Šta je novo?

Mini PC

Učlanjen(a)
13.06.2021
Poena
25
Pozdrav svima,

Ne razumem se u kompjutere. Pre par godina sam video kod druga mini PC. To je bilo za vreme Corone. Tada nisam ni znao kako se to zove.
Mozete li da mi kazete nesto malo vise o njima i koliko mogu da zemene laptop ili desktop kompjuter. Vidim da neki nemaju RAM.
Koji biste preporucili i kakve komponente (treba da) sadrzi jedan mini PC?
Ne mogu da se trudim da budem jasan, jer ne znam tacno ni sta da kazem, posto sam veoma slab sa kompjuterskom tehnologijom.
Svakako bih voleo da cujem iskustva koja imate ili da cujem neke savete.
Hvala!

Mini PC imas novih od 15000 - 150000dinara po nasim radnjama.
Polovnih po oglasima od 5000- pa na dalje.
Vecina je slicna desktop racunarima sa integrisanom grafikom, a imas i modele sa PCI Express x16 slotom u koji mozes da stavis graficku ili nesto drugo

Ne znam koliko bi para dao, ali evo za 330e mini PC sa Ryzen 5 4500u procesorom...super procesor, poprilicno jak...dodas jos jedan ili 2 stapica od 8gb rama i neki ssd i za 400e imas super spravicu. :)

Nije bas da sam trenutno zainteresovan za kupovinu, koliko bih voleo da se upoznam sa tim.

Kao vlasnik jednog, mini PC svakako može da zameni desktop, njihovo vreme tek dolazi u mainstream , po mom mišljenju.

Dobar deo korisnika poput mene, koji teraju OS, browser, virtuelke i neke nezahtevne programe nema potrebe za velikim kućištem, a ima za uštedom prostora.
Ono za šta mini PC nije je igranje i CAD.

Mini možeš da spakuješ i poneseš sa sobom (moj nema ni 1kg) ali tamo gde ideš trebaće ti i monitor, tastatura, miš, struja.. pa u tom smislu nije zamena za laptop. Ipak, ko 99% vremena radi kod svoje kuće njemu je mini PC po mom mišljenju bolji izbor od laptopa, ako se pametno odabere.
Dobije se više za isti novac, bolja stabilnost i duži vek trajanja.

Uslovno rečeno, mana u odnosu na desktop je što je kao i kod laptopa relativno mala mogućnost nadogradnje procesora ali sada postoje (kao u mom slučaju) i miniji sa desktop procesorima koji posle mogu da se eventualno zamene nekim boljim. Memorija se uglavnom duplira, disk se standarno menja kao i svuda.
Takođe, još uvek je teško nabaviti dobar mini PC za normalan novac.

Poslednja izmena:
Uslovno rečeno, mana u odnosu na desktop je što je kao i kod laptopa relativno mala mogućnost nadogradnje procesora ali sada postoje (kao u mom slučaju) i miniji sa desktop procesorima koji posle mogu da se eventualno zamene nekim boljim. Memorija se uglavnom duplira, disk se standarno menja kao i svuda.
Koji je tvoj model? Jel virtualke teraš iz VirtualBox? Jel nema neka ograničenja taj tip cpu?

@nagard
Ja imam minisforum x400 , ryzen 4350g trenutno ali ide i 5xxx ryzen unutra. Nabavio preko eu rodbine.

Nema nikakvih ograničenja da znam, bios je dosta štur ali sve može, teram i kvm na linuxu, kao i hyperv i vbox na winu

pošto i NUC spada u Mini PC, mogu se prelistati i starije teme, poput 'skorašnjih':

uglavnom, koristi se memorija za laptop. procesori mogu biti ili za laptop (češći slučaj) ili za desktop. ima i ozbiljnih zverki koje se itekako mogu koristiti za CAD, pa i za igranje ako se upare sa eksternom grafičkom. ne ulazimo u svrsishodnost takvih zverki jer je, prema mom mišljenju, bolje (po pitanju para, hlađenja, isplativosti, praktičnosti, lakše prodaje) uzeti gejming ili workstation laptop.

pošto i NUC spada u Mini PC, mogu se prelistati i starije teme, poput 'skorašnjih':

uglavnom, koristi se memorija za laptop. procesori mogu biti ili za laptop (češći slučaj) ili za desktop. ima i ozbiljnih zverki koje se itekako mogu koristiti za CAD, pa i za igranje ako se upare sa eksternom grafičkom. ne ulazimo u svrsishodnost takvih zverki jer je, prema mom mišljenju, bolje (po pitanju para, hlađenja, isplativosti, praktičnosti, lakše prodaje) uzeti gejming ili workstation laptop.
Hvala! Ja jos ne znam sta je mini PC, a tek taj NUC. :)

Hvala ti! Imam i ja Wikipediju, ali nije svo znanje u njoj. Da li je to isto mini PC? I sta je taj mini PC i taj NUC (Sledeca jedinica racunanja)? Ja ti zvucima glupo, ali ja sam kompjuterski polupismen. Kakva je razlika izmedju Mini PCa i tog NUCa? :)

NuC je Intelovo ime za MiniPC. Mini PC je ništa drugo do ono što kaže sam naziv: miniature PC ili "po srpski" mali PC.

Razlike su onakve kave vidiš u specifikacijama i dimenzijama uređaja (hardwera). Sa NuC imaš verovatno neka ograničenja jer je Intel kao i svaka korporacija takva da ume neke stvari da ti limitira
jer to prelazi u protivnički tabor.
Kada radiš neki "custom" mini PC, granica je samo nebo. 😀

NuC je Intelovo ime za MiniPC. Mini PC je ništa drugo do ono što kaže sam naziv: miniature PC ili "po srpski" mali PC.

Razlike su onakve kave vidiš u specifikacijama i dimenzijama uređaja (hardwera). Sa NuC imaš verovatno neka ograničenja jer je Intel kao i svaka korporacija takva da ume neke stvari da ti limitira
jer to prelazi u protivnički tabor.
Kada radiš neki "custom" mini PC, granica je samo nebo. 😀
Hvala. Sad mi je malo jasnije. Moja logika je sto je veci broj (GB, hardwarea, softwarea ili cega god), sto je veca cena to je bolje. :)

Pozdrav drustvo. Ajde malo da aktiviram temu. :)

Ovako skoro sam video ove Mini PC-jeve i malo sam gledao i istraziovao o specifikacijama itd, Cak sam nasao lika na KP koji ih prodaje. To su ovi Intel Nuc mini pc-jevi.
E sad ja bih ovo uzeo iskljucivo za Kodi i mozda eventualno za televiziju (TiVi Mate). Trenutno imam Android boks, Kineza i radi ok, ali imam ga vec 4 godine i razmisljam da malo osvezim setup.

Sada da kupim preko Alija ponovo Android boks neki onako prihvatljiviji za mene i da bude nadogradja u odnosu na ovo sto imam sada prosao bih sa 5k dinara. To je preko Alija, a na KP i neku hiljadu vise. S obzirom da sam nasao jednog lika na KP-u koji prodaje ove stvarcice za 80 - 100 eura, poceo sam da razmisljam da bi mi se mozda vise isplatilo da uzmem mini PC.

Koje je vase misljenje o Kodiju na ovome. Video sam specifikacije vec i dosta ovih Intel Nuc-eva ima bolji procesor nego sto ima Nvidia Shield, a ona je poznata kao kralj medju ovim Android boksevima. Plus sto ovi "malisani" imaju SSD pa bi to dodatno ubrzalo sam rad na njemu. Kapiram da bi Kodi leteo sa najzahtevnijim skinovima.

Zanima me takodje u vezi hladjenja? Koliko se greje i da li je pametno kupiti neki ventilator, kuler sta god ako moze da se ugradi? I oko daljinskog upravljaca. Posto bih koristio ovo vise kao klasican media boks pozeljno bi bilo imati neki daljinski. Da li postoji nacin da se na ove mini pc-jeve poveze daljinski upravljac nekako? I ako mogu preporuke za neke ako je moguce povezati?

Ja koristim BOXNUC8I3BEH2 sa i3-8109u i tako nešto ti je super kupovina, ponekad se nađu povoljno na KP.
Noću se znao čuti ventilator pa sam isključio hyperthreading i smanjio tdp na 15 wati i tako je bešuman a temperature nikad ne pređu 70 stepeni. Na sve to ima ugrađen infracrveni senzor tako da mogu i da ga upalim sa daljincem. Daljinski naravno obavlja i sve ostalo, bilo koji solidan žiroskopski daljinski možeš da koristiš.
Alternativa sa aliexpressa je Firebat T8 Pro, mališa je jeftin i hladan a N100 procesor u njemu sa lakoćom obavlja multimediju i osnovne osnovne stvari.
p.s. Za scenario Kodi sa najzahtevnijim skinovima nemam iskustvo iz prve ruke ali nema razloga da ne radi ok.

Auuu druze kakva azdaja je ovaj Firebat T8 :oops: Jos dolazi sa 256 GB SSD.

Oba procesora koja dolaze i jeftiniji N5095 i N100 su azdaje za ove sto dolaze u skupljim Android boksovima. Hvala za preporuku, ovo izgleda fenomenalno.

Jedino sto ne mogu da nadjem je da li i on posuduje IR senzor? I ako ne koji nacin je najbolji da se neki daljinac poveze sa njim. Pretpostavljam USB?

Ja koristim Lenovo Thinkcentre iz neke All in one varijante, i3 8100, 8gb DDR4, i neki SSD. Na njemu sam instalirao Windows, planiram da ga malo nabudzim jos za dizajn. Pored toga sa flesa dizem Batoceru za retro konzole i svidja mi se kako radi. Moja preporuka za svakog kome ne treba neka prejaka gejming masina, vec nesto za web browising i slicne stvari. Ta igracka me je kostala 8000 RSD sa KP. Kod nas ih ljudi precenjuju i prodaju ih sa HDD a oni originalno dolaze sa NVME diskovima.

Ma meni ne treba za igre, ne igram ja nesto puno igre. Ja bih ovo koristio iskljucivo za multimediju. Trenutno na Androidu koristim aplikacije, Kodi (sa skinom koji je preslikan Netflixov UI pa je onako malo zahtevan), YouTube i TiViMate. To je onako nesto najzahtevnije sto bih izdvojio.

Ja sam malo istrazio o ovome, posto do juce ja nisam imao pojma da ovo postoji.. bruka. Samo sam Androide gledao ali ove masine se isplate daleko vise nego Android boksovi ako gledamo hardver.

E sad sto se tice OS-a ja bih tu verovatno instalirao ovaj Bliss 16. On je zasnovan na Android 13-ici, i koliko vidim po recenzijama dosta pohvala ima. Kazu da radi cak i Google Play store bez problema.

Sto da ne, odlicne su stvari, samo ih nadji po okej ceni, i em sutra mozes da upgrade uradis em mogu da poteraju sve i svasta. Android box je ogranicen jer moze samo Android da tera, a ovi mogu sve. Cak i MacOS ja mislim da mogu.

Da li je generalno bolje uzeti Firebat T8 ili neki od ovih mini PC-a sa i3 ili i5 T oznakom (u cenovnom rangu od 50-100€ na kp) što se tiče odnosa potrošnje i snage? Namena je hostovanje raznih servisa u lokalnoj mreži sa mogučnošću pristupa van nje preko VPN-a. Poželjna je što manja potrošnja i buka, s obzirom da bi radio 24/7.

N100 sa svojom maleckom potrošnjom je ekvivalentan po snazi desktop i5 procesoru sedme generacije. Problem je manja pouzdanost od brendiranih računara, aliexpress mašine mogu da rade deset godina a mogu da odu i za mesec, dva. Za te pare po meni vredi probati.

Vidim da ima na aliju feedbacka gde se ljudi žale da je prestao da radi nakon nekog vremena, a ne verujem da mogu da ostvare neku garanciju. Većina feedbacka je naravno pozitivna, jer ih ljudi napišu čim stigne uređaj.

Zato i htedoh da proverim vredi li rizikovati ili uzeti polovan od oko 60 evra na kp, pa ako strada uzeti još jedan, koliko je cena jednog Firebat-a.

Ja sam gledao kod ovog lika koji prodaje Intel Nuc boksove malo ponudu. Nije mi jasno samo jel su ovo neki polovni ili novi uredjaji? U oglasu pise koriscen, ali on prodaje manje vise 20 razlicitih verzija pa mi je malo cudno da je onda ovako kako ih je predstavio budu polovni. Mada i da jesu nije to veliki problem. Kaze 6 meseci garancija i da su testirani. Po ocenama rekao bih da je ozbiljan prodavac takodje.

E sad verzije koje su meni zanimljive (od 80-100 eura) idu sa 120 GB SSD prostora. Sto meni zapravo nije lose ni malo (trenutno Android boks mi ima 32 GB-a) i svakako bi bio upgrade plus sto je SSD.

^ Zabranjeno je linkovanje do KP oglasa, jer se može smatrati reklamom. Link uklonjen iz posta iznad.

Da li je generalno bolje uzeti Firebat T8 ili neki od ovih mini PC-a sa i3 ili i5 T oznakom (u cenovnom rangu od 50-100€ na kp) što se tiče odnosa potrošnje i snage? Namena je hostovanje raznih servisa u lokalnoj mreži sa mogučnošću pristupa van nje preko VPN-a. Poželjna je što manja potrošnja i buka, s obzirom da bi radio 24/7.

i3-i5 T varijante su više futureproof od ovih. CPU nije zalemljen za ploču, a u zavisnoti od modela, RAM i SSD ne moraš kupiti odvojeno. Ja sam sebi kupio za YT/Twitch streamove Dell Optiplex 3000 MFF i spojio ga na TV, a dobro mi dođe i za hostanje virtualki ako mi trebaju 24/7. Imao sam izbor između Asusovog modela (ne sjećam se sad tačno) bez RAMa i diska ili za ~100€ skuplji Optiplex 3000 MFF sa i3-12100T koji je dolazio sa diskom i jednim RAM stikom od 8GiB. Asus je imao dvije, dok je Dell imao tri godine garancije i uzmem Dell na kraju. Nečujan i tanak dovoljno da se ne moram brinuti da li ću ga zakačiti rukom. Srećom pa mi trenutno ne treba ništa što mora raditi 24/7, ali kad zatreba moraću si nabaviti "ozbiljnijeg" mališana pored postojećeg za KVM.

@Sass Drake slažem se da jeste bolje rešenje što CPU nije zalemljen, nego kad sve ide u paketu, pa ako crkne mora da se menja zajedno, samo ne znam koliko mi treba jak hardware, jer ne bih da kupim nešto što troši više struje, a 90% resursa bude neiskorićeno. Meni trenutno i stariji RPi 3B+ završava sva posla oko servisa koje koristim, jer se vrti debian based server edicija bez GUI-a, a troši minimalno, pa zato gledam koji bi bio bolje upgrade.

Meni trenutno i stariji RPi 3B+ završava sva posla oko servisa koje koristim, jer se vrti debian based server edicija bez GUI-a, a troši minimalno, pa zato gledam koji bi bio bolje upgrade.
U tom slučaju se nemaš šta razmišljati, neki dovoljno jak intel NUC sa kupujemprodajem i zbrinut si. Radiće 24/7 ako sam dobro razumeo pa je razumnije ići na brendiranu mašinu.

Firebat-u T8 na Aliju cena za jedan dan pala 2000 dinara. Juce u neko vreme sam pogledao i cena za verziju sa N100 procesorom i 256 GB-a je bila 13400 sada je 11500 din.

Firebat MN56 sa Ryzen 5500U 16GB RAM i 512GB SSD. Ukuplno plaćen oko 210 evra. Preko Alija bio 154 dolara, napisali na kutiji 154 evra i naši ocarinili na tu vrednost, ukupno 6000 dinara. Treba da ga otvorim i dodam još jednu pločicu od 16GB RAM. Mislio sam da je ful plastično kao Firebat T8 Pro ali nije, ova oplata je od nekog tanjeg metala, hladna na dodir, nešto je veći od T8 Pro i osetno teži.

Inače želja je neki od onih totalno fanless sa Ryzen 7840U, 64 GB RAM i 2 ili 4 TB NVME. Oni na Aliju su lepi. Ili neki Minisforum, to je onako baš top u svakom smislu.

Prilozi

• 0-02-05-83a8016cbbd183a8ba214f74cb0d81e0e4a3e2e776fbd2adb45ba4a2b35552ac_56b7cc5b614b4df8.jpg
    0-02-05-83a8016cbbd183a8ba214f74cb0d81e0e4a3e2e776fbd2adb45ba4a2b35552ac_56b7cc5b614b4df8.jpg
    179.7 KB · Pregleda: 72
  • 0-02-05-90f8bdb5c497582a458dcf1bd7d3a379153b5caade8cb4b8ff2bb18ca1248312_26b3dfd7e4804c93.jpg
    0-02-05-90f8bdb5c497582a458dcf1bd7d3a379153b5caade8cb4b8ff2bb18ca1248312_26b3dfd7e4804c93.jpg
    200.4 KB · Pregleda: 69
  • 0-02-05-652fc4b0bb15f5f658240f05a316ef7ccfc6a5188f7bf682f3790132f23369d3_30c00428d64f856b.jpg
    0-02-05-652fc4b0bb15f5f658240f05a316ef7ccfc6a5188f7bf682f3790132f23369d3_30c00428d64f856b.jpg
    190.4 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno