Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U Aprilu mi istice internet kartica u intesi. Posto je u intesi vecito guzva kakva bi bila alternativa sa Telenor bankom i njihovim starter paketom ? Znaci taj racun bi bi koristio samo za internet kupovinu i paypal.

Da li neko koristi obe kartice i da li mozete da mi navedete prednosti/mane izmedju ove dve kartice?

Citajuci temu, kapiram da je prednost Telenor banke visevalutni racun, dok je kod intese kartica vezana iskljucivo za evre..

Hvala vam unapred.
U principu, nema velike razlike za kupovinu na internetu. Jedna je VISA, a Telenor daje Mastercard. Intesa šalje besplatno SMS kada se kupovina obavi na netu ili u inostranstvu. Ja koristim obe i prednost dajem Telenoru zbog boljeg netbankinga i viševalutnog računa i par dodatnih opcija, npr. ograničenja iznosa potrošnje preko neta i mogućnosti uključivanja / isključivanja kupovine na internetu po potrebi. Kurs je bolji nego u Intesi. A ono meni najvažnije, nema čekanja u redu! Intesa je baš hardkor kada su gužve u pitanju, osim ako ne naletiš na neku manje posećenu ekspozituru. Teoretski, viševalutni račun postoji i u Intesi, ali komplikovanije je malo jer putem Telenor aplikacije ipak možeš mnogo lakše i povoljnije da pretvaraš valute.

U principu, nema velike razlike za kupovinu na internetu. Jedna je VISA, a Telenor daje Mastercard. Intesa šalje besplatno SMS kada se kupovina obavi na netu ili u inostranstvu. Ja koristim obe i prednost dajem Telenoru zbog boljeg netbankinga i viševalutnog računa i par dodatnih opcija, npr. ograničenja iznosa potrošnje preko neta i mogućnosti uključivanja / isključivanja kupovine na internetu po potrebi. Kurs je bolji nego u Intesi. A ono meni najvažnije, nema čekanja u redu! Intesa je baš hardkor kada su gužve u pitanju, osim ako ne naletiš na neku manje posećenu ekspozituru. Teoretski, viševalutni račun postoji i u Intesi, ali komplikovanije je malo jer putem Telenor aplikacije ipak možeš mnogo lakše i povoljnije da pretvaraš valute.

I jedna kartica,all in one...

Ima jedna ogromna razlika. Telenor (odnosno MC) u inostranstvu zaduzuje devizni racun, ako na njemu ima sredstava, pa onda konvertuje sa dinarskog (po super kursu, bolji nego u mjenjacnicama), dok Intesa Visa radi samo sa dinarima, pa tako ako imate samo Eure na racunu i placate u inostranstvu, Intesa konvertuje devize u dinare, pa dinare u devize. Zato su i uveli Visu umjesto Maestro osnovne kartice.

Samo jedna napomena za konverziju. Kad se potroši devizni deo i nastave da se troše dinari automatskom konverzijom, kurs je onaj nepovoljniji (na početnim stranicama web i mobilnih aplikacija pre logovanja). Ovo sam testirao više puta na Google Wallet-u i PayPal-u, verovatno je tako i za direktna plaćanja, ali treba proveriti.
U svakom slučaju, sigurnuje je prvo odraditi zamenu u devize.

Ima jedna ogromna razlika. Telenor (odnosno MC) u inostranstvu zaduzuje devizni racun, ako na njemu ima sredstava, pa onda konvertuje sa dinarskog (po super kursu, bolji nego u mjenjacnicama), dok Intesa Visa radi samo sa dinarima, pa tako ako imate samo Eure na racunu i placate u inostranstvu, Intesa konvertuje devize u dinare, pa dinare u devize. Zato su i uveli Visu umjesto Maestro osnovne kartice.
Zapravo ne, ukoliko je Visa koja se izdaje za devizni račun, sva plaćanja su u evrima, čak i u Srbiji. Kod nas se vrši konverzija u dinare koristeći onaj Hit kurs, nešto povoljniji, ali ipak ne tako idealan. A ako je iznos u evrima, direktno skida sa računa bez konverzije.

Ovo je za Visa Inspire, ne Internet.

Zgodnija stvar kod Telenora je sto moze da se zabrani net placanje, ili prebaci novac na a-vista stednju i time je nedostupan kartici. Kod Intese ovo moze jedino sa 2 devizna racuna ili ko ima Hit da prebacuje na Hit-EUR deo.

Hvala vam na odgovorima. Raspitacu se ovih dana u intesi oko gasenja i otvoricu racun u telenoru [emoji2]

Kada se nešto plaća u zemlji, a na računu ima samo eura, banka naravno automatski konvertuje i rezerviše taj iznos sa deviznog računa.

Međutim, ono što nisam znao; ukoliko u međuvremenu, pre konačnog knjiženja, bude dinara na računu, banka će skinuti dinare a vratiti rezervisane eure, onoliko koliko je bilo rezervisano.
Ukoliko je o ovome već pisano, izvinjavam se, nisam primetio.

Poslednja izmena od urednika:
Tacno, i to im je odlicna fora. Pisano je vec ali vredi napomenuti opet.

Sve pohvale za kurs, konkretno za kupovinu eura

Taj kurs je u najboljem slucaju isti kao u Aik banci, a najcesce nepovoljniji od njega. Trenutno prodajni TB: 120.5, AIK: 120.2.

Pored toga, AIK daje 1.5 eur na a vista EUR stednju i besplatnu karticu vezanu za tu stednju.

Retkost, obicno je bolja u TB.
Inace, ako ti treba da kupujes evre, logicno je da gledas kamatu na dinare, a ona je 7% za a-vista u TB :)

Meni je novim apdejtom sve "sorry i close" :) Gde god da se klikne.

Jel ima neko jos problem?

Pisao sam im, videcemo da li ce da isprave.

Kod mene radi solidno.
Pravi bekap aplikacija, to bar nije tesko. Ili ako neko ima staru verziju aplikacija...pa da uradi "clear data", napravi bekap starije verzije i posalje ti...

Nisam razmisljao o bekapu, jer u fazonu sam kao ipak je ovo bankarska aplikacija, trebalo bi da bude updateovana i to.

Dopisivao se sa njima, rekose videce u cemu je problem.

Mozda je do verzije androida 4.1.2 , sta znam.

Meni je novim apdejtom sve "sorry i close" :) Gde god da se klikne.

Jel ima neko jos problem?

Pisao sam im, videcemo da li ce da isprave.
Meni sve radi savrseno i sa novom verzijom, pricamo o Androidu 4.2.2
Ne znam sta je problem kod tebe ali izgleda si ti jedini sa tim problemom.

Meni na 4.4.4 radi normalno i posle ovog azuriranja. Obrisi app i ponovo je instaliraj.

Poslednja izmena:
Inace, nova verzija je manja od prethodne za 3MB(15.7<18.9).

Imam šifru od 17 karaktera, sa kompa se logujem bez problema, ali Android aplikacija prima samo 16 karaktera i ne mogu da ukucam poslednji :lupko:

Ne znam da li se o ovome pisalo, a mislim da je važno.

Ukoliko na bankomatu Telenor banke uplatite sredstva i istog dana izvršite plaćanje koje je po iznosu vece od stanja koje ste imali pre te uplate, na kraju meseca ce vam biti naplacena zatezna kamata.

Prilikom uplate, sistem odmah uvecava raspolozivo stanje, ali ne i stanje na racunu, pusti vas da izvršite transackiju i vodi vas kao da ste u minusu.

Da li je rešen ovaj problem?

P. S. sad sam četovao sa tehničkom podrškom:
"U stvari šta se dešavalo je da ljudi zaborave na naplatu za izradu kartice ili mesečnog održavanja po Progresiv paketu,pa ta zaduženja kad se naplate od iznosa koji su uneli na bankomatu ih dovedu u minus,jer se naplate kad ima prvog priliva,pogotovu ako neko kaska sa uplatama po tekućem računu.Dakle bitno je da li je neko to već izmirio za prethodni period i novac sa bankomata bude na raspolaganju odmah ako nema sistemskih zaduženja.."

Poslednja izmena:
Meni na 4.4.4 radi normalno i posle ovog azuriranja. Obrisi app i ponovo je instaliraj.

I dalje nista, sve sam oprobao :)

Nova aplikacija mora da se kosi sa androidom 4.1.2 ili nesto sa Lg-jem.

Mogu da udjem normalno u app, ulazim u menjacnicu, racune.. Ali ako kliknem naredni korak, na primer razmena deviza, tu app puca :)
Nije do konekcije ni telefona jer je prethodna verzija radila kako treba.

Pisao sam im, pa ostalo je na njima.

Meni je pukla aplikacija kada sam pokušao da dodam primaoca u "moji primaoci", a nakon izvršene transakcije.
Inače, aplikacija ne dozvoljava promenu podataka primaoca ako se ne unese email adresa, što je bzvz, jer nema svako email adresu.

Citaj: Besplatan priliv novca..
Dobri su, iznenadili bi me sa Aplikacijom za WP, mada tesko -_-

Mene samo zanima ako primim tipa 10000 eur od fizickog lica da li to prijavljuju poreskoj :)

Ne. Prijavljuju agenciji za pranje novca. (ili se valjda zove Agencija Protiv Pranja Novca :D)

Uprava za sprečavanje pranja novca. Prijavljuje se svaka transakcija preko 15k €.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno