios ga prepoznaje i ocitava bez problema.
Da oboris sistem? Ako koristis stari.

Ово је послао 6п!

Problem je u tome sto nece da bootuje ni instalaciju windows-a kada je Xeon u ploci, a kada vratim stari cpu radi sve normalno.

^Probaj da isključiš Enhaced Halt (C1E) u BIOS-u.

Asusi koriste AMI bios, veoma lako se moduje.
Prati uputstva sa
mod-lga775-support-for-lga771-xeon-cpus
ne možeš da pogrešiš.
Jesi li siguran da je taj Xeon OK, možda nema dobar stiker ako je sa njim? Jesi uradio ClearCMOS posle flešovanja?

Poslednja izmena:
Xeon je ok, radi na fabrickom bios-u, samo ga windows ne prepoznaje kao sto bi trebalo.
Moracu da vidim kako se ubacuju microkodovi u bios.

Probaj ovo što sam ti predložio. Imao sam isti problem i našao na netu i druge koji su imali isti slučaj i gore napisano kao rešenje. A što se tiče BIOS-a, mogu ti ja napraviti novi ali tek od sutra...

Izvini nisam ti odgovorio, probano je i to, ali nece.

U svakom slučaju instrukcije ne bi trebale biti prepreka za podizanje OS-a, već je bilo bezbroj ljudi na temi sa neapdejtovanim BIOS-ima. Probaj da podigneš neki live OS sa USB-a ili CD-a.

Ako nemas instrukcije, neces moci da instaliras win8 i win10 verovatno.
Ja nemam, jer kad ih ubacim, izlece mi plavi ekran pre dizanja windowsa.
Tako da sam osudjen na win7 :D

Prilozi

• p5k-1201_xeon mod.7z
    590.2 KB · Pregleda: 17
Sad cu probati, malo pre sam probao bios u koji sam ubacio microkodove ali ni on nije hteo.
Mozda uspe sa ovim tvojim, hvala.

Ipak nece, hvala na trudu u svakom slucaju.

Poslednja izmena:
Ako nemas instrukcije, neces moci da instaliras win8 i win10 verovatno.
Ja nemam, jer kad ih ubacim, izlece mi plavi ekran pre dizanja windowsa.
Tako da sam osudjen na win7 :D

Win 8 i 10 zahtevaju nx i pae (fizikal adres ekstenzija) za instalaciju. To xeon savršeno podržava.

@Milan97 - E5440 je uvek bio best buy, a E5450 ima nešto bolje performanse. Cene su toliko pale da ti savetujem drugi, nema rezona štedeti tih par eur razlike.

Ploča zavisi od tvojih apetita dalje, a po analogiji stvari, želećeš overclock, pa savet ide u pravcu P35/P45 chipset-a. Lično ne bih platio P35 više od 20, a P45 više od 30e. DDR2 je usko grlo samo u smislu kapaciteta. Ako je isti prioritet, a ne OC i izvlačenje max-a iz setup-a, onda možda čak i neki G41/DDR3/2x4GB.

Nadam se da sam bar malo pomogao :) Srećno u poduhvatu!

Sent from my 6055K using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nisi u BIOS-u podesio množilac procesora.. :) Staviš ga na 9.5.

Druze jel to CPU clock ratio?
Ako jeste kod mene je po defaultu postavljeno 6X, mogu do 9, ne znam da li mogu da upisem 9.5?
Jel moze brz odgovor, TNX.

Druze jel to CPU clock ratio?
Ako jeste kod mene je po defaultu postavljeno 6X, mogu do 9, ne znam da li mogu da upisem 9.5?
Jel moze brz odgovor, TNX.

Upravo je to bio problem, kao što sam i rekao. Ispod tih 9 imaš još jednu opciju, tj. da uključiš te polovine množioca. Ne mogu da se setim kako ih je Giga nazvao, odmah ti je tu ispod tih 9 u BIOS-u (ili iznad) :)

Upravo je to bio problem, kao što sam i rekao. Ispod tih 9 imaš još jednu opciju, tj. da uključiš te polovine množioca. Ne mogu da se setim kako ih je Giga nazvao, odmah ti je tu ispod tih 9 u BIOS-u (ili iznad) :)

Bravo majstore, to je to.
Prvo je bilo iskljucena ta opcija ali kad sam stavio 9 otvorila se i dodao sam 0.5.
Hvala, hvala.

Xeon je ok, radi na fabrickom bios-u, samo ga windows ne prepoznaje kao sto bi trebalo....

Upravo tu grešiš u mišljenju. Veliki procenat Intel baziranih BIOS-a napravljen je vrlo flexibilno u tom segmentu (za razliku od AMD-a). Baš zbog mogućih potencijalnih apdejtova. Pa ja sam na ženinom laptopu sa čipsetom koji nije za to predviđen (!) ubacio Dual-Core, još pre desetak god. Bios i win ga vide pogrešno ali sve radi savršeno i dan danas!
Ako su kodovi aktivni nakon flešovanja, i tada dođe do problema, baš time sve upućuje da je CPU faličan. Ili nije dobar stiker/lem.

Poslednja izmena:
Ne bih rekao da radi savrseno, jer xeon cpu ne radi na svom def taktu, vec duplo nize.

Nazad
Vrh Dno