Jedan od kolega forumasa se bio pre oko 1,5-2 godine opremao klimama, uzimao jeftinije pa onda skuplje uređaja, reklamirao što "ne rade" kako je u specifikacijama ili zbog "loše izrade", mnoooogo zagledao i nakon svog tog puteševstvija je rekao da se njemu čini da su MHI kvaliteno, možda i najkvalitetnije urađene.
Sa MHI "35ZS-W" nema greške, klima je dobra i radi lepo, vrlo kulturno,
izuzetno tiha, ova 35ZS-W (12000 BTU) ne duva orkanski ni kad je na 4 (max duvanje) ali dobacuje daleko.
Naravno da ima i "mana".
Poznati nedostatak japanaca je bio (i jos jeste) da ne stavljaju wifi, da ne posvecuju paznju đinđuvama tipa svetlećih led panela na kojima pise mod rada i zadata temperatura, stvari tome slične.
Zato klima radi za sve pare kako treba (ako je montirate po propisu) i radi ono što treba, ne krcka, ima "debela" rebra izmenjivaca uj i sj, ne krivi se nista, ne pucaju delovi, ne zaglavljuje se i ne otpadaju delovi.
Meni smeta i što daljinski nema osvetljenje, dugmici i ekran ne svetle barem malo pa se u mraku i sumraku, bez naočala kod staračke slabovidosti i sl. ne vidi sta je sta na daljincu.
Postoji značajna ralika u mnogo toga između skupljeg "35ZS
X-W" i jeftinijeg 35ZS-W.
1. Najznačajnia razlika među ta dva modela je sto 35ZS
X-W ima "DC Twin Rotary Compressor" koji je veći (teži), jači, efikasniji i tiši s manje vibracija u odnosu na "obični" a veoma dobar DC kompresor u 35ZS-W.
2. Razlika u veličini spoljnje jedinice i unutrašnje jedinice.
"35ZS
X-W" uj ima veću zapreminu, veći izmenjivač i ima jedno malo krilo unutra i jedno veliko krilo vertikalnog usmeravanja (izgleda kao lopata, meni se to estetski ne sviđa) ali radi posao odlično, odlično raspoređuje mlaz duvanja i verovatno jeste bolje i efikasnije rešenje. Sama sj je teža, znači ima veću masu i površinu rebara na izmenjivači pa samim time efikasnije radi celi uređaj.
3. "35ZS
X-W" ima poklopac na mestu uvlačenja vazduha, poput nekih Fujitsu, pa je i to vizuelno ali i funkcionalno drugačije od 35ZS-W
Kako god bilo, za stanove i kuće bez velikih prostorija i površina siguran sam da je sasvim dovoljno za odgrevanje i pouzdano grejanje u umerenijim klimatskim uslovima imati odgovarajuću "ZS-W" klimu.
Za dugotrajno grijanje, u iole težim uslovima (brdsko planinski krajevi, velika vlaznost naročito od magle i rečnih tokova uz nisku tepmeraturu i onu oko 0C) sigurno je bolje i pouzdanije grijanje sa "ZS
X-W" klimom.
Bilo koja klima ce hladiti podjednako dobro, razlike ce se primetiti uglavnom na grejanju.
Moja 35ZS-W klima a mislim i 35ZS
X-W ima mogućnost podesavanja duvanja levo-desno u odnosu na mesto na koje je postavljena.
Ako je u ćošku ili blizu zida sa jedne strane, pomoću daljinskog se može podesiti kao zadati parametar za sve opcije rada, da ne duva u onu stranu gde je taj zid sa strane.
Ukljucivanjem te opcije se sve funkcije (polozaji) bocnog duvanja pomeraju u onu slobodnu stranu. (sledi objasnjenej)
Klima ima mogucnost podesavanja polozaja (fiksiranja) duvanja levo i desno (horizontalnog usmeravanja izduva).
Pogledajte prilog 368893
Kada se ukljuci ova opcija polozaja uz zid onda pokazivac horizontalnog duvanja na daljincu ne pokazuje tacno smer duvanja.
"U stranu" je tada za jos barem jedan korak vise zakrenuto.
Sa tom opcijom "uz zid" ta unutrasnja pera se vise zakrenu u stranu, onu suprotnu od polozaja zida u koji klima ne moze da duva.
Meni i to smeta kod ove klima, ne znam tacan polozaj duvanja.
Zato sam tu opciju iskljucio, podesim kako meni odgovara horizontalno duvanje i tu stoji.
Ne palim 3D duvanje jer je klima u ćošku, stavljam klimu da atomatski vertikalno (kroz sve polozaje) duva vazduh, ukocim zeljeni horizontalni polozaj i bude sve ok.
Kako god, ove jeseni me je grejala vise dana dok nije pocelo centralno da radi.
Mozda je bilo pomalo neujednacena teperatura jer ja volim da mi je toplo kad je vani hladno i ne volim da mi piri a da nije osetno toplo, a problem je i polozaj uj u odnosu na prostorije...
Nakon toga mi nije trebalo dodatno grejanje.
Ljeti hladi odlicno i lagano celi stan (63m2) i sto je najznacajnije tiho celu noć.
Nimalo ne smeta spavanju na udaljenosti od oko 4m od moje glave u pravoj liniji.
Danju na 2. brzinu, nocu na 1 brzinu, ako je bas extremno vruće moze i na 3. brzinu neko vreme ili dok se ne rashladi stan a posle lepo sve odrzava na 2. brzini.
Hladjenje jeste slabije u najdaljoj sobi ali i to nije tako velika razlika, mozda do 2C sigurno ne vise od 3C (a ta soba je bas nepristupacna za protok vazduha s polozaja na kom je uj i sav protok hladnog vazduha ide kroz jedna vrata širine 80cm. od uj levo kroz "trpezariju" (otvoren prostor), pa desno kroz vrata u dnevnu sobu.
Hladjenje je lakse od grejanja za klime jer se hladan vazduh valja po podu dok se topao dize na gore i gubi se toplota pri tome pa ne moze da "skrene" niti da "teče i valja se" kao hladan.