Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Ja i dalje ne razumem kad se gasi Viber ? Kad telefon ode u sleep mod ? Jesi li prebacio u podesavanjima wifi-a na "always" ?

@Dark, ima li WA e2e enkripciju ili ne? Vise puta rekao si ne, a clanak gore navodi da WA zvanično tvrdi da ima i da ne može da saradjuje sa FBI/DOJ. U tekstu Njujork Tajmsa navodi se da je WA e2e enkripcija uvedena pre 2 god.
Ima nedovršenu implementaciju. Ne radi u svim klijentima i svim slučajevima. I nemaš pojma kad je aktivna. Više puta sam rekao. To je neprihvatljivo sa strane sigurnosti. Navodno je Android i iOS trenutno. Pozivi možda? Kapiraš?
Kad bude kompletno i kada bude moglo da se zna sigurno. Onda može da se računa da je ima.

Inače imamo sada Wire, od Skype osnivača. Pre je bila delimično, sada je kompletno enkriptovana. Grupni audio/video pozivi, OPUS kodek.
Udara u jedine eventualne prednosti Viber-a.
Web klijent, verifikacija ključeva za svaki uređaj. Upozorenje kada druga strana ima novi neverifikovan uređaj.

http://arstechnica.com/business/201...ree-end-to-end-encrypted-video-calls-on-wire/

Poslednja izmena:
Juče sam pogledao potrošnju nakon obavljenog razgovora na WA. Za 7min18sek, potrošeno 2.2MB. Svega 5.14KB/s. Zvuk je svejedno bio dobar, ali pošto smo oboje bili na wifi, očekivao sam bar malo veću potrošnju...

Dobar audio kodek, nego kako stoji Skype po tom pitanju, nisam video opciju da koristi 2g tj gprs skype za pozive ono naj minimalniji prenos, naravno u granicama normale.

Ako imam dobar internet signal, druga strana takođe, a nisam uključio štednju megabajta, očekujem da koristi najbolje vrednosti, a ne 40kbps...

Ah! Da li onda WA moze da preda podatke sudu ili ne može, kao sto navode da ne mogu? Da li WA ima kljuceve ili ne?

@Dark,ti si s ovim najviše upoznat, koliko mi se čini.

Licno, verujem da mogu da dostave podatke, ali se ogradjuju od toga. Ako uzmemo u obzir ko je kupio WA, onda je svakako jasno da WA nikada nece biti end to end(kao npr. Signal).

Biće WA e2e kao Signal skroz jednoga dana. Sad je tu i tamo.
Vrlo je moguće da u toj situaciji je stvarno sve bilo e2e. Takođe može da bude da nije, ali se pozivaju na to, iz prostog razloga što ne žele da daju. Apple je tako počeo da odbija i da otključa telefone koji nemaju iOS8 ili 9, iako mogu.

U svakom slučaju krenuo je crypto war 2.0. Obama lupa o nekoj sredini. Svi bivši i sadašnji šefovi obaveštajnih službi kažu da je to glupost. Čak je i sadašnji šef NSA rekao da treba jaka enkripcija da bude dostupna.

John Oliver je dobro odradio posao.
https://youtu.be/zsjZ2r9Ygzw

^ Kad je Apple odbio da otkljucava telefone koji su ispod iOS8 (nemaju enkripciju i PIN koji se ne moze zaobici)?

Apple je uvek isao niz dlaku s vlastima i otkljucavao bas svaki telefon po nalogu suda. Mozda u poslednjih mesec dana, pa da mi je promaklo.

A za WA, lično ne verujem da lažu da ne mogu.

Klasican marketing.. Jeste jedna od firmi koja sastavlja vladu usa odjednom glumi ludilo i deluje protiv nje :)
Samo u bajkama

Iz clanka se vidi da od Apple-a nije trazeno da otkljuca iOS telefon, vec ih je sudija, po prvi put ukljucio u slucaj (sto njima svakako ne treba). Long story short: nije bilo sudskog naloga da otkljucaju, bez naloga ne smeju da otkljucaju, nisu otkljucali.

Ovo je vise podrska sudije i njegovo protivljenje procesu u Kaliforniji protiv Apple-a, vezano za masakr u Sen Bernandinu i enkriptovani iOS9 koji je imao napadac. Javno saslušanje je 22.marta, bice zanimljivo.

Da li je moguće koristiti Viber na dva telefona a da je na oba telefona prijavljen jednim brojem?
Imam Viber na jednom telefonu sa brojem x. Da li mogu da koristim viber na telefonu u kome je druga sim kartica sa brojem y a da ne aktiviram viber na y telefonu već sa x brojem?
Znam da zvuči komplikovano ali rekoh možda neko ima iskustva. Neki airplane mode...?

Sa ranijim verzijama nije moglo, sada bi trebalo da može. Ipak, ne mogu finalno da potvrdim jer nemam tu kombinaciju.

Kako bi bilo najbolje da probam? Sim karticu x izvučem iz telefona x i ubavim u telefon y. Telefon y u airplane mode dok instaliram viber i posle aktiviranja sa x karticom vraćam sve?
Pitam sve ovo jer prezirem mogućnosti ljubičaste pošasti i mogućnost da se inkorporira svuda po telefonu.
I da, da ki je moguće da Viber NE pošalje notifikacije svima iz imenika ono tipa "... Has joined Viber... "?

Onog momenta kad broj X aktiviraš na jednom telefonu, deaktiviraće se na drugom telefonu gde je bio registrovan sa istim brojem X. Tako je bilo uvek.
Ne može se jedan broj registrovati na više uređaja.

Poslednja izmena:
^ ok to mi završava posao ako: brojem x aktiviram viber na y telefonu. Nakon aktivacije vibera, vratim y karticu u y telefonu. Da li to znači da će Viber u y telefonu nastaviti da radi kao da je x sim kartica i dalje u njemu?

Za Viber uopšte nije bitno da li u telefonu ima sim kartice, niti koji je broj iste.

Može da se registruje recimo na tablet i telefon, sa istim brojem, i da radi istovremeno na oba uređaja. Za dva telefona nisam siguran, al mislim da ne može.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje u vezi viber chat-a. Koliko znam limit je 200 ucesnika. Ali u grupi u kojoj sam ja igrom slucaja admin, svaki dan se doda 5-6 ljudi, a broj ucesnika je uvek 196-197-198....znaci tu negde varira. A nijedan ucesnik se ne brise. Jel zna neko u cemu je fora?

Može da se registruje recimo na tablet i telefon, sa istim brojem, i da radi istovremeno na oba uređaja. Za dva telefona nisam siguran, al mislim da ne može.

Ja mislim da može, ali ne mogu da potvrdim. I ja imam na tabletu i telefonu, a nemam jos jedan telefon da probam. Ne vidim zasto ne bi moglo. Smartphone bez kartice je tablet. A moze i na vise tableta. Da imam drugi fon, ovako bih uradio: stavio bih ga u Airplane mode, ukljucio samo WiFi, uneo broj telefona sa prvog smartphone-a.

Zaboravio sam kada sam davno registrovao tablet (koji je WiFi only) da li mi je PIN stigao direkt na tablet (preko WiFi) ili na prvi smartfon kao SMS pa sam ga prekucao. Uglavnom, ista procedura.

Kad se drugi smartphone registruje na isti broj iskljuci se Airplane mode i to bi trebalo da radi. :)

Pažnja: ako nisam u pravu, Viber nalog ce biti deaktiviran sa prvog smartphone-a i sve poruke obrisane!

Poslednja izmena:
Ако би скинуо верзију за таблете, можда не би правио проблем?

WhatsApp Now Lets You Format Text As Bold Or Italic, Send Google Drive Files As PDF, And More

nexus2cee_whatsapp-bold-italic-2-329x585.png
nexus2cee_whatsapp-notification-bold-329x585.png

http://www.androidpolice.com/2016/0...alic-send-google-drive-files-as-pdf-and-more/

Ja mislim da može, ali ne mogu da potvrdim. I ja imam na tabletu i telefonu, a nemam jos jedan telefon da probam. Ne vidim zasto ne bi moglo. Smartphone bez kartice je tablet. A moze i na vise tableta. Da imam drugi fon, ovako bih uradio: stavio bih ga u Airplane mode, ukljucio samo WiFi, uneo broj telefona sa prvog smartphone-a.

Zaboravio sam kada sam davno registrovao tablet (koji je WiFi only) da li mi je PIN stigao direkt na tablet (preko WiFi) ili na prvi smartfon kao SMS pa sam ga prekucao. Uglavnom, ista procedura.

Kad se drugi smartphone registruje na isti broj iskljuci se Airplane mode i to bi trebalo da radi. :)

Pažnja: ako nisam u pravu, Viber nalog ce biti deaktiviran sa prvog smartphone-a i sve poruke obrisane!
Vidiš, nije tako. Sinoć sam malo čačkao, i situacija je sledeća: Viber mi je instaliran na telefonu, sa nekim brojem koji se i nalazi u tom istom telefonu. Ranije je postojala aplikacija Viber for tablet, ali sada je nema na Play store, već je jedna te ista aplikacija i za telefone i za tablete, ali sama aplikacija nekako razlikuje da li je instalirana na telefonu ili na tabletu. Instalirao sam aplikaciju na tablet, koji ima u sebi neku bezveze (data) karticu, nebitno. Pokrenem Viber i unesem broj - onaj koji mi je u telefonu. Na telefon mi stiže kod i piše da ga UNESEM U SVOJ TABLET. Unesem kod, i radi. Stižu notifikacije i na telefon i na tablet.
Onda deinstaliram sa tableta, i probam to isto samo sa drugim telefonom. Stiže poruka sa kodom na prvi telefon, ali drugačija, ne spominje se tablet. Unesem kod u taj drugi telefon, i prihvati ga, ali me izloguje iz prvog telefona.
Onda pokušavam da ga prevarim, instaliram na tablet (ali se ne logujem), pa na drugi telefon, pa flight mod, pa se logujem na tablet, stiže poruka UNESITE KOD U SVOJ TABLET, unesem u telefon broj 2, ali čim oba telefona povežem na net, odmah me izloguje iz prvog telefona.
Naravoučenje: ne može da radi na dva telefona sa istim brojem, već samo kombinacija telefon - tablet dolazi u obzir. Radi se o Android platformi, pretpostavljam da je isto i sa drugim OS.

Jedno pitanje u vezi viber chat-a. Koliko znam limit je 200 ucesnika. Ali u grupi u kojoj sam ja igrom slucaja admin, svaki dan se doda 5-6 ljudi, a broj ucesnika je uvek 196-197-198....znaci tu negde varira. A nijedan ucesnik se ne brise. Jel zna neko u cemu je fora?
Kada admin ukloni nekog člana iz grupe pojavi se poruka da je admin uklonio tog i tog iz grupe, i to vide svi članovi. Kada se neki član sam ukloni, to ne vidi niko, čak ni admin. Jedino što se vidi je da se smanjio broj članova.

@omtw: Hvala što si isprobao i rešio misteriju. :)

Pogledacu FAQ, ne vidim razlog zašto ne može na dva fona, jer se Vajber na fonu i na tabletu (više tableta?) uopšte ne razlikuju u funkcijama.

Došla mi kuma i prijavila čudan problem... kad joj se pošalje sms, stigne joj i taj sms i ista poruka na Viber. Neka ideja?
Dešava se samo kad se pošalje sms sa Androida, probao sam s iPhone-a, tako stiže samo sms.

EDIT: Rešio... uradio pre čitanja sve kao sa ove strane http://www.public.madeinengland.co.nz/how-to-stop-viber-showing-sms-messages/ i nije pomoglo. Onda sam očistio keš iz aplikacije i napast je nestala.

Poslednja izmena:
Samo da vratim informaciju.
Dakle na telefonu X sam instalirao Viber nakon sto sam ga prebacio u airplane mode. Za broj prilikom aktivacije sam uneo broj sim kartice iz drugog telefona - y -na koji je uredno stigao aktivacioni kod. Uneo sam taj kod u telefon x i Viber radi.
Kao sto @desp rece, onog trenutka kada sam aktivirao Viber na novom telefonu, sa telefona - z - je Viber deaktiviran.

Vrh Dno