Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Da li neko ima iskustva sa Session? Session je napravio mnogo pozitivnih izmena po pitanju privatnosti u odnosu na Signal, a ovo su dve najveće i najbitnije:
  1. koristi Onion mrežu (Signal koristi centralni server)
  2. sakriva korisnike konverzacija (Signal traži broj mobilnog)

Da li neko ima iskustva sa Session? Session je napravio mnogo pozitivnih izmena po pitanju privatnosti u odnosu na Signal, a ovo su dve najveće i najbitnije:
Na papiru obećevaju, ali što se tiče aplikacija za poruke, najbolje je držati se proverenih (Signal) iako nije sve savršeno. Pratim ih neko vreme (i zbog Lokinet-a) i lepo se razvijaju.

Viber.png

Ovo đubre od vibera malo malo pa zakuca u status bar-u, tačnije kad god neko pošalje neku sliku u grupu koja je mjutirana.
Obrisao bih ga 100 puta do sada da nije naših, svi bukvalno imaju viber :(

Imam viber u telefonu i na racunaeu, na racunaru nod me vec treci put upozorava da viber pokusao da mi pristupi i nod blokirao i ocistio. Cim se sledeci put pojavi slikacu postaviti ovde. Viber se cudno ponasa

Tako nekako...

Prilozi

• IMG_3279.jpeg
    IMG_3279.jpeg
    169.3 KB · Pregleda: 195
Nije ni.onaj FB Messenger nista bolji od Vibera. Ne znam sto ne koriste Google Chat, RCS i Google Meet. Jednostavna app.

Mislim da je adekvatnije pitanje zašto ljudi ne koriste Signal, a ne Google, FB skupljače podataka, jednako je svima omogućen 😃 Slično može da se kaže i za mail, ali to je već off topic za ovu temu 😃

iMessage isključujem iz priče pošto nije za sve platforme.

Pitanje u vezi blokade na Viber.

Organizovao sam žurku-proslavu, i poslao identičnu poruku pozivnicu oko 40-45 kontakata (neki od njih mi nisu lični kontakti, već samo sa posla).
Naravno Viber me je blokirao zbog SPAM (zvaničan razlog "više puta ste prijavljeni zbog SPAM poruka").
Rekli su mi da ukoliko me neko prijavi ponovo u roku od 72h , biće trajni ban.

Po isteku 70 og sata (okvirno) meni stiže nova blokada. Ovoga puta je razlog "ovaj broj je povezan za korisnikom koji je poznat po SPAM porukama".
Ja u međuvremenu nisam poslao nijednu poruku i Viber je sam odlučio da me blokira.
Nakon kraćeg mejla podršci odblokiran sam, ali sa napomenom trajno ćemo te blokirati ako bude sistem prepoznao spam.

Kako Viber ne koristim primarno već samo za događaje zanima me šta je najbolje činiti, jer ponovo mogu biti blokiran.
Da li da promenim broj već sada dok nisam blokiran (plašim se da to ne okine sistem ponovo) ili da jednostavno otvorim Viber na drugom broju/telefonu (na mobilnom imam 2 broja, privatni i poslovni, i neki turistički e-sim).

Meni samo nije jasno kako neko moze da trpi spam, bagoviti, preruzni viber.
Izbrisao sam ga pre vise od godinu dana jer je prosto pun spama, ne radi lepo ni na androdidu ni na ios-u i taj mi stres ne treba vise.
Imam ga samo na poslovnom broju i to ga koristim 90% vremena na poslovnom pc-u.

Izgleda da su sredili viber. Od poslednjeg abdejta sve radi kako treba. 😁

Kod njih ne moraš da brineš zbog toga, priveremeno korektno funkcionišu 😁

Koliko su dobro to odradili vidi se u tome da na iOS-u izbacuju da nisu uključene notifikacije, iako jesu, ako nije označeno da se bar pojavljuje baner na vrhu ekrana. Za njih zvučna notifikacija i broj na ikonici aplikacije nisu notifikacija za poruku. Takođe kad uđeš u aplikaciju, onda još jednom čuješ zvuk poruke i vidiš kako prebacuje na vrh novije poruke 😁

Sad mi nešto mnogo dark :ROFLMAO:

Meni je ova skroz dark uzasna. Ukinuli su dark blue koja je meni bila bas po meri... Ionako se trudim da smanjim koriscenje vibera pole ove promene cu jos vise ici u tom pravcu

^Da nisam pročitao gornji komentar, ne bih ni ukapirao da je crna tema(bila mi je ona plava), a jutros sam poslao već dvadeset poruka preko Vibera.

Katastrofa. Kao da je neko umro kad otvorim Viber.

Isto, koristio sam onu koja je vukla na ljubičastu boju i bio zadovoljan, a ostale opcije su bile odvratne. I ladno ubiše tu najbolju temu.

Odgovor na moj komentar na google play posto sam im dao jedinicu.

Prilozi

• Screenshot_20230816_115337_Gmail.jpg
    Screenshot_20230816_115337_Gmail.jpg
    86 KB · Pregleda: 104
Kamo sreće da je svaka aplikacija crna-crna, a ne ono podvaljeno tamno plavo.
Izgleda super, iako je sama aplikacija ne baš najsrećnije rešenje.

Tolko njih je kukalo što nema srkoz crna pa su to uniformno prihvatili umesto da ostave i svoju boju koja je meni više ležala.
Blah. I onako tamo idem samo da gledam mimove. Kad mi neko pošalje poslovnu poruku na viber ... 🤮

Poslednja izmena:
Prvi put čujem za ovu app.

Evo šta kaže poslednja stranica Whitepaper-a iz 2020. godine

Screenshot 2023-08-16.png
Our onion-routed approach to internet access maximises your anonymity and preserves privacy.
The Services are fully owned and delivered by the Oxen Privacy Tech Foundation (OPTF), a not-for-profit charity registered in Australia.
izvor citata-> https://lokinet.org/terms-of-service

U Austaliji nema baš trte-mrte što se zakona tiče. Evo šta sam postovao pre mesec dana u vezi privatnosti:

Ne znam šta zauzima 12 giga, Viber folder sa slikama je 100mb. Da li je ok da obrišem ove podatke?

Prilozi

• IMG20230820193043.jpg
    IMG20230820193043.jpg
    106.3 KB · Pregleda: 66
Ne znam šta zauzima 12 giga, Viber folder sa slikama je 100mb. Da li je ok da obrišem ove podatke?
Nisu u pitanju samo slike, vec i klipovi, dokumenta, i ostali potencijalni fajlovi koji mogu da se salju preko Viber. Svakako ako obrises podatke, vratices Viber na fabricko i moraces ponovo da ga aktiviras, a poruke ces da izgubis ako ne radis backup

Ako uradim backup na mail, može da se briše? Ili, ako ne odavde, kako osloboditi prostor od podataka koji su backupovani?
Pošto je gmail nalog za koji je vezan Viber pun, backup ne radi, napravio sam novi samo za Viber, ali teško ide jer je telefon sa 32gb memorije .

Nazad
Vrh Dno