Šta je novo?

MITSUBISHI Heavy Industries klime

Ja sam duži period razmišljao o kupovini Fujitsu LTC uređaja, jer je jači od Mitsubishi HI 35 zs-w i možda bolje prilagođen mojim prostorijama - a cena je praktično ista. Ono zbog čega sam se odlučio za Mitsubishi HI je to što u Kragujevcu imam ovlašćenog distributera i servisera kod koga sam kupio klimu, dok za Fujitsu nema i svi izbegavaju servisiranje ili se dugo čeka da dođu iz Bg-a, a to u sred grejne sezone može biti baš nezgodno. Takođe, kod Mitsubishi HI su svi delovi klime proizvedeni u Japanu, a sklapa se na Tajlandu, dok je Fujitsu generalno Kina, ako se ne varam.

Unutrašnja jedinica Mitsubishi HI SRK35zs-w je pozicionirana tako da duva ka dnevnoj sobi i kuhinji (levo/desno), a pravo se nalaze 2 spavaće sobe i kupatilo. Trenutno sa ovom klimom lepo grejem nekih 45-50 kvadrata (dnevnu, kuhinju, mali hodnik, kupatilo i spavaću sobu - sve je povezano). Ukupna potrošnja cele kuće (2 sprata po 75 kvadrata - 15 kvadrata) je trenutno u proseku 40 kWh, od toga oko 25 kWh noćna tarifa, i oko 15 kWh dnevna tarifa (prizemlje se greje na šporet na drva). Kupujem uskoro merač potrošnje na utičnicu pa javljam kako troši i modulira ova klima.
Klima je skoro nečujna, "atmosfera" u sobama jako prijatna. Spoljnu jedinicu sam spustio ispod stepenica da bi bila zaštićenija i da ne bi eventualno kapala voda po stepenicama (inače klima je na spratu), a i uopšte je ne čujem osim kad se približim. Sve izgleda kao da je napravljeno od kvalitetnih materijala, posebno mi se dopada daljinski upravljač, lepo dizajniran :D Klima nema ugrađen WiFi modul, ali može da se dogradi (košta oko 120 e, što je realno skupo). Za sada mi ne treba, jer je podešena stalno ista temperatura (23 C), a fan na autofan. Tu je i mogućnost podešavanja dnevnog i nedeljnog tajmera, Silent mode (spušta se buka spoljne jedinice na 45 dB), Sleep mode (postepeno smanjivanje temperature u toku noći radi komfornijeg sna), Night mode (automatsko paljenje kad temperatura padne ispod 10 stepeni C), automatsko čišćenje antialergijskog filtera, Eco mode (postepeno smanjenje temperature za 2.5 stepena C od zadate, radi uštede struje), Hi mode (brzo zagrevanje sobe koje traje 15 minuta) i druge opcije.
Veoma korisno je što postoji mogućnost memorije vertikalnih i horizontalnih krilaca u bilo kojoj poziciji koju želite. Za sada mogu reći - jako komforna i "kulturna" klima.
Čekam januar da zagusti, pa ćemo videti kako radi i koliko troši u tim uslovima.

Prilozi

• Klima 1.jpg
    Klima 1.jpg
    243.8 KB · Pregleda: 252
  • Klima 2.jpg
    Klima 2.jpg
    82.5 KB · Pregleda: 201
Knap je iznad vrata, i odatle "gađa pravo" ka hodniku i sobama. Plafon je 2.3 m visok. Mogla je i malo desno da ide da se odalji od zida, ali problem su dve utičnice (jedna monifazna i jedna trofazna) čiji kablovi idu ka plafonu pa bi se rizikovalo sa bušenjem, a tu je odmah i prozor sa garnišnom (iz estetskih razloga). Na slici ispred je perspektiva klime iz "prvog lica". Mislim da je ipak dobar položaj.

Prilozi

• IMG_20221216_004623.jpg
    IMG_20221216_004623.jpg
    163.4 KB · Pregleda: 216
Za dobro opremljenog majstora kablovi u zidu nisu problem.Kod mene je bilo sumnje da postoji mogući kabl u zidu i majstor je detektorom proverio i ispalo je da nema provodnika u zidu.Za tu površinu koju greješ 45-50m2 po malo većoj ceni si mogao da kupiš Fujitsu KMTA18 klimu koja ima kulturu rada i modulira kao dobra dvanestica a greje odlično.Dobra je i ta klima koju si kupio ali za tu površinu više bi odgovarala osamnestica.

Za fino izolovanih 50kv nema potrebe 18tica. Moja 18 je u sličnom prostoru, gađa takođe ka vratima od hodnika odakle se ulazi u 2 sobe i kupatilo. Nikada ne radi ni na 50% svoje snage (osim posle defrosta i kada je sve otvoreno po kući). Jedino što brže zagreje posle luftiranja, podigne brže temp ako želim saunu i ima veći minimalni protok vazduha nego 12tice (neki Panasonic modeli imaju takav minimalni protok u 12ticama) pa klima nikad ne greje "samo oko sebe".

Trebalo bi da budeš zadovoljan, javljaj nam svoja zapažanja ;)

Nek te dugo služi!

Za dobro opremljenog majstora kablovi u zidu nisu problem.Kod mene je bilo sumnje da postoji mogući kabl u zidu i majstor je detektorom proverio i ispalo je da nema provodnika u zidu.Za tu površinu koju greješ 45-50m2 po malo većoj ceni si mogao da kupiš Fujitsu KMTA18 klimu koja ima kulturu rada i modulira kao dobra dvanestica a greje odlično.Dobra je i ta klima koju si kupio ali za tu površinu više bi odgovarala osamnestica.
Prevazišao bi lagano majstor taj problem sa kablovima, ali kad se sve uzme u obzir zaključili smo da nema potrebe da radim puno izmena i pomeramo klimu (skraćivanje garnišne, pomeranje i kraćenje zavese, krpljenje rupa i bušenje novih). Izmerio sam razmak od bočnog zida - oko 3-4 cm je, a minimum u uputsvu je 5 cm. Sa druge strane odmah ispod su vrata i razmak do vrata je 15 cm. Sa ove pozicije klima ne duva u nameštaj i ljude, što je naročito dobro u toku leta.

Razmišljao sam puno o Fujitsu 18 KMTA kao i o Fujitsu 12 LTC, ali sam odustao od toga iz nekoliko razloga: 1) Nemam gde da kupim u Kragujevcu, morao bih da naručim poštom iz Beograda, 2) Nema ovlašećnog servisera u Kragujevcu, tako da bi to morao da dođe da montira neko iz Bg-a, 3) U slučaju kvara, niko od ovih servisa u Kg-u neće to da servisira (već sam se raspitao), tako da bih morao da čekam da dođe ovl. servis iz Bg-a, što bi moglo da potraje i košta, a problem je što je ovo meni primarno grejanje, 4) Više prodavaca iz Bg-a mi je preporučilo da ne uzimam Fujitsu i da idem na MHI za koji u Kragujevcu imam ovlašćeni servis.

Što se tiče izbora između 12-ice i 18-ice, serviser je prethodo došao da pogleda prostor kako bi odlučili da li da ide 12 ili 18, ili eventualna jača serija 12 (srk-zsx-w). Sam majstor mi je preporučio da je sasvim dovoljna SRK35-ZSW za moj prostor (niski plafoni 2.3 m, dosta kosina, izolacija zid 5 cm stiropor, plafon 5 cm stiropor + staklena vuna, komplet nova PVC stolarija i aluminijumska vrata sa termoprekidom ugrađeno ove godine, prizemlje se dobro greje, odžak prolazi kroz spavaću sobu, podovi su masivni hrastovi 22mm, ekspozicija grejnog prostora jug-jugozapad).

Da li sam dobro izabrao ili ne videćemo tamo kad prođe februar.
Za fino izolovanih 50kv nema potrebe 18tica. Moja 18 je u sličnom prostoru, gađa takođe ka vratima od hodnika odakle se ulazi u 2 sobe i kupatilo. Nikada ne radi ni na 50% svoje snage (osim posle defrosta i kada je sve otvoreno po kući). Jedino što brže zagreje posle luftiranja, podigne brže temp ako želim saunu i ima veći minimalni protok vazduha nego 12tice (neki Panasonic modeli imaju takav minimalni protok u 12ticama) pa klima nikad ne greje "samo oko sebe".

Trebalo bi da budeš zadovoljan, javljaj nam svoja zapažanja ;)

Nek te dugo služi!
Hvala puno, nadam se da će mi ovo za sada biti dovoljno. Decembar je nerealno iznad proseka što se tiče temperature vazduha, tako da nije merodavan. Mada, kako se generalno klima ovih prostora menja, i kako polako sa kontinentalne idemo sa submediteranu (leta toplija i suvlja, zime blage, malo snega) - mislim da je grejanje na klimu budućnost za ove prostore.
Jedini mi je problem isušivanje vazduha, nisam navikao na to i ne osećam se dobro čim je vlažnost ispod 45%. Ako imate neki predlog za ovlaživač vazduha ili nešto slično, bio vih veoma zahvalan.

Ja sam još dalje od BG ali ovaj servis u gradu popravlja i ugrađuje sve klime.Inače su zastupnici Gree i Midea,Hisense i svega ostalog.Naručivanje preko pošte nije i ne može da bude problem da bi kupci došli do kvalitetne klime.Izgleda da i majstora i servisa ima raznih.

Da naravno, ali iskustva koja sam čuo od ljudi iz svoje okoline je čak i kad kupe Gree, Midea, Hisense itd u primer Tehnomedia, Gigatron i drugim velikim radnjama, ovi iz servisa kao da to kao da su "ljuti" što klima nije kupljena kod njih, iako su ovlašćeni serviseri za te brendove. E sad zamisli za Fujitsu, gde sam otvoreno čuo kako serviser kaže: ko ga j... kad je pored ovoliko radnji u Kragujevcu išao da kupi u Bg-u klimu, nek ih čeka sad.
Što se kvaliteta uređaja tiče, mislim da kod Mitsubishi HI kao i kod Fujitsu nema greške, stvar je u tome samo da li je izabrani uređaj odgovarajući prostoru koji hoću da grejem. Kod Mitsubishi HI svi delovi su proizvedeni u Japanu, a sklapa se na Tajlandu. Za sad radi odlično, a detaljnije utiske javljam kad prođe cela sezona grejanja.

Ja imam Mitsubishi HI 12 (2021), osnovni model, ne znam tacno oznaku, drzim je na 23 stepena u Economy modu . U poslednjih destak dana prosek oko 12KW dnevno. Pre toga oko 10, dok je bilo toplije napolju. Greje oko 35m2, osrednje izolovanih u kuci... Za sada sam bas zadovoljan, uz 24 LG V inverter, star oko 8 godina, grejem 150m2 sa obe klime sa oko 25-30kw dnevno. Nema boljeg resenja za grejanje (ako vec nemate podno grejanje) .
Zanima me jel valja drzati je u ECO modu i na nizim temperaturama?

Klima nije čarobnjak pa da u eco modu troši manje u odnosu na standardan mod, a za isti učinak grejanja. Ako si došao do podešavanja koja ti odgovaraju, ne diraj ništa.

Koja klima od Mice je pandan recimo 18kmta,potrebno za 45m2 otvorenog prostora

Sad gledam cene imaš Fujitsu KMTA18 po ja bi rekao odličnoj ceni 122k.Kad gledamo kvalitet,kulturu rada odličnu modulaciju i snagu plus umerena cena ta klima nema pandan ni kod Japanskih a ni kod Kineskih proizvođača.

Jedan od kolega forumasa se bio pre oko 1,5-2 godine opremao klimama, uzimao jeftinije pa onda skuplje uređaja, reklamirao što "ne rade" kako je u specifikacijama ili zbog "loše izrade", mnoooogo zagledao i nakon svog tog puteševstvija je rekao da se njemu čini da su MHI kvaliteno, možda i najkvalitetnije urađene.
Sa MHI "35ZS-W" nema greške, klima je dobra i radi lepo, vrlo kulturno, izuzetno tiha, ova 35ZS-W (12000 BTU) ne duva orkanski ni kad je na 4 (max duvanje) ali dobacuje daleko.
Naravno da ima i "mana".
Poznati nedostatak japanaca je bio (i jos jeste) da ne stavljaju wifi, da ne posvecuju paznju đinđuvama tipa svetlećih led panela na kojima pise mod rada i zadata temperatura, stvari tome slične.
Zato klima radi za sve pare kako treba (ako je montirate po propisu) i radi ono što treba, ne krcka, ima "debela" rebra izmenjivaca uj i sj, ne krivi se nista, ne pucaju delovi, ne zaglavljuje se i ne otpadaju delovi.
Meni smeta i što daljinski nema osvetljenje, dugmici i ekran ne svetle barem malo pa se u mraku i sumraku, bez naočala kod staračke slabovidosti i sl. ne vidi sta je sta na daljincu.

Postoji značajna ralika u mnogo toga između skupljeg "35ZSX-W" i jeftinijeg 35ZS-W.
1. Najznačajnia razlika među ta dva modela je sto 35ZSX-W ima "DC Twin Rotary Compressor" koji je veći (teži), jači, efikasniji i tiši s manje vibracija u odnosu na "obični" a veoma dobar DC kompresor u 35ZS-W.
2. Razlika u veličini spoljnje jedinice i unutrašnje jedinice.
"35ZSX-W" uj ima veću zapreminu, veći izmenjivač i ima jedno malo krilo unutra i jedno veliko krilo vertikalnog usmeravanja (izgleda kao lopata, meni se to estetski ne sviđa) ali radi posao odlično, odlično raspoređuje mlaz duvanja i verovatno jeste bolje i efikasnije rešenje. Sama sj je teža, znači ima veću masu i površinu rebara na izmenjivači pa samim time efikasnije radi celi uređaj.
3. "35ZSX-W" ima poklopac na mestu uvlačenja vazduha, poput nekih Fujitsu, pa je i to vizuelno ali i funkcionalno drugačije od 35ZS-W

Kako god bilo, za stanove i kuće bez velikih prostorija i površina siguran sam da je sasvim dovoljno za odgrevanje i pouzdano grejanje u umerenijim klimatskim uslovima imati odgovarajuću "ZS-W" klimu.
Za dugotrajno grijanje, u iole težim uslovima (brdsko planinski krajevi, velika vlaznost naročito od magle i rečnih tokova uz nisku tepmeraturu i onu oko 0C) sigurno je bolje i pouzdanije grijanje sa "ZSX-W" klimom.
Bilo koja klima ce hladiti podjednako dobro, razlike ce se primetiti uglavnom na grejanju.

Moja 35ZS-W klima a mislim i 35ZSX-W ima mogućnost podesavanja duvanja levo-desno u odnosu na mesto na koje je postavljena.
Ako je u ćošku ili blizu zida sa jedne strane, pomoću daljinskog se može podesiti kao zadati parametar za sve opcije rada, da ne duva u onu stranu gde je taj zid sa strane.
Ukljucivanjem te opcije se sve funkcije (polozaji) bocnog duvanja pomeraju u onu slobodnu stranu. (sledi objasnjenej)
Klima ima mogucnost podesavanja polozaja (fiksiranja) duvanja levo i desno (horizontalnog usmeravanja izduva).

Screenshot 2022-12-24 121624.jpg

Kada se ukljuci ova opcija polozaja uz zid onda pokazivac horizontalnog duvanja na daljincu ne pokazuje tacno smer duvanja.
"U stranu" je tada za jos barem jedan korak vise zakrenuto.
Sa tom opcijom "uz zid" ta unutrasnja pera se vise zakrenu u stranu, onu suprotnu od polozaja zida u koji klima ne moze da duva.
Meni i to smeta kod ove klima, ne znam tacan polozaj duvanja.
Zato sam tu opciju iskljucio, podesim kako meni odgovara horizontalno duvanje i tu stoji.
Ne palim 3D duvanje jer je klima u ćošku, stavljam klimu da atomatski vertikalno (kroz sve polozaje) duva vazduh, ukocim zeljeni horizontalni polozaj i bude sve ok.

Kako god, ove jeseni me je grejala vise dana dok nije pocelo centralno da radi.
Mozda je bilo pomalo neujednacena teperatura jer ja volim da mi je toplo kad je vani hladno i ne volim da mi piri a da nije osetno toplo, a problem je i polozaj uj u odnosu na prostorije...
Nakon toga mi nije trebalo dodatno grejanje.
Ljeti hladi odlicno i lagano celi stan (63m2) i sto je najznacajnije tiho celu noć.
Nimalo ne smeta spavanju na udaljenosti od oko 4m od moje glave u pravoj liniji.
Danju na 2. brzinu, nocu na 1 brzinu, ako je bas extremno vruće moze i na 3. brzinu neko vreme ili dok se ne rashladi stan a posle lepo sve odrzava na 2. brzini.
Hladjenje jeste slabije u najdaljoj sobi ali i to nije tako velika razlika, mozda do 2C sigurno ne vise od 3C (a ta soba je bas nepristupacna za protok vazduha s polozaja na kom je uj i sav protok hladnog vazduha ide kroz jedna vrata širine 80cm. od uj levo kroz "trpezariju" (otvoren prostor), pa desno kroz vrata u dnevnu sobu.
Hladjenje je lakse od grejanja za klime jer se hladan vazduh valja po podu dok se topao dize na gore i gubi se toplota pri tome pa ne moze da "skrene" niti da "teče i valja se" kao hladan.

Pandan Fujitsu 18 KMTA je Mitsu je 50zs-w. Fujitsu u teoriji ima više krajnje snage na papiru. Nominalni kapaciteti: Mitsu 5.8, Fujitsu 6.3. Na -10 Mistu 3.8kw a KMTA 4.8kw.
Ali ono čime me MHI kupuje je brzina duvanja: 1) 354, 2) 444, 3) 594, 4) 726 m3/h naspram Fujitsu1) 560, 2) 640, 3) 850, 4) 1020. Za stan sa potrebnom nešto višom snagom grejanja uz umereno duvanje savršen izbor. To je moje mišljenje, može a i ne mora nekom da se svidi.

Jedan od kolega forumasa se bio pre oko 1,5-2 godine opremao klimama, uzimao jeftinije pa onda skuplje uređaja, reklamirao što "ne rade" kako je u specifikacijama ili zbog "loše izrade", mnoooogo zagledao i nakon svog tog puteševstvija je rekao da se njemu čini da su MHI kvaliteno, možda i najkvalitetnije urađene.
Sa MHI "35ZS-W" nema greške, klima je dobra i radi lepo, vrlo kulturno, izuzetno tiha, ova 35ZS-W (12000 BTU) ne duva orkanski ni kad je na 4 (max duvanje) ali dobacuje daleko.
Naravno da ima i "mana".
Poznati nedostatak japanaca je bio (i jos jeste) da ne stavljaju wifi, da ne posvecuju paznju đinđuvama tipa svetlećih led panela na kojima pise mod rada i zadata temperatura, stvari tome slične.
Zato klima radi za sve pare kako treba (ako je montirate po propisu) i radi ono što treba, ne krcka, ima "debela" rebra izmenjivaca uj i sj, ne krivi se nista, ne pucaju delovi, ne zaglavljuje se i ne otpadaju delovi.
Meni smeta i što daljinski nema osvetljenje, dugmici i ekran ne svetle barem malo pa se u mraku i sumraku, bez naočala kod staračke slabovidosti i sl. ne vidi sta je sta na daljincu.

Postoji značajna ralika u mnogo toga između skupljeg "35ZSX-W" i jeftinijeg 35ZS-W.
1. Najznačajnia razlika među ta dva modela je sto 35ZSX-W ima "DC Twin Rotary Compressor" koji je veći (teži), jači, efikasniji i tiši s manje vibracija u odnosu na "obični" a veoma dobar DC kompresor u 35ZS-W.
2. Razlika u veličini spoljnje jedinice i unutrašnje jedinice.
"35ZSX-W" uj ima veću zapreminu, veći izmenjivač i ima jedno malo krilo unutra i jedno veliko krilo vertikalnog usmeravanja (izgleda kao lopata, meni se to estetski ne sviđa) ali radi posao odlično, odlično raspoređuje mlaz duvanja i verovatno jeste bolje i efikasnije rešenje. Sama sj je teža, znači ima veću masu i površinu rebara na izmenjivači pa samim time efikasnije radi celi uređaj.
3. "35ZSX-W" ima poklopac na mestu uvlačenja vazduha, poput nekih Fujitsu, pa je i to vizuelno ali i funkcionalno drugačije od 35ZS-W

Kako god bilo, za stanove i kuće bez velikih prostorija i površina siguran sam da je sasvim dovoljno za odgrevanje i pouzdano grejanje u umerenijim klimatskim uslovima imati odgovarajuću "ZS-W" klimu.
Za dugotrajno grijanje, u iole težim uslovima (brdsko planinski krajevi, velika vlaznost naročito od magle i rečnih tokova uz nisku tepmeraturu i onu oko 0C) sigurno je bolje i pouzdanije grijanje sa "ZSX-W" klimom.
Bilo koja klima ce hladiti podjednako dobro, razlike ce se primetiti uglavnom na grejanju.

Moja 35ZS-W klima a mislim i 35ZSX-W ima mogućnost podesavanja duvanja levo-desno u odnosu na mesto na koje je postavljena.
Ako je u ćošku ili blizu zida sa jedne strane, pomoću daljinskog se može podesiti kao zadati parametar za sve opcije rada, da ne duva u onu stranu gde je taj zid sa strane.
Ukljucivanjem te opcije se sve funkcije (polozaji) bocnog duvanja pomeraju u onu slobodnu stranu. (sledi objasnjenej)
Klima ima mogucnost podesavanja polozaja (fiksiranja) duvanja levo i desno (horizontalnog usmeravanja izduva).

Pogledajte prilog 368893

Kada se ukljuci ova opcija polozaja uz zid onda pokazivac horizontalnog duvanja na daljincu ne pokazuje tacno smer duvanja.
"U stranu" je tada za jos barem jedan korak vise zakrenuto.
Sa tom opcijom "uz zid" ta unutrasnja pera se vise zakrenu u stranu, onu suprotnu od polozaja zida u koji klima ne moze da duva.
Meni i to smeta kod ove klima, ne znam tacan polozaj duvanja.
Zato sam tu opciju iskljucio, podesim kako meni odgovara horizontalno duvanje i tu stoji.
Ne palim 3D duvanje jer je klima u ćošku, stavljam klimu da atomatski vertikalno (kroz sve polozaje) duva vazduh, ukocim zeljeni horizontalni polozaj i bude sve ok.

Kako god, ove jeseni me je grejala vise dana dok nije pocelo centralno da radi.
Mozda je bilo pomalo neujednacena teperatura jer ja volim da mi je toplo kad je vani hladno i ne volim da mi piri a da nije osetno toplo, a problem je i polozaj uj u odnosu na prostorije...
Nakon toga mi nije trebalo dodatno grejanje.
Ljeti hladi odlicno i lagano celi stan (63m2) i sto je najznacajnije tiho celu noć.
Nimalo ne smeta spavanju na udaljenosti od oko 4m od moje glave u pravoj liniji.
Danju na 2. brzinu, nocu na 1 brzinu, ako je bas extremno vruće moze i na 3. brzinu neko vreme ili dok se ne rashladi stan a posle lepo sve odrzava na 2. brzini.
Hladjenje jeste slabije u najdaljoj sobi ali i to nije tako velika razlika, mozda do 2C sigurno ne vise od 3C (a ta soba je bas nepristupacna za protok vazduha s polozaja na kom je uj i sav protok hladnog vazduha ide kroz jedna vrata širine 80cm. od uj levo kroz "trpezariju" (otvoren prostor), pa desno kroz vrata u dnevnu sobu.
Hladjenje je lakse od grejanja za klime jer se hladan vazduh valja po podu dok se topao dize na gore i gubi se toplota pri tome pa ne moze da "skrene" niti da "teče i valja se" kao hladan.
Hvala što si podelio iskustvo,tako i treba,pisati iskljucivo o klimi koju posedujemo,nazalost slabo to praktikujemo,i ja sa ostalima.
Pandan Fujitsu 18 KMTA je Mitsu je 50zs-w. Fujitsu u teoriji ima više krajnje snage na papiru. Nominalni kapaciteti: Mitsu 5.8, Fujitsu 6.3. Na -10 Mistu 3.8kw a KMTA 4.8kw.
Ali ono čime me MHI kupuje je brzina duvanja: 1) 354, 2) 444, 3) 594, 4) 726 m3/h naspram Fujitsu1) 560, 2) 640, 3) 850, 4) 1020. Za stan sa potrebnom nešto višom snagom grejanja uz umereno duvanje savršen izbor. To je moje mišljenje, može a i ne mora nekom da se svidi.
Lepa je razlika u ceni..

LT nisam video da prodaju 9000 kod nas.
A sad mi reci da bi za prostoriju od nekih 25 kvm uzeo Amber koji ne moze ispod 400-450w? :)
Amber ima smisla u 40+ kvadrata i tu su bitni ti kw, koje ti iskljucivo gledas.
Naravno, isto vazi i za prostor bez izolacije.
Za svaku drugu, iole normalniju pricu Amber bas i nije izbor zbog kulture rada.
Kako god okrenes, dodjes do toga da nema univerzalno najbolje klime.
Bacio pogled i na ovu temu..Slozicu se za moduliranje Ambera(komfort)koji greje oko 30kv.stana vec tri meseca(+Ta.od 3.5.u spav.sobi)Nece ispod 400w.ali dobro..ne zalim se..Dnevna potrosnja sp.temp.oko 0..je 10kw./24h...

Kupljena i montirana MITSUBISHI Heavy Industries KIREIA SRK35ZS-W/SRC35ZS-W :)

Montazu uradio servis prodavca, oko 4,5m cevi, stavljenje gumene podloške (iako se kunu monteri da za nju ne trebaju uopšte), vakumiranje, samoizolovane cevi, bez lule u tacni (nije da mi treba)...

Jedino mi ne paše što su ostavili ovo crevo za odvod na zemlji, neka starija i besposlena komsinicia S DRUGE STRANE unutrasnjeg dvorista ih smarala "DA NE KAPLJE" pa je majstor očito učinio njoj umesto meni... Moraću da angazujem nekog da digne crevo, veze ga za nosač i odseče višak... neću da mi bube ulaze u odvod i začepe ga...

Klima zamenila obicnu oklj/isklj LG klimu.
Razlika očita u svemu.
Ona kostala onomad s ugradnjom 600e, ova kosta 118.500din (1010e) sa ugradnjom, plus po 1krsd obojici majstora (nisu zaslužili zbog creva).
Kireia bas tiha na prvoj brzini, jedva da se ista cuje, neki slabi sum strujanja vazduha. Na drugoj brzini je isto tiha ali se ipak cuje kao ostale klime na najmanjoj brzini i oseti se bolje strujanje hladnog vazduha.
Na trećoj i četvrtoj se već čuje ali nije to HUK i oluja kao kod nekih drugih klima na max brzini.
Dodje lakse navesti šta klima nema nego sta sve ima...
Nema ugrađen wifi, modul kosta 13-14krsd.
Nema led ekran i podatke na poklopcu o temperaturi, modu i brzini na kojoj radi.
Sve mi se cini da nema još nesto od tih "zezalica" koje kinezi uveliko praktikuju al se ne mogu setiti.
Klima ima svakojaka podesavanja za tajmer, vremensko paljenje i gasenje (tim se danas nisam mogao baviti, učiću to kasnije)
Klima ima podesavanja horizontalnog usmeravanja strujanja vazduha na daljincu. Zbog tog mi je bila glavni kandidat za kupovinu...
Klima ima mogucnost za podesavanje odnosno prilagodjavanje rada klime lokaciji i polozaju na koji je montirana. Ako je kraj zida levo, desno ili u sredini bez zida kraj sebe, moze se podesiti da ne duva nikad u zid kraj sebe. Kao da se uradi zadato "pomeranje" polozaja u levu ili desnu stranu od zida, kao neki offset polozaja krilaca pa im dodas u neku od strana vise kretnje a u drugu stranu ogranicis. Malo je komplikovano objasniti u par reci ali dobro radi, pogotovo ako se ukljuci automatsko duvanje i pokretanje vertikalnih krila i horizontalni zakrilaca ili ako se ukljuci 3D duvanje. Klima bukvalno ne usmerava vise vazduh ka zidu kraj sebe.
Majstori kazu da je klima extra (sad imam priliku da proverim :)), jedan ce na leto sebi uzeti 18-ku, a moja je 12-ka.
Jos price i podataka nakon nekog vremena...
Poštovanje Zeha,

možeš li m i samo reći gde si kupio ovu klimu?
U kojoj firmi tj. od kog prodavca?
Hvakla unpred na odgovru.
Pozdrav,
Branko.

Kima je vrh, bar meni. Što se tiče hlađenja, kad dostigne zadatu temperaturu ona ugasi kompresor ali ne prestaje sa duvanjem. Takođe kad stane sa radom ona još bukvalno nekoliko sati kaplje na kondenz crevu,kako? Nemam pojma al definitivno joj te dve stvari pomažu da isuši unutrašnji izmenjivač i tako smanjuje mogućnost zarazvoj bakterija i gljivica, U prevodu, nebi trebala da se usmrdi.
Inače klima ima izuzetno tihu unutrašnju jedinicu, al nemoj da gledaš brojeve jer oni ništa ne znače. Ako gledaš brojeve drugi proizvođači su po buci slični ovom modelu a u praksi ni blizu, dva do tri puta su bučniji. Osim toga cena ti kaže sve.

Poslednja izmena:
Mislim da sve iole prostojne klime nakon gasenja nastave jos neko vreme da vrte ventilator kako bi isusile izmenjivac.
Neke imaju i tzv auto dry opciju.
Neke imaju i specijalne premaze koji sprecavaju razvoj mikroorganizama.

Izmenjivač nije toliko problem koliko je turbina.

Zna li neko ovlašćenog servisera za ove klime? Redovan mali servis je u pitanju. Ako može preporuka ovde ili u DM ako nije dozvoljeno na temi.
Pretražio net, ali ne nađoh za Mitsu H.I. ovlašćene nigde, a da je pritom ostavljeni telefon/kontakt u funkciji.

ACS radi MHI uređaje, možeš lako da izguglaš kontakte. :)

BTW, konačno pustih u rad 35 ZSX-WFT, razlika u odnosu na ZSX-WT je što su dodali fabrički i WiFi modul, da li ove ili prošle godine.
Za sad imam pitanje - koju aplikaciju uopšte koriste MHI klime, iskočio mi je samo Mitsu Electric app, nešto brzinski nađoh da je to Intesis Cloud, ali nisam uspeo ništa da izvedem u par minuta, prešao na druge akcije.

Prema Shelly 1PM modulu, inicijalno po paljenju je povukla 450-550 do 630W max i posle nekih pola sata spustila na 166W na hlađenju, 25 stepeni zadato na daljinskom.
Videću da nabavim termometre za ostale sobe, ovih dana još palim gasim struju po delovima stana kako se sređuju utičnice i prekidači, tako da mi je jedini parametar zadata temp na daljinskom i što vidim da klima krene da usporava turbinu i smanjuje potrošnju, dakle, dostigla je zadato i kreće da održava.

Inače je stvarno krmača, baš glomazno deluje i unutrašnja, još kad krene da se rasklapa u radu (prednja stranica, donja stranica sa ovom 'lopatom')... nisam baš oduševljen, drugačije je izgledala uživo, videćemo je kad dođe jesen, za ove letnje dane bi trebalo da je sasvim dovoljna.

Prilozi

• 0-02-05-242d9dfb3500d151c28f4e9bd0fc91c07b7bf9d025cdeaf5377bdbae7d0092ed_7a75b38af3934551.jpg
    0-02-05-242d9dfb3500d151c28f4e9bd0fc91c07b7bf9d025cdeaf5377bdbae7d0092ed_7a75b38af3934551.jpg
    255.3 KB · Pregleda: 138
Deluje mi kao da nisu ispostovani minimalnu udaljenost od plafona iz uputstva, kao da je dosta pribijena gore?
Takodje, zar nemas u uputstvu kako da se povezes na wifi?

Super izgleda klima, ja sam se lomio izmedju nje, Daikin Emura 3 i ME LN i na kraju mi nekako ME LN ispunjava najvise mojih zahteva.

Ima mesta, bilža je dole prozoru nego plafonu (15/17cm) iako na prvi pogled ne deluje tako, merili su momci pre montaže, samo je baš glomazna, a još kad podigne ovu prednju masku.
Uputstvo jedva pominje WiFi, ima na temu kako resetovati i incijalizovati WiFi modul, ali što se aplikacije kojom treba kontrolisati, ništa...

Inače i meni Emura 3 bila top pick, ali su preterali sa cenom, LN mi nije legao nekako, kao sanduk izgleda onako četvrtast iako je odlična.

Da, sada vidm da joj zapravo i po uputstvu jako malo treba.

Otelih se da nasdjem kako se povezuje na wifi, ali nigde nema za MI Heavy, svuda samo sa ME...moguce da je ista app i isti nacin povezivanja?
Melcloud, koliko vidim? Prosto neverovatno koliko su generalno svi japanci operisano od tog wi-fi povezivanja, kao da je raketna nauka, totalno bespotrebno sve zakomplikovano.

Jeste LN nezgrapna, ali mi je najbolji izbor tu zbog 3d senzora, inace je ne bih ni gledao.
I da, krenuo sam da kupim Emura 3 kada je bila ~20% na popust, ali nije htelo da mi obracuna popust unutar kase, a cena je suluda ovako, bas ne znam sta placam tu toliko osim imena.

Nazad
Vrh Dno