Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iz SAD salje se $350 za SRB. Valuta u koju ce se konvertovati: din. Da li je bolje:

1) International wire transfer (LORO devizna doznaka) prema PDF uputstvu u Mojim dokumentima (ne znam koliko odredisna banka naplaćuje slanje, pretpostavljam da bih dobio iznos u $ na računu bez konverzije).

2) Moneygram, ovo je trosak posiljaoca:
e62b3dc885564766a0fed30fd27de215.jpg

Tu je konverzija $ u € i na kraju u oba slučaja u din. Racunao USD kurs banke, izadje na isto.

Da li je, u principu svejedno? Znam da Moneygram moze odmah da se podigne, nije presudno. Hvala! ;)

Da li još neko ima problem sa prebacivanjem novca sa štednog na tekući račun preko mobilne aplikacije? Koristim opciju "interni transfer" i nekoliko puta sam dobio poruku da nije moguće izvršiti interni transfer između računa čiji su vlasnici različiti korisnici... Desilo mi se više puta, u obe kombinacije (devizni na devizni i dinarski na dinarski). Uglavnom prođe nakon ponovnog otvaranja aplikacije

Iz SAD salje se $350 za SRB. Valuta u koju ce se konvertovati: din. Da li je bolje:

1) International wire transfer (LORO devizna doznaka) prema PDF uputstvu u Mojim dokumentima (ne znam koliko odredisna banka naplaćuje slanje, pretpostavljam da bih dobio iznos u $ na računu bez konverzije).

2) Moneygram, ovo je trosak posiljaoca:
e62b3dc885564766a0fed30fd27de215.jpg

Tu je konverzija $ u € i na kraju u oba slučaja u din. Racunao USD kurs banke, izadje na isto.

Da li je, u principu svejedno? Znam da Moneygram moze odmah da se podigne, nije presudno. Hvala! ;)
Ako ne moraš da ih konvertuješ u din na Telenoru, onda ćeš uštedeti na toj konverziji, a USD trošiti kako šta budeš plaćao.
Mada, najveća ušteda je na tim uslugama Moneygrama ili te druge banke, ali opet samo za pošiljaoca, ako se sećam dobro, on snosi troškove.

Da li još neko ima problem sa prebacivanjem novca sa štednog na tekući račun preko mobilne aplikacije? Koristim opciju "interni transfer" i nekoliko puta sam dobio poruku da nije moguće izvršiti interni transfer između računa čiji su vlasnici različiti korisnici... Desilo mi se više puta, u obe kombinacije (devizni na devizni i dinarski na dinarski). Uglavnom prođe nakon ponovnog otvaranja aplikacije
Da, desava se previse cesto od novog update-a :(

Ako ne moraš da ih konvertuješ u din na Telenoru, onda ćeš uštedeti na toj konverziji, a USD trošiti kako šta budeš plaćao.
Mada, najveća ušteda je na tim uslugama Moneygrama ili te druge banke, ali opet samo za pošiljaoca, ako se sećam dobro, on snosi troškove.
Ako dobija u EUR, to je super, ali opet 15USD... kao i wire kosta.

Mislim da bi mu u TB legli USD, jer bi ih pošiljalac tako pustio. Ona kad plaća na netu nešto u USD oni odlaze sa računa.

Pise gore "321.98EUR", pa bi u EUR legli valjda. To je taman da nesto i na kursu uzmu malo :)

Mislim da bi mu u TB legli USD, jer bi ih pošiljalac tako pustio. Ona kad plaća na netu nešto u USD oni odlaze sa računa.
Kada se placa na netu najbolje je ako sajt moze da izrazi cenu u EUR i platiti u EUR jer je tb mastercard kartica vezana za EUR i sve ide kroz EUR. Sto znaci dupla konverzija u slucaju placanja u stranoj valuti drugom stranom valutom. U slucaju dinara i EUR dupla konverzija ne postoji.

Ovo sto si rekao je skroooooz netacno, a nazalost samo u nekoliko FAQ tema napisano bas obratno :)

@septimus (i @alfaunits)
Zar TB banka nema direktnu podršku za GBP, USD, EUR i beše NOK?

U tom slučaju nema konverzije u druge valute ako se online plaća u toj valuti u kojoj se sredstva nalaze na računu.

Pise gore "321.98EUR", pa bi u EUR legli valjda. To je taman da nesto i na kursu uzmu malo :)
Tačno, piše, ali možda je on izabrao da se konvertuje, zbog poređenja. De facto bi trebalo da Ameri mogu da pošalju i USD bez konverzije u nešto drugo.

@septimus (i @alfaunits)
Zar TB banka nema direktnu podršku za GBP, USD, EUR i beše NOK?

U tom slučaju nema konverzije u druge valute ako se online plaća u toj valuti u kojoj se sredstva nalaze na računu.

Sve osim EUR i RSD ne mozes iskoristiti osim konvertovanjem u dinare/evre (dupla konverzija za evre), ili NOSTRO doznakom (SWIFT placanje), koje kosta prilicno.
Nema nigde ono da se koriste valtue sa racuna direktno ako se placa u toj valuti.
A TB je najgora za druge valute u stvari, jer ih ne mozes podici osim u AirPort City-u, dok barem u drugim bankama ih mozes podici u gomili poslovnica i zameniti u menjacnici.
Konverzija sa slike je po kursu koji MoneyGram primenjuje, i MG samo u EUR isporucuje iz USA u Srbiju (probaj na sajtu), oko 2% provizje na FX market rate.

Pa... sve ;) Ne treba nikada birati EUR, vec ostaviti default valutu sajta, jer ako se bira druga valuta, sajt uracunava proviziju "za svaki slucaj".
A u slucaju MoneyGrama, to sto si rekao nema smisla, tj. ne primenjuje se.

Tema je bila u vezi transakcija posmatrano sa strane banke (TB) - sta se na racunu konkrento desava i sa koje valutne partije ce da skida novac, primer je bio USD partija ako je cena proizvoda izrazena u USD. Nebitno koja je valuta default. To sto ce sajt da poveca cenu je druga tema i treba i to znati, ovde pricamo o mehanizmu dvostruke konverzije od strane Mastercarda i Telenorbanke koja nigde na sajtu nije naznacena.

Za ovo drugo si upravu, promena valute u prodavnici cesto vodi povecanju u odnosu na cenu u default valuti sajta.

Poslednja izmena:
Ako izaberes na SDu GBP, imaces duplu konverziju ako imas GBP na racunu, a nemas EUR.
Ako izaberes EUR, imaces opet duplu konverziju ako imas GBP a nemas EUR.
Kako god okrenuo, ako nemas EUR i RSD na racunu, imaces duplu konverziju iz ostale 4 valute.

Ako imas EUR/RSD, imaces mozda jednu konverziju - koja ne zavisi uospte od toga sta izaberes na sajtu.

Znaci biranje EUR valute na sajtu je samo trosak.

Probaj birati EUR na AliExpressu, pa onda USD, uradi obe porudzbine, videces da ces samo vise platiti u EUR samo, imao/nemao USD na racunu.

Imam zamerku. Imam dva računa u telenor banci, jedan svoj, a drugi je sestrin na koji sam ovlašćen. I jedno i drugo smo u svojim aplikacijama isključili da nam stižu sms poruke prilikom plaćanja karticom (uključili smo push notifikacije), ali uprkos tome, kad god platim karticom računa na koji sam ovlašćen, stigne mi sms poruka :/ zvao sam ih dva puta u prethodne dve nedelje, rečeno mi je da će mi se javiti u roku od dva dana, i niko mi se nije javio, a problem je i dalje tu. Ne znam sta da radim :/

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Da li je i koliko isplatljivije deponovati dinare i konvertovati u evre u TB umesto u nekoj menjacnici? Npr. za iznos od 150 evra

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Па упоредиш,код ТБ је 123,7 а ја данас купио у мјењачници по 123,5 а у Београду можда има још повољније.

U prevodu, na 150 eur uštediš 30 din. Samo je to mali spread.

Pre dve nedelje sam kupovao po 123.2, dok je u TB kurs bio 123.7.

50 din na 100e, a ja preturio 2000e, dakle uštedeo 1000 din.

Vezano za deviznu doznaku uz SAD u USD, kada se sve svede, zaključak je da je prakticno isto da li ce ići international wire transfer (SWIFT) u USD ili Moneygram sa isplatom samo u EUR po njihovom kursu? Jer te $ pretvaram u dinare na kraju. Ostavicu da pošiljalac samostalno izabere lakši metod. Hvala svima.

Sve što se plaća MC-om, bez obzira u kojoj je valuti transakcija, stiže za naplatu u evrima. Tako da bi mu TB najpre konvertovala USD u RSD, pa RSD u EUR. Vrlo nepovoljno.
Ne konvertuje banka ništa. Mastercard radi zaduženja za Srbiju samo u EUR i to po svom kursu i tako je za sve banke u Srbiji.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Nisi razumeo. Ako čovek na računu ima USD koje bi da potroši (i ništa više), banka će te devize konvertovati u dinare, pa u evre, kako bi pokrila transakciju (koja je možda bila izvorno u USD).

Poenta: u TB nema svrhe držati išta drugo od deviza osim evra.

U prevodu, na 150 eur uštediš 30 din. Samo je to mali spread.
Pre dve nedelje sam kupovao po 123.2, dok je u TB kurs bio 123.7.
TO imamo u BG-u, on je iz manjeg mesta. Nezgodno je kada nemas blizu bankomat i menjacnicu, a oko mene recimo ima po 2-3 menjacnice na po <50m od 5 bankomata ;)

Vezano za deviznu doznaku uz SAD u USD, kada se sve svede, zaključak je da je prakticno isto da li ce ići international wire transfer (SWIFT) u USD ili Moneygram sa isplatom samo u EUR po njihovom kursu? Jer te $ pretvaram u dinare na kraju. Ostavicu da pošiljalac samostalno izabere lakši metod. Hvala svima.
Za tu sumu ti previse slicno izadje :) 2-3% placas ili TBu ili MG-u za konverziju, a 15$ placas ili MG-u za transfer ili banci za SWIFT :) Tacno suma za koju je isto :)

Ne konvertuje banka ništa. Mastercard radi zaduženja za Srbiju samo u EUR i to po svom kursu i tako je za sve banke u Srbiji.
Mislim da radi i u dinarima (posto u konverteru postoji i opcija da je kartica u dinarima, a i ima banaka koje imaju samo dinarske kartice).
A RF trenutno nema proviziju za MC debitnu, dinarsku, za EUR transakcije.
Samo sto je recimo meni to skroz neisplativa opcija pa je ne koristim ;)

Znaci vise se isplati da ostavim na Aliju valutu u USD nego u EUR, a na racunu da imam EUR? Meni su 100% sam siguran u kol centru rekli da je povoljnije da uvek podesim na EUR ako postoji ta opcija na sajtu. Kakve se konverzije i palamudisanje odigrava iza zavese u ovom slucaju?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Ako je u EUR, znaces tacno koliko EUR se naplati. Ako je u USD, MC/Visa rade konverziju, po kurs koji je skoro srednji (u stvari po FX market rate za taj dan).

Jeidni nacin da EUR na sajtu bude isplativiji je ako sajt ima bug (kao sto je SportsDirect imao, pa je cena u EUR bila GBP*1 :)), ili ako je cena po kursu uz malu proviziju a dolar za dan-dva odleti mnogo vise % od te provizije - sto se nije desavalo za USD (desilo se za CHF nekoliko puta), jer sajtovi vec znaju dovoljno dobro koliko valute mogu da odu za tako kratko vreme, i na tome zarade.

Tako da je uvek bolje da se ostavi default valuta, ako ne znate za neku caku tipa kao sto je SD imao bug.
Za WizzAir recimo, kada se kupuju karte iz BG-a, ako se izaberu dinari jedna je cena, u EUR je cena +10% skoro :)

Kad spomenu WizzAir, meni je slična situacija bila kada sam bolje prošao kad sam kupio karte po ceni u leima (RON), u odnosu na cenu koju su mi prvobitno ponudili u EUR.
Iako mi nije jasno otkud ta prednost.

Ako je let iz Temisvara, tj. iz Rumunije, bice u lejima uvek jeftinije. Ako je iz Srbije ka Rumuniji, bice u RSD jeftinije. EUR je jeftinije samo kada je polazak iz Evrozone.
Vazi za prvi leg povratnog leta.

Ne znam zasto ti je u EUR nudio uopste.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno