Šta je novo?

MITSUBISHI Heavy Industries klime

Ljudi, ova problematika je vrlo ozbiljna pogotovu sto ima puno ljudi koji ne poznaju tehnologiju od kupca do montazera. Moj otac je imao uzrecicu "nisam bogat da kupujem jeftine stvari" i ovo pravilo ovde trenutno zestoko vazi. Sam princip klime je neprijatan jer hladi odnosno greje duvanjem. Tu vam je vec prvi preduslov neko moze da trpi duvanje a sami tim i buku i oni koji to ne zele da trpe pogotovu tamo gde spavaju. Drugi je imate klime, mislim na invertorske, koje hlade i klime koje i hlade i greju, one koje ozbiljno greju, ne dogrevaju, su duplo skuplje. U ovoj temi pricamo o Mitcubisiju elektornik i hevi ali ujedno ovo je tema o naj ozbiljnijim klimama Daikin i Fujitsu koje mogu da se kupe na nasem trzistu. Po meni ono sto sam izbistrio tokom tri nedelje ucenja i savetovanja je da su Daikin i Mitcubishi jedno koplje iznad Fujitsu. Treba da znate Micubishi se pravi na Tajlandu, Daikin vec u Indiji i Ceskoj, Fujitsu u Kini. I to vam vec govori o kvalitetu. Preseko sam i sutra mi stize mica SRK 35ZSX-W pa cemo sve lepo premeriti, da je cifra cifra je, sto bi se reklo sirotinjo i bogu si teska. Sve ce biti max odradjeno decake koji ce montirati dobro znam ali ce morati da rade kako im kazem, to znaci da ce sve biti izolovano najboljim izolacijama jer ako mislite da se grejete svaki vat vam je bitan, svaka cirkulacija na mestu. Pa cemo videti da li ce grejati,ne dogrevati 30m2 plus kupatilo i hodnik , i ono sto ostane prema spratu sa dve sobe i kupatilom u kucnom ambijentu. Znajte da ce cena struje svake godine ici 10-15% gore sve dok nam to MMF bude diktirao, neca van biti svejedno da li trosite 200-300W u madulaciji ili 500W. Vrlo brzo ce se ta investicija isplatiti, a nemozete bas svake godine da menjate klime.
Za kraj

Koliko si platio i do koliko ide u minus?

Evo i prvog nekog utiska na grejanju sa 35ZSX-WFT, upalio sinoć tokom gledanja fudbala pošto primetih da mi je hladnjikavo 😇 i ostavio da radi celu noć čisto da vidim kako će se ponašati.
Postavljena temp na 25 stepeni, fan na Auto i uključen 3D mod koji mrda i vertikalna krilca levo desno i ovu 'lopatu' gore dole da razbacuje vazduh u svim smerovima.
Krenula je bučno, rekao bih negde 3. brzina iz manuelnog podešavanja ventilatora, potrošnja oko 850W, dnevna soba zagrejana za nekih 15-20tak minuta pa je smanjila brzinu izduva.

Prebačeno na manuelni fan , 1. brzina i bez 3D mrdanja (čuje se ova lopata kako se podiže/spušta), dakle samo pravo kao na slici i ostavih tako celu noć...
U spavaćoj sobi je nekih 24,5-24,7 stepeni pored kreveta (bilo 23,5 kada sam uključio klimu), u dnevnoj je, naravno, toplije, svakako se neće držati na 25 stepeni kada krenu niže temperature.
Ukupno potrošila 2,75KWh za ~9h rada. Spuštala je potrošnju i na blizu 0 periodično, tj vrti se samo fan unutra minimalnom brzinom, inače je variralo oko 300-500w.

Sve u svemu, prvi i najjednostavniji test lagano prošla. :giggle:

Prilozi

• IMG-423ff286af6b32846b69d28b025159d9-V.jpg
    IMG-423ff286af6b32846b69d28b025159d9-V.jpg
    102.5 KB · Pregleda: 68
Zanima me sledece "klime za grejanje i dogrevanje" u kom kontekstu to ljudi koji koriste te termine iste upotrebljavaju i sta to znaci njima.
Kako oni dozivljavaju grejanje a kako dogrevanje, ako nije problem da objasne, da bih mogao da shvatim na sta tacno misle.
Postoje korisnici klima koji se primarno na iste griju cijele godine, znaci klima im je osnovno sredstvo za grijanje. Kad kazemo da dogrije, vecinom su slabije klime ili drugi razlozi pa pored klime kad bude hladno da klima nemoze zagrijati koriste druga sredstva za grijanje.

@ Boy 178K stize mi danas, al video si turcina u proslom postu -11 potrosnja oko 800W
@mickey to mi nesto mnogo za ovu vrucinu, ja ocekujem oko 5-6KW dnevno tj oko 200KW mesecno kad bude ispod 0 za povrsinu od 30m2 u kuci, kao jedino grejanje, i to je super. Klime srednje klase do 100K to nemogu da postignu po meni i to je ta cenovna razlika koji ljudi ne vide i zalecu se sa kupovinom takvih jer nemaju novaca, stara prica sirotinjo i bogu si teska. I ta cenovna razlika ce se sve brze topiti kako cena struje bude rasla. Da ne pricamo kako uvoznici naduvavaju cene jer su ljudi sve upuceniji u ovaj vid grejnja

5-6 kWh дневно кад су температуре испод нуле је прилично оптимистично, чак и за грејање свега 30-ак квадрата.

Pa zavisi sve šta greješ i kako je izolovano, više puta je pominjana problematika. :)

Kao što vidiš, kod mene je dosta veći prostor koji ni ne može tako jednostavno (ako uopšte) da se pokrije jednom klimom, odvlači joj učinak niz hodnik u koji duva.
Da je samo jedna prostorija od 30tak kvadrata, mnogo češće bi išla u ler gde troši manje, ovako, 300-500w je neki prosek kad radi aktivno.
Osim toga, meni su dva zida spoljna (ovaj gde je klima i levi gde je zastakljena terasa) i neizolovani goli beton blokovski od 30-40cm, a noćas i nije baš bilo toliko toplo, oko 10tak stepeni čini mi se negde u 4 kad sam ustajao.

Mislim da ti je 5-6KWh na dan malo optimistično za samostalnu kuću na 0 stepeni, bez obzira na izolaciju, to bi značilo da ti ne prelazi potrošnja 250W što je baš nisko i uz dobru efikasnost.
Edit. Preteče me Mitar dok sam kuckao :)

E, da, zaboravih, kod mene je bilo setovano na 25 stepeni, defintivno stepen dva više od optimalnog pa je i tu dodatna potrošnja da se izgura ta temperatura.
U dnevnoj sobi mi je inače 25,5, dakle, oko 1 stepen je razlika u odnosu na spavaću na drugom kraju.
Svakako će ovo rasti sa gubicima i kako spoljna temp bude opadala, ostaje samo da vidim koliko kada budu niže temperature.

Ja imam jedan primjer jednog stana od 45m2 takodje se grije sa 9tkom i kad bas zahladni trosi vise od tih 6kw. Ide 8-10kw kad su minusi zesci. Ali, stan je perfekt izolovan, takodje samo jedna strana vanjska i kroz kupatilo mu idu debele cijevi od grijanja koje idu za ostale stanare tako da i tu ima vrlo pristojan izvor topline. Ja cu biti sretan ako nepredje 12kw na vikendici kad bude hladno ali cisto sumnjam.

I jos nesto kad sam se vec toliko raspisao, jako je bitna montaza, da kazemo da smo apsolvirali obaveznih 3m instalacije ali nezaboravite tih 3m treba jako dobro izolovati ako hocete da se grejete, nije to mala povrsina koja stoji na -10 i u kojoj treba da bude tem 50C a montazeri je najcesce smotaju u krug pa to ispadne lepa budzica. Pokazacu vam to kad dodju hladni dani sa termovizijskom kamerom, nasi decaci montazeri oslanjaju se na to sto sad imaju da kupe cevi sa vec formiranom izolacijom ali ta izolacija je dobra i nije toliko kritica za hladjene, kakva je za grejanje ne znam jer nema specifikacije na +40 i +70C. Kad se grejeta svaki stepen vam znaci i efektivno i materijalno. Izvinite na ovolikom pametovanju ali radim u instituciji koja je placena za to, pa je to vec profesionalna deformacija.
Greska u postu ne ispod 0C nego do 0C, malo sam postao preoptimistican:), nada poslednja umire.

Poslednja izmena:
Razlike izmedju uredjaja od 80k i 200k jedva da ima sto se tice efikasnosti i ne kupujes skupe klime da bi stedeo 500din mesecno na racunu.
Zamisao da ce jedna da trosi 700W, a druga 500W je pogresna.
Modulacija nema nikakve veze sa efikasnoscu, a ima i jeftinih klima koje moduliraju ispod 200W na grejanju.

Ti mislis da ce Midea 12 brezless da greje isto ka Mitsu 35ZSX

Da, bas to mislim i bas sam to napisao, sve klime isto rade i iste su snage, a ja sam LN uzeo jer sam glup i svrbi me dzep.

Naravno da nisi zato uzeo 🙃, ali evo čisto radi deljenja utisaka iz realnog rada, ZSX definitivno nije šampion modulacije, makar ne u ovim uslovima. ;)
Efektivno radi kao ON/OFF, nisam video da je išla ispod 300W dok radi kompresor, sad, nije ni nešto hladno napolju, ali 21-22 stepena taman za dogrejati do 24-25.

U zbiru to daje nekih ~200w na sat, ali otprilike je zaključak da u ovim blagim uslovima, neka jeftinija koja modulira ispod 200W bi možda imala i bolji učinak po pitanju potrošnje.
Ovako kad se upali, pa zavrti kompresor, ode na 500-600w nekoliko minuta i onda obara dok se ne ugasi.
Ali ovo su baš ono ekstremni uslovi u smislu da je skoro nepotrebno da radi na grejanju, maltretiram je malo.

Opet, tu je i onaj subjektivni doživljaj da li duva hladnjikavo ili toplo kada spusti modulaciju toliko nisko, ovde je izduv uvek topao, ali ne duva svo vreme, već samo po potrebi i u dnevnoj sobi je konstatno tu oko 25 stepeni, +/- koji deo stepena.

0-02-05-988a99c81501e90136828549208a843e992378c1bb22948769ac7e39b082e503_62bb0f021040f00a.png

Poslednja izmena:
Shelly 1PM na koji je nakačena klima

Jel taj softver na mobu meri dnevnu i nedeljnu i mesecnu potrosnju . Vidi li oba dve tarife

Nema tarife (bar ja nisam istraživao), dovoljno mi je da vidim kolika je potrošnja trenutna/u periodu (dan/nedelja/mesec/godina), ima log (nisam još nijednom skinuo da pogledam), može posle iz toga svašta da se računa po excelu ko želi... ;)

Update @gaca - izašla nova verzija Shelly cloud app, koliko videh na brzinu, ima podešavanje za tarife i cenu el.energije, ostaje da se istraži kako i šta obračunava. Ima i Premium pretplatu sa detaljnijim izveštajima, ali prvo da istražim šta je sve dostupno u ovoj standardnoj.

Naravno da nisi zato uzeo 🙃, ali evo čisto radi deljenja utisaka iz realnog rada, ZSX definitivno nije šampion modulacije, makar ne u ovim uslovima. ;)
Efektivno radi kao ON/OFF, nisam video da je išla ispod 300W dok radi kompresor, sad, nije ni nešto hladno napolju, ali 21-22 stepena taman za dogrejati do 24-25.

U zbiru to daje nekih ~200w na sat, ali otprilike je zaključak da u ovim blagim uslovima, neka jeftinija koja modulira ispod 200W bi možda imala i bolji učinak po pitanju potrošnje.
Ovako kad se upali, pa zavrti kompresor, ode na 500-600w nekoliko minuta i onda obara dok se ne ugasi.
Ali ovo su baš ono ekstremni uslovi u smislu da je skoro nepotrebno da radi na grejanju, maltretiram je malo.

Opet, tu je i onaj subjektivni doživljaj da li duva hladnjikavo ili toplo kada spusti modulaciju toliko nisko, ovde je izduv uvek topao, ali ne duva svo vreme, već samo po potrebi i u dnevnoj sobi je konstatno tu oko 25 stepeni, +/- koji deo stepena.

Pogledajte prilog 407346
Nemoze fino da radi na tako toplom vremenu, vecina Mitsubishi ako je vani 25c nece ni da pokrene grijanje. Moja spusti na 100w u modulaciji ali to je skoro i neosjetno da grije kad se tako spusti.

Odakle potiče da je za pravilnu ugradnju potrebno da je dužina instalacije min 4m? Pročitah instalacioni manual i nigde to ne piše.

Koju aplikaciju koristite za povezivanje MITSUBISHI 12 SRK35ZS-WF sa wifi-jem. Ima li neko uputstvo ili video kako to uraditi. Sutra je montiram.

Koju aplikaciju koristite za povezivanje MITSUBISHI 12 SRK35ZS-WF sa wifi-jem. Ima li neko uputstvo ili video kako to uraditi. Sutra je montiram.
Makar ova tema nema milion postova, pisao sam pre par strana :D

Mel cloud app. Dosta je lakse preko wps da se konektujes.

Prilozi

• Screenshot_2023-10-05-21-32-19-489_com.android.vending.jpg
    Screenshot_2023-10-05-21-32-19-489_com.android.vending.jpg
    77.8 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_2023-10-05-21-30-53-799_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    Screenshot_2023-10-05-21-30-53-799_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    21.9 KB · Pregleda: 46
To je za Mitsu Electric klime, za Heavy je ova što sam opisao postupak :)

@mickeyrs
Nema potrebe uzimati Shelly premium za tih 36e godisnje ne dobijas nesto narocito i treba da imas Shelly u svakoj uticnici i prekidacu da bi to mozda imalo smisla da te obavestava kad si zaboravio da ugasis svetlo na pr. Ono sto me interesuje je trofazni Shelly koji je kao osigurac i ide do 120A dal on moze da posluzi kao monitorsko brojilo posto kazu moze da meri i kilovate iz solara, ne znam.
@mk484475 nek te lepo sluzi, jesi obratio paznju na izolaciju
Meni slozili neku pricu kako mora da dodje njihov distibuter da napravi konekciju za WiFi i jos nesto bla bla. Kakve su to sve prevare, sad su mi bacili keder da vidim koliko kosta ova klima u svetu.
Imali M-AIR za Ipad?

@mickeyrs
Nema potrebe uzimati Shelly premium za tih 36e godisnje ne dobijas nesto narocito i treba da imas Shelly u svakoj uticnici i prekidacu da bi to mozda imalo smisla da te obavestava kad si zaboravio da ugasis svetlo na pr. Ono sto me interesuje je trofazni Shelly koji je kao osigurac i ide do 120A dal on moze da posluzi kao monitorsko brojilo posto kazu moze da meri i kilovate iz solara, ne znam.
@mk484475 nek te lepo sluzi, jesi obratio paznju na izolaciju
Meni slozili neku pricu kako mora da dodje njihov distibuter da napravi konekciju za WiFi i jos nesto bla bla. Kakve su to sve prevare, sad su mi bacili keder da vidim koliko kosta ova klima u svetu.
Imali M-AIR za Ipad?
Nije bas to tako jednostavno, za to sto spominjes ide vec loxone smart home da te "podsjeti" da si nesto zaboravio, ustvari nepodsjeca vec uradi za tebe i radnja stoji u izvjestaju da nesmeta konstantnim obavjestenjima. Ja dosta radim sa smart home, razoraznom eletronikom i mogu reci to su jako jako skupe igracke koje se bas nikako neispale. Vreme to pregazi samo tako a poslije nema rezervnih senzora, djelova itd.

Vrhunska klima,dobro si izabrao,cekamo minus sa vidimo kako radi
Ali kako da vidimo kako radi???? To je gotovo nemoguce. Haj danas da usporedimo klimu 2630€ i klimu od nepunih 400€
Klima od 400€ radi u 100m2 ( ima jos jedna kad zahladni koja sad nije upaljena ) i moja 2630€ u 60m2. Kuca u jednom i drugom slucaju, ova od 100m2 top izolovana moja vikednica 60m2 krov nije idealan ali donji sprat totalno renoviran, gore ima jedna spavaca.
Ajmo sad na cinjenice.
Prve 4 slike su od viwax, znaci 100m2 kuca. Isti dan da napomenem.
Ja cu samo jednu sliku postaviti, slika ce reci sve. 5 slika koja se i vizuelno razlikuje u 60m2 i vise i nego dupla potrosnja....

Prilozi

• Screenshot_2023-10-06-20-07-59-275_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-10-06-20-07-59-275_com.coolkit.jpg
    38.6 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_2023-10-06-20-08-04-153_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-10-06-20-08-04-153_com.coolkit.jpg
    32.1 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_2023-10-06-20-15-12-888_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-10-06-20-15-12-888_com.coolkit.jpg
    40.9 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_2023-10-06-20-15-01-800_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-10-06-20-15-01-800_com.coolkit.jpg