Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je i dan danas tako. Evo ja po amerikama :) plaćam skoro sve telenorovom master karticom. Skoro nigde ne traže pin kod, sve prolazi bez. Ne znam, mislio sam da je u sadašnje vreme korišćenje kreditne malo bezbednije...

Sent from my iPhone using Tapatalk

U Americi ne zele PIN kodove, jer usporava processing, to je skroz normalno. Drzava u kojoj je zloupotreba toliko nebitan % prometa pa mogu. Ne zele ni potpis! Bilo tako pre 15 godina, i dan danas je tako. Uglavnom - ja sam bio zacudjen sto su mi za Amex trazili PIN u hotelu zadnji put, jedini put kada sam kucao PIN ili potpisivao u USA (za MC i Visa u hotelima nisam nista potpisivao)
Isto je i u Koreji, za strane kartice ne treba PIN, ali treba potpis. Za domace mora PIN.

Pitao sam za AUS, jer me bas zanima kako gde u svetu prihvataju kartice. U Nemackoj do pre koje godine nisu hteli da prihvate kreditne (Saturn i MediaMarkt recimo, i samo lokalne EC, koje su MasterCard Debit), nisu hteli dosta stranih kartica u nekim radnjama da prihvate (samo u Realu su prihvatali bez problema). U UK jos od ~2003. zahtevaju PIN, i ne daju bez njega da se kupi! :)
Pretpostavio sam da je slicno u AUS, mnoge stvari jesu.

Za naplatu putarine kod nas nije problem, jer se snima. Pa ko sme da se zeza sa drzavom....

Ovo za Lufrhansa salter vec... hmm.

Pre pet dana u Makedoniji plaćao putarine TB mastercardom bez pina.

WAS-LX1

To za putarine je normalno da se ne trazi PIN. Tako je svugde gde karticu dajes operateru. Ne secam se kako je u Italiji, napr. gde sam stavljas karticu u POS.
Pozdrav

Nije mi bilo svejedno kada mi je u Moskvi i Sankt Peterburgu prolazila Intezina Viza Elektron bez PIN-a svugde, pa i u restoranima, gde odu sa karticom iza (van vidnog polja) i na POS-u izvrše plaćanje bez PIN-a.

Inace od sutra AIK karticama se moze i na Alpha tj.Jubanka ATMovima podizati bez gotovine. Barem sam dobio SMS od njih danas u kome pise to:)
Nekome moze znaciti. Meni znaci, sada mi je Intesa najudaljenija banka :)
Danas sam podigao da isprobam da li radi, javljam sutra da li je knjizenje sledeceg radnog dana, kao za AIK bankomate (jeste bitno, kada se dize sa FLEXI MC, zbog kursa)

Ti mozes traziti chargeback, i vrlo lako dobiti za transakcije obavljene preko magnetne trake, bez potpisa. A i sa potpisom se moze resiti, jer niko ne proverava potpis.

Ako imaju kamere da dokazu da ipak jesi platio, e onda si nahebao :)

U sustini za naplatne rampe je to najbolja stvar, mnogo manje zadrzavanja. CC i Starbucks su uvideli da bi i sa (pretpostavljam cifru) 5% chargebacka opet bili u plusu da ne traze ni PIN ni potpis, nego da prave dodatno cekanje i red za kafu, u Americi :)

Ima chip, ima rfid ali ima i magnet traka pa pretpostavljam da autorizuju preko nje.

Ja bi to zabranio :)

Kartica ima chip i magnetnu traku (RFID nema - nije beskontaktna), a ubacuje se cela u POS terminal. Sad, na osnovu cega rade autorizaciju, ne znam, ali rade :)

A cene putarina u ITA i nisu za potcenjivanje. Malo duza tura dodje i do 30EUR :(

Pozdrav

Kad se radi autorizacija preko magnetne trake ne ubacuje se u POS, već se provuče verikalno uz ivicu POS-a. Tu nema PIN-a.

Moja majka ima PŠ osnovnu za plaćanje i gde god da plaća tako ide i nema PIN-a nigde (sem na bankomatu).

Nakon 7 dana od otvaranja računa na mail mi je stiglo uputstvo kako aktivirati karticu (gde piše da će mi uskoro na kućnu adresu biti isporučena kartica), da li je to mail gde potvrđuju da je izrada kartice gotova, ili će stići još neki mail?
Zanima me čisto da znam da li je realno da očekujem karticu u toku sledeće nedelje, ili ću je dobiti tek za 2 nedelje.

Jel zna neko? Još čekam karticu, na sajtu stanje "inicirana" već 11 dana. Pitao sam još prošle nedelje na Twitter-u, rekoše da može da stoji do 10 dana inicirana. Buni me ovo što mi je stiglo na mail, u vezi aktivacije kartice.

Ne dobijas mail da je gotova, moze stici ove, moze i tek za 2 nedelje, zavisi od reda u trezoru (tamo se valjda rade sada kartice).

BTW, ocigledno TB ima slab link ili server, ali je sredio neki cesci bottleneck, koji je ranije kocio aplikaciju.
Ujutru, do 7/8h, vrlo brzo se loguje sada, nocu isto. Onda tokom dana zaglupi kao ranije, u stvari jos gore, ume po 2-5 minuta da nece login. Proradi onda.. (mozda nije 5 minuta, mislim da je manji timeout value)
Pa opet nesto uspori danju, ocigledno kao da ima spic :)
Ali barem mali korak napred.

Ne dobijas mail da je gotova, moze stici ove, moze i tek za 2 nedelje, zavisi od reda u trezoru (tamo se valjda rade sada kartice).

Aha, znači taj mail ne potvrđuje da je kartica gotova. Malopre sam ih pitao, kažu da zovnem podršku da oni provere, moguće da je status kartice zabagovao.

U Hrvatskoj, Zagreb - Macelj, takođe autorizacija bez PINa.

Mojoj tetki ni posle par meseci nisu obracunali Progresiv paket prvi mesec, kao ni dodatnu karticu na ovlašćenje za supruga. Sem toga, u Starter paketu joj je uključen SMS za odlazne transakcije (placa se), kod nje nema naplate. :)

Moj otac isto ima odlazne SMSove, za ovlasceno lice, iako se placa :)

Ali to sto joj Progresiv nisu naplatili, lepo za nju :)

Mojoj tetki ni posle par meseci nisu obracunali Progresiv paket prvi mesec, kao ni dodatnu karticu na ovlašćenje za supruga. Sem toga, u Starter paketu joj je uključen SMS za odlazne transakcije (placa se), kod nje nema naplate. :)
Након оноликог цимања дали јој гратис неколико мјесеци.:)

Danas sam podigao da isprobam da li radi, javljam sutra da li je knjizenje sledeceg radnog dana, kao za AIK bankomate (jeste bitno, kada se dize sa FLEXI MC, zbog kursa)
Za sada jos uvek nije proknjizeno, dok sa AIK bankomata uvek ide sledeci radni dan :(
Videcu kada se proknjizi koji kurs ide jos, ali mislim da nece biti zgodno za Flexi racun podizanje sa Alpha Banka (tj. Jubanka) bankomata, jer se nikada nece znati koji kurs ce biti primenjen.

BTW, ocigledno TB ima slab link ili server, ali je sredio neki cesci bottleneck, koji je ranije kocio aplikaciju.
Ujutru, do 7/8h, vrlo brzo se loguje sada, nocu isto. Onda tokom dana zaglupi kao ranije, u stvari jos gore, ume po 2-5 minuta da nece login. Proradi onda.. (mozda nije 5 minuta, mislim da je manji timeout value)
Pa opet nesto uspori danju, ocigledno kao da ima spic :)
Ali barem mali korak napred.

Isto sam primjetio, noću ok radi...ali nije to što misliš razlog.
Oni imaju odlične linkove (imaju SOPSTVENI datacentar koji iznajmljuju, collocation, u Omladinskih Brigada - NBG...i druge banke su tu - tu je Kombank, Intesa...) i najbolje servere, ali platforma na kojoj je napravljena aplikacija je obično đubre.

Za sada jos uvek nije proknjizeno, dok sa AIK bankomata uvek ide sledeci radni dan :(
Videcu kada se proknjizi koji kurs ide jos, ali mislim da nece biti zgodno za Flexi racun podizanje sa Alpha Banka (tj. Jubanka) bankomata, jer se nikada nece znati koji kurs ce biti primenjen.
Hehe, izgleda da radi! Proknjizeno danas, ali kao da je 22. knjizeno, dakle jucerasnji kurs (kako i treba biti, jer je 21. podignuto).

Samo se malo duze knjizi znaci. Imam jos jedan od juce, cekam njegovu proveru u ponedeljak, pa javljam, mozda jos nekome znaci.

Ето,испаде добро.Још један банкомат у близини.:)У принципу би требало као и у АИК-у,да усагласе поступке и процедуре.

Pa da, sada mi je Intesa stvarno najdalja od banaka koje koristim :)
Ocekivao sam da nece biti knjizeno sledeceg radnog dana, posto ipak nije skroz povezan sistem. Ali dobro je proslo za sada.

A to sto je dinar porastao 2%... FFS!

Isto sam primjetio, noću ok radi...ali nije to što misliš razlog.
Oni imaju odlične linkove (imaju SOPSTVENI datacentar koji iznajmljuju, collocation, u Omladinskih Brigada - NBG...i druge banke su tu - tu je Kombank, Intesa...) i najbolje servere, ali platforma na kojoj je napravljena aplikacija je obično đubre.
Jos jedan razlog vise za prodaju :).

Pratim ovu temu neko vreme i vidim da se više puta kroz nečiji post provukao komentar da Telenor prodaje svoju banku. Da li neko moze da navede izvor ove informacije pošto je nigde nisam video osim ovde.

Zato što forumi služe za razmenu informacija i iskustava kao i razgraničavanje nagađanja od činjenica. Ne služe za međusobno ispitivanje učesnika da obrazlože svoja interesovanja, ali eto i to se dešava.

Kako da na bankomatu koristim PayPass opciju? Danas prvi put probam na bankomatu u Big-u na Karaburmi, prinesem karticu, izbaci poruku "Nije odgovarajući tip kartice" ili "Nepodržana kartica" ne mogu tačno da se setim poruke. Probam još par puta, nema šanse da uspe. Ubacim karticu u bankomat sve radi. Jel treba nešto da se omogući da bi radilo beskontaktno?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno