Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

Evo malo sam slusao Pink Floyd FLAC (The Division Bell album) i High Hopes zvuci bas dobro, za jotu bolje nego na 7C.
Fali maaaaalko jaci bas (10%) ali to se da dostelovati na samom pojacalu. Definitivno odlican izbor!

Poslednja izmena:
Jos bolje zvuci h-300 sa rear solo 7c :)

^ Drago nas je :)

Evo utisaka posle par dana koriscenja posto me je gomila ljudi pitala na PM :) Pokusacu da sumiram sve ovde.

Prvo sto se primecuje je da fali bas, cak ga ima malo manje nego kod 7C. Zasto je tako ne znam, ali mislim da ima veze sa pojacalom. I dalje cekam da uhvatim malo vremena kako bih povezao zvucnike na HIFI pojacalo i vide oda li postoji razlika.

Drugo sto se primecuje je da su zvucnici osetno slabiji u odnosu na 7C, sto je shodno specifikacijama. Tek na setovanju 55 od maksimalnih 70, mogu da ozvuce 2 prostorije koje odvaja gipsani zid, ukupne povrsine od oko 16 m^2 (izvor zvuka je MBP 6,1 17").

Trece sto primecujem je da Pro-1 zaista isporucuje odlican zvuk. Precizan, cist, onako kako to Microlab obicno i radi. Kutije ne bruje i ne zvece sto je normalno imajuci u vidu da su duplo manje od Solo 7C kutija. Testirani Pink Floyd zvuci sjajno, rame uz rame sa Solo 7C.

Cetvrto, kako je Trenje primetio, dampirani Solo 6C bolje zvuci od Pro-1.

Peto, daljinac je daleko bolji i tesko ga je izgubiti ali i dalje mora da se uperi pravo u pojacalo inace nece da radi. Ono sto je minus je da bas i treble ne moze da se podesava na pojacalu vec samo putem daljinca.

Kada se podvuce crta - mislim da je Pro-1 dobar izbor zbog:
1. izdvojenog pojacala koje, ako crkne, moze da se zameni normalnijim ili da se moduje jer ima mnogo potencijala
2. jednak kvalitet zvuka (ako izuzmem bas) sa klot Solo 6/7C
3. fenomenalan izgled i gabariti
4. cena (10k) za koju se dobijaju drveni zvucnici dobrog kvaliteta

Cetvrto, kako je Trenje primetio, dampirani Solo 6C bolje zvuci od Pro-1.

Tako je. :) Doduše, Pro-1 su mi zvučali malo bolje nego 6C pre nego što sam ih dampirao. Pro-1 su prelepi, kapiram da još bolje rade sa nekim drugim pojačalom, a možda i da uzmeš da moduješ malo pojačalo Kutija. :)

Verovatno je neko vec i video, ali evo za one koji nisu: http://translate.google.com/transla...b+pro+1&hl=en&sa=N&biw=1024&bih=611&prmd=ivns

Tu se moze videti kratak test Pro 1 sistema, sa merenjima. Ako vam ne pokaze grafikone, sacuvajte ih prvo na hard, pa sa harda otvorite slicice. Sve u svemu, za 10-tak hiljada nije los sistemcic, ako izuzmemo po neku primedbu. Naravno, vredi ih dampirati i upgrade-ovati pojacalce. A sami zvucnici, po onim graficima odziva, pokazuju prilicnu linearnost (vecu nego kod solo6 i 7). Naravno, ne silaze preduboko, kao uostalom ni jedan solo model, ali sve u svemu, za te pare to je korektno. Isto tako, ne verujem da ce biti interesantni korisnicima koji luduju za nekim bass-om, kao sto nisu ni ostali solo modeli. Takodje sam uveren da bi sami zvucnici zvucali jos bolje da se prikace na bolje pojacalo, ali to bi vec onda gubilo smisao kupovine kao celokupnog sistema.

Pre svega zbog gabarita i estetike ove zvučnike iz Pro-1 kompleta bih upario sa Dayens Ampinom, živo me zanima kako bi to zvučalo. :) Viđao sam ga inače po oglasima za 160-180e, a ni novo nije puno skuplje, mislim da je 220e. Jeste cenovno možda overkill za ove zvučnike, ali mi ipak deluje kao zanimljiva kombinacija.

Inače, Pro-1 pojačalo izuntra izgleda kao ona "školska" pojačala, tj. veoma skromno. Deluje mi čak skromnije od pojačala iz Microlab A-6201 kompleta. Inače A-6201 "hvata" signal mobilnog telefona kao blesav, jel to i ovde slučaj?

Prilozi

• open.jpg
    open.jpg
    52.1 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Zainteresovali su me ovi Microlab zvučnici kao relativno pristupačna varijanta zvučnika za svakodnevno "arčenje" uz kompjuter. Konkretno mislim na model Pro-3 (http://www.microlab.rs/Pro3.htm), ali koliko vidim tog čuda nešto nema kod nas, je l' ga uopšte neko uvozio do sada ili je Pro-1 jedino što je stizalo? Meni je Pro-3 interesantan pošto ima 8" zvučnike, a kao alternativa bi bio recimo Solo 7C, s tim što je kod Pro modela plus odvojeno pojačalo.

Odvojeno pojačalo i nije neki plus ako ne planiraš da nešto menjaš i budžiš. :) Meni dođe da externu USB karticu ugradim u zvučnike pa da ih direktno povežem samo jednim USB kablom na laptop. Manje kablova i predmeta po stolu je za mene plus. :)

Inače, Pro-1 pojačalo izuntra izgleda kao ona "školska" pojačala, tj. veoma skromno. Deluje mi čak skromnije od pojačala iz Microlab A-6201 kompleta. Inače A-6201 "hvata" signal mobilnog telefona kao blesav, jel to i ovde slučaj?

Ne, nije slucaj. Inace sto se pojacala tice, zato sam i rekao - kao stvoreno je za modovanje :)

@marko_n
Za odvojeno pojačalo sam rekao da mi je plus iz prostog razloga ako crkne manje će mi posla biti da se zameni sa drugim, nasuprot integrisanom u jedan od zvučnika. Za svakodnevno slušanje muzike (tj. kao što rekoh "arčenje") sa računara mi je do sada služila Sony linija, dok mi je hi-fi oprema rezervisana uglavnom za FLAC. :) I ovaj Pro-3 bi mi odlično zamenio Sony-ja, kad bi ga bilo negde... :D

Za crkavanje ne brini. Pojačala u Solo zvučnicima su jednostavna (nikakva hibridna kola koja je teško nabaviti, smd elektronika i sl.) i može da ih napravi od nule svaki bolji majstor, a popravka je tek dečija igra i moga bi da je odradi svako ko ume sa lemilicom i to po ceni do hiljadu din za bilo koji kvar.

Jel ima neko da uporedi h-300 sa ovim pro-1?

mislim da ta dva sistema nikako nisu za poredjenje. potpuno su suprotni.

@marko_n
Znam da su jednostavna, već sam prelemljivao tranzistore na famoznim Creative Inspire zvučnicima. Inače, nisam uspeo da nađem na netu koje IC kolo se koristi u Solo zvučnicima, za Pro-1 i Pro-3 sam našao da je LM4766, dok kod Solo-a pretpostavljam da je neko iz TDA serije, ali ako neko zna tačno, neka napiše.

@marko_n
Znam da su jednostavna, već sam prelemljivao tranzistore na famoznim Creative Inspire zvučnicima. Inače, nisam uspeo da nađem na netu koje IC kolo se koristi u Solo zvučnicima, za Pro-1 i Pro-3 sam našao da je LM4766, dok kod Solo-a pretpostavljam da je neko iz TDA serije, ali ako neko zna tačno, neka napiše.

Solo 1, 2 i 3 su inegrisana (unutra je verovatno neki TDA), dok su ostala iz serije tranzistorska. Ne znam ni ja tačno koji tranzistori su u pitanju (nisam otvarao moje 6C), ali se uvek može pronaći ekvivalentna zemena u katalogu.

U svakom slučaju to je veoma prosta elektronika, pa nije kad rikne doviđenja, sve se relativno jeftino može popraviti, to je valjda jedino bitno. Inače imam A-6201 (2 godine otprilike) i Solo 6C oko godinu dana i rade besprekorno. A-6201 sam modovao malo, dok je 6C u fabričkom stanju, nisam ih čak ni dampirao jer me je mrzelo.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je moguce napraviti 5.0 sistem od SOLO 6c i 7c zvucnika...
Naime, pada mi na pamet sistem u kome bi 7c bio front, 6c rear i npr. solo 5c ili 2c da bude centar. Sve to bi eventualno zakacio na Asus Xonar D2X/XDT ili neki Creative Titanium Fatality Pro.
Koliko bi to bila izvodljiva kombinacija?

Hvala

Pitanje je koliko je to isplativa kombinacija a i bila bi poprilicno gabaritna...

Pa svakako bi cenom bilo u rangu Logitech-a Z-5500 a neuporedivo boljeg kvaliteta. A gabariti mi nisu neki problem;)

a i ne zaboravi da bi to bila prilicno neprakticna varijanta jer bi tad surr. sistem sastavljao od tri nezavisna stereo sistema sto znaci da bi morao da svaki put kada pojacavas da to radis na svakom od ta tri zvucnika... osim ukoliko ne bi uspeo da sklepas negde neki 3u1 potenciometar

Da, znam da bi bilo malo neprakticno ali pojacavao bi preko daljinca na iste vrednosti tako da bi sve bilo ujednaceno.
Microlab bi trebao ozbiljno da razmisli o izbacivanju 5.1 kompleta sastavljenog od ovakve kombinacije zvucnika (solo 7-front, solo 6-rear, neki centralni u tom obliku, i naravno pristojan subwoofer). Ne bi imali ama bas nikakvu konkurenciju pa neka kostaju i 500e, isplatilo bi se!

Poslednja izmena:
Njihovi H-500 i H-600 su najblizi tome, s tim da bi solo u ulozi satelita u kombinaciji sa nekim dobrim sub-om bili jos bolji. To i nije nemoguce napraviti u kucnoj varijanti, samo ako pare i znanje nisu ogranicavajuci faktor. Takvom 5.1 sistemu nista sa trzista PC zvucnika ne bi moglo ni da prismrdi.

Ja sam tako povezao solo 7c i h-300, fali mi jos jedan da bude 5.1 :)

Imam ja fc330 vec godinu dve, solidno sviraju... samo sto su kablovi od satelita bili malo kratki, al to se da lako srediti.

Da, znam da bi bilo malo neprakticno ali pojacavao bi preko daljinca na iste vrednosti tako da bi sve bilo ujednaceno.
Microlab bi trebao ozbiljno da razmisli o izbacivanju 5.1 kompleta sastavljenog od ovakve kombinacije zvucnika (solo 7-front, solo 6-rear, neki centralni u tom obliku, i naravno pristojan subwoofer). Ne bi imali ama bas nikakvu konkurenciju pa neka kostaju i 500e, isplatilo bi se!

6C su overkill za rear zvučnike, a 7C za front u 5.1 postavci. To da pojačavaš sve nezavisno nije dobro rešenje, mora da bude centralizovano preko nekog risivera. Pogledaj ovaj predlog.

6C su overkill za rear zvučnike, a 7C za front u 5.1 postavci. To da pojačavaš sve nezavisno nije dobro rešenje, mora da bude centralizovano preko nekog risivera. Pogledaj ovaj predlog.

Moze za rear da bude i 5c ili 2c, nije bitno posto su male razlike u ceni.
Najbolja varijanta bi mi bila da nadjem neki polovan AV preamp i preko njega kontrolisem ceo sistem;)
Realno Microlab solo 6c i 7c uopste nisu skupi kada se vidi mogucnost da od njih mozes napraviti fenomenalni 5.1 sistem za iste pare kao sto kosta Logitech Z-5500.
E sad jedini je "problem" kako sve to uklopiti a da bude sto jednostavnije za koriscenje...

A sto bi neko uopste pravio takve budzevine ? To je skorz neprakticno a mislim da se ni finansijski ne ispati. Mnogo je lakse uzeti nekih 5 satelita, subwoofer i risiver nego praviti tako nesto ..

P.S i kako bi recimo aktivne kutije povezao na risiver ? A i da je otvoris i sredis zice za povezivanje opet bezveze imas neko pojacalo u njima koje ne bi nicemu sluzilo ..

Poslednja izmena:
A sto bi neko uopste pravio takve budzevine ? To je skorz neprakticno a mislim da se ni finansijski ne ispati. Mnogo je lakse uzeti nekih 5 satelita, subwoofer i risiver nego praviti tako nesto ..

P.S i kako bi recimo aktivne kutije povezao na risiver ? A i da je otvoris i sredis zice za povezivanje opet bezveze imas neko pojacalo u njima koje ne bi nicemu sluzilo ..

Pa na klasican 5.1 risiver bi moglo bez problema da se nakaci na pre-out izlaze i sve kontrolises preko risivera. Ali posto bi u njemu cucalo neiskorisceno pojacalo najbolje resenje bi bilo kao sto sam rekao neki polovan AV preamp (koji je isto kao risiver stim sto nema pojacala u sebi nego se uparuje sa snagasem ili u ovom slucaju sa aktivnim kutijama).
Uopste ne bi bile buzdevine i nista tu nije komplikovano, a cenovno bi bilo u rangu sa Logitech Z-5500 koga bi jednostavno pregazio i ne znam sta je tu neisplativo?

Poslednja izmena:
Vrh Dno