Šta je novo?

MITSUBISHI Heavy Industries klime

@banacanin
Jeli klima ima wifi modul u sebi? Potrošnju očitavaš pretpostavljam preko neke smart utičnice i sl?
Kupio sam isti model, ali još čekam montažu :)

Ne, modul se kupuje posebno i nije jeftin,sigurno oko 100 eura.
I opet ne, ne očitavam prko smart utičnice već preko uređaja koji se zove Prosto pm 002, mislim da se tako zove. Košta oko 1500 dinara i vredi svaku paru. Znači sad si na slatkim mukama, lep osećaj 😃

Hvala. Nisam bio siguran oko tog wifi modula, negde sam pročitao da će za Evropsko tržište početi da isporučuju sa wifi.
Za očitavanje sam kupio neki Sonoff PowR3, nadam se da će biti OK...

Poslednja izmena:
Ako ima očitavanje potrošnje i tako to onda je to i bolja opcija od mog Prosto.

Da li neko ima utisak poredjenja izmedju Fijitsu ASYG12LT i MHI SRK35ZS-W? Cilj je grejanje prostora od 35m2 + plus delimicno susedne sobe oko 20m2 (koliko uspe da prodje kroz vrata, nije presudno.
Bitno je da je uredjaj pouzdan i efikasan za grejanje.

SRK35ZSX-W kosta oko 60k vise od obicnog modela, da li se isplati ta razlika?
Zasto na obicnom SRK35ZS-W pise da ima WiFi, a kod vas se dokupljuje modul?

Mislim da ti je to previše prostora. Nije bitna samo površina već i zapremina, izolacija, raspored itd. Bolje ti je da kupiš SRK35ZS-W i još jednu manju npr. SRK20ZS-W, ako hoćeš isti brend, za tu drugu sobu, nego ZSX koji je dosta skuplji i rizikuješ...
Ja sam kupio SRK35ZS-W ali ga još uvek nisam ugradio. Nisam proverio ali mislim da nema wifi modul. Ne znam gde si video da ima ali mislim da je svima opcija wifi modul. Tako barem piše u katalogu.
SRK-ZSX -W/-S (Optional)
SRK-ZS -W/-S (Optional)
SRK-ZR -W/-S (Optional)
SRK-ZTL -W (Built-in)

izmerio sam preciznije malo, primarna soba je 29m2, sekundardna je 18m2, plafoni su 2.6m. Vrata izmedju su standardna 2m x 0.9m
Prioritet je ta primarna soba, cak da se ova druga ni ne greje, mada je ideja bila da se "preliva" i u nju i bude bar 5-8 stepeni niza temperatura.

Kad pocne prava zima, vrata bi se zatvorila i grejala bi se samo veca soba primarno, tako da ima smisla dve klime, mozda ne odmah, ali sledece godine moze i druga da se dokupi manjeg kapaciteta.

Sto se tice Fujitsu LT, ima li svrhe razmisljati o njemu uz SRK35ZSX-W ili je prednost na Mitsubishi strani sto se tice ustede i komfora? Ili cak neka druga u tom cenovnom rangu?
Video sam kasnije da je Fujitsu sa gasom R410a, sto mi se ne svidja bas.

Za Wifi sam nasao na nekom domacem sajtu prodavca, ali sam shvatio da nije tacna informacija. Da li postoji neki savet za prodavnice? Moze i u direktnoj poruci da se ne bi koristilo kao reklama. Cilj mi je da izbegnem nepotrebno vise cene. Nasao sam nekoliko online, ali mozda propustam neku bolju.

@donadoni Pre bilo kakve diskusije daj opis prostorija u smisli kakva je izolacija, visina plafona i njihova izolovanost, koliko je spoljnih zidova, vrsta i stanje stolarije, dali se greje iznad ili ispod, stan ili kuća.
Pomenute dve klime nemam pa ne mogu komentarisati razliku a razlika u ceni nije mala. Dali gas 410 ili R32 za nas nema nikakve veze, nije to noname kinez pa da se dopunjuje svake godine. Ali ako si ekološki osvešćen onda nema nikakvog zbora definitivno R32. Al opet napomena da za nas obične korisnike nema razlike.

Poslednja izmena:
35ZS-W radi top. Prijatelju sam porucio pre par meseci.
Za 29 kvadrata... Sta znam, moje misljenje je bolje da ima vise snage.
Ne volim Fujitsu zbog forumskih gusitelja, ali definitivno je 12LT jaci od 35ZS-W

Ova klima se stvarno ne čuje dok radi. Jeste da sada nije hladno napolju i rad se svodi na održavanje temperature, ali svejedno nije lako uočiti da li radi ili ne. Vidim tek kad dođem do nje (ili kad pogledm u app potrošnju struje :) )
Za sada sam baš zadovoljan njom...
Što se potrošnje tiče, najniže što sam video je oko 216W.
Zadovoljan sam za sada i sa meračem, Sonoff Powr3; malo je skuplji uređaj, ali ima lep pregled potrošnje po danima i mesecima. Generalno nemam nekog poverenja u ove kineske uređaje; ovaj je navodno namenjen do 25A struje (do 5.5kW) i deluje mi da je dobro napravljen, pa se nadam da će biti OK.

Pre druge polovine Decembra neće biti problema za klime. A onda dolazi čuvenih +5°do -3°C kad čemo videti od čega su sazdane klime i dali smo ih dobro odabrali za prostore u kojima se nalaze. Temperature oko nule sa visokom vlagom su pravi test za klima uređaje. Tada ae klime bore ne samo sa temperaturom nego i sa defrostima koji znaju da budu česti. Ja mislim da će Mitsu sa SJ težine 35 kg dobro proći taj period. Jedino smatram da lulice moraju da se skinu inače će biti nakupljeng leda.
@desp sa srećom.

@banacanin izvini sto kasnim sa odgovorom, drugi problemi iskrsli

Kuca je u pitanju, sprat. Prizemlje se ne greje, nema jos uvek spolja izolacije. Iznad sprata je potkrovlje gde je na plocu stavljena paropropusna folija i striopor 10cm, kao privremeno resenje dok se ne uradi propisna izolacija krova vunom i spolja stiropor bar 10 ili 12cm. Stolarija je PVC.
Ideja je da se sada greje samo ta jedna glavna prostorija od 29m2 (75m3), plafon je 2.6m. Ostale susedne sobe ce dobiti kasnije zasebne manje klime. Sada je samo bila kao mogucnost ako ima snage da se malo dogreju. Nazalost sve neka prelazna resenja i krpljenje.

Pre bih gas R32 jer mozda 410 postane dosta skuplji. Zanimljivo je da sam razgovarao sa jednom kucom koja ugradjuje klime i rekli su mi da se svake godine dopunjava gasom, 100gr je besplatno, a preko toga je neka cena, da li 2000 din ili slicno.

Sto se cene tice, nasao sam ih po slicnoj ceni oko 1000e, zato sam ta dva modela. Ali vidim da si napisao da je velika razlika u ceni, pa ocigledno nisam svestan realne cene jednog od ova dva modela

Nije nuzno da budu Mitsubishi SRK35ZSX-W ili Fujitsu LT12, plan je da bude pouzdan uredjaj sa kojim nece biti problema, da moze da se odrzava redovno i cisti i da bude energetski efikasan. Svestan sam da Mitsubishi nema WiFi modul, bilo bi zgodno da bude neki model koji ima, ali presudna je ipak potrosnja i pouzdanost.

To da se inverter klima svake godine dopunjava freonom je glupost.Tu ekipu ili servis zaobiđi,kada se klima instalira prema propisima i pravilima zanata ne dira se ništa oko freona.Jedino ako ima problema curenja itd.Ispravnoj klimi kačiti manometre i kao raditi dopunu je blago rečeno velika greška.Kod inverter klima ukoliko ima curenja freona prvo treba otkloniti kvar pa onda izvući sav freon iz klime ako ga još ima i tek onda na digitalnoj vagi izmeriti potrebnu količinu freona prema specifikaciji i napuniti klimu.

@proleter Hvala mnogo na ovom objasnjenju. Bas se slabo razumem u ovu tematiku i svestan sam da ima prevaranata kao i u ostalim oblastima.
Shvatio sam da svaka prodavnica ima neke svoje ekipe za ugradnju, jer su mi rekli da rizikujem mnogo ako neko drugi ugradi (to su rekli bas ovi koji svake godine dopunjavaju gasom)

Ako imas neku preporuku za pouzdanu inverter klimu za oko 1000e (nije presudno ni ako bude nesto skuplja, samo da je pouzdan model) sa dobrim serviserima, mozes i u poruci da mi posaljes jer su reklame zabranjene.

Znam da nije mesto da pominjemo i druge modele (Daikin/Fujitsu) na temi za Mitsubishi HI, ali je zelja da se u tom rangu pouzdanosti pronadje neki model.

Ja imam 3, sada vec mogu reci prastare i punoletne Mitsu inverter klime. Dopunjavanje freonom mozda svakih 5 godina. Doduse, najvise su radile na hladjenju a grejanje u prelaznim periodima... i par puta jedna u firmi koja je po potrebi bez problema radila na -10. Nju sam pre neku godinu preselio u vikendicu a zamenio je Daikin inverterom, sa kojim takodje nema nikakvih problema u radu.

@donadoni
Kolega grejanje na klimu i obkekat bez izolacije ne idu u istu rečenicu. Nije za preporuku, zašto? Zato jer klima greje a hladno ide od zidova, veoma neprijatna opcija. Ako si ograničen sa 1000 eura onda ti je jedina opcija Fujitsu LT ili kgta12, a možda još bolje ako nađeš fujitsu LMCA14. Od Mitsubishi heavi 12-ca je ja mislim malo, 18-ca je ok ali košta malo više od 1000 eura, 50zs-w bi odgovarao.
Inače moj savet ti je da malo pričekaš da uradiš izolaciju, najpametnija opcija.

@banacanin
Hvala na odgovoru. Za KGTA12 sam takodje dobio preporuku. Shvatam koliko je izolacija veliki problem u ovom trenutku za klimu.
Sto se budzeta tice, nema nekog ogranicenja (do 1500-1600e je otvoreno jer sve ide preko kredita).

U slucaju kad se uradi izolacija objekta, da li bi i dalje trebalo 14BTU Fujitsu/18BTU za MHI ili bi 12BTU bilo dovoljno (KGTA12 na primer)?
Da li je pametna ideja da se eksterna jedinica ne kaci na zid, vec da se spusti na terasu i da bude kao deo ograde, a ostatak bi se zatvorio celicnim profilima? Ima li tu nekih potencijalnih problema za funkcionisanje same klime? Okrenula bi se bocno, paralelno sa kracom ivicom terase i bokom bi bila mozda 10cm od zavrsene fasade.

Što se instalacije spoljne jedinice kgta12 tiče, slika u prilogu. To su apsolutni minimumi a ti se nađi u tome.
Što se odabira klime tiče: tebe ne treba da inzeresuje maksimalni kapacitet klime nego deklarisani odnosno za koju snagu je ona predviđena da radi dugotrajno na -10.
Fujitsu kgta12 deklarisan na -10 spoljne daje 2.5kw.
MH zs-w12 deklarisan na -10 spoljne daje 3kw.
MH zs-w 18 deklarisana na -10 spoljne daje 3.8kw.
Napominjem da su ovo vrednosti sa maksimalnim duvanjima ali same vrednosti nisu maksimalne moguće već deklarisane odnosno projektovane. U realnosti smanjiš vrednost 2.5 na 2kw jer niti fujitsu može niti je dobro da vent stalno bude na maksimumu. Kod MH sa 3 smanjiš na recimo 2.5 kw on može da duva maksimalnom snagom ali je u toj prostoriji onda manje prijatno. Znači predpostavljamo da je duvanje na trećem stepenu i tu vrednost uzimamo kao reper.
E sad, ti treba da bar okvirno izračunaš toplotne gubitke tvoje prostorije na -10. Pa na osnovu toga dodaš još 20-30% zbog sigurnosti i izabereš klimu koja ima najbližu vrednost tvojim toplotnim gubicima.
E vidiš, te vrednosti su ti vrednosti koje su dovoljne za održavanje toplote vrednosti 20 stepeni celzijusa u sobi. A za zagrevanje sobe sa nižih vrednosti na više treba više energije i to je takođe razlog zašto se dodaje onih 20-30% snage, da bi se prostor što pre zagrejao.
Sve ovo ti važi za grejanje u zimskom periodu dakle za sogurno grejanje tokom cele zime. Ali takođe treba da znaš da -10 neće biti od Oktobra do Marta već samo jednu ili dve noći tokom cele zime, pričam za BG i okolinu. Ali jednostavno tako se bira klima za grejanje. Znači ovde smo pričali o klimi koja sama treba da zagreje prostoriji bez pomoći grejalice.
Inače možeš uzeti i neku drugu vrednost a ne baš -10, recimo koja je prosečna najniža temperatura kod tebe u mestu.za BG i okolinu mislim da je -7,-8 sasvim dovoljno.
Izbor klime za dogrevanje je sasvim drugačiji i opušteniji, ni blizu ovakvih projekata.

Prilozi

• Screenshot_2022-11-23-05-45-57.png
    Screenshot_2022-11-23-05-45-57.png
    143.4 KB · Pregleda: 53
Od prvog Novembra do danas MH zs-w 12-ca u 25 kvadrata sa otvorenim vratima polugrejanog hodnika potrošila do danas 105kw/h. Setovana na 24, fan na autofan, unutra 22.8°C veoma prijatno. Radi 24 sata dnevno bez gašenja.

Koliku minimalnu modulaciju na grejanju ima ta klima.

Ono što sam ja video je nekih 250w/h i radi na toj vrednosti. Kad ode na 220 i niže onda znam da sledi gašenje. Do sad još nije sastavila baš dugačak rad, brzo dostigne temperaturu i ugasi se. Ali drži temperaturu u sobi ujednačenu nema oscilacija. U 25 kvadrata nema hladnih delova sobe a za divno čudo kutak udaljen 6 metara od klime je topao.
Tek očekujem da klima pokaže svoje pravo lice kad sklonim orman koji je ispod nje jer nemam gde sa njim, čekam čoveka da dođe i da ga odnese (poklonio sam mu). Onda mogu da očekujem baš pravi rezultat mada su moji i ovako više nego zadovoljni.

Hvala na ovako detaljnom objasnjenju i preporukama za montazu @banacanin
Sada mi je mnogo jasnije sve. Nasao sam kalkulator za gubitke. Nema nikakvog smisla grejanje dok ne budu izolovane sve strane, kao sto si i rekao. Ali kad se izoluje, po proracunu ce biti sa rezervom dovoljno 2.5kw

Punih mesec dana rada bez gašenja i konačna potrošnja od 150kw/h za ceo Novembar. Mislim da je za prelazni period 5kw/h sasvim dobar rezultat, zadovoljni su sa klimom. I ako dozvolite nešto sam primetio, u zadnjih nekoliko dana jako mala količina kondenzata, skoro i da ga nema, za dva dana nije nacurilo ni celu litru a klima radi dan noć.

Hvala Mitar na ispravci.

Trenutna spoljna temperatura 5°C, unutrašnja 22.5°C, trenutna potrošnja varira od 230-300wh ako je setovana na 25 i tako radi bez gašenja. Ovih dana je radila bez gašenja jer je napolje malo hladnije ali čim je toplje ona se pretvara u off/on klimu. Ali mislim da nije kriva klima, mislim da je 27 kvadrata za nju malo u prelaznom periodu, možemo reći da je oko 250-300wh neki njen minimum na kome može da radi konstantno bez gašenja.

Prilozi

• Photo0031.jpg
    Photo0031.jpg
    39.2 KB · Pregleda: 37
Trenutna spoljna temperatura 5°C, unutrašnja 22.5°C, trenutna potrošnja varira od 230-300wh ako je setovana na 25 i tako radi bez gašenja. Ovih dana je radila bez gašenja jer je napolje malo hladnije ali čim je toplje ona se pretvara u off/on klimu. Ali mislim da nije kriva klima, mislim da je 27 kvadrata za nju malo u prelaznom periodu, možemo reći da je oko 250-300wh neki njen minimum na kome može da radi konstantno bez gašenja.
Ja mislim da je to mali prostor za ovu klimu. Ja sam je ugradio pre 2 nedelje, grejem 35 kvadrata primarno, i dogrevam sobu od 12 kvadrata. Inače je majstor - vlasnik ovlašćenog servisa za MHI u Kragujevcu dolazio pre ugradnje da vidi prostor i preporučio mi je baš 35zs-w, jer sam se dvoumio između 35zs-w i 35zsx-w, koji je skuplji za 50 hiljada. Čekam da dođu baš hladni dani da vidim kako će grejati, inače trenutni utisci - nečujan rad, prijatna atmosfera u sobi, odlično održavanje zadate temperature, svi delovi sobe podjednako zagrejani.

Mislim da je jutros bio prvi defrost. Trajao je 6 minuta, kad kažem trajao mislim na trenutak prekida duvanja defrost pa trenutak kad je ponovo počela da duva. Sam defrost je bio u rasponu potrošnje struje od oko 700wh. Sve se odvijalo brzo, tiho i neosetno u sobnoj temperaturi.
Ova klima je iste srednje klase kao moja druga klima Fujitsu kmta ali je za razliku od nje na Mitsu defrost duplo kraće traje i rekao bih da se ređe javlja.

Ta klima Mitsubishi heavi 35 zs-w je u klasi sa Fujitsu KG modelom.Spoljna jedinica je teža nego kod KG a unutrašnja je zanemarljivo lakša.Gledam trenutne cene Mitsubishi košta 120k KMTA ima cenu od 73k.KMCC 76K.

Nazad
Vrh Dno