Šta je novo?

MIUI - opšta tema

Pa bilo bi super kad bi sam OS regulisao takve stvari, ali ocigledno smo daleko od tih sitnih crevca. :p :D

Nije baš elegantno, al ima rešenja...stavite na aero mod dok snimate. ;)

Nema potrebe biti van mreže, napisao sam vam ali izgleda ne čitate...

Instalirate BSG GCam i date joj dozvolu za Do not disturbe.
IMG_20210819_203335.jpg

Морам да поновим питање од пре неколико дана: да ли је неко решио проблем звучне нотификације са Gmail?

Pratim mnogo Xiaomi tema i još nisam video da je neko rešio taj problem. Ja sam sve probao osim da obrišem Gmail preko ADB pa ga instaliram kao novu aplikaciju.

Што се проблема са звучним обавештењима за Gmail app тиче, то сам решио тако што сам све Gmail налоге пребацио на Outlook. Претходни покушаји да нешто средим нису уродили плодом тако да ми није остало ништа друго него да се понашам кад Gmail app и не постоји.

Мени ноћас стигло и сам се ажурирао Ми 11 на МИУИ 12.5.4.

Xiaomi ce probati kroz OTA update da resava probleme sa proximity senzorima, a cak je i promenio dobavljaca za proximity senzore, samo se ne zna koji telefon ce prvi imati senzor od novog dobavljaca:
Konacno ce resiti ovaj problem, bar na buducim modelima.

Kako to kad pojedinci govore sa je sve u redu :).
Šalu na stranu, dugo već vremena oni govore o rješavanju nekih stvari, tako da sve to treba uzet sa dozom rezerve, barem kad je Xiaomi u pitanju.

Dakle, nezvanično su ovim priznali da su ljudima isporučivali telefone sa defektnim hardverom...

Da posluju u Americi za ovo bi popili takvu tužbu i platili bi debelo obeštećenje.

Ili da zasuču rukave pa da naprave algoritam koji koristi postojeće senzore kako treba i koji ozbiljno smanjuje problem? Na kraju dana nanoviji Xiaomi telefoni nemaju klasičan senzor blizine pa se sa drugačijim senzorima detektuje blizina glave. E sad to treba isprogramirati da radi približno kao i original :) Mada je lakše uvek svaliti krivicu na hardver...

Nesposobni su oni da pisu dobar softver, nema.nista od toga :)

Ja sam u Deu.... Bas cu jedan dan odnijeti na servis telefon da vidim sta ce da kazu 😁

Kod flagship telefona nemaju problema sa proximity, ja bar na Mi 10 xeu romu nikad problema nisam imao. Komotno mogu da držim telefon 10-15cm od glave i ekran će i dalje biti crn. 😁
Dok na Redmi Note 9 Pro čim malo ukoso držiš telefon ekran se odmah uključuje. 😅

Ja ni na Mi 11 lite 5g na global romu uopšte nemam problema a isto je virtual proximity...Telefon radi brzo i sa 0 problema(osim ovog sa notifikacijama gmail-a od skoro mada ne znam je li do gmaila ili do miui softvera)...

To govori da mozda nije hw problem...a oni nemaju kad da sw isprave.

Ja ni na Mi 11 lite 5g na global romu uopšte nemam problema a isto je virtual proximity...Telefon radi brzo i sa 0 problema(osim ovog sa notifikacijama gmail-a od skoro mada ne znam je li do gmaila ili do miui softvera)...
To ti je do gmail programa, prebaci se na nesto drugo. Neko je ovde pisao o Spark Email pa probaj isti.

Da je do gmaila, onda bi valjda i kod svih ostalih radio probleme.
Na Samsungu sve radi uredno.

Kad su u pitanju notifikacije, jedini problem na Xiaomiu sam imao sa messengerom (riješio prelaskom na lite verziju) i sa steamom (to nisam uspio riješit)

Ili da zasuču rukave pa da naprave algoritam koji koristi postojeće senzore kako treba i koji ozbiljno smanjuje problem? Na kraju dana nanoviji Xiaomi telefoni nemaju klasičan senzor blizine pa se sa drugačijim senzorima detektuje blizina glave. E sad to treba isprogramirati da radi približno kao i original :) Mada je lakše uvek svaliti krivicu na hardver...

Kupcu je totalno svejedno da li je dobavljač isporučivao loš hardver ili je proizvođač telefona odgovoran za loš softver. A koliko sam shvatio celokupno rešenje tog AI senzora počiva na tom dobavljaču, odnosno poslovnom partneru čije su rešenje implementirali.

A kada zvanično kažu da se saradnja prekida zbog široko rasprostranjenih problema na prethodnim modelima, onda de facto priznaju da je dobar deo kupaca zaglavio sa telefonima čija je funkcionalnost osnovnog elementa telefona kao što je proximity senzor upitna.

Zato rekoh, negde bi za to popili ogromnu kaznu, kao što se dešavalo i za manje stvari drugim proizvođačima. Vrlo lako bi se utvrdilo da je kompanija mnogo duže bila svesna problema nego što se pravila naivna do skoro, i da je bez obzira na sve nastavila poslovanje i implementaciju senzora koji nisu bili u skladu sa saobraznosti uređaja.

Hmmm, pa čovek je u pravu. Na Samsungu rade Gmail zvučne notifikacije, na Xiaomiju ne. Znači nije do Gmaila nego do MIUI. Zapravo ja mislim da je problem kombinacija Gmaila kao default app u MIUI, očigledno tu nešto nije dobro nasštelovano.

Opet ponavljam nismo u Samsung temi nego MIUI i Xiaomi pa tako da nema potreba da se pise o drugima. Sto se tice Gmail problem je generlno do njega jer ne radi a sto i na kojoj relaciji je problem ne znam i ne zanima me ali znam da isti ne radi, u nekoj temi se neko javio pa je napisao da mu gmail ne radi ni na 12.0.4 valda verziji MIUI tako da nije problem do 12.5 kao sto neki tvrde.

Ubacio sam Spark Emil koji je neko bio pominjao i notifikacije stize cak i pre sada na telefonu nego na racunaru. Toliko o tome da je problem do notifikacija i miui. Jer cudo je da jedan veliki Gmail ima problem i da ne mogu da ga rese a da jedan Spark Email za koji sam prvi put cuo radi savrseno dobro.

A nerealno je porediti Samsung i Xiaomi.

Na jedan Samsung telefon Xiaomi optimizuje softver za pet. I Xiaomi bi savršeno šljakao verovatno da manje telefona izbacuju.

Evo ja sam koristio više od godinu i po RN8 Pro... Od Androida 9 i MIUI 10 sa kojim je došao do Androida 11 i MIUI 12.5 nikakve zamerke niti problema nisam imao. Nikakvih bagova, problema sa notifikacijama, samo jednom uradih fabrički nakon ažuriranja zbog battery drain problema.

I pređoh na Realme iz prostog razloga jer sam iz čitanja mnogih iskustva video da je Xiaomi počeo da juri svoj rep u međuvremenu jer je hiperprodukciju stavio na max, i da se za malo koji model ne veže problem ove ili one vrste.

I sad mi je još draže što sam izabrao konkurenta nakon ove vesti o proximity senzoru jer telefone koje sam merkao upravo dolaze sa istim, ali će mi ipak biti najdraže da sve to isprave, da MIUI postane pouzdan pa da mi neki naredni opet bude Xiaomi.

Usporedbe sa drugim proizvodjacima su veoma korisne za buduce kupce, zato ne vidim razloga za kritiku...
Ne kazem da nisu ali lose su u tom pogledu jer samsung nema uredjaje iz svakog cenovnog ranga, kod njih je ili da platis muski ili da das neku crkavicu pa dobijes neki buckuris, nemaju ono sto se kaze za svaciji dzep uredjaje.

Kod saomi telefona je upravo to sto ga krasi, uz pojedine problem koji su kod nekih modela vise izrazeni kod nekih manje se svodi na to da za pare koje daju za bilo koji saomi uredja je dobra investicija.

Problem je sto velika vecina ljudi koji kupe telefon ne znaju da ga koriste, svi ocekuju da je to lg, samsung ili nokia, htc ili sony i da je interfejs i sam skin da su laki ali vise puta sam napiso i opet cu napisati miui nije ni malo naivan i najtezi je za koriscenje od svih skinova u android svetu. I sada dodje neko ko se do sada nije susretao sa miui i ocekuje da je sve plug and play ali nije mora da se prodje neko podesavanje kao kod svakog uredjaja ali kako to mnogi ne znaju dolazimo do toga da kukaju kako im nesto ne radi, onda i sam saomi je poceo da se uzdize u nebesa a to sam jos davno sa prijateljima prokomentarisao da nece na dobro da izadje i bio sam u pravu jer je kontrola kvaliteta slabija, da koriste delove koji im preostanu od jedne serije telefona pa ubacuju u drugu pa na toj nekoj realciji dodje do nekog konflikta.

Ali i pored svih mana opet vredi kupiti telefon, jer i ovaj ogroman problem sa proximity senzorom se da resiti, u par navrata sam naisao da su ljudi pisali male tutorijale kako sa kojim programom da se to odkloni, jeste treba malo egzibicija ali jednom kada se uradi i podesi posle nema problema. Ali nekima je tesko da isprate te male tutorijale i da sebi olaksaju zivot nego dolaze na forum i danima nedeljama pljuju nesto a ne preduzimaju nista po tom pitanju da sami kada vec saomi nece da resi problem da se snadju u vidu egzibicija ili prodaju telefon i kupe nesto drugo, ne rade ni jedno ni drugo i ocekuju da ce kukanjem na forumu da se problem resi ili da ce neko dodje pa mesto njih da im popravi telefon.

Ja sam delimično rešio problem na Mi A3 instalacijom Proximity Service app. Nije sjano ali radi ono što treba da radi - gasi ekran kad se razgovara (ili pređeš prstom preko njega, što je malo nezgodno dok se ne navikneš).

Kako sam dobio novi službeni Redmi Note 10 Pro (Peca u videu rekao da on nema problem, videćemo, koristim ga tek 7 dana), ovaj sam prosledio dalje (poklonio starijoj osobi). Majci sam kupio Redmi Note 10 pre neki dan i nisam joj rekao za problem sa senzorom, čekam da vidim da li će da se požali sama, tj. da li će problem da se pojavi. :)

Ne kazem da nisu ali lose su u tom pogledu jer samsung nema uredjaje iz svakog cenovnog ranga, kod njih je ili da platis muski ili da das neku crkavicu pa dobijes neki buckuris, nemaju ono sto se kaze za svaciji dzep uredjaje.

Kod saomi telefona je upravo to sto ga krasi, uz pojedine problem koji su kod nekih modela vise izrazeni kod nekih manje se svodi na to da za pare koje daju za bilo koji saomi uredja je dobra investicija.

Problem je sto velika vecina ljudi koji kupe telefon ne znaju da ga koriste, svi ocekuju da je to lg, samsung ili nokia, htc ili sony i da je interfejs i sam skin da su laki ali vise puta sam napiso i opet cu napisati miui nije ni malo naivan i najtezi je za koriscenje od svih skinova u android svetu. I sada dodje neko ko se do sada nije susretao sa miui i ocekuje da je sve plug and play ali nije mora da se prodje neko podesavanje kao kod svakog uredjaja ali kako to mnogi ne znaju dolazimo do toga da kukaju kako im nesto ne radi, onda i sam saomi je poceo da se uzdize u nebesa a to sam jos davno sa prijateljima prokomentarisao da nece na dobro da izadje i bio sam u pravu jer je kontrola kvaliteta slabija, da koriste delove koji im preostanu od jedne serije telefona pa ubacuju u drugu pa na toj nekoj realciji dodje do nekog konflikta.

Ali i pored svih mana opet vredi kupiti telefon, jer i ovaj ogroman problem sa proximity senzorom se da resiti, u par navrata sam naisao da su ljudi pisali male tutorijale kako sa kojim programom da se to odkloni, jeste treba malo egzibicija ali jednom kada se uradi i podesi posle nema problema. Ali nekima je tesko da isprate te male tutorijale i da sebi olaksaju zivot nego dolaze na forum i danima nedeljama pljuju nesto a ne preduzimaju nista po tom pitanju da sami kada vec saomi nece da resi problem da se snadju u vidu egzibicija ili prodaju telefon i kupe nesto drugo, ne rade ni jedno ni drugo i ocekuju da ce kukanjem na forumu da se problem resi ili da ce neko dodje pa mesto njih da im popravi telefon.
E vidis, meni su i prethodni postovi sa usporedbama sa Samsungom, a narocito ovaj tvoj post prilicno korisni. Zato i sluzi forum, za nasiroke diskusije. Kako starim (33), tako me sve vise smara potraga za resavanjem problema. Nekada mi je bilo zanimljivo da na Nexus i sl. stavljam custom ROM-ove ali sad hocu da mi sve radi "out of the box". Svidja mi se Xiaomi hardver u odnosu na cenu, ali kad vidim ovo tvoje pisanje o MIUI, a i pisanje drugih, pocinjem da shvatam da to nije bas za mene, tj. da su za mene samo Samsung i Google, eventualno Apple ako uspem da svarim iOS jednog dana. Brat ima Xiaomi (kupljen na moju preporuku), nedavno smo pred njegov odlazak na rad u inostranstvo 2 sata pokusavali da instaliramo youtube Vanced i nece, dok je meni na Samsungu sve glatko bilo. Znam malo vise od prosecnog korisnika telefona, ali nisam uspeo da nadjem zasto MIUI ne dozvoljava instalaciju yt Vanced... Tako da ste mi vi sa foruma verovatno ustedeli zivaca, tako sto mi sledeci tel. nece biti Xiaomi, nego verovatno opet Samsung. Nastavicu i dalje da pratim i Xiaomi teme, nadajuci se da ce se softverski pribliziti Samsungu, pa da imam vise izbora prilikom kupovine. Bas me zanima sta ce uraditi sa MIUI 13, novim dobavljacem proximity senzora itd.

Haha, vidis da bi Youtube Vanced instalirao moras da aktiviras developer mod, pa da udjes u njega i da iskljucis MIUI optimizaciju, skine se njihov app instalira se sa kojeg onda skidas Vanced microG i onda skidas Youtube Vanced, kada skines sve to ukljucis ponovo miui optimizaciju resetujes telefon udjes u microG ulogujes se sa svojim gmail nalogom i to je to.

To je ono sto govorim, miui kao skin je jako tezak za rad ali itekako zahvalan i kada znas sta radis dozvoljava puno manipulacija sa samim romom i ostalim stvarima. NE kazem da i ja znam sve ali zato uvek google, reddit i drugi forumi su tu da mozes da pitas ili da procitas.

Ono sto je veci problem je sto su nasi ljudi dosta neinformisani a nece da pitaju nego citaju i onda su nesto procitali oni odu i to urade a jednostavno to nema veze sa njima i naprave problem i onda ne znaju sta su uradili.

Davnih godina kada sam poceo da ucim o racunarima i sve to kolega mi je dao jedan dobar savet, radi sta hoces i cackaj ali zapamti sta si radio da bi znao kasnije da to popravis ako nesto zeznes a ne uspes da popravis uvek mozes mene da pozoves i ja cu odkloniti problem i tako sam ucio pored skole sam dodatno ucio i racunare.

Ali problem je sta nasi ljudi nece da pitaju jer ih je sramota a i forum je takav da svako nadje se pametan da ismeva nekoga zbog nekog pitanja, ma koliko glupo pitanje bilo postavi te ga i neko ce pre ili kasnije da odgovori, uvek i svuda ima kr*tena u zivotu pa tako ni forum nije postedjen takvih ljudi ali uvek ima onih koji ce vam ako ne javno privatno odgovoriti.

Meni je radila notifikacija za gmail na a11 ali od kad sam azurirao na 12.5 ne radi, poco x3 nfc
Većina ljudi koji aktivno koriste Gmail app na telefonu imaju probleme od poslednjeg 12.5 MIUI update-a. Ovde je neko predložio Spark Email app kao alternativu ili neku drugu app jer ih ima na kilo na GP-u naravno i neka mora da radi. Meni uredno stižu notifikacije u okviru Gmail app, ali bez zvuka, mada vidno kasne i same notifikacije iako sam isključio MIUI optimizaciju za Gmail app i naravno isčačkao sva podešavanja koja su mi pala napamet. Gmail kao fabrički email klijent je svakako privilegovana app od strane MIUI, ali su nešto menjali definitivno po ovom pitanju u poslednjem MIUI ažuriranju. Uglavnom, meni sada rade notifikacije i čuju se, možda je neko već predložio ovo rešenje, možda ne, uglavnom glupo je, ali kome je bitnije da čuje zvuk i notifikacije mu stižu uredno od toga da ima poslednju verziju app, može da odradi ovo - ne preporučujem, ali kažem meni je trenutno bitniji zvuk da ne propustim neki važan mail i što pre odgovorim na isti...

Kontaktirao sam više puta Poco i Google Support tim vezano za ovaj problem, od početka avgusta plaćam onih 210 kinti mesečno dodatni prostor Google-u i sa tim kao imaš neke benificije, dodatne opcije u okviru Google Photos i 24/7 Google Chat support tim na raspolaganju. Naravno, svaki put Chat-uješ sa drugim agentom i svakom trebaš sve iznova da objašnjavaš i sve to ide veoma sporo, ali generalno bar sam uspeo da iznapinjem jednog od njih da pošalje zvanično ovaj bug developer timu koji održava Gmail app. Naravno da pre toga agenti na Chat-u hoće da probaju sve standardne use case-eve, da li si sve podesio u okviru podešavanja same app, bla, bla i kažem iznapinjao sam da to prijave kao zvaničan bag i pozvao se na nekoliko foruma ljudi kojima se ovo isto dešava, lepio sam im i linkove bukvalno. Išao sam i na foru da znaju i sami koliko Xiaomi sada ima korisnika širom sveta, ovo je update koji je dobila ogromna većina u nekoj varijanti i da veliki broj korisnika ima ovaj problem sa notifikacijama i zvukom nakon tog update-a, a recimo sve radi korektno sa 3rd part app poput Spark itd. Uglavnom, agent mi je kao jedan od koraka, pošto je uvideo da imam sve podešeno kako valja, predložio da bukvalno izbrišem app i instaliram je ponovo, poslednju verziju. Šta drugo da očekujete od lika kome je posao da Chat-uje i ima bukvalno spisak ispred sebe šta najčešće probati, pa ako radi, radi...Totalna glupost kao preporuka Google Support tima, ali sam odradio uninstall, međutim namerno nisam instalirao poslednju verziju, već samo otvorio fabričku na kojoj sve uredno radi za sada, makar kod mene. Kažem, ovo je totalno glupavo rešenje, ali ja ne želim više aplikacija za isti posao i teraću ovako ili dok Gmail tim ti ne reši ili MIUI pošalje neku zakrpu. Ne verujem da će ijedan od njih to rešiti skoro, iako sam Google agentima navodio hiljade korisnika sa istim problemom, oni su mi rekli u fazonu - mi imamo 2 kanala za feedback, jedan su recenzije Gmail app na samom Google Play-u, drugi su direktni feedback-ovi kao što im ja sada pišem. Taj problem jeste prijavljen, ali se ne radi o hiljadama, već stotinama korisnika za sada, što oni ne smatraju nekom ozbiljnijom brojkom, jer se za mnogo gluplje stvari javlja isto toliko korisnika.

Poenta priče je upravo ono o čemu smo već ovde diskutovali - samo veliki broj korisnika može da utiče na to da se nešto brže reši. Kada zvanično Xiaomi, POCO, pa i samom Google-u pošalje stotinak ljudi primedbu, to je maltene kao i za bilo koji drugi problem, kako brojka raste i ide u hiljade ili desetine hiljada, tada se podiže Red Alert i onda se taj feedback sa većim prioritetom stavlja kao zadatak njihovim developerima. Znači i na ovom kao i na zvaničnim Xiaomi, POCO, XDA forumima se svi maltene bune, kukaju, pišu i pljuju sve to, ali ono što stvarno ima efekta ne radi gotovo niko.

Kada bi sad svi sa ovog foruma samo dali jedinicu na GP-u za Gmail app, odmah bi dobili odgovor od Google-a da im detaljnije opiše problem pa da to proslede odeljenjima koja se pitaju, ajde da počnemo od toga. Jer čak i desetine jedinica u par sati će biti protumačeno kao nešto na što definitivno mora da se obrati pažnja, niko neće da odradi Gmail update zbog 100 kečeva, ali će se raspitati o čemu se zapravo radi. Pošto će loptu prebaciti na Xiaomi, jer se problem javlja od 12.5 update-a, uvek može da se pozove na to da neke manje poznate app poput Spark Email-a rade uredno i da je sramota za Google koji ima milijarde korisnika ne obrati pažnju na ove probleme bez obzira čija to greška bila...

Dakle još jednom, poenta je u grupnom delovanju radi postizanja zajedničkog cilja, čak i po internacionalnim forumima gomila ljudi kuka i čeka da se to samo od sebe ostvari, a same kompanije koje to mogu da srede jednostavno imaju mnogo veće prioritete ukoliko im direktnim feedback-ovima ne ukažemo na postojeće probleme koje treba hitno rešiti...
Ovo je očigledno MIUI bug jer je radilo sve ok pre 12.5, a sada ne radi, a opet sa druge strane sve uredno radi kod nekih levih aplikacija koje imaju milion skidanja. Znači, ovo može samo da reši MIUI tim u okviru predstojeće zakrpe, a znamo koliko su ažurni ili sam Gmail tim, iako nisu oni izazvali problem, ali njihova app nije kompatibilna sa uređajima velikog broja korisnika iako je privilegovana od strane MIUI, a neke sitne ribe od app rade ok, pa kada bi se javio veći broj ljudi verovatno bi sredili to u narednom Gmail update-u iako kažem ovo nisu izazvali oni kako stvari stoje već MIUI update.

Tako je već najavljena zakrpa od strane MIUI tima vezana za probleme sa proximity senzorima, jer je očigledno veliki broj ljudi direktno spamovao zbog toga...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno