Šta je novo?

Mini PC

Godinama eksterni hard diskovi dolaze sa USB-C na USB-C kablovima (plus USB-A adapterom). A i fleš memorije isto toliko dugo izlaze sa USB-A na jednom i USB-C na drugom kraju.

USB adapteri nisu skupi, a ni problem za kupovinu. Mala "cena" za ono što se dobija sa Mac Mini M4 base.
Ok, nije problem kupiti adapter. Nego imam externi hdd wd my passport ,koji nije dosao sa adapterom usbc na usbc, plus usba adapterom. Par godina je star . Zasto nije dosao sa tim adapterom? 😊

Sve je meni to jasno. Kupiti adapter. Nego me to nervira, i bas me odbija i dovodi u razmisljanje da li kupiti mac mini m4 koji nema obica usb port. Ubacili su 3 thunderbolt porta a ne mogu jedan obican usb port.

Necu ici dalje u off. Ako neko ima neki drugi predlog u vezi minipc do te neke cene max 600evra, nek predloži.
Hvala

Poslednja izmena:
Ima izbora, ali nabavka može biti problem. Minisforum ima modele sa Oculink portom, sa USB A portovima pozadi, a C napred ili sa AM5 procesorima, pa kupi i ubaci šta hoćeš. Ali ovo je malo veća kutija
Slimbook One ima 2 LAN porta, HDMI, Displayportom, Tip A i Tip C portovima.
Im i ovih poznatih, Asus, ASRock, HP... uglavnom malo skuplji. Ima i još gomila noname, i sve to ide sa iste trake verovatno. Kod nas bi trebalo da može da se kupi beelink. Od ovih standardnih asus, gigabyte i slično, mislim da su uglavnom stariji modeli u ponudi

Uglavnom koriste standardne SODIMM i M.2 delove, pa možeš ili da kupiš barebone ako se nudi, ili da prodaš to što dobiješ pa nadogradiš sam

Poslednja izmena:
Ja sam za posao uzeo gmktec k7 plus sa ryzen 8845HS. Ima 2.5g ethernet, usb 4 (tip c) i napred i pozadi, kao i A portove. Ima i oculink port.
Vrlo je tih, nije stucnuo za nekoliko meseci koliko se koristi.
Postoji i k8 plus sto je prakticno isti pc samo sa i7 13620H.
Apsolutno bez zamerki za sada i sigurno opet uzimam tako nesto za posao ili nezahtevnu rodbinu.
Bio je oko 300eur bez ram i ssd.

Hvala obojici na predlozima. Sad sam u Francuskoj pa mi nije tako veliki problem nabavka. Zato gledam da uzmem nesto dok sam tu .

@Space Beer ovaj prvi sa oculink deluje zanimljivo . Moram proverit jer sam video da neki imaju i ssd sata 2.5 port. pa ako ima odlicno, imam jedan kuci jos ne otpakovan :D

https://minisforumpc.eu/en/products/minisforum-ms-a1 Ovaj npr nema ni CPU, pise da moze da se kupi posebno cpu koji zelim i da stavim. Nije losa opcija. Kakvi procesori idu u ovakve miniPC, obicni stndardni desktop procesori? ( nemojte me ismejavati :D )

@TwistedMind ovaj k7 plus ima samo intel verzija na sajtu, a amd nucbox k8 plus

Poslednja izmena:
Da pitam ovde ako nije problem.
Razmisljam se da kupim neki miniPC kao zamenu za desktop.
Jedna od opcija je i mac mini m4 osnovna varijanta.
E sad gledam ima interesantnih miniPC koji nisu apple,kao npr: beeling, minisforum,...

Taj miniPC bi koristio za pretrazivanje interneta, pogledat neki film ponekad, igrice ne igram, Od nekih zahtevnij stvari bi bilo koriscenje Photoshop-a ( uglavnom obrada fotografija).
Citam da ima nekih koji su bucni, ja bih voleo da je to sto tise prilikom osnovnog koriscenja.

Dugo vec nisam u toku sto se tice procesora, pa ne znam koji od amd ili intel bi bili u tom nekom rangu kao M4 ( moze i malo slabiji :D) Nekad je Intel bio tata, sad cujem da je to AMD.

Hvala na predlozima.
Za to mozes i M1 mac mini. Ja moj M2 Pro mac mini gotovo da nikad nisam cuo da je zavrteo ventilator. (piratski) Photoshop je radio ekstra na njemu.

Beelink ryzen sa dve rj45 se isto dobro pokazao,sigurno godinu dana bez stucanja. Na njemu proxmox, bez gasenja.

Hvala obojici na predlozima. Sad sam u Francuskoj pa mi nije tako veliki problem nabavka. Zato gledam da uzmem nesto dok sam tu .
Iskrena preporuka, ako možeš da se navikneš na MacOS - Mac Mini M4 base (eventualno BTO sa 2.5G Ethernet) i ovakav USB hub. Ne mora baš od tog proizvođača, možda nađeš neki drugi na akciji, ali to bi ti rešilo tu bolnu tačku. To čudo je brzo, hladno, tiho, a malo troši.

Iskrena preporuka, ako možeš da se navikneš na MacOS - Mac Mini M4 base (eventualno BTO sa 2.5G Ethernet) i ovakav USB hub. Ne mora baš od tog proizvođača, možda nađeš neki drugi na akciji, ali to bi ti rešilo tu bolnu tačku. To čudo je brzo, hladno, tiho, a malo troši.
Jeste da je malo off, ali meni deluje da bi se SSD u tim "dock"-ovima bas puno grejao, tj da je hladjenje bas lose reseno. Dok su bili ti dockovi sa SATA diskovima, to mi je bilo i djene djene OK, oni se ne greju skoro uopste, ali iole sposobniji NVMe bi naleteo na problem, sem ako je propusna moc zestoko ogranicena(a verujem i to da jeste).

Koristim OS X jos od PowerPC apple uredjaja, od 2004/5 tako nesto.

Ne daje mi se vise od tih 600eur koliko kosta base model MacMini M4. ( za moje potrebe ).

Da gledam beeling , minisforum, GMKTec. Iskreno bih voleo da u miniPC, ako ne bude macmini, mogu staviti taj 2.5 sata ssd disk. ali sad ne mogu pronaci koji modeli imaju i tu opciju.
Na redditu sam pisao da beelink ima los support, da sam to procitao na forumima. Odmah su se javili iz Beelinka da kazu da to nije istina i da stalno unapredjuju podrsku za svoje kupce. Da im navedem sajt gde sam to procitao pa da oni pokusaju da uticu na to :D

Jeste da je malo off, ali meni deluje da bi se SSD u tim "dock"-ovima bas puno grejao, tj da je hladjenje bas lose reseno.
Nisam preporučio USB HUB zbog SSD-a, već zbog samih USB-A portova, ali SSD neće da se pregreje jer je protok ograničen na 10Gbps.

Ne znam da li ovaj model moze da se podrazumeva kao miniPC, ali deluje zanimljivo
MINIS FORUM 795S7 Mini ITX PC AMD Ryzen 9 7945HX

Nazad
Vrh Dno