Šta je novo?

Mini PC

Ja sam poručio beelink SER5 sa 5800h za 300 usd (32gb +1tb).
Šta god da se desi, leti u đubre, imam redovne bekape i to je to. Za sekundarnu mašinu, za roditelje, za kancelariju... će da bude fenomenalan. Čak i kao daily računar ima da radi ko lud.

Koliko mi je poznato, BeeLink daje internacionalnu garanciju.

Ako može mala pomoć. Pročitah temu od početka, prelistah youtube review, ali samo se otvoriše nova pitanja :)

Treba mi radi 24/7, kao server na koji bi se instalirao Pantheon (računovodstveni program), i kačilo na njega uglavnom sa iste (kućne) mreže, nekad remotely (1 user za sad, uglavnom da ne bude hostano na laptopu kako je do sad). Aliexpress otpada.

Inicijalno sam planirao desktop PC, i UPS zbog napona, međutim, nisam siguran zbog buke u stanu (biće lociran u spavaćoj sobi ili boravku), a i prostora.

Opcija mini PC mi se čini privlačno:
1) ASUS NUC > 500+EUR + ram + ssd. Tall verzija omogućava ubacivanje i HDD-a.
2) Dell optiplex MFF > 600+ EUR, pa zavisno od konfiguracije, a koliko vidim nema opcije za dodatni HDD.
3) Minisforum > 500+ EUR, ali za njih nisam nikad čuo. Dobavljivost upitna, već ganjati nekog preko (a i garancija onda).

I neka druga opcija mi je ok.
Dodatno, da li na odvojenom disku (SDD) držati windows, a na drugom recimo na HDDu program/bazu? Ili je ok sve na jednom, i sinhronizacija real time sinhronizacija na cloud? Za sad sve je na laptopu koji ima 1 disk, i nije bilo problema, da li uopšte ganjati neki HDD (osim što može poslužiti i kao kućni storage za multimediu).

Obzirom da je za posao, i da je bitno da setup funkcioniše 24/7, pouzdanost i dugotrajnost, a da li ću platiti 600 ili 800 EUR mi ne igra veliku ulogu, pa bih bio zahvalan na pomoći.

Pantheon klijent ili bazu? Posto kazes da bi se na njega kacio iz iste kuce, pretpostavicu bazu.
Ono sto moras da znas je da je pantheon strasno RAM gladan. Treba ti 128+ gb. Ne znam koliko korisnika imas, mozda ce ti neko reci da ti je i 64gb dovoljno, ali vise je bolje. Mislim da ce to da otpise veliki broj mini pc.
CPU manje vise, 8 jezgara moderne arhitekture ce da bude pesma.
Osim toga, windows server i sql. Mi smo do skoro koristili sql lite, ali on ogranicava cpu na samo jedno jezgro, a osim toga je baza max 10gb. Sa nasim brojem dokumenata (oko 1000 ponuda mesecno i 500 racuna, a onda i prateci dokumenti za prenos robe, avansni racuni...) je bilo potrebno da se na 2-3 godine radi presek tako da smo do sada dosli na 6 baza podataka po godinama. Konacno smo odlucili da predjemo na MS SQL.
Nemoj na HDD da stavljas nista vezano za pantheon, ima prednosti da bude na SSD. Kod nas win server sa bazom na 300gb disku i to je sasvim ok. Backup se radi na NAS i lokalno na drugi disk.

Mozda ipak da vidis da uzmes neki stariji server umesto mini pc.

Inace, cisto kao mali info, ja koristim jedan komp koji se preko vpn kaci na firminu mrezu pa onda na pantheon i odziv je identican kao na lokalnom racunaru. Da znas ako budes imao druge korisnike sa drugih lokacija da mesto servera i nije posebno bitno.

Ako može mala pomoć. Pročitah temu od početka, prelistah youtube review, ali samo se otvoriše nova pitanja :)

Treba mi radi 24/7, kao server na koji bi se instalirao Pantheon (računovodstveni program), i kačilo na njega uglavnom sa iste (kućne) mreže, nekad remotely (1 user za sad, uglavnom da ne bude hostano na laptopu kako je do sad). Aliexpress otpada.

Inicijalno sam planirao desktop PC, i UPS zbog napona, međutim, nisam siguran zbog buke u stanu (biće lociran u spavaćoj sobi ili boravku), a i prostora.

2) Dell optiplex MFF > 600+ EUR, pa zavisno od konfiguracije, a koliko vidim nema opcije za dodatni HDD.
3) Minisforum > 500+ EUR, ali za njih nisam nikad čuo. Dobavljivost upitna, već ganjati nekog preko (a i garancija onda).

Dodatno, da li na odvojenom disku (SDD) držati windows, a na drugom recimo na HDDu program/bazu? Ili je ok sve na jednom, i sinhronizacija real time sinhronizacija na cloud? Za sad sve je na laptopu koji ima 1 disk, i nije bilo problema, da li uopšte ganjati neki HDD (osim što može poslužiti i kao kućni storage za multimediu).

Obzirom da je za posao, i da je bitno da setup funkcioniše 24/7, pouzdanost i dugotrajnost, a da li ću platiti 600 ili 800 EUR mi ne igra veliku ulogu, pa bih bio zahvalan na pomoći.

U Dell Optiplex 3000 MFF možeš staviti 2.5" HDD/SSD.

Imam Minisforum X400 vec koju godinu i zadovoljan sam, za moje potrebe sve ok.
Za tvoje nisam siguran - vent je dosta bucan kada je opterecen , nije za spavacu sobu 24/7. E sad, pantheon ce da optereti bilo koji mini PC...
Za Minisforum racunaj da nemas nikakvu podrsku niti BIOS update, forum je jedva ziv a i pomeran je i brisane su teme. Mislim da je bolje da uzmes nesto popularnije s obzirom na namenu. Moj skromni doprinos

Hvala svima na odgovorima?
Pantheon klijent ili bazu? Posto kazes da bi se na njega kacio iz iste kuce, pretpostavicu bazu.
Ono sto moras da znas je da je pantheon strasno RAM gladan. Treba ti 128+ gb. Ne znam koliko korisnika imas, mozda ce ti neko reci da ti je i 64gb dovoljno, ali vise je bolje. Mislim da ce to da otpise veliki broj mini pc.
CPU manje vise, 8 jezgara moderne arhitekture ce da bude pesma.
Osim toga, windows server i sql. Mi smo do skoro koristili sql lite, ali on ogranicava cpu na samo jedno jezgro, a osim toga je baza max 10gb. Sa nasim brojem dokumenata (oko 1000 ponuda mesecno i 500 racuna, a onda i prateci dokumenti za prenos robe, avansni racuni...) je bilo potrebno da se na 2-3 godine radi presek tako da smo do sada dosli na 6 baza podataka po godinama. Konacno smo odlucili da predjemo na MS SQL.
Nemoj na HDD da stavljas nista vezano za pantheon, ima prednosti da bude na SSD. Kod nas win server sa bazom na 300gb disku i to je sasvim ok. Backup se radi na NAS i lokalno na drugi disk.

Mozda ipak da vidis da uzmes neki stariji server umesto mini pc.

Inace, cisto kao mali info, ja koristim jedan komp koji se preko vpn kaci na firminu mrezu pa onda na pantheon i odziv je identican kao na lokalnom racunaru. Da znas ako budes imao druge korisnike sa drugih lokacija da mesto servera i nije posebno bitno.

Sad si me doveo u nedoumicu. A i znanje mi je limitirano :)
Pantheon trenutno mi je hostan na laptopu od i5, 16 gb i 1tb ssd. I radi bez problema.
Single use, niko se ne kači, i ne planira sigurno 1-2 godine, ide sve preko 1 licence.

Ideja bi bila na tom "serveru" bude instaliran pantheon i baza, a drugi računar se kači na taj. Eventualno možda kasnije dodam još 1-2 korisnika/licence.
Pa mi čudno da treba toliko gb, al rekoh, nisam stručan, mada vidin i Pantheon site kaže minimum 24 gb rama, tako da ovih 16 gb onda upitno.

Što se tiče backup, predlažeš da SSD da se drži baza, a na HDD backup? (pretpostavljam WD Red PLus je ok)?

Imam Minisforum X400 vec koju godinu i zadovoljan sam, za moje potrebe sve ok.
Za tvoje nisam siguran - vent je dosta bucan kada je opterecen , nije za spavacu sobu 24/7. E sad, pantheon ce da optereti bilo koji mini PC...
Za Minisforum racunaj da nemas nikakvu podrsku niti BIOS update, forum je jedva ziv a i pomeran je i brisane su teme. Mislim da je bolje da uzmes nesto popularnije s obzirom na namenu. Moj skromni doprinos
Hvala @Sass Drake & @plivajuci_zamorac

Te opcije mi otpadaju, ako nema supporta. Hvala na info.

1740562946283.png
Svakako baza na ssd.
Za ram ne znam šta da ti kažem, možda su nama preporučivali više jer imamo više korisnika. Ako kaže min 24 ti stavi 32 i pevaj. 64gb ne bi trebao da bude problem za consumer pc za slučaj da želiš upgrade kasnije.

Možda Arctic Senza ili Geekom, ako ima ko da ti donese

Ako je prioritet stabilnost i pouzdanost, ništa od toga nećeš dobiti sa ovim consumer mašinama. Tebi treba industrial / enterprise grade oprema.

Ako ideš na mini PC, obavezno gledaj da to bude pasivan uređaj bez pokretnih delova. Na primer ovako nešto. Sa ovim proizvođačem imaš full podršku. BIOS updates, garanciju...itd. I naravno, ovu mašinu možeš da staviš gde hoćeš jer ne proizuvodi nikakvu buku. Opcija je i neki Dell ili HP server ako nemaš problem sa bukom i ako želiš kupovinu u Srbiji.

Ako je prioritet stabilnost i pouzdanost, ništa od toga nećeš dobiti sa ovim consumer mašinama. Tebi treba industrial / enterprise grade oprema.

Ako ideš na mini PC, obavezno gledaj da to bude pasivan uređaj bez pokretnih delova. Na primer ovako nešto. Sa ovim proizvođačem imaš full podršku. BIOS updates, garanciju...itd. I naravno, ovu mašinu možeš da staviš gde hoćeš jer ne proizuvodi nikakvu buku. Opcija je i neki Dell ili HP server ako nemaš problem sa bukom i ako želiš kupovinu u Srbiji.

Nije ni problem ako se treba odraditi nekad ugasiti naveče, i sl. Jer broj usera je trenutno 1, možda do 3 da bude kroz godinu dana, tako da nisam siguran da li mi treba industrial/enterprise oprema? Gledajući pantheon site, oni imaju 2 opcije, jedna je sa serverom, a druga gdje "najjači

"Manji broj korisnika (do 5 korisnika u mreži) mogu kao server podataka koristiti najsnažniju radnu stanicu na mreži kao nenamjenski server.
Na taj računar instaliramo SQL server s bazom podataka kao i programski paket PANTHEON.
Na ostale računare instaliramo samo programski paket PANTHEON jer će baza biti centralno dostupna."

Za Thomas Kreen, izgleda ok, ali mi ostaje nedoumica oko garancije i sl.

Nije ni problem ako se treba odraditi nekad ugasiti naveče, i sl. Jer broj usera je trenutno 1, možda do 3 da bude kroz godinu dana, tako da nisam siguran da li mi treba industrial/enterprise oprema? Gledajući pantheon site, oni imaju 2 opcije, jedna je sa serverom, a druga gdje "najjači
Ove mašine su dizajnirane za 24/7/365 rad. Nije predviđeno niti preporučljivo da ih pališ/gasiš svaki dan.
Za Thomas Kreen, izgleda ok, ali mi ostaje nedoumica oko garancije i sl.
Standardna garancija je godinu dana. Garanciju možeš da dokupiš i produžiš ako ti je baš toliko bitna. Ono što treba da znaš je da ovi uređaji ne crkavaju tako lako jer ovo nije consumer oprema u plastičnom kućištu napravljena od jeftinih komponenti.

Kod mene model sa 6 protova radi već 6 godina neprekidno bez greške. Kao što rekoh, ako ti je stabilnost i pouzdanost prioritet kao što si i sam inicijalno rekao, ovo je uređaj za tebe. Ukoliko si se predomislio i smatraš da je ovo preskupo, onda možeš da pazariš neki od plastikandera koje imaš kod nas u Srbiji za 500 eura.

Uh, oh, koliko dezinformacija, ne znam odakle da krenem :) kao neko ko se bavi održavanjem tog nesrećnog Pantheona, da krenem prvo od hardverskih zahteva.

Kakvi crni gigabajti i terabajti, čovek je pomenuo da ima 1 licencu, dakle 1 osoba može da radi u programu, to je praktično prazna baza, zahtevnost nikakva.
Možda će se dodati 1-2-3 usera, to je ništa. Bilo koji quad core sa 8gb ram i ssdom završava posao, eno gomila Lenovo Tiny mašina za 150€ na poznatom sajtu za kupovinu i prodaju.

Meni lično moje baze stoje u VM od 4GB RAM i 64GB diskom, 2 jezgra dodeljena na M920x Lenovo Tiny sa intelom 8700 i isključenim turbom, dakle 6/12 na 3.2 GHz.
Pristupam preko lokalne mreže, knjigovođa preko VPN pa gađa bazu od svoje kuće, radi sve najopuštenije. Ja sam s druge strane sveta i krš interneta morao remote desktop do te VM, ali to je do kvaliteta linka, a ne hardverskih zahteva.

Za bazu od 300GB je neka druga priča, tu ni ne može SQL Express zbog pomenutog limita od 10GB, ali za ovo što je @Slaven naveo su hardverski zahtevi smešni koliko god Pantheon bio neoptimizovano #$%"$#...

Dakle, ta mašina na koju se stave SQL Server i baza je svakako server, a bazi može da se pristupa sa bilo čega što na sebi ima Windows. Može i da se ostavi da se radi samo na tom računaru, RDP ili neki drugi način pristupa pa se sve radi lokalno, i baza i klijent su na tom računaru, da se ne širi priča previše. Kad dođu dodatni korisnici, onda već moraju da imaju Pantheon klijenta na svojim mašinama da bi radili jer je i skupo i besmisleno dizati Windows Server + terminal services rolu za nekoliko korisinka (2 još i mogu nekako da se uguraju paralelno na RDP).

Bekap, ima free programa za 1-2 baze, SQL BackupandFTp, napravi dump cele baze i prekopira bilo na nas, bilo na cloud, ko šta preferira, to je dovoljno da se bude miran za slučaj havarije.

Konačno, ostaje pitanje za kolegu da li Pantheon već poseduje tj kupio je licencu ili tek planira pošto ima opciju i da se ne bakće svime ovime već da plati 30-40e mesečno zakup licence u cloudu i sve ovo oko hardverisanja i bekapa i pristupa može da zaboravi. Tu je i pitanje pristupa drugih klijenata, remote lokacija, znači mora i ruter da se podešava, VPN/portovi...

Ako se posmatraju striktno cena licence ili zakup, skuplji je zakup tek posle neke 2,5 godine korišćenja a na to treba dodati i trošak za ovaj računar, podešavanja mreže itd... sve u svemu, da ne davim ovde, ako treba konsultacija oko Pantheona, možemo dalje na pm. :)

Miki,

Hvala na detaljnom opisu. I meni je čudno bilo toliki RAM-ovi, ali kao što rekoh, nisam stručan.
Licenca je kupljena, tako da ova opcija clouda otpada. Pišem ti na private, da ne gušimo diskusiju, a svako ko ima dodatni komentar je dobro došao :)

Slažem se, može ovo što se tiče Pantheona na private, malo na brzinu pišem, pa nisam sve možda pojasnio detaljno, samo da se osvrnem na momenat oko zauzeća memorije.

SQL server će (u zavisnosti od podešavanja) probati da učita što veći deo baze u memoriju tako da to nema veze sa hardverskim zahtevima Pantheona, već kako se podesi SQL server.
Za veće baze je svakako preporuka što više memorije, mada i tu nema više nekog drastičnog dobitka od kako smo prešli na SSDove, a operacije koje Pantheon izvodi nad bazom su tek neka druga priča...

Da zaključim u okviru teme - za postavljene zahteve će skoro bilo koji iole aktuelan mini računar i više nego da odradi posao, naravno, na kolegi je da odluči koliko para želi da odvoji.
Pod 'iole aktuelan mini računar' podrazumevam bar neki i5+ procesor, 8GB RAM, 256GB SSD. Sad to što Windows 11 ima svoje zahteve koji nemaju veze sa zahtevnošću je druga priča.
Naravno da je novije bolje, manji rizik od otkaza nego polovna mašina stara XY godina, naravno da su serveri namenjeni da rade 24/7, mislim da je to svima jasno, ali i da ovde nije to postavljeno kao pitanje već mala kućna mašina koja će da posluži da se na nju odvoje poslovni podaci i omogući udoban rad.

Već neko vreme mi stoji Topton fanless N100 u wishlist na AE, malopre mi zapao Beelink slične cene na KP pa se premišljao da uzmem to (iako bih radije fanless), a sad kad sam pročitao ovu temu više ne znam šta da gledam. 😄 Mini PC bi služio kao Linux server za Docker container a na njemu Home Assistant, Plex i još par stvarčica u kontejnerima (z2m, mosquitto, portainer...).

Već neko vreme mi stoji Topton fanless N100 u wishlist na AE, malopre mi zapao Beelink slične cene na KP pa se premišljao da uzmem to (iako bih radije fanless), a sad kad sam pročitao ovu temu više ne znam šta da gledam. 😄 Mini PC bi služio kao Linux server za Docker container a na njemu Home Assistant, Plex i još par stvarčica u kontejnerima (z2m, mosquitto, portainer...).
Za tu namenu je n100 sasvim dovoljan. Za windows desktop nije.

Asus Ascent GX10

Nvidia DGX Spark unutra:

https://www.nvidia.com/en-eu/products/workstations/dgx-spark/

Samo $3000

ASUS%20Ascent%20GX10%20Image%20_2550x1400.png

Naspram Framework Desktop-a za $2114:

Z7foP57c43Q3gCiV_fwdesktop_family_overview_panel_translucent.jpg

upgrade sa 1TB disk-a na 4TB disk kosta $1000, u $4000 Nvidia DGX Spark-u:

SPARK-ASCENT.png

PXL_20250108_162116970-scaled.webp

Poslednja izmena:
Beelink bez razmišljanja. Topton je pored XCY najgori proizvođač. Gore nema.

@Dogzilla rekao bih da Mini PC zasnovan na toj Nvidia-noj platformi i Mini PC zasnovan na AMD-u nisu za poređenje. potonji može da se koristi i kao desktop mašina

Da pitam ovde ako nije problem.
Razmisljam se da kupim neki miniPC kao zamenu za desktop.
Jedna od opcija je i mac mini m4 osnovna varijanta.
E sad gledam ima interesantnih miniPC koji nisu apple,kao npr: beeling, minisforum,...

Taj miniPC bi koristio za pretrazivanje interneta, pogledat neki film ponekad, igrice ne igram, Od nekih zahtevnij stvari bi bilo koriscenje Photoshop-a ( uglavnom obrada fotografija).
Citam da ima nekih koji su bucni, ja bih voleo da je to sto tise prilikom osnovnog koriscenja.

Dugo vec nisam u toku sto se tice procesora, pa ne znam koji od amd ili intel bi bili u tom nekom rangu kao M4 ( moze i malo slabiji :D) Nekad je Intel bio tata, sad cujem da je to AMD.

Hvala na predlozima.

Nekad je Intel bio tata, sad cujem da je to AMD.
Sad je to Apple

Ako gledaš zamenu za desktop i Photoshop, jedino treba da izbegneš ove Intel N varijante, to su procesori samo sa malim jezgrima. Nije toliko intel ili amd, već koji model, i koju grafiku ima. Za hlađenje i buku moraš naći recenziju konkretnog modela računara. Ali verovatno je sve lošije od M4, mada verovatno je jeftinije. Pre će biti da je izbor macOS ili Windows 11, a između ta dva, mac je bolja opcija.

Sad je to Apple

Ako gledaš zamenu za desktop i Photoshop, jedino treba da izbegneš ove Intel N varijante, to su procesori samo sa malim jezgrima. Nije toliko intel ili amd, već koji model, i koju grafiku ima. Za hlađenje i buku moraš naći recenziju konkretnog modela računara. Ali verovatno je sve lošije od M4, mada verovatno je jeftinije. Pre će biti da je izbor macOS ili Windows 11, a između ta dva, mac je bolja opcija.
Bas sam sad gledao neku komparaciju izmeju m1 mac mini 16GB ram 256GB ssd 350eur i M4 , i vidim da ovaj M4 nema standardan usb port. hm to me malo odvraca

Ima USB-C, adapterom zavrsavas posao.

nema šta da se zakida. realno, tip C je trebalo da je uveliko zamenio tip A al' nažalost nije tako

Ok, nego moramo kupovati adaptere, a iovako imamo adaptere za sve i svasta. Onda nek prave sve te externe hdd kao usbc , ili usb keys. Ok mozda vec ima, nisam u toku. Kao da svi zive sinhronizovano sa tehnologijom kako napreduje.

Onda nek prave sve te externe hdd kao usbc , ili usb keys. Ok mozda vec ima, nisam u toku.
Godinama eksterni hard diskovi dolaze sa USB-C na USB-C kablovima (plus USB-A adapterom). A i fleš memorije isto toliko dugo izlaze sa USB-A na jednom i USB-C na drugom kraju.

USB adapteri nisu skupi, a ni problem za kupovinu. Mala "cena" za ono što se dobija sa Mac Mini M4 base.

Vrh Dno