Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

??
Pomešao si nešto?

Win 8 i 10 zahtevaju nx i pae (fizikal adres ekstenzija) za instalaciju. To xeon savršeno podržava.

Xeon X5460 radi bez diranja biosa sa svim instrukcijama, dok E5440 nema sve instrukcije i nece da instalira win8 i win10 na mojoj ploci.
Verovatno 8 i 10 zahtevaju nesto drugo.

Xeon X5460 radi bez diranja biosa sa svim instrukcijama, dok E5440 nema sve instrukcije i nece da instalira win8 i win10 na mojoj ploci.
Verovatno 8 i 10 zahtevaju nesto drugo.

To nema smisla... Jesi li probao taj E5440 na nekoj drugoj ploči?

Tačno
Svi Xeoni iste serije imaju apsolutno iste instrukcije. Razlikuju se samo u taktu i potrošnji. I instaliraju W8/10 bez ikakvih problema, ako su ispravni naravno.
Aman, pročitajte ponešto pre nego što napišete nešto ovako :)

P.S. To važi ne samo za Xeone nego za sve procesore kod Intela uopšte. Jedna serija - sve iste karakterstike, osim eventualno termalnih i frekventnih.

Poslednja izmena:
Radi Windows 10 na Xeonima bez ikakvih problema.

Prilozi

• info.png
    info.png
    174.5 KB · Pregleda: 76
Tačno
Svi Xeoni iste serije imaju apsolutno iste instrukcije. Razlikuju se samo u taktu i potrošnji. I instaliraju W8/10 bez ikakvih problema, ako su ispravni naravno.
Aman, pročitajte ponešto pre nego što napišete nešto ovako :)

P.S. To važi ne samo za Xeone nego za sve procesore kod Intela uopšte. Jedna serija - sve iste karakterstike, osim eventualno termalnih i frekventnih.

:D Pa ne pisem napamet xD
Koji si car :D
Imaju oni svi iste instrukcije, ali bez bios moda neces imati sve.
Probao sa xeonom E5440 bez instrukcija da instaliram win8 i win10 i zabode pred instalaciju.
Pre toga sam imao X5460 koji igrom slucaja nije trazio bios mod i imao je sve instrukcije bez istog i radio je windows10 na njemu.
Isto tako Celeron E3300 koji je na mojoj ploci bez instrukcija, jer je tada kasnije izasao pa ga moja ploca nije prepoznavala, jer jelte malo vas i zna nesto o Abitu pa ne zna da su oni jos 2008 prekinuli suport za te ploce, pa nema novog biosa sem modovanog i ista prica sa tim procesorom ne moze win8 i win10 da se instalira.
To sto je neko vrteo par istih ploca ne znaci da ce sve da radi na svima.
Pa citajte malo na stranim forumima koliko ploca nece ni da cuje za xeone, a na koliko samo 2-3 rade.

Onda si se vrlo loše izrazio, ili je bar tako zvučalo
Xeon X5460 radi bez diranja biosa sa svim instrukcijama, dok E5440 nema sve instrukcije....
Oba imaju identične instrukcije, ne može jedan da ima drugi da nema. Ako ista ploča kod jednog nije videla a kod drugog jeste, opet, potpisujem, problem je u primercima procesora ili u njihovom stikeru/lemu. Video sam to više puta.

Poslednja izmena:
Pogresno si me shvatio posto ti se verovatno to nikad nije desilo :)
Nije problem u procesorima vec u revizijama.
U pitanju su C0 i E0.
Ako se vratimo u vreme kada je legendarni E8xxx ( aj tacnije E8400 da kazemo) izasao, bilo je C0 i E0 i moguce C1 ali njega nikad video nisam.
C0 su radili na Abitu P35-e, dok E0 ploca nije videla kako treba.
Testirao 3 (od toga 2-C0 i 1-E0), onda E2180 koji je bio M0, i posle E3300 koji je bio R0.
Posle njih Xeon X5460 C0 i E5440 E0.
Dakle, svi sem E0 su radili normalno sa svim instrukcijama sem E0 i R0 revizije.
Abit nije uradio update biosa za E0 reviziju i samim tim ploce su imale problem sa tom revizijom.
Pisao sam ja o tome na ovom forumu jos tad da imam cudan problem koji se manifestuje tipa sa temperturom procesora koja stoji na 98c sa pomenutim procesorima, kojima fale instrukcije i jos sto sta sto ima veze sa procesorom i podesavanjima u biosu.
Jos tad sam dobijao modovane biose i cak je ta ploca jedanput isla kod cika Pere (ako se dobro secam nicka ovde na forumu) da je ponovo fleshuje, jer je jedan od tih biosa sjebao, pa je moralo na zivo da se flesuje.
Naravno to ne remeti nikakav rad (sto se surfa na internetu tice i igrica, za ostalo sto bi verovatno koristilo SSE 4.1 i VT-x tu ne mogu da kazem za sigurno da ne bi bilo problema)
Sad, zbog cega tacno win8 i win10 ne znam, ali to je jedina razlika izmedju probanih procesora.
4.0.jpg 3.9Ghz.jpg

Poslednja izmena:
qQq, hvala za pojašnjenje ali si trebao naglasiti ranije da su procesori bili različitih revizija, a ne da ne rade razliciti procesori. Npr, da si imao dva x5460, po jedan C0 i E0, onda po tome potonji ne bi radio kako treba.

Ne mogu da tvrdim ali meni i dalje ,,smrdi'' na neadekvatne mikrokodove, jer se baš mikrokodovima unosi podrška za određene serije i revizije procesora u BIOS ploče. Zašto ovo pišem, zato štko skoro ni jedan drugi proizvođač nije izbacio fabrički BIOS sa podrškom za s771 XEON-e već je podrška sa strane BIOS-a omogućena kroz insertovanje/apdejtovanje mikrokodova.

Da sam pre objasnjenja spomenuo revizije, tek bi me onda rastrgli :D
Dosta njih ovde misli kako izmedju C0 i E0 nema nikakve razlike ;)
Inace kapiram ja da treba da se ubace mikro kodovi, ali ova ploca to ne prihvata na taj nacin.
Sad, zasto je to tako, to samo proizvodjac zna.
Ima na stranom forumu je jedan lik probao X5460 C0 i E0 na istoj ploci i dobijao je plavi ekran kao i ja kad sam ubacio mikro kodove.
Ja reko aj da probam i ja mozda cu imati vise srece, ali isto se i meni desavalo.

Uh... relativno skoro sam poceo da pratim temu. Nemam xeon a ni plocu koju bih mogao da 'akam (svoju standardnu p5q-pro koja mi je jedina masina 'ne pipam' ni pod razno).

Elem, evo ja cu reci nesto. Nije nikakva tvrdnja, vec moja zelja da mi neko potvrdi ili opovrgne...ili mozda ispravi moj zakljucak, posto zelim da sam nacisto...

Ovako, ako sam dobro shvatio E0 revizija procesora bi 'u principu' trebala da se 'lakse' klokuje, odnosno da dostize vece frekvencije. Kazem 'u principu' jer sam obavesten da su ljudi i sa C0 revizijom postizali visoke frekvencije.
E sad, ja trenutno nemam nameru da prelazim na win10 (probao sam i ne svidja mi se). Medjutim, ako u jednom momentu budem 'sateran u cosak', voleo bih da xeon koji budem imao, bude u stanju da radi kako treba i da instalacija OS-a (win10) prodje. Kako sam shvatio (ispravite me sve sto sam pogresno shvatio) izgleda da C0 revizija procesora po default-u nema problema sa win10 instalacijom tj. instrukcijama?

Secam se da sam pre nekih 10-15 dana gledao cenu E5440 i E5450 na ALI-ju... ne secam se tacno za koji od njih sam procitao 'review' od kupaca. Prodavac je omogucio da mu svaki kupac naglasi ako hoce odredjenu reviziju, tj. E0 ili C0. Svi koji su ostavili review su se zahvaljivali jer su dobili E0 reviziju. Medjutim, jedan me bacio u razmisljanje jer se on zahvalio sto mu je prodavac poslao C0 reviziju kao sto je i trazio.

Dakle, sta da mislim? Koju reviziju da lovim od ova 2 gore navedena xeon-a? E0 ili C0 ?

Poslednja izmena:
Obicno ljudi kada traze bas C0 reviziju znaci da imaju problem kao i ja.
E0 revizija je daleko bolja od bilo koje C0.
Svaki E0 ce se vise klokovati sa manjom voltazom od bilo kog C0.
Svi ti sto se zahvaljuju za E0 vrlo dobro znaju i zasto.
Sad, nemoj da te buni ovo sto sam ja pisao da nekome nece da radi, jer sam na celoj ovoj temi slicaj ja i kao sto sam se nadovezao na kolegu Mirza82 koji ima slican problem sa biosima i xeonima.
Pegi je proslo dosta ploca kroz ruke i on mozda moze da ti tacno kaze za neku plocu sta na njoj radi, a sta ne.

P.S. Bio je jos jedan clan koji isto nije mogao nista sem win7 da instalira ovde sa xeonom, ali sam zaboravio nick.
Naravno isti problem kao meni.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru. Pega mi je vec dao isti odgovor kao i ti. Samo, opet se pocelo pricati o toj C0 reviziji, za koju sam pitao i Pegu, pa rekoh 'sta je sad opet' :)

Nesto razmisljam, mozda je glupa pretpostavka...ali...da li mozda problem moze biti 'fizicki' bios? Da li bi mozda 'fizicka' izmena (cupanje) bios 'cipa' i stavljanje drugog resila problem?

Poslednja izmena:
Bios cip ti je u stvari rom memorija. (secam se jos iz osnovne skole, informatika xD )
Tako da nista ne bi dobio time.
On ako je fizicki ostecen, onda mora drugi i to obavezno sa biosom za tu plocu.

Uh... relativno skoro sam poceo da pratim temu. Nemam xeon a ni plocu koju bih mogao da 'akam (svoju standardnu p5q-pro koja mi je jedina masina 'ne pipam' ni pod razno).
Izvini, a zašto?
Ako nećeš da moduješ ležište, nađeš modovan CPU i udri..

Izvini, a zato. :)

Nije stvar samo u modovanju 'lezista' koje nemam nameru da radim, jer na Ali-u imaju vec prilagodjeni procesori za 775 (samo nabacis). Necu, ma koliko bilo jednostavno i 'prosto' da taknem moju P5Q-Pro plocu. Kupljena polovna zajedno sa E8400 davne 2011. Od tada nista nisam pipnuo na njoj. Radi k'o prvog dana. U medjuvremenu sam joj nabacio onaj kudjeni Kingston KHX 1066 (8 GB). I ne diram to.

A sto se modovanja i zezanja tice, za to cu nabaviti drugu plocu da je 'akam'. :)

Pogresno si me shvatio posto ti se verovatno to nikad nije desilo :)
Nije problem u procesorima vec u revizijama.
U pitanju su C0 i E0.
Ako se vratimo u vreme kada je legendarni E8xxx ( aj tacnije E8400 da kazemo) izasao, bilo je C0 i E0 i moguce C1 ali njega nikad video nisam.
C0 su radili na Abitu P35-e, dok E0 ploca nije videla kako treba.
Testirao 3 (od toga 2-C0 i 1-E0), onda E2180 koji je bio M0, i posle E3300 koji je bio R0.
Posle njih Xeon X5460 C0 i E5440 E0.
Dakle, svi sem E0 su radili normalno sa svim instrukcijama sem E0 i R0 revizije.
Abit nije uradio update biosa za E0 reviziju i samim tim ploce su imale problem sa tom revizijom.
Pisao sam ja o tome na ovom forumu jos tad da imam cudan problem koji se manifestuje tipa sa temperturom procesora koja stoji na 98c sa pomenutim procesorima, kojima fale instrukcije i jos sto sta sto ima veze sa procesorom i podesavanjima u biosu.
Jos tad sam dobijao modovane biose i cak je ta ploca jedanput isla kod cika Pere (ako se dobro secam nicka ovde na forumu) da je ponovo fleshuje, jer je jedan od tih biosa sjebao, pa je moralo na zivo da se flesuje.
Naravno to ne remeti nikakav rad (sto se surfa na internetu tice i igrica, za ostalo sto bi verovatno koristilo SSE 4.1 i VT-x tu ne mogu da kazem za sigurno da ne bi bilo problema)
Sad, zbog cega tacno win8 i win10 ne znam, ali to je jedina razlika izmedju probanih procesora.
Pogledajte prilog 221794 Pogledajte prilog 221795
Cekaj jel to znaci, posto i ja imam Xeon X5460 sa tom revizijom(sta god to znacilo) C0 da ja sutra necu moci npr W10 da ubacim?
Da jurim neku E0 reviziju sada dok sam na W7(mada ne zelim da prelazim ni na sta novije jer W7 x64 radi savrseno za moje potrebe) da ne dodjem sutra u problem kao ti?
Koliko kapiram Pega najbolje zna ovde(hvala mu jos jednom za pomoc) pa bi mogao i on da da svoj sud o tome.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

^Ne brigaj za W10, radi istovetno i na C0 i E0.

Hvala, uplasi me ovaj lik sto rece da ne radi W10 na C0.
Dakle sve sljaka kako treba W10 sa ovom revizijom.
Onda njemu nije dobar lem ili stiker, jos jednom hvala.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Kod njega je ipak do ploče, odnosno do fabričke osnove bios-a.
Ni na jednom ASUS-u, ni na jednom GigaŠitu (koga organski ne podnosim ebga), čak ni na nekim šklj pločama, ja nisam imao problema sa revizijama i instalacijom. Ali Abit, čuveni i hvaljen, oduvek ima svojih buba :) Očigledno kod P35 nisu ostavili dovoljno toleranicje. Kod P45 ona postoji u native formi.
OK, razjasnili smo.

Pozdrav drustvo, da li neko od vas zna da ubacuje microkodove u bios.
Imam jedan E5405 koji sam stavio u P5K sa vec modovanim biosom, ali nece ploca da butuje windows, dok sa starim bez problema.
Znaci prodje bios post i sve ali kad treba da se win pokrene onda nece.
Bios ga prepoznaje i ocitava bez problema.

Mirza, iskreno se nadam da ne troluješ temu. Na trenutak pomislih da to radiš, jer si se upustio u dramatiku procesora koji vredi isto onoliko koliko i ECC što nedavno poklonih Kolegi dulenatoru :) Ustvari, i manje.

malo vas i zna nesto o Abitu pa ne zna da su oni jos 2008 prekinuli suport za te ploce

Pre neko popodne odem do Čika Pere, a u redu ispred mene matorac u vijetnamci drži Abit-a, zahvaljuje se Peri do neba što ga je primio i popravio, kažem sebi, e, kad se setim samo jurnjave za Barton-om mobilcem i NF7 bez "S" jer je šatro bila stabilnija :)

Obicno ljudi kada traze bas C0 reviziju znaci da imaju problem kao i ja.
E0 revizija je daleko bolja od bilo koje C0.
Svaki E0 ce se vise klokovati sa manjom voltazom od bilo kog C0.
Svi ti sto se zahvaljuju za E0 vrlo dobro znaju i zasto.
Sad, nemoj da te buni ovo sto sam ja pisao da nekome nece da radi, jer sam na celoj ovoj temi slicaj ja i kao sto sam se nadovezao na kolegu Mirza82 koji ima slican problem sa biosima i xeonima.
Pegi je proslo dosta ploca kroz ruke i on mozda moze da ti tacno kaze za neku plocu sta na njoj radi, a sta ne.

P.S. Bio je jos jedan clan koji isto nije mogao nista sem win7 da instalira ovde sa xeonom, ali sam zaboravio nick.
Naravno isti problem kao meni.

Ovde je navedeno dosta detalja o kojima bismo mogli diskutovati, ali dve su činjenice koje govore razliku:

1. C0 novembar 2007., E0 avgust 2008. Dakle, E0 je "novija" revizija. Ovde se ipak ne radi o industriji guma, pa da čovek kao ja kupi 2 x Fulda ZR 225/40/18 2014., sledeće godine pocepa jednu najgore moguće na udarnu rupu u sred leta i grada, kupi novu Fulda gumu iste oznake iz 2015. i shvati da su na istoj osovini isti model iz 2014. i 2015. dupe i oko; neusaglašen grip, neravnomerno trošenje i zagrevanje, nemogućnost zadržavanja istog pritiska, itd. U proizvodnji procesora ima razlike, ali svi i sve ukazuje na to da između dve revizije nema toga što bi govorilo kako je jedna revizija novija i bolja, druga starija i lošija. Ranije sam naveo da se meni često dešavalo da dobijam stabilniji clock sa C0 revizijom. To negde potvrđuje i Kolega nenad 970 sa strahovitim rezultatima i modelom procesora X5460 C0 na GA-EP35-DS4 ploči. Ovo nikako ne uzimati za pravilo, naravno.

2. Jedina razlika u instrukcijama između dve revizije je odsustvo XSAVE/XRSTOR kod starije revizije. Međutim, kad se malo prekopa Net shvati se da su ove instrukcije ipak uključene u SSE2 set instrukcija, a on datira još od 2001. i Pentium-a 4. Ovo stvara dodatnu konfuziju. Kolegama kojima Xeon pravi problema sa Win-om 10 preporučujem poslednju verziju fabričkog BIOS-a + sami da odrade mikrokodovanje; u tom sl. ne bih cut-ovao ništa iz BIN fajla. Meni se ovakav problem niti jednom nije desio, a uglavnom sam na Win-u 10 zbog naloga, OneDrive-a i sl. stvari koje koristim često. Subjetivno imam osećaj da je Win 7 stabilniji, ali to je već druga tema.

Hvala na odgovoru. Pega mi je vec dao isti odgovor kao i ti. Samo, opet se pocelo pricati o toj C0 reviziji, za koju sam pitao i Pegu, pa rekoh 'sta je sad opet' :)

Nesto razmisljam, mozda je glupa pretpostavka...ali...da li mozda problem moze biti 'fizicki' bios? Da li bi mozda 'fizicka' izmena (cupanje) bios 'cipa' i stavljanje drugog resila problem?

Možda može i samo reprogram prvo, ali opet si na istom..

Izvini, a zato. :)

Nije stvar samo u modovanju 'lezista' koje nemam nameru da radim, jer na Ali-u imaju vec prilagodjeni procesori za 775 (samo nabacis). Necu, ma koliko bilo jednostavno i 'prosto' da taknem moju P5Q-Pro plocu. Kupljena polovna zajedno sa E8400 davne 2011. Od tada nista nisam pipnuo na njoj. Radi k'o prvog dana. U medjuvremenu sam joj nabacio onaj kudjeni Kingston KHX 1066 (8 GB). I ne diram to.

A sto se modovanja i zezanja tice, za to cu nabaviti drugu plocu da je 'akam'. :)

Mene je P5Q-Pro malo razočarala u kombinaciji sa Xeon-om, tako da bolje ne pipaj E8400 :)

Cekaj jel to znaci, posto i ja imam Xeon X5460 sa tom revizijom(sta god to znacilo) C0 da ja sutra necu moci npr W10 da ubacim?
Da jurim neku E0 reviziju sada dok sam na W7(mada ne zelim da prelazim ni na sta novije jer W7 x64 radi savrseno za moje potrebe) da ne dodjem sutra u problem kao ti?
Koliko kapiram Pega najbolje zna ovde(hvala mu jos jednom za pomoc) pa bi mogao i on da da svoj sud o tome.

Ne. Mislim da su navedeni problemi usamljeni slučajevi i ne treba generalizovati.

Pozdrav svima!

...u tom sl. ne bih cut-ovao ništa iz BIN fajla...

Uvek možeš nešto da izbrišeš. Nekoliko puta mi se desilo da insertovani kodovi prevazilaze kapacitet BIOS-a. Btw, i kod moje ploče :)
Ono što je apsolutno bezbedno je obrisati neki jezik (kantonalni kineski npr :D).

Mirza, iskreno se nadam da ne troluješ temu. Na trenutak pomislih da to radiš, jer si se upustio u dramatiku procesora koji vredi isto onoliko koliko i ECC što nedavno poklonih Kolegi dulenatoru :) Ustvari, i manje.

Ja pitah za pomoc a vi me pravite na trola, ne razumam zasto? :)
Uopste se ne radi o koliko sta vredi, vec o problematici, valjda zato forumi postoje, da se podele iskustva, problemi, resenja.
Kako god, meni naravno nije stalo do dog procesora, vec da pomognem coveku koji je hteo da pojaca masinu sa onim sto je imao kod sebe.
Hvala pojedincima koji su ponudili svoju pomoc i svoje vreme za reasvanje ovog problema.

Ja pitah za pomoc a vi me pravite na trola, ne razumam zasto? :)
Uopste se ne radi o koliko sta vredi, vec o problematici, valjda zato forumi postoje, da se podele iskustva, problemi, resenja.
Kako god, meni naravno nije stalo do dog procesora, vec da pomognem coveku koji je hteo da pojaca masinu sa onim sto je imao kod sebe.
Hvala pojedincima koji su ponudili svoju pomoc i svoje vreme za reasvanje ovog problema.
Šta god rekao, ne bi ti se dopalo :) I sam vidiš da nisi pomogao prijatelju, već zbunio Kolege na prethodnih 5 strana..

Sent from my 6055K using Tapatalk

Slobodno kazi sta god, nismo dosli ovde sa se vredjamo.
Pa nisam pomogao na zalost, a imao sam volje kao i pojedinci ovde, a pojedinci nisu.
I nije 5. strana, vec samo 3. :)

Poslednja izmena:
Slobodno kazi sta god, nismo dosli ovde sa se vredjamo.
Pa nisam pomogao na zalost, a imao sam volje kao i pojedinci ovde, a pojedinci nisu.
I nije 5. strana, vec samo 3. :)

Ma kakvo vređanje, veliki respekt Kolegama! Pomozi prijatelju, uzmi mu nešto na većem taktu i ispravno ;)

Sent from my 6055K using Tapatalk

Nisi ti mene Pego razumeo kao ni ostali koliko vidim :)
Ako imas gde i kako probaj da instaliras win10 na xeonu (ne bitno da li je C0 ili E0, jer nije to u pitanju vec nedostatak mikro kodova) bez mikro kodova ili ako neko ovde ima plocu na kojoj nije ubacio bios jos uvek, a ima xeona koji radi na njoj bez mikro kodova i obavezno bez SSE 4.1 i VT-x.
A sto se tice C0 i E0 ne mozes da uporedjujes E5440 i x5460.
Uporedi E5440 C0 sa E5440 E0.
Ja koliko sam ih video uzivo i ovde na ovoj temi, ni jedan C0 nije bio ni blizu mogucnostima E0, a da je prica o istim procesorima.
Uostalom, znaju ljudi koji su tada posedovali E8400 C0 i E0 u cemu je razlika.
Imate i na googlu o C0 i E0 uostalom.

Ja drzim win 10 sa c0. Mrzi me da ubacujem win 7.

Ово је послао 6п!

Nazad
Vrh Dno