Šta je novo?

MITSUBISHI Heavy Industries klime

Plafon je visok nesto vise od 3 metra.

Koji Fujitsu modeli su bolji? Bilo bi lepo da ima WiFi, ali mogu da zivim i bez toga, ili da eventualno, dokupim adapter za model koji je bolja opcija od ovog Mitsubishija.

Za toliku prostoriju ti definitivno treba jaka klima tipa Fujitsu LT, Gree Amber, Mitsubishi LN35 ili Mitsubishi ZSX35.
Oba Mitubishija su daleko skuplja od Gree i Fujitsu, mislim da ne vredi razlike u ceni.

Pitanje za vlasnike Mitsu heavi modela, kako vam rade stepeni duvanja. Ako ga namestiš na daljinskm ma srednji stepen jel on stalno tako drži ili se menja kako njemu odgovara? Znači mislim ne na Auto nego na fiksnu brinu duvanja. Znači ako namestim na broj 2 da on stalno tako duva a ne da menja....
Koji bi mi Mitsu heavi preporučili za 25 kvadrata?

Ima "auto" (automatski), 1, 2, 3 4 crtice.
Samo na automatskom podesavanju menja brzinu, na 1-4 crtice fiksno drzi tu brzinu a menja temperaturu (grejanja ili hlađenja).
Na hlađenju prestane hladiti i piri jedva malko hladniji vazduh od onog koji usisa, na grejanju smanji grejanje i duva malo topliji vazduh od sobnog (recimo).

Kod klime KIREIA SRK35ZS-W/SRC35ZS-W smer horizontalnog usmerenja vazduha može da se pomera levo-desno-pravo pritiskom na daljinac. E sad me zanima dal neko zna za koliko stepeni realno može da pomeri mlaz vazduha? Dali to radi u stepenima 10, 29, 30 ili ima određen stepen pa kad pritisnem daljina on samo za taj stepen pomeri struju vazduha. Ovo mi je jako bitno jer na mom Fujitsu se pomera levo i desno ručno ali to pomeranje realno nije veliko u odnosu na centralno podešeni usmerivač.

Kod klime KIREIA SRK35ZS-W/SRC35ZS-W smer horizontalnog usmerenja vazduha može da se pomera levo-desno-pravo pritiskom na daljinac. E sad me zanima dal neko zna za koliko stepeni realno može da pomeri mlaz vazduha? Dali to radi u stepenima 10, 29, 30 ili ima određen stepen pa kad pritisnem daljina on samo za taj stepen pomeri struju vazduha. Ovo mi je jako bitno jer na mom Fujitsu se pomera levo i desno ručno ali to pomeranje realno nije veliko u odnosu na centralno podešeni usmerivač.
U prilogu slika kako to izgleda kada se maksimalno okrene. U praksi, osećam strujanje hladnog vazduha kada je ovako pod uglom od rekao bih dobrih 45 stepeni (odokativno procenjeno).

Prilozi

• 1929F1B2-0A9A-44E7-83CC-B2FBB2316452.jpeg
    1929F1B2-0A9A-44E7-83CC-B2FBB2316452.jpeg
    165.8 KB · Pregleda: 113
Poslednja izmena:
Dodao bih i pitanje za bolji opis razlika između ZS i ZSX modela, imajući u vidu osetnu razliku u ceni, na papiru primećujem samo da su X modeli značajno teži, iako je jasno da razlika nije samo u težini. 😆

Dodao bih i pitanje za bolji opis razlika između ZS i ZSX modela, imajući u vidu osetnu razliku u ceni, na papiru primećujem samo da su X modeli značajno teži, iako je jasno da razlika nije samo u težini. 😆
Vidim da su ovde brojke različite za ZSX modele u odnosu na ZS, ali šta tačno znače, ne bih znao da detaljno rastumačim.
Deluje mi da je prema ovome makar ZSX serija nešto jača i energetski efikasnija.

Prilozi

• 55DF9B55-33E7-4FBB-B87E-B633A05B98E5.jpeg
    55DF9B55-33E7-4FBB-B87E-B633A05B98E5.jpeg
    135.2 KB · Pregleda: 112
Tako nešto sam i ja zaključio gledajući specifikacije, najbolje da kucne ko ima neke konkretnije informacije o razlikama.

Inače planiram da zamenim 2 Midea MSR-12HR (R19) u stanu od 70tak kvadrata, pa bih prvo probao samo jednim kvalitetnijim inverter modelom da to ohladim/dogrevam. Ako ne bude dovoljno, ubaciće se lako neka manja u spavaću sobu, mada ni ne volim da spavam pod klimom niti hladim ispod 25-26 stepeni... Opet, imao sam samo ove matore on/off prethodnih 20tak godina i kapiram da inverter drugačije radi tako da možda i bude dovoljan za ono što mi treba.

Trenutne klime su mi previše bučne unutra, posebno za spavaću sobu, mada ta i ohladi tih 13-14kv dok ona u dnevnoj kao da posustaje sa 30tak kvadrata plus hodnik.

Nije sunčana strana, ima centralno grejanje, urađena je nova PVC stolarija pre nekoliko godina, jeste stara zgrada u blokovima, ali tek se uselih pa ću videti kakva je izolacija i grejanje tokom zime... klima će se verovatno i nabavljati tek na proleće, mada ne znam ni koliko će predstojeća zima biti dobar pokazatelj potrebe za dogrevanjem/grejanjem.

Imate katalog proizvoda, da ne jurim sada, mozete i sami.
U njemu cete naci razlike u funkcijama itd.
Na Euroventu cete naci razliku u sertifikovanim performansama.
S obzirom da sam gledao i ZSX, prosle godine nije bilo logike uzeti ga pre Mitsubishi Electric LN, jer je bio skuplji.
Po meni, neopravdana razlika u ceni

@mi105
A jel to toliki zaokret od jednog pritiska na dugme ili ima nekoliko stepeni zaokretanja?
Hvala na slici, svaka čast.

@mi105
A jel to toliki zaokret od jednog pritiska na dugme ili ima nekoliko stepeni zaokretanja?
Hvala na slici, svaka čast.
Ima dva stepena zaokreta, još jedan koji je otprilike na pola ovog.
Dakle, levo - polulevo - sredina - poludesno - desno
Takođe ima i nekih opcija kada se krilca sama pomeraju u varijantama programa levo desno, ili kada dve strane krilca gledaju ka unutrašnjosti tj jedna ka drugoj: \\\\\\ //////

Takođe, podržava klima i vertikalna podešavanja krilaca i njihove automatske programe pomeranja.

Meni deluje kao fenomenalno rešenje za osobe koje su osetljive na promaju. Onako ramišljam da je nju moguće staviti u spavaću sobu i ako je razmek između klime i kreveta malo više od pola metra, onda se može ta strana klime do kreveta okrenuti u kontra stranu i eto rešenja da ne duva u osobu koja spava pod uglom od 90 stepeni al pola metra udesno. Bar meni ovako na priču izgleda bolje nego klasično pomeranje krilaca gde se baš nešto i ne oseti primetno da je došlo do promene toka vazdušne struje.

Meni deluje kao fenomenalno rešenje za osobe koje su osetljive na promaju. Onako ramišljam da je nju moguće staviti u spavaću sobu i ako je razmek između klime i kreveta malo više od pola metra, onda se može ta strana klime do kreveta okrenuti u kontra stranu i eto rešenja da ne duva u osobu koja spava pod uglom od 90 stepeni al pola metra udesno. Bar meni ovako na priču izgleda bolje nego klasično pomeranje krilaca gde se baš nešto i ne oseti primetno da je došlo do promene toka vazdušne struje.
Mozda je to predrasuda, ali osobe koje su osetljive na promaju i/ili hladnoću imaju problem sa postojanjem klima uopšte.

Izvor - svakodnevna borba sa suprugom i svaki ,,bojim se promaje” gost ikada. Nije uopšte bitno što strujanje vazduha do njih ne dopire već je na potpuno drugu stranu, ni što je klima maltene nečujna na eco / silent modu, čim vide da radi odmah je “Gasi klimu, ubi me promaja/ ukočiću se/ od toga se dobija reuma/ …..”

Nije mi uopšte jasno i nikada neću razumeti, neki ljudi izgleda uživaju da se znoje i kuvaju…

Tako da, ovo što pominješ, da, klima će duvati u drugom smeru, neće duvati u tu osobu uopšte, ali će ta osoba, svi su izgledi, ipak zahtevati da se klima isključi, jer UBI NAS PROMAJA!!!

Koliko vidim, vecina klima iz jacih serija ima kamere i funkciju automatskog usmeravanja duvanja ka ili od ljudi.
A za one koji ne vole da duva u njih, konkretno hladan vazduh (taj sam), postoje Windree, Breezeless i sl.

Nemanja jel to važi samo za hlađenje ili i za grejanje?

Meni klima služi za povremeno grejanje/dogrevanje zimi i hlađenje leti.
Stan je oko 60m2, stoji u centralnom delu. Nije najbolje izolovan, ali je "ušuškan" među ostale stanove. Klima koji sada imam (nekih 18 godina) je radila korektno, ali bih da je zamenim.
Gledam modele SRK35ZS koji sada košta oko 118k i model SRK35ZSX koji košta 180k. Potreban mi je savet da li da idem na skuplji model ili je dovoljan i jeftiniji? Ako je doplata opravdana, nije problem.
Razlike na papiru koje sam primetio je veći max. kapacitet grejanja kod skupljeg modela (6.8kW vs 5.0kW), kao i max. protok vazduha (786/834 vs 678/738).
Druga opcija je Fujitsu ASYG12LTCA
Hvala.

Poslednja izmena:
Zanima me sledeća stvar. Kako biste okarakterisali način duvanja UJ kod modela ZS-W u odnosu na druge modele drugih proizvođača. Znamo da Fujitsu ima oštro duvanje a Daikin meko, znamo da kad ove dve klime izduvaju 500 kubika vazduha da to nije isto. Fujitsu obuhvata veliki prostor a Dakin mali. Zanima me kako modeli Mitsubishi heavi stoje sa tim? Kome su sličniji ili isti? Možda negde između?
Sad gledam nešto, model ZSX25 je iste snage kao i ZS-w35. U čemu je razlika jel osećaj udobnosti skuplje klime toliko bolji da se isplati dodati novac? Znam da je tu bio jedan član mislim da je @Kastl koji ima obadve klime.

Imao sam sličnu dilemu, pa odložih odluku do proleća jer su drugi troškovi i radovi uleteli u fokus, a klima će da sačeka. :D

Pored papirnih karakteristika, primećuje se da X model ima značajno teže/veće obe komponente (13 prema 9,5kg unutrašnja, 43 prema 34,5kg spoljna jedinica odnosno 5cm šira unutrašnja i 10tak spoljna) što sigurno ima uticaja na to da je X model jači, e, sad da li vredi 50% više to je diskutabilno. Nisam siguran, ali pričam napamet i na osnovu specifikacija.

Možda su mogli da ovo drugačije klasifikuju tj. da X bude drugi model, pa mi sa OCDom ne bi na non-X gledali kao 'nekako osakaćen X model'. :LOL:

Ka klimu uzimam za penzose, matorci. Što se tiče snage tu bih najradije uzeo Fujitsu KGTA 12 i rešio pitanje za celu zimu. Al pošto moji i spavaju u tih 25-30 kvadrata ne znam koliko je uopšte pametno stavljati KGTA u tu prostoriju. Znam na papiru sve kako stoji ali papir je jedno a iskustvo korisnika zna da bude nešto sasvim drugo.
Na ovoj temi sam pročitao lepa iskustva za klimu 35ZS-W a jako su slične cene i još može da se dokupi wifi. A recimo na nekim bugarskm forumima kaži da se čije neko kuckanje iz čaure i da to ume da nervira.
Takođe kad se piše u papirima 20db buka, nije isto Daikinvih ftxb35c 20db i Fujitsuovih kmta12 20db. Imam iskustva sa obe, Daikin je na njegovom maksimumu tiši nego Fujitsu na njegovoj drugoj brzini, odakle dolazi buka mene kao korisnika ne zanima sa druge strane Fujitsu što se snage tiče sa tim Daikinom briše patos iako stoji da Fijitsu ima 5.3kw maksimalnu snagu a Daikn 4.8kw ali razlika je nenormalna u korist Fujitsu. Znači neko u papirima laže to je sigurno, ja bih rekao da Fujitsu laže za buku a Daikin za snagu. Zato i pitam za iskustva.....

Ja sam se odlučio za model SRK35ZS-W.
Montaža je za 10tak dana, pa ću nakon toga preneti i neko prvo iskustvo.
Model SRK35ZSX mi je ipak bio overkill za grejanje/dogrevanje u prelaznom periodu.

Javi utiske, mene isto zanima koliko može da se izbori sa tom kvadraturom jer i ja planiram jednom 12com da probam da dogrejem sličnu kvadraturu u ovom sad periodu dok nema grejanja. Takođe i koliko je bučna kada održava temperaturu.

Ma siguran sam da će se "izboriti". Sadašnja obična klima je uspevala u tome iako je dosta slabija, svega 3.8kW.

Jesi razmatrao možda LN od Mitsubishi Electric? Cena je tu negde u rangu sa non-X 35ZS, performanse isto na papiru a koliko god bila dugačka tema gde je Nemanjabgd84 pisao svoja iskustva, prilično je informativna i svidelo mi se šta je čovek imao da kaže o načinu rada i generalno utisku koji je stekao. Sad što ne bismo svi išli u detalje roliko, to je druga stvar...

Da izgledaju bolje od običnih belih UJ, tu nema diskusije, ali kvalitet izrade se prenese i na ona razna krckanja pucketanja... ipak je to plastika koja je cele godine na udaru što toplog što hladnog vazduha. Meni recimo sve ove glossy UJ koje sam video izgledaju užasno jeftino, jedino Midea Breezeless i Samsung Windfree koliko toliko odaju utisak pristojnog uređaja, ostalo sub 100k mi je kao neki gadget sa buvljaka od 200 300 din...

Iz tog razloga hoću da vidim (pipnem štipnem) i Emuru 3 iako sam svestan da je to tek bacanje para, ali dok ne vidim uživo, biće kao i kod frižidera... na papiru super, a uživo i Miele delovao meeeh... da ne davim, javljaj utiske 🙃

Koliko sam video, aktuelna cena za LN35 je oko 170k pa i do 190k. Za toliko ili malo manje para sam mogao da kupim i SRK35ZSX-W.
Smatrao sam da je 50k razlike za X model previše, a tako su mi i prodavci sugerisali. Došao sam bio u radnju sa namerom da mi oni pomognu šta da kupim.

Za Miele ne znam kako kome deluje, ali imam nekoliko njihovih uređaja i po mom mišljenju su definitivno najbolja kupovina :)

Huh, onda su cene baš baš otišle, nisam detaljno gledao poalednjih mesec i kusur, ali ostalo mi je u glavi da je tu negde kao i Kireia, ali biće da je bliža X modelu nego non-X.

ps. Za Miele se ograničavam na frižidere. 😇

Pazario 35zs-w! Šta reći osim hvala Zehi koji je otvorio ovu temu i ostalim forumašima kojo su mi odgovarali na pitanja i pomogli mi da izaberem baš ovu klimu za moje matorce. Neko u diskusiji mi reče da osobe osetljive na promaju ne mogu da podnesu klimu i da im baš smeta samo postojanje klime, moguće. Ali ne i u mom slučaju.
Pre postavljanja klime u njihovu sobu bio je pravi rat jer nisu hteli klimu a ja baš i ne mogu svaki čas da dolazim kolima i da im ložim svakih pola sata. Glavni razlog je bilo duvanje klime. A rezultat nakom postavljanja klime? Inače klima je uključen odmah prvog dana i setovana na 24 a vent na autofan. Reakcija!? Ništa! Nakon dva ili tri dana zovu me da razgovaramo, ajd dođem i dobro je da sam seo. Rekli su da vide montiranu klimu i da znaju da je lepo toplo vreme al bi ipak hteli da vide kako na radi pa ako može da im uključim malo. Oni ladno nisu znali da klima radi, mislili su da je to Fujitsu iz druge sobe. Kad ih pitam pa jel čujete da radi? Oni se samo pogledali i u glas rekoše NE! Time je sve rešeno. Ovo jeste klima za nekoga kome klima smeta, apsolutno je diskretna. Ima mlak do topao izduv, nikad hladan, nikad. Čak šta više jako je prijatno sedeti naspram nje jer duva toplo i lagano. Ja sam mislio da ne može da dobaci ni dva metra, kad ono na 6 metara od nje na kraju kuhinje je najtoplije, baš toplo jer se tu nekako skuplja toplota, kako? Nemam pojma, tu je baš toplo. Inače setovana 24 a u sobi 23.5-8. Najniže što ide je 230w/h i tako drži, međutim ne može niže jer se gasi. Čim krene ponovo da duva ona duva toplo, potrošnja 450w/h nikad je nisam video da ide više od toga. Dnevna potrošnja mu je oko 3kw/h dnevno. Dobro to je normalno pri ovim spoljnim temperaturama, videćemo šta će biti kad zahladi.

Poslednja izmena:
Kad zazimi tad nek se jave, onda ce ta kao i svaka druga klima morati da duva jace da bi izmenjala i zagrejala vazduh.

Devedeset posto zime je temperatura tokom dana u plusu a noću blagi minus do -5. Samo nekih desetak dana su takozvani ledeni dani. Tako da meni neće biti problem ni da založim tih desetak dana, čak šta više to je pametna taktika. Meni je to prihvatljivo jer 90% grejne sezone imaju apsolutnu tišinu, konfor maksimalan. Tako da biće izveštaja sigurno. A poprilično sam siguran da će klima odraditi posao na nivou.
Brati pažnju na Back up heating capacity at outdoor temperature Tdesignh! Nula! Nema uračunatog dodatnog grejača na pomenute temperature. To i odsustvo buke su me kupili.

Prilozi

• SRK35ZS-W Техническа информация.pdf
    78.7 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno