Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Server side što bi rekli, stići će ;)
Ne pušta se svima u isto vreme, pogotovo što imaju više od MILIJARDU korisnika ...

I meni, nisam ni provalio

Odličan je to protokol, trenutno najbolji.
Whatsapp naravno i dalje ima metadata (ko, s kim, koliko često i kako komunicira).

Jesu li i pozivi enkriptovani?

6StLnZ.gif

Zar ne bi trebalo da ima katanac i na slušalici kao i na Signalu ako je i poziv enkriptovan?

Na Signalu je to mnogo bolje odradjeno i sve je po default-u,a ovde treba da se zezaš da uključuješ,potvrdjuješ itd.
I nigde mi ne prikazuje taj katančić ili poruku kao nekima ovde.

justsignal.png

Poslednja izmena:
Најежим се кад видим љубичасту боју у апликацији или програму...

Jel treba nešto da se uključi u settings WhatsUp da bi radila enkripcija ili je to default namešteno?

Default. Uključena je čim i druga strana ima klijent koji je izbačen posle 31. Marta.

Signal i dalje ima par prednosti u odnosu na Whatsapp, sama enkripcija je ista. Ali Signal može da se zaključa, medija fajlove izoluje od ostatka telefona, i njihovi serveri ne skupljaju i ne čuvaju metadatu.

И шта онда? Полиција или неко други неће моћи да ти чита чет и гледа фајлове? Не буди тако сигуран..

Kad budu imali PC aplikaciju mozda i razmislim da predjem sa vibera. Do tada tesko. Ali kazem opet, da ne pominjem cinjenicu da niko zivi ne koristi WA, o Signalu da ne pricam. Njega mozda 4 coveka u Srbiji koriste.

И шта онда? Полиција или неко други неће моћи да ти чита чет и гледа фајлове? Не буди тако сигуран..
Pa ne može ni od Whatsapp, treba ti fizički pristup telefonu.
Signal sa šifrom može da se čita ako probiješ šifru.

То је замлаћивање за нас.. Верујем да могу и без приступа телефону...

Može ako imaš malware na telefonu.

Inače Whatsapp sada dogovara ključ direktno sa drugim telefonom. Može eventualno da bude man in the middle napad. All zato i postoji verifikacija ključa. I upozorenje kada se on promeni. Što može i da se desi kad reinstaliraš app.

U ostalim varijantama aplikacija gde se ne koristi end to end enkripcija dogovara ključ sa serverom, tako da je i server uključen u razgovor i zna šta se u njemu nalazi.

To radi Viber, Facebook, Skype itd.

Poslednja izmena:
Али само након, тако да..

cea585d5f76ba8dd4c507ad25fb5c6f5.jpg

Osoba sa kojom se dopisujem ima W10M obavestenje bilo u chatu, znaci i da ta druga strana prima zasticene podatke?
Ko ima neku stariju verziju, naravno ne funkcionise encryption?

Jeste dex. Sve će biti sa svima, čim ljudi instaliraju noviji app. Sve app puštene od 31. Marta su sa enkripcijom.

Али само након, тако да..
Mislim da ne shvatate poentu. Server ima zaključanu, enkriptovanu poruku.
Ona je čitljiva tek kad se dostavi i kada taj koji je prima upotrebi svoj ključ. Što se sve dešava u pozadini bez da treba išta da radite.

Pri tome Signal protokol menja ključeve za svaku poruku i poziv.

Poslednja izmena:
Zar ne bi trebalo da ima katanac i na slušalici kao i na Signalu ako je i poziv enkriptovan?

Na Signalu je to mnogo bolje odradjeno i sve je po default-u,a ovde treba da se zezaš da uključuješ,potvrdjuješ itd.
I nigde mi ne prikazuje taj katančić ili poruku kao nekima ovde.

Pogledajte prilog 197298
Niti možeš niti treba da uključuješ te katance. Katanac je samo indikator da li je enkripcija uključena u komunikaciji sa tim kontaktom.
Ako je katanac zatvoren enkriptovano je sve. Ako je otključan nije enkriptovano ništa.

MADA

Kanda sam našao neki bug... Sada sam uporedio one kodove kod sebe i kod žene i uopšte nisu isti... I kada skeniramo barkodove dobijamo crveni uzvičnik. Izgleda da će i dalje moći da nam čitaju šta će biti za ručak [emoji23]

Signal ima katanac jer može da šalje i običan SMS. Pa je to indikator. Za Whatsapp je nepotrebno jer se podrazumeva.

Što se tiče uzvičnika, to ne sme da se desi. Ključevi moraju da se poklapaju. Proverite brojeve koji pišu ispod QR koda, ako se nešto ne poklapa. Onda nije sigurno.

A tako ce da padne unistall ovog...... Vibera, znaci to je takva banana app da ja nemam reci, tacno je dizajnirana za ove Balkanske zemlje gde je ekonomija bas tuzan pojam :-(

Ja ne zelim Igrice i Stikere, ne zelim glupi Games baner kada otvorim hamberger meni... Zar im je tesko da naprave switch za te dve opcije...

a310dd767190c31ab1da78e05352be95.jpg

Jos oko 10ak da namamim na WA i brisem junk Vajber.

LOoool idem u settings da ugasim Collect Analytics data i app pukne :-D

Poslednja izmena:
Pa kad hoćeš da isključiš, ne može to tako. :D

Poslednja izmena:
Signal ima katanac jer može da šalje i običan SMS. Pa je to indikator. Za Whatsapp je nepotrebno jer se podrazumeva.

Što se tiče uzvičnika, to ne sme da se desi. Ključevi moraju da se poklapaju. Proverite brojeve koji pišu ispod QR koda, ako se nešto ne poklapa. Onda nije sigurno.
Ne poklapa se, na to sam mislio pod "kodovi"

Razmenite probne poruke, pa probajte opet.

Ako kod se ne poklapa znači da je presretnunto.

Razmenio i opet različiti kodovi. Šta da mu radim?

Da probate da reinstalirate na oba telefona.

Vrh Dno